UNESCO

(Bijgewerkt op: 09-08-2017)

UNESCO (2016)

Op de zegels worden een floridapanter en Efeze (Turkije) afgebeeld.

De floridapanter is een met uitsterven bedreigde diersoort die vooral voorkomt in het national park Everglades. Het dier heeft zijn naam te danken aan zijn woonplaats, het zuiden van de staat Florida. Anders dan de naam doet vermoeden betreft het echter geen panter maar een ondersoort van de poema. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit herten en andere kleine zoogdieren, insecten en vissen. De floriadepanter is groot en slank en kan tot 180 cm lang worden. Met zijn gespierde poten kan hij tot 4 meter hoog en tot 12 meter ver springen.,br> Efeze was in de oudheid een grote Ionische haven en handelsstad aan de westkust van Klein-Azië in de huidige provincie Izmir in Turkije. Efeze is het belangrijkste archeologische gebied van Turkije en een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Het was oorspronkelijk een groep inheemse nederzettingen, gelegen rondom het heiligdom van de oud-Griekse vruchtbaarheidsgodin, Artemis van Efeze genaamd.

De zegels zijn op 12 september 2016 uitgegeven. Het tarief is 1,00 € en 1,25 €. Het tarief ad 1,00 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief ad 1,25 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp is van Jean-Paul Veret-Lemarinier. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2015)

Op de zegels worden de Afrikaanse gnoe en de Sagrada Familia afgebeeld.

Vooral door de vorm van de hoorns en zijn loeiende geluid doet de Afrikaanse gnoe denken aan een koe. Zijn vacht is zilver bruingrijs met bruine strepen en hij heeft lange manen. De massale trek van de gnoes is spectaculair. De dieren gaan achter de regens aan op zoek naar grazige gebieden. Ook rivieren steken ze over, waarbij nogal wat slachtsoffers vallen door verdrinking en krokodillen. De Sagrada Familia is een basiliek in Barcelona. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt bijna voortdurend aan de kerk gebouwd. Alleen gedurende de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegen. De huidige officiële opleveringsdatum is 2026. De bouwdirectie houdt het erop dat het gebouw klaar zou kunnen zijn ergens vóór 2030. De snelheid waarmee de bouw vordert, is voor een groot deel afhankelijk van de giften die bezoekers binnenbrengen. Hoewel de kerk nog niet klaar is werd zij op 7 november 2010 door paus Benedictus XVI tot basiliek gewijd.

De zegels zijn op 9 november 2015 uitgegeven. Het tarief is 0,95 € en 1,20 €. Het tarief ad 0,95 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief ad 1,20 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp is van Jean-Paul Véret. De gravure is verzorgd door Aurélier Baras. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2014)

Op de zegels worden de hyacintara en Alberobello (Italië) afgebeeld.

De hyacinthara of blauwgele ara is de grootste vliegende papagaaiensoort met een lengte van 90 tot 100 centimeter en een gewicht van ongeveer anderhalve kilo. Zij hebben een diepe kobaltblauwe kleur, met gele ringen om hun ogen en ondersnavel. Ze eten vooral zaden en diverse fruitsoorten. Deze dieren komen vooral in de regenwouden van Paraguay, Bolivia en Brazilië voor. Hyacinthara’s zijn zeer sociale dieren die hun partner voor het leven kiezen. Ze paren in het voorjaar. Na een periode van ongeveer een maand komen de eieren uit. Volgens een schatting uit 2003 zijn er nog 4300 volwassen dieren en neemt dit aantal af. Om deze redenen staat de hyacinthara sinds 2014 als kwetsbaar op de rode lijst.
Alberobello is een plaats in de provincie Bari. Het centrum is gebouwd op twee heuvels: op de oostelijke ligt de nieuwe stad, op de westelijke de oude monumentale stad. Alberobello is vooral bekend vanwege de vele trulli die er staan. Een trullo (meervoud trulli) is een bouwwerk dat typisch is voor de streek tussen de Zuid-Italiaanse Bari, Brindisi en Tarente. De meeste trulli staan in het dorp Alberobello. In 1996 werden de trulli van Alberobello opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO.

De zegels zijn op 10 november 2014 uitgegeven. Het tarief is 0,83 € en 0,98 €. Het tarief ad 0,83 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief ad 0,98 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp is van Jean-Paul Véret. De gravure is verzorgd door Aurélier Baras. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2013)

Op de zegels wordt een Japanse kraanvogel en de locatie Sigiriya (Sri Lanka) afgebeeld.

In Japan wordt de kraanvogel als gelukbrengend beschouwd, als symbool van een lang leven en afgebeeld met andere symbolen van een lang leven zoals de pijnboom, de bamboe en de schildpad.

In het feodale Japan werd de kraanvogel beschermd door de heersende macht en gevoerd door de boeren. Toen het feodale systeem in de negentiende eeuw werd afgezworen, werd de bescherming van de kraanvogels gestopt, wat hen op de rand van uitroeiing bracht.
Sigiriya is gelegen in het centrale Matale District van de centrale provincie van Sri Lanka in een gebied gedomineerd door een enorme rotspartij van 200 meter hoog. Koning Kasyapa bouwde zijn paleis op de top van deze rots en de zijkanten werden met kleurrijke fresco’s versierd. Op een klein plateau, halverwege omhoog bouwde hij een gateway in de vorm van een enorme leeuw. De hoofdstad en het Koninklijk paleis werden verlaten na de dood van de koning. De burcht behoort tot het erfgoed van de UNESCO. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van oude stedelijke planning en is de meest bezochte historische plek van Sri Lanka.

De zegels zijn op 12 november 2013 uitgegeven. Het tarief is 0,58 € en 0,95 €. Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief ad 0,95 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Paul Véret-Lemarinier. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2012)

Op de ene zegel wordt Stonehenge afgebeeld en op de andere zegel de Afrikaanse olifant.

Stonehenge is een megalithisch monument uit de Jonge Steentijd, dicht bij de plaats Amesbury in het Engelse graafschap Wiltshire en ongeveer 13 kilometer ten noordwes-ten van Salisbury op de Salisbury Plains. De recentste datering voor de bouw van Stonehenge is bepaald op 2300 voor Christus, 300 jaar later dan tot dan toe werd aangenomen. Het monument bestaat uit een aarden wal rondom een cirkelvormig arrangement van grote, rudimentair bewerkte, staande stenen. Het is een van de beroemdste prehistorische locaties op aarde. Het bouwwerk plus omgeving zijn in 1986 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, tegelijk met het hengemonument van Avebury onder de inschrijving Stonehenge, Avebury en bijbehorende plaatsen. Het is tevens een door de Britse overheid bij wet beschermd antiek bouwwerk.
Afrikaanse olifanten zijn zeer grote grijze dieren met een lange slurf, grote oren en slagtanden. De Afrikaanse olifant is het allergrootste landdier ter wereld. Afrikaanse olifanten hebben grotere oren dan de Aziatische. Bovendien hebben bij de Afrikaanse olifanten ook de vrouwtjes slagtanden. Van alle olifanten heeft de Afrikaanse olifant waarschijnlijk het meest te lijden gehad van stroperij om het ivoor. Het Wereld Natuur Fonds komt onder andere voor de olifant op door zijn leefgebied te beschermen en door de handel in ivoor te bestrijden. Tegenwoordig komen ze slechts voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. Vroeger kwamen ze ook in Noord-Afrika voor, in alle landschappen behalve de droogste.

De zegels zijn op 22 november 2012 uitgegeven. Het tarief is 0,77 € en 0,89 €. Het tarief ad 0,77 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europa en Zwitserland). Het tarief ad 0,89 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Paul Véret-Lemarinier. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2011)

Op de ene zegel wordt een kameel afgebeeld en op de andere zegel de Milford Sound fjord in Nieuw Zeeland.

De kameel is een hoefdier uit de onderorde der eeltpotigen. De kameel verschilt van de dromedaris door het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft er één, de kameel twee. Vanwege het gebruik als rij- en lastdier door nomaden en andere reizigers door de woestijn in bijvoorbeeld karavanen wordt het dier ook wel “het schip van de woes-tijn” genoemd. De kameel kan 280 kilogram dragen. Het dier wordt ook gehouden om zijn wol, melk en vlees. Kamelen kunnen weken lang zonder water in leven blijven. Ze verliezen erg weinig water, onder andere omdat ze pas gaan zweten op het moment dat hun lichaamstemperatuur boven de 40o komt.
Milford-Sound in Fiordland National Park op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is de bekendste fjord van Fjordland. Het is vernoemd naar Milford Haven in Wales. De Cleddau-rivier die door Milford Sound stroomt is vernoemd naar zijn Welshe naamgenoot. De fjord is ongeveer zestien kilometer lang tot aan open zee en 100 tot 450 meter diep. Zeer typerend zijn de hoge en zeer steile rotsen rondom de fjord. Deze rotsen zijn ongeveer 1.200 meter hoog. Er bevinden zich zeeleeuwen en andere dieren in de fjorden. Het hoogste punt van het fjord is de Mitre Peak met een hoogte van 1.692 meter.

De zegels zijn op 20 oktober 2011 uitgegeven. Het tarief is 0,77 € en 0,89 €. Het tarief ad 0,77 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europa en Zwitserland). Het tarief ad 0,89 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp is van Jean-Paul Véret-Lemarinier. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2010)

Op de ene zegel wordt het Alhambra en op de andere zegel een alpaca afgebeeld.

Het Alhambra is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een roodachtig  en heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada. Vanwege de fijn uitgevoerde Islamitische kunst is het een populaire trekpleister voor kunststudenten in Europa. Binnen zijn er mooie decoraties die toegeschreven worden aan Yusuf I. Wie het Alhambra wil bezoeken moet vooral rekening houden met de quoata die de UNESCO heeft gesteld voor de bezoekersaantallen. Per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers het Alhambra binnengaan, dus wie op goed geluk een bezoek wil brengen loopt een groot risico niet toegelaten te worden, vooraf boeken is verstandig.

De alpaca, ook wel berglama genoemd, is lid van een familie kameelachtigen uit Zuid-Amerika. De alpaca wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. De alpaca wordt door Indianen voornamelijk gehouden voor de wol. Het scheren gebeurt jaarlijks. Alleen al door te voelen kunnen Indiaanse vrouwen de wol in minstens vijf verschillende kwaliteitsklassen indelen. Een alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud.

De zegels zijn op 1 december 2010 uitgegeven. Het tarief is 0,75 € en 0,87 €. Het tarief ad 0,75 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief ad 0,87 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Paul Véret Lemarinier. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2009)

Op de zegels worden de ijsbeer en de plaats Suzhou (China) afgebeeld.

De ijsbeer is een grote geelwitte beer, die langer en groter is dan andere beren. De ijsbeer komt uitsluitend voor in en rond het Noordpoolgebied. De ijsbeer kan tot 2,8 meter lang en 800 kilogram zwaar worden. Hij heeft een lange nek, een grote neus en een klein staartje, ongeveer 10 centimeter lang. De huid is zwart, ook de naakte delen als de neus en de lippen. De haren in de vacht zijn niet wit, maar doorzichtig en hol. De kleur van de vacht is, afhankelijk van de tijd van het jaar, lichtval en hoeveelheid vuil in de vacht, gelig wit tot vuilgrijs. De ijsbeer zal volgens sommige wetenschappers wellicht na 2030 of 2040 zijn uitgestorven op de Noordpool omdat deze in de zomer volledig gesmolten zal zijn indien het internationaal beleid faalt om de klimaatverandering door het broeikaseffect een halt toe te roepen.

Suzhou is een stad in het zuiden van de Yangzijang in de oostelijke provincie Jiangsu in de Volksrepubliek China. Suzhou is een van de oudste steden in de delta van de Blauwe Rivier en was eeuwenlang groter dan Sjanghai. De stad is in 504 voor Chr. opgericht door Koning Helü van Wu. Hij liet een muur bouwen, waarvan nu nog vier delen bestaan. Binnen de muur werd de stad gebouwd. De oude stad heeft een oppervlakte van ruim 14 hectare. De oude stad heeft zich buiten haar muren uitgebreid en telde in 2004 6 miljoen inwoners. De stad staat bekend om haar klassieke tuinen met sprookjesachtige namen en om haar bruggen en gebouwen.

De UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation) werd in 1946 te Parijs opgericht, met de bedoeling op cultureel gebied de internationale samenwerking te bevorderen. De UNESCO heeft na de Tweede Wereldoorlog in de Europese landen het onderwijs mede op gang gebracht door het verstrekken van materiële hulp. Nu nog verstrekt zij gelden voor wetenschappelijke onderzoekingen in de onderontwikkelde gebieden. Sinds 1961 geeft La Poste ten bate van de UNESCO regelmatig postzegels uit.

De zegels zijn op 10 december 2009 uitgegeven. Het tarief is 0,70 € en 0,85 €. Het tarief van 0,70 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief van 0,85 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Paul Véret-Lemarinier. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2008)

Op de zegels worden de berggorilla en de stad Machu Picchu (Peru) afgebeeld.
De mannetjes gorilla heeft een hoogte van tussen de 1,65 m en 1,75 m en weegt tussen de 140 en 165 kilo. Vrouwtjes wegen ongeveer de helft. De mens blijkt een slechte buur te zijn van de bedreigde berggorilla. Slechts enkele honderden gorilla’s zijn nog in leven. De gorilla’s leven in de regenwouden van Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Kongo, geconcentreerd in een aantal nationale parken. Ontbossing en illegaal stropen bedreigen het voortbestaan van de gorilla’s. De UNESCO heeft deze parken aan de werelderfgoedlijst toegevoegd. Maar, hoewel deze parken beschermd zijn, worden zij door regionale onrust en het groeiend aantal vluchtelingen bedreigd, nu steeds meer mensen in de parken op zoek gaan naar brandstof en landbouwgrond. Binnen het kader van het project BeGo (Build Environment for Gorilla) worden satellietgegevens gebruikt om de afgelegen en vaak onherbergzame berggebieden in kaart te brengen ten behoeve van dierenbeschermingsorganisaties en lokale autoriteiten die zich over de berggorilla’s ontfermen.
Machu Picchu (Peru) is een stad van de Inca’s. Er is in deze stad nog veel van de Incabeschaving terug te vinden. De naam Machu Picchu betekent letterlijk Oudeman Hoogte. De stad Machu Picchu is gelegen tussen de steile bergen op een hoogte van ongeveer 2.450 meter, vlakbij de stad Cuzco. In 1983 werd de stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een populaire toeristische attractie die per jaar rond de 400.000 bezoekers trekt, dit tot zorg van de UNESCO. In 2007 werd Machu Picchu tot een van de “zeven nieuwe wereldwonderen” gekozen.
De UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation) werd in 1946 te Parijs opgericht, met de bedoeling op cultureel gebied de internationale samenwerking te bevorderen. De UNESCO heeft na de Tweede Wereldoorlog in de Europese landen het onderwijs mede op gang gebracht door het verstrekken van materiële hulp. Nu nog verstrekt zij gelden voor wetenschappelijke onderzoekingen in de onderontwikkelde gebieden. Sinds 1961 geeft La Poste ten bate van de UNESCO postzegels uit.
De zegels zijn op 4 december 2008 uitgegeven. Het tarief is 0,65 € en 0,85 €. Het tarief van 0,65 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief van 0,85 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Paul Véret-Lemarinier. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2007)

Op de zegels worden de kashba Ait Ben Haddou (Marokko) en de koalabeer (Australië) afgebeeld.

Ait Ben Haddou is de best bewaarde kashba van Marokko en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ait Ben Haddou is menigmaal het decor geweest van grote filmproducties, zoals Lawrence of Arabia, Jezus of Nazareth, The Jewel of the Nile en The Gladiator. Kashba’s zijn vergelijkbaar met de Europese middeleeuwse kastelen en versterkte huizen. Ze boden bescherming tegen aanvallen en bedreigingen van buitenaf en tegen de kou, en werden bewoond door vooraanstaande personen en families. Het waren imposante bouwwerken met een vierkante vorm en prachtige decoraties. In Ait Ben Haddou is het een wirwar van kleine straatjes, gangen en trappen. Deze kashba diende ooit als een belangrijke tussenstop voor karavanen tussen Ouarzazate en Marrakech.

De koala of buidelbeer is een buideldier uit de familie koala’s die voorkomt in het oosten van Australië. Kaola’s komen voor in de vier oostelijke deelstaten van Australië, Queensland, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria en Zuid-Australië. De oorspronkelijke populatie koala’s in Zuid-Australië was aan het begin van de twintigste eeuw vrijwel uitgeroeid, maar door het uitzetten van koala’s uit Victoria in de deelstaat zijn er nu weer verschillende populaties in het zuidoosten van Zuid-Australië, waarvan de grootste op Kangaroo-eiland.

Zowel Ait Ben Haddou als de koalabeer zijn door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

De UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation) werd in 1946 te Parijs opgericht, met de bedoeling op cultureel gebied de internationale samenwerking te bevorderen. De UNESCO heeft na de Tweede Wereldoorlog in de Europese landen het onderwijs mede op gang gebracht door het verstrekken van materiële hulp. Nu nog verstrekt zij gelden voor wetenschappelijke onderzoekingen in de onderontwikkelde gebieden. Sinds 1961 geeft La Poste ten bate van de UNESCO postzegels uit.

De zegels zijn op 14 december 2007 uitgegeven. Het tarief is 0,60 € en 0,85 €. Het tarief van 0,60 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief van 0,85 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Paul Véret-Lemarinier. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2006)

Op de zegels wordt de Tigre de Sibérie en Luang Prabang (Laos) afgebeeld.

Sinds 1961 verzorgt La Poste vanuit Parijs de uitgifte van UNESCO-zegels. De UNESCO heeft sindsdien aan diverse thema's aandacht geschonken. Deze keer gaat het om de bescherming van de natuur en de cultuur.

De Siberische tijger, een beschermde diersoort, leeft voornamelijk in het uiterste oosten van Rusland: Siberië. Hij heeft een minder gele huid dan de andere tijgersoorten omdat dit de enige tijgersoort is die in de winter in de sneeuw leeft. Door de wat lichtere kleur valt de Siberische tijger in de sneeuw minder op.

Luang Prabang, een stad met 16.000 inwoners, ligt aan de Mekong rivier en de zijrivier de Khan. Luang Prabang heeft tientallen tempels en in de omgeving een schitterende natuur. In 1995 werd de stad toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO

De zegels zijn op 8 december 2006 uitgegeven als UNESCO-zegel. Het tarief is 0,60 € en 0,85 €. Het tarief van 0,60 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief van 0,85 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure van de 0,60 € is verzorgd door Christian Broutin, van de 0,85 € door Jean-Paul Véret-Lemarinier. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

UNESCO (2005)

Op de zegels worden het oerbos van Bialowieza (Polen) en Petra (Jordanië) afgebeeld.

In het grensgebied van Polen en Wit-Rusland ligt het enorme bosgebied van Bialowieza met een oppervlakte van in totaal 137.000 ha. Daarvan ligt 58.000 ha in Polen. Het gebied is sinds de IJstijd altijd bos geweest, reden waarom de Polen het bos het Puszca-Oerwoud noemen Het is het oudst bewaarde oerbos dat nog min of meer in natuurlijke staat is. Het is ook enige gebied waar nog bizons voorkomen.

De aantrekkingskracht van de roze stad Petra ligt vooral in de spectaculaire ligging die zich in een enge en diepe woestijnkloof bevindt. Via de hoofdingang komt men in de kloof (Siq genoemd) die door een prehistorische aardbeving werd gecreëerd. Architectonisch bijzonder is de verfijnde cultuur van Petra, haar massieve architectuur en het goed uitgebouwde watersysteem met dammen en kanalen.

Zowel Bialowieza als Petra zijn door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

De UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation) werd in 1946 te Parijs opgericht, met de bedoeling op cultureel gebied de internationale samenwerking te bevorderen. De UNESCO heeft na de Tweede Wereldoorlog in de Europese landen het onderwijs mede op gang gebracht door het verstrekken van materiële hulp. Nu nog verstrekt zij gelden voor wetenschappelijke onderzoekingen in de onderontwikkelde gebieden.

De zegels zijn op 28 november 2005 uitgegeven ter gelegenheid van het zestig jarig bestaan van de UNESCO. Het tarief is 0,55 € en 0,90 €. Het tarief van 0,55 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot de Europese Unie en Zwitserland. Het tarief van € 0,90 is bestemd voor de verzending van een brief tot 100 gram naar de overzeese gebiedsdelen ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý