Tuinen van Frankrijk

(Bijgewerkt op: 15-06-2013)

JARDINS DE VERSAILLES ET CHANTILLY (2013)

Op de zegels worden de tuinen van het kasteel van Versailles met fontein en het kasteel van Chantilly met de vijver afgebeeld.

André le Nôtre, een Frans tuin- en landschapsarchitect, werd geboren op 12 maart 1613 in Parijs. Hij was van 1645 tot 1700 verantwoordelijk voor de tuinen van Koning Lodewijk XIV. In 1656 kreeg hij van Nicolas Fouquet de opdracht om in de tuin van het kasteel van Vaux-le-Vicomte de natuur te stileren naar de barokke Italiaanse stijl. Le Nôtre had in de 17e eeuw een internationale faam en kreeg vele grote opdrachten. In 1664 kreeg hij de opdracht van Colbert om de Tuilerieën te verfraaien. Andere bekende tuinen van Le Nôtre zijn die van de kastelen van Chantilly en Saint-Germain-en-Laye. Zijn bekendste ontwerp is dat van de tuinen van het kasteel van Versailles. De tuinen van Le Nôtre worden gekenmerkt door een dominantie van symmetrie en regelmatigheid, die paste in de filosofie van het absolutisme. Deze stijl staat bekend als de Franse tuin. Alles, zelfs de natuur was onderworpen aan de almacht van de Vorst. André le Nôtre overleed op 15 september 1700 in Parijs.

De zegels zijn op 3 juni 2013, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “tuinen van Frankrijk”. Het tarief is 2,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 101 tot 250 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Noëlle Le Guillouzic. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JARDINS DU PARC DE SAINT-CLOUD (2012)

Op de zegels worden de waterval en de vijver van het Park Saint-Cloud afgebeeld.

Het kasteel van Saint-Cloud was een Frans koninklijk paleis in Saint-Cloud, ongeveer tien kilometer ten westen van Parijs. Het paleis werd bewoond door onder meer Marie Antoinette, Napoleon Bonaparte en Napoleon III. Saint-Cloud brandde af tijdens het Beleg van Parijs in 1870. Op de plek van het paleis en het omringende landgoed is nu een groot park, het park Saint-Cloud.

De zegels zijn op 18 juni 2012, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “tuinen van Frankrijk”. Het tarief is 2,40 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. De kosten van het bloc bedragen 4,80 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Stéphane Humbert-Basset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JARDINS DE CHEVERNY ET DE VILLANDRY (2011)

Op de zegels worden de tuinen van de kastelen van Cheverny en Villandry afgebeeld.

Cheverny is een plaats in het departement Loir-et-Cher, in de regio Centre. Het kasteel van Cheverny is een kasteel ten zuiden van het dorpje Cour-Cheverny niet ver van Blois aan de rand van het Forêt de Cheverny. Rond het kasteel is een tuin met een kennel met ongeveer vijftig jachthonden. Het is een typisch Frans park, honderd hectare groot, met een centraal gelegen oprijlaan, lindebomen en ceders, een waterpartij en een moestuin.
Villandry is een dorp in het departement Indre-et-Loire in het midden van Frankrijk. Het kasteel van Villandry ligt ten oosten van Villandry. Het kasteel is vooral bekend door zijn schitterende tuinen in de 16e eeuwse stijl. De planten zijn in strikt geometrische patronen geordend. Er is een moestuin, een groentetuin, een kruidentuin en een bloementuin verdeeld over verschillende terrassen. De tuinen zijn afgezet met groene taxus- en buxushagen.

De zegels zijn op 19 september 2011, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “tuinen van Frankrijk”. Het tarief is 2,40 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. De kosten van het bloc bedragen 4,80 €. Het ontwerp is van Noëlle Le Guillouzic. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JARDINS DE GIVERNY (2010)

Op de zegels worden de vijver met waterlelies en de Japanse brug van Monet afgebeeld.

Giverny (Eure) is vooral bekend geworden als woonplaats van de impressionistische schilder Claude Monet. Monet woonde met zijn tweede vrouw Alice en twee zonen Jean en Michel uit zijn eerste huwelijk in Giverny van 1883 tot zijn dood in 1926. In dit dorp met zijn tijdloze charme schittert het licht zoals nergens anders, aldus Claude Monet. Hij schilderde er vooral zijn tuin. De tuin was zijn atelier en de zelf gekweekte irissen, tulpen, begonia’s en rozen zijn modellen. Zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug behoren tot zijn bekendste werken. De aanwezigheid van de kunstenaar trok ook vele andere kunstenaars, tijdgenoten van Monet, naar Giverny. Ook zij droegen bij om van dit dorp een zinnebeeldige plaats te maken.

De zegels zijn op 16 juni 2010, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “tuinen van Frankrijk”. Het tarief is 2,22 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Claude Monet. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LE JARDIN DES PLANTES PARIS (2009)

Op de zegels worden “La serre mexicaine” en “La gloriette de Buffon” van het Jardin des Plantes in Parijs afgebeeld.

Le Jardin des PLantes is een door Buffon aangelegde botanische tuin in Parijs. De tuin ligt in het 5e arrondissement op de linker oever van de Seine en is sinds 1793 onderdeel van het Muséum National. Het terrein beslaat zo’n 28 hectare. De plantencollectie bevat ruim 10.000 benoemde plantensoorten. In 1739 voegde Buffon een labyrint toe, waarvan de overblijfselen nog bestaan. In 1792 werd de Koninklijke menagerie van het kasteel van Versailles verplaatst naar de Jardin des Plantes om de Ménagerie du Jardin des Plantes te vormen. Tijdens de Franse revolutie werden dieren geïntroduceerd en werd de tuin een modieuze plek om te wandelen en om de exotische fauna te ontdekken. De dierentuin is nog steeds het onderkomen van een grote selectie reptielen, vogels, insecten, wilde katten en beren.

De 2 zegels zijn op 21 september 2009, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven. Het tarief is 2,22 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 250 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Gilles Bosquet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JARDINS DE FRANCE MARSEILLE (2008)

Op de zegels worden de parken Borély en Longchamp afgebeeld.

Ging het in 2007 om de tuin "Tête d'Or" van Lyon, dit jaar is Marseille het middelpunt. Marseille biedt 422 hectare aan voor het publiek toegankelijke parken. Elk jaar komen daar ongeveer 17 miljoen bezoekers. De keuze is gevallen op het park Borély en het park Longchamp die beide in 2005 werden onderscheiden door de Minister van Cultuur.

Het park Borély is een uitgestrekt gebied van het openbaar domein aan de rand van Marseille. Het is een van de grootste en mooiste openbare parken van Marseille. In het park is een botanische tuin, een rozentuin en sinds 2004 een Chinese tuin. Er is een grote roeivijver en een klein kasteel in de hoek van het park.

Het park Longchamp ligt achter het paleis Longchamp. Het park dateert van 1850 – 1860 en is ontworpen door Henri Espérandieu. Vier gedeelten van het park zijn toegankelijk voor het publiek: het deel achter het paleis met zijn sprankelende fontein, het deel dat een ondergronds reçervoir bedekt en twee gedeelten van de voormalige zoologische tuin.

De zegels zijn in de vorm van een bloc op 14 april 2008 uitgegeven in het thema "de mooiste tuinen van Frankrijk". Het tarief van de zegels is 2,18 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Gilles Bosquet. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Gilles Bosquet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JARDINS DE FRANCE LE PARC DE LA TÊTE D'OR - LYON (2007)

Op de zegels worden een serre en een rosarium afgebeeld.

Ging het in 2006 om de tuinen van de Hauts-de-Seine, dit jaar is de tuin "Tête d'Or" van Lyon het middelpunt. In het noorden van Lyon (Rhône) op de linkeroever van de Rhône ligt het Parc de la Tête d'Or. De "Engelse tuin" - zo genoemd naar de gouden Christuskop die hier lang geleden zou zijn begraven - omvat onder andere een dierentuin, een verblijf voor exotische vogels, een botanische tuin en vier rosariums. Het park heeft een oppervlakte van 117 hectares en er staan 8.800 bomen. Bij de hoofdingang is een monumentaal ijzeren hekwerk in de stijl van de 18de eeuw. Het park behoort sinds 1856 tot het erfgoed van Lyon. Jaarlijks trekt het park meer dan 2,5 miljoen bezoekers. Het biedt werkgelegenheid aan 80 mensen.

De zegels zijn in de vorm van een bloc op 30 april 2007 uitgegeven in het thema "de mooiste tuinen van Frankrijk". Het tarief van de zegels is 2,11 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Michel Bez. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JARDINS DE FRANCE HAUTS-DE-SEINE (2006)

Op de zegels wordt het Parc de la Vallée aux Loups met het huis van Châteaubriand en de tuin van Albert Kahn met de beroemde Rode Brug afgebeeld.

Dit bloc is gewijd aan twee tuinen gelegen in de Hauts-de Seine. Het Parc de la Vallée-aux-Loups is gelegen tussen de plaatsen Châtenay-Malabry en Le Plessis-Robinson. Het park ligt in een natuurlijke omgeving. De bomentuin is 13,5 hectares groot. Het in het park gelegen huis dat werd bewoond door François René de Chateaubriand is volgens zijn smaak gedecoreerd en ingericht. De meubels, siervoorwerpen en schilderijen stammen uit de 18de en 19de eeuw. Overal is de aanwezigheid van deze grote figuur voelbaar maar het park La Vallée-aux-Loups is ook een plaats voor schrijvers en politieke denkers.

De Japanse tuin van Albert Kahn (geboren in 1860) dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Albert Kahn brengt van zijn studiereizen planten mee die hij plant in de tuin van zijn huis in Boulogne-Billancourt. In de tuin groeien talloze zeldzame kruiden. Op deze wijze geeft hij zijn visie op de wereld weer. Volledig bankroet overleed Albert Kahn in november 1940. Zijn werk wordt tentoongesteld in het naar hem genoemde museum.

De zegels zijn in de vorm van een bloc op 24 april 2006 uitgegeven in het thema "de mooiste tuinen van Frankrijk". Het tarief is 1,98. €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Michel Bez. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JARDINS DE LA FONTAINE - NÎMES (2005)

Op de zegels worden twee beeldengroepen van de tempel van Diana afgebeeld.

Na de Parijse tuinen is nu Nîmes aan de beurt. In het belangrijkste park van Nîmes (Gard) -  Jardin de la Fontaine -: zijn de bron van Nemausus en de tempel van Diana te vinden. Boven op de heuvel (Mont Cavalier), waartegen een tuin is aangelegd, staat de Tour Magne. Aan de voet van een bastion (Le Fort) zijn resten gevonden van een Romeinse watertoren, die gevoed werd door de Pont du Gard. De tuin is in 1745 ontworpen door Jacques-Philippe Mareschal. De beelden werden in 1750 ontworpen door Pierre-Hubert Larchevêque.

De zegels zijn op 17 mei 2005 in de vorm van een bloc uitgegeven. Het tarief is 1,98 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Christian Broutin. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JARDINS DE FRANCE - PARIS (2004)

Op de zegels worden de Jardin des Tuileries en het Parc Floral de Paris afgebeeld.

De Jardin des Tuilleries was eens de tuin van het Palais des Tuilleries. Nu vormt deze tuin een onderdeel van de tuinen die van het Louvre naar de Champs-Elysées langs de Seine liggen. De tuinen werden in de 17de eeuw ontworpen door André Le Nôtre.

Het Parc Floral is gelegen in het Bois de Vincennes. Er zijn vier duidelijk afgescheiden gebieden in het 26 hectare grote park: een vallei waar duizenden bloemen groeien, waterpartijen waarin een monumentale fontein is gemaakt van graniet die de andere meren voorziet van water, een vierseizoenentuin met een scala aan kleuren en een grote expositie ruimte.

Het bloc is op 7 juni 2004 uitgegeven ter gelegenheid van de Salon du Timbre 2004. Het tarief is 3,80 €, opgebouwd uit twee zegels van elk 1,90 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. Dit tarief is tevens bestemd voor de verzending van een brief tot 100 gram naar de Territoires d’Outre-Mer (Mayotte en Saint-Pierre-et-Miquelon) en ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het ontwerp is van Christian Broutin. De gravure is respectievelijk verzorgd door Claude Jumelet en Yves Beaujard. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JARDINS DE FRANCE - PARIS (2003)

Op de zegels worden twee parken in Parijs afgebeeld: Parc des Buttes-Chaumont en Jardin du Luxembourg.

Het Parc des Buttes-Chaumont was vroeger een kale heuveltop. Baron Haussman veranderde samen met Adolphe Alphand rond 1860 deze plek in een populair park. Het park met beuken en naaldbomen heeft naast een meer en een eiland met echte en kunstmatige rotsen een tempel in Romeinse stijl en een waterval.

De Jardin du Luxembourg is aangelegd rond het Palais du Luxembourg en wordt beheerst door een grote achthoekige vijver. Naast de terrassen, lanen en talloze standbeelden heeft het park een openluchtcafé en een muziektent.

Het bloc met de twee zegels is op 29 september 2003 uitgegeven ter gelegenheid van de Salon Philatélique in het Parc Floral (Av. des Minimes) in Parijs van 26 juni tot en met 4 juli 2004. Het tarief van de zegels is 1,90 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. Dit tarief is tevens bestemd voor de verzending van een brief tot 100 gram naar de Territoires d’Outre-Mer (Mayotte en Saint-Pierre-et-Miquelon) en ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het ontwerp is van Christian Broutin De gravure is verzorgd door Valérie Beaujard. De drukvorm is héliogravure

Terug naar boven Ý