Toerisme

(Bijgewerkt op: 08-08-2017)

MAQUIS DU BARRAGE DE L'AIGLE-SUR-DORDOGNE

Op de zegel wordt de stuwdam met enkele verzetsmensen, overvliegende vlieg-tuigen en een arend afgebeeld.

De stuwdam, gelegen in de Dordogne bij Soursac in de Corrèze, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd. De naam van de dam "Barrage de l'Aigle", is ontleend aan de arenden die daar hun nesten hadden. De dam produceert hydro-elektrische energie uit het water van de Dordogne. Hoewel met de bouw van de dam in 1929 werd begonnen, is tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste gedeelte gebouwd en is de dam door vertragingstactieken tijdens de bouw een symbool geworden van het verzet en is daarom ook bekend geworden onder de naam "Barrage de la Resistance". De dam is officieel in gebruik genomen op 15 oktober 1945.

De zegel is op 2 september 2016 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 3,20 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 101 tot 250 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Sophie Beaujard. De gravure is verzorgd door Pierre Bara. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

QUIMPERLÉ

Op de zegel wordt de abdij "het Heilig Kruis" van Quimperlé afgebeeld.

Quimperlé - Finistère is een stad aan de samenloop van de rivieren de Isole en de Ellé. Deze stad werd in de 11e eeuw gesticht door de benedictijnermonniken, maar kwam pas in de 17e eeuw tot ontwikkeling. Door de sterke invloed van monniken en nonnen zijn de belangrijke monumenten in Quimperlé van religieuze aard.

De zegel is op 17 juni 2016 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christophe Laborde-Balen. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BATAILLE DE VERDUN

Op de zegel wordt de slag om Verdun afgebeeld. De vlaggen symboliseren de verzoening van Frankrijk en Duitsland.

De slag om Verdun (21 februari 1916 – 20 december 1916) was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Tot op de dag van vandaag staat hij symbool voor de zinloze slachting van mensenlevens. De achtergrond van de slag lag in de poging van de Duitse legerleiding om het vastgelopen front in het Westen te doorbreken. De Duitse opperbevelhebber Erich von Falkenhayn had daarom bedacht dat alleen een "leegbloedingstactiek" kans van slagen had. Hij zocht een plaats in de frontlijn die de Fransen tot het uiterste zouden verdedigen. Hij vond die plek in Verdun, een roemrijke vestingstad die de Fransen nooit zouden opgeven. De aanval zou worden vooraf gegaan door een moordend trommelvuur. De bedoeling was dat de linies zo platgewalst zouden worden door granaten, dat de Duitse troepen de stellingen wandelend zouden kunnen innemen. Inderdaad bleef het Franse opperbevel lang onkundig van het dreigende gevaar. Pas in februari 1916 kreeg het Franse hoofdkwartier in de gaten dat er iets vreselijks stond te gebeuren en besloot men extra versterkingen naar Verdun te sturen. Het was maar nauwelijks op tijd. De Duitse aanval had op 12 februari 1916 moeten beginnen, maar begon in werkelijkheid pas op 21 februari 1916. De bedoeling was duidelijk: de slag bij Verdun zou de executie moeten worden van het Franse leger.

De zegel is op 30 mei 2016 uitgegeven als herinneringszegel aan het feit dat de slag om Verdun honderd jaar geleden plaats vond. Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Maël. De gravure is verzorgd door Else Catelin. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

PARIS PLACE DES VOSGES

Op de zegel wordt de Place des Voges in de Marais van Parijs afgebeeld.

Zowel Parijzenaars als bezoekers vinden dit plein een van de mooiste pleinen ter wereld. De indrukwekkende symmetrie – 36 stenen huizen, negen aan elke zijde, met leiendaken, dakkapellen en bogengalerijen – is na 400 jaar nog steeds intact. Niet alleen de architectuur maar ook de kleur van de rode muren en de blauwe daken is vaak geroemd. Door de eeuwen heen is het plein het toneel geweest van talloze historische gebeurtenissen.

De zegel met vignet is op 23 mei 2016 uitgegeven ter gelegenheid van het 89e Congrès de la Fédération Française des Associations Philatéliques. Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd Pierre Albuisson. De drukvorm is tail-le-douce.

Terug naar boven Ý

SAINT-BREVIN-LES-PINS

Op de zegel wordt Saint-Brevin-Les-Pins afgebeeld.

Gelegen aan de samenvloeiing van de Loire en de Oceaan, is Saint-Brevin-Les-Pins een kustgemeente in Loir-Atlantique. Saint-Brevin is aan het einde van de 19e eeuw omgevormd tot badplaats met de bouw van luxe villa’s en een Grand Casino dat werd gebouwd in 1884. De gemeente veranderde in 1899 haar naam in Saint-Brevin-les-Pins.

De zegel is op 17 mei 2016 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Christian Broutin. De gravure is verzorgd door Marion Favreau. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SALON PHILATÉLIQUE DE PRINTEMPS (2016)

Op de zegel wordt Belfort afgebeeld.

Belfort werd gebouwd in 1226 door Gaspard de Champagne. Lodewijk XIV gaf Vauban de opdracht van Belfort een onneembare vesting te maken. Belfort is van grote strategische betekenis: het beheerst de Bourgondische poort tussen de Jura en de Vogezen. In de oude binnenstad is in de 18e eeuw de Saint-Christophe gebouwd. De kolossale, uit zandsteen gehouwen leeuw is het grootste standbeeld van Frankrijk, dat in de jaren 1875-1880 werd gemaakt door Bartholdi. Het is 22 m lang en 11 m hoog.

De zegel is op 4 april 2016 uitgegeven ter gelegenheid van de Salon Philatélique de Printemps. Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Line Filhon. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

EGLISE NOTRE-DAME-DES-MISSIONS

Op de zegel wordt de Eglise Notre-Dame-des-Missions afgebeeld.

Op de wereldtentoonstelling van 1931, gehouden in het Bois de Vincennes, was de kerk Notre-Dame-des-Missions, Epinay-sur-Seine, door Paul Tourmon als een paviljoen ingericht. De kerk werd in 1932 opnieuw gebouwd in Epinay in het departement van Seine-Saint-Denis in de regio Île-de-France. De kerk presenteert een verbazende diversiteit aan stijlen. Kunstenaars die zich met de bouw onder andere hebben bezig gehouden zijn Raymond Virac, Marguerite Huré en Louis Barrel. Sinds 1994 behoort de kerk tot de algemeen historisch erkende monumenten en is toonaangevend voor de bouw van gebedshuizen aan het begin van de twintigste eeuw.

De zegel is op 21 maart 2016 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christophe Laborde-Balen. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

FONDATION D'HAGUENAU

Op de zegel worden het historisch museum en de twee kerken van Haguenau afgebeeld.

Haguenau werd in de dertiende eeuw een keizerlijke stad, en hoewel Lodewijk XIV haar, met uitzondering van de beide kerken Saint Georges en Saint Nicolas, liet verwoesten, wist ze haar natuurlijke Koninklijke allure over te brengen naar de gebouwen die sindsdien zijn verrezen. Het Musée Historique, gebouwd in 1115, is altijd een museum geweest. In 1900 schonk de burgemeester, een archeoloog en een groot verzamelaar van antiquiteiten, zijn schatten aan de stad, onder voorwaarde dat ze een waardige huisvesting kregen. Het gebouw bevat een van de rijkste verzamelingen in Europa over de periode van het bronzen tot het ijzeren tijdperk. De romaanse kerk Saint Georges uit de 12e eeuw werd in 1944 gebombardeerd en in 1963 gerestaureerd. De kerk Saint-Nicolas werd in 1189 gesticht door keizer Frederik Barbarossa bij de Porte Wissembourg. In de 13e eeuw is de kerk in gotische stijl herbouwd.

De zegel is op 6 juli 2015 uitgegeven ter gelegenheid van het feit dat Haguenau 900 jaar bestaat. Het tarief is 0,68 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Sophie Beaujard. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

EGLISE SAINT-MARTIAL DE LESTARDS

Op de zegel wordt de kerk van Saint-Martial de Lestards afgebeeld.

Lestards is een gemeente in het Franse departement Corrèze. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Ussel. De oude tempelierskerk, met dakbedekking in stro, is uniek in de Limousin en is gebouwd eind twaalfde, begin dertiende eeuw. De westgevel is een muurtoren met vier steunberen op de hoeken. In het interieur zijn Romaanse pilaren met gesculpteerde kapitelen en gewelven uit de 12e eeuw te zien, samen met een kruisgewelf in het transept uit de 15e eeuw. Buiten, achter het koor, liggen de overblijfselen van bijzondere oude graven.

De zegel is op 29 juni 2015 uitgegeven in het thema "toerisme" Het tarief is 0,68 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Line Filhon. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LES CHEMINS DE SAINT-JAQUES DE COMPOSTELLE (4)

Op de zegels worden Aire-sur-L'adour (Landes, kerk en beeld), Blaye (Gironde, citadel aan de Gironde), Oloron-Sainte-Marie (Pyrénées-Atlantiques, kerkportaal en beeld) en Saint-Jean-Pied-de-Port (Pyrénées-Atlantiques, brug over de Nive) afgebeeld.

Dit is de vierde en tevens laatste serie postzegels die Phil@[poste uitgeeft met de bedoeling de aandacht te vestigen op de pelgrimsroute naar Saint-Jacques de Compostelle. De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella vormen een systeem van routes naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje, waar zich het graf van de apostel Jacobus zou bevinden. De routes in Frankrijk zijn sinds 1998 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De zegels zijn op 27 april 2015, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven als herinneringszegels. Het tarief is 0,95 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief van het bloc bedraagt 3,80 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is offset/taille-douce.

Terug naar boven Ý

CHALON-SUR- SAÔNE – SAÔNE-ET-LOIRE

Op de zegel wordt Chalon-sur-Saône afgebeeld.

Chalon-sur-Saône is een gemeente in het departement Saône-et-Loire. De stad is zo'n 3000 jaar geleden gebouwd op de oevers van de Saône. In de oudheid was het een marinebasis. Nu is het een levendige en dynamische industriestad en handelscentrum, met een rivierhaven aan de Saône. De stad speelde door haar gunstige ligging aan een kruispunt van wegen en aan de goed bevaarbare Saône al in de Romeinse tijd een rol van betekenis bij de distributie van wijnen.

De zegel is op 20 april 2015 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,68 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sarah Bougault. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

SALON PHILATÉLIQUE DE PRINTEMPS (2015)

Op de zegel wordt het stadhuis van Parijs afgebeeld.

Het stadhuis, waar de gemeenteraad zetelt, is een 19e eeuwse reconstructie van het 17e eeuwse stadhuis dat in 1871 afbrandde. Het is versierd met rijk steenwerk, torentjes en beelden die uitkijken over het plein. Het plein was ooit de plek waar mensen werden opgehangen, verbrand of op andere afschuwelijke wijze ter dood gebracht. Hier werd Ravaillac, die in 1610 Hendrik IV vermoordde, gevierendeeld. Zijn lichaam werd door vier sterke paarden in stukken getrokken. Het gebouw heeft een indrukwekkende trap, gedecoreerde en gestoffeerde plafonds met kroonluchters en talloze beelden en kariatiden.

De zegel is op 23 maart 2015 uitgegeven ter gelegenheid van de Salon Philatélique de Printemps. Het tarief is 0,68 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BASILIQUE SAINT-DENIS

Op de eerste zegel wordt de graftombe van Robert II met zijn vrouw Constance van Arles afgebeeld en op de tweede zegel het gebrandschilderde raam "Jesse de l'arbre".

De gotische basiliek van Saint-Denis is een kerk in de Parijse voorstad Saint-Denis en de begraafplaats van de Franse koningen sinds Dagobert I (7e eeuw) tot Lodewijk XVIII en hun echtgenotes (en kinderen). De tombes zijn hoogtepunten van de Franse grafsculptuur. De meest opmerkelijke tombes zijn die van Lodewijk XII en zijn echtgenote Anna van Bretagne die hier uit vrees voor het opgehitste gepeupel stiekem in het holst van de nacht begraven werd, die van Frans I en Claude van Frankrijk en die van Hendrik II en Catharina de Medici. De basiliek is gewijd aan Dionysium van Parijs, de patroonheilige van Frankrijk. Hij zou de eerste bisschop van Parijs zijn geweest. Sinds 1966 heeft de basiliek ook de status van kathedraal. Het gebouw is van historische, unieke betekenis: het was de eerste gotische kerk die ooit werd gebouwd. Het koor werd in 1144 voltooid.

De twee zegels zijn op 16 maart 2015, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief van het bloc is 2,01 €. Het tarief van de zegels is 0,76 € en 1,25 €. Het tarief ad 0,76 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder categorie Lettre prioritaire. Het tarief ad 1,25 € is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Andréotto. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PALAIS DE JUSTICE DE DOUAI

Op de zegel wordt het Paleis van Justitie afgebeeld.

Het Paleis van Justitie viert haar driehonderdjarig bestaan. In werkelijkheid is het gebouw ouder omdat het al vanaf de dertiende eeuw werd gebruikt als abdij van de Marchiennes en als toevluchtsoord. Door de verwoestingen als gevolg van de belegeringen van 1712 en 1713 hebben de oude gedeeltes van Douai nu allemaal een 18e eeuws uiterlijk. Het duurde tot 1714 voordat Douai definitief Frans gebied werd. In oktober van dat jaar werd het Parlement van Vlaanderen verplaatst naar deze abdij. Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt als Paleis van Justitie. In de negentiende eeuw werd het ingrijpend verbouwd. In 1978 werd het gebouw uitgebreid met een moderne toren van negen etages. Met zijn lange gevel van 65 meter en zijn acht bogen biedt het een fraai uitzicht op de rivier de Scarpe.

De zegel is op 6 oktober 2014 uitgegeven ter gelegenheid van driehonderd jarig bestaan van het Paleis van Justitie. Het tarief is 0,83 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Martin Mörck. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PARIS INSTITUTE DE FRANCE

Op de zegel wordt het Institut de France afgebeeld, op de tab de pont des Arts.

Het Institut de France is het wetenschappelijke instituut van Frankrijk. Sinds 1805 is het gevestigd in het Collège des Quatre-Nations in Parijs aan de Seine, pal tegenover het Louvre. Het instituut werd opgericht op 25 oktober 1795. Het is samengesteld uit vijf, deels al oudere, académies: de Académie Française (1635), de Académie Inscriptions et belles-lettres (1663), de Académie des Sciences (1666), de Académie des Beaux-Arts (1816) en de Académie des Sciences morales et politiques (1795). Het wordt in Frankrijk als de hoogst haalbare eer gezien om lid te zijn van een van de academies.
De Pont des Arts verbindt het Institut de France met de Cour Carrée van het Louvre. Haar naam dankt zij aan het Louvre, dat onder het Eerste Franse Keizerrijk “Palais des Arts” werd genoemd. De brug is 155 m lang en 11 m breed.

De zegel is op 23 juni 2014 uitgegeven ter gelegenheid van het 87e congrès van het FFAP in Parijs. Het tarief is 0,61 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Andréotto. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LOCMARIAQUER

Op de zegel wordt Locmariaquer afgebeeld.

Locmariaquer is een gemeente in het departement Morbihan. Het ligt 13 km van Carnac af aan de monding van de Golf van Morbihan. Het is geroemd van wege de schoonheid van het landschap en de stranden. De groepen mysterieuze stenen van Carnac en Locmariaquer vormen de grootste concentratie van megalithische monumenten ter wereld. Net buiten de stad staat de Table des Marchands, een neolithisch ganggraf uit 3700 v C. In de stenen zijn krullen, de vorm van een bijl en afbeeldingen van vee uitgehouwen. Het pad naar de Mané-Lud-tumulus bestaat uit 22 bewerkte stenen die een gang vormen. De 140 m lange Er-Grah-tumulus is een grafheuvel. De Grand Menhir Brisé dateert uit 4500 v C. Deze is 20 m lang en weegt 350 ton. Hij is in vieren gebroken, maar is de grootste bekende menhir in de westerse wereld.

De zegel is op 23 juni 2014 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,61 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sarah Bougault. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

COARAZE ALPES-MARITIMES

Op de zegel wordt Coaraze afgebeeld.

Coaraze is een gemeente in het departement Alpes Maritimes. Het is een van de mooiste dorpen van Frankrijk, genaamd “Dorp van de Zon”. Het is gelegen op een 650 m hoge rots. Dit middeleeuwse dorp is bekend om zijn zonnewijzers Cocteau, Goetz, Doukine, Valentin, Ponce de Leon en Mona Christie.

De zegel is op 23 juni 2014 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,61 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Sylvia Cornet. De gravure is verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PARC ZOOLOGIQUE DE PARIS

Op de zegel wordt een panter, een giraffe, een roze flamingo en een aap afgebeeld.

De dierentuin van Parijs bevindt zich in het Bois de Vincennes. De dierentuin bestaat sinds 1794 en sommige verblijven zijn nog oude gebouwtjes met rieten dak uit 1802. De grote volière werd in 1888 gebouwd en de meeste grote dierenverblijven zijn uit 1930. Aanleiding om de tuin uit te breiden was de Koloniale Tentoonstelling in Parijs van mei t/m september 1931. In 1994 werd de grote rotspartij gerestaureerd maar na een bestaan van bijna tachtig jaar werd in 2008 besloten dat veel hokken, vaak in rotsen uitgehouwen of door kunstmatige rotsen gecamoufleerd, niet meer veilig waren. In april 2014 werd de dierentuin heropend.

De zegel is op 23 juni 2014 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,98 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Etienne Viennot. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MARTYRS DE TULLE

Op de zegel wordt het massagraf van de martelaren van Tulle afgebeeld.

Op 9 juni 1944, 3 dagen na de landing in Normandië, plunderden de detachementen van de SS divisie van de DAS Reich divisie als represaillemaatregel de stad Tulle vanwege een verzetsactie. Alle mannen tussen 16 en 60 jaar werden gearresteerd. Van hen werden er 99 direct opgehangen en 149 anderen werden naar het concentratiekamp Dachau gedeporteerd, waar er 101 vermoord werden. Frankrijk bewijst jaarlijks op 9 juni haar eerbetoon aan de martelaren van Tulle.

De zegel is op 10 juni 2014 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,66 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Didier Jean &Zad. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

70E ANNIVERSAIRE DES DÉBARQUEMENTS

Op de zegel wordt een fragment van Operatie Overlord afgebeeld.

Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd. De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Na de landing werd allereerst getracht het Normandische bruggenhoofd te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en tijdens Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies. Toen de Duitsers in de val liepen bij Falaise, was de strijd in geallieerd voordeel beslist. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad werd ingenomen. De eerste dag van Operatie Overlord werd aangeduid met “D-Day”, een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie. Het feit dat de operatie nu zeventig jaar geleden is, is een goede gelegenheid dit internationaal te vieren. Een eerbetoon wordt gebracht aan de veteranen van Engeland, Amerika, Canada en Frankrijk die vochten tegen het nationaalsocialisme en een bijdrage leverden aan de bevrijding van heel West-Europa. Het is ook een uitstekende gelegenheid om de jeugd bewust te maken van wat zich bij de Operatie Overlord heeft afgespeeld.

De zegel is op 10 juni 2014 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,66 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Nicolas Vial. De gravure is verzorgd door Aurélie Barras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ABBAYE DE PONTIGNY - YONNE

Op de zegel wordt de abdij van Pontigny afgebeeld.

De abdij van Pontigny is een voormalige cisterciënzer abdij gelegen in de gemeente Pontigny in het departement Yonne. De abdij werd in 1114 gesticht als tweede dochterklooster van de abdij van Cîteaux. De abdij was een geliefd toevluchtsoord voor vervolgden. Tijdens de godsdienstoorlogen had de abdij veel te lijden. In 1560 werden de abdijgebouwen in brand gestoken door de hugenoten. In de Franse Revolutie werden bijna alle abdijgebouwen verwoest. De kerk, die gespaard bleef, werd tot parochiekerk gemaakt. In 1901 werd er een cultureel centrum gesticht. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er op het abdijterrein een opleidingscentrum gevestigd.

De zegel is op 10 juni 2014 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,61 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BOULOGNE-SUR-MER

Op de zegel worden de basiliek en het kasteel van Boulogne-sur-Mer afgebeeld.

Boulogne-sur-Mer is een stad in het Franse departement Pas-de-Calais, regio Nord-Pas-de-Calais. De gemeente ligt aan de toeristische Opaalkust langs Het Kanaal, aan de monding van de Liane. Boulogne-sur-Mer is van oudsher de springplank voor aanvallen tegen Engeland. Caesar had hier al een invasievloot liggen en datzelfde gold voor Napoleon en Hitler. In de vroege Middeleeuwen was Boulogne-sur-Mer het toneel van een miraculeuze verschijning van Maria wat de plaats tot een bedevaartsoord maakte. Tot de Vrede van de Pyreneeën was het de hoofdstad van een graafschap Bonen en maakte deel uit van de Spaanse Nederlanden. Ondanks de Vlaams klinkende naam was de stad al sinds de 14e eeuw Franssprekend. De huidige populariteit ontleent Boulogne-sur-Mer aan de visserij en het toerisme.

De zegel is op12 mei 2014 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,61 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Sophie Beaujard. De gravure is verzorgd door Line Filhon. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CLERMONT-FERRAND

Op de zegel wordt het plafond van het Opera Theater van Clermont-Ferrand afgebeeld.

Het Opera Theater is gelegen in het hart van de stad. Het werd tussen 1891 en 1894 gebouwd. De entree en de beschilderde koepel met meerdere verguldsels maken het gebouw tot een perfect Italiaans theater. Vele architectonische overeenkomsten suggereren dat het gebouw is geïnspireerd door de Opera van Parijs. Na de modernisering, die zeven jaar heeft geduurd, is de Opera sinds 20 september 2013 weer toegankelijk voor het publiek.

De zegel is op 7 april 2014 uitgegeven ter gelegenheid van de Salon Philatélique, georganiseerd door de CNEP (Chambre Syndicale Française des Négociants et Experts en Phlatélie). Het tarief is 0,61 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Andrérotto. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LES CHEMINS DE SAINT-JAQUES DE COMPOSTELLE (3)

Op de zegels worden Bazas (Gironde), Moissac (Tarn et Garonne), Auch (Gascogne) en Pons (Charente) afgebeeld.

Dit is de derde serie postzegels die Phil@poste uitgeeft met de bedoeling de aandacht te vestigen op de pelgrimsroute naar Saint-Jacques de Compostelle. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt vanuit alle hoeken van Europa en zelfs Noord-Afrika naar Santiago de Compostella. De lokale autoriteiten proberen in het belang van het toerisme de historische routes in ere te herstellen. De Via Lemovicensis is genoemd naar Limoges. Bazas is een gemeente in het departement Gironde. Het is in het noorden omgeven door de wijngaarden van Bordeaux van Sautemes en Graves, in het zuiden door het uitgestrekte Landes bos. De naam Via Podiensis is afgeleid van het Latijnse podium. Moissac is een gemeente in het departement Tarn-et-Garonne. Moissac is vooral bekend om haar abdij en abdijkerk. De druk bewerkte entree van de kerk, vol met beelden en reliëfs, en de kloosteromgang zijn een hoogtepunt van wat Frankrijk aan oude romaanse kunst te bieden heeft. De Via Tolosana ontleend zijn naam aan Toulouse. Auch is een stad in het departement Gers. Auch is aantrekkelijk door haar sfeer en rijk erfgoed. Het historische centrum laat zich al wandelend ontdekken via de pittoreske steegjes met oude huizen en vooraanstaande monumenten. De Via Turonensis ontleent zijn naam aan de heilige Martines van Tours. Pons is een kleine stad in het departement Charante-Maritime. De stad ligt op een kalksteenplateau boven het dal van de Seugne.

De zegels zijn op 17 maart 2014, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven als herinneringszegels. Het tarief is 0,83 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief van het bloc bedraagt 3,32 €. Het ontwerp is van Noëlle Le Guillouzic. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is mixte offset / taille-douce.

Terug naar boven Ý

CENTENAIRE DE LA POLICE JUDICIAIRE DE PARIS

Op de zegel wordt het pand 36 quai des Orfèvres afgebeeld.

De gerechtelijke politie van Parijs is opgericht op 1 augustus 1913 en viert dit jaar het honderdjarig bestaan. De regionale justitiële politie van Parijs, vaak genoemd de 36 quai des Orfèvres of gewoon 36 naar het adres van het hoofdkantoor, is een afdeling van de justitiële politie van Parijs. Haar 2.200 politieagenten onderzoeken ongeveer 15.000 misdrijven per jaar. De justitiële politie, afgekort PJ, is de strafrechtelijke onderzoeksafdeling van de prefectuur van de politie van Parijs. 36 quai des Orfèvres wordt vaak ten onrechte verondersteld de ingang te zijn van de Centrale Politie, de nationale organisatie van de criminele politie dat onderdeel is van het ministerie van Binnenlandse zaken.

De zegel is op 16 september 2013 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,63 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Jacques de Loustal. De gravure is verzorgd door Stéphanie Ghinéa. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SAINTES

Op de zegel wordt de abbaye aux Dames van Saintes afgebeeld.

Saintes (Charente-Maritime) is een stad die meer dan tweeduizend jaar geleden werd gesticht door de Romeinen aan de rivier de Charente. De stad is bekend om haar prachtige bouwkundige erfgoed met Gallo-Romeinse aquaduct met amfitheater, de Romeinse boog en de romaanse kerken en abdijen, waaronder de vermaarde Abbaye aux Dames, het eerste nonnenklooster uit de 12de eeuw en haar musea. De stad bezit sinds 1990 het label ”Ville d’Art et Histoire”.

De zegel is op 17 juni 2013 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,63 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

RIXHEIM – HAUT RHIN

Op de zegel wordt aan de linkerkant de Commanderie van Rixheim afgebeeld. De rest van het zegelbeeld wordt benut voor een afbeelding van een fragment van “Hindounis-tan”, een panoramisch oosters landschap, ontworpen door P.A. Medina en vervaardigd in de fabriek van Zuber.

Rixheim is een gemeente in het departement Haut-Rhin. Sinds 1797 maakt het behangselpapier deel uit van het leven in Rixheim. Het museum van het behangpapier toont de volledige geschiedenis van het behangselpapier. Uitgelegd wordt welke rol dit materiaal speelt in ons dagelijks leven en hoe het productieproces met inzet van een aantal indrukwekkende machines is ingericht. Er zijn 130.000 documenten te zien. Alle behang van de fabrikant Zuber & Cle, vanaf hun start in de 18e eeuw tot nu toe, en 30.000 stukken van allerlei fabrikanten worden getoond. In deze immense catalogus zijn alle soorten behangselpapier terug te vinden, tot zelfs panoramisch behangselpapier. Het museum is uniek in de wereld vanwege de omvang van de collecties. Jaarlijks worden de exposities opnieuw ingericht.

De zegel is op 6 mei 2013 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,63 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Pierre-Antoine Mongin. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is mix offset / taille-douce.

Terug naar boven Ý

COLLÉGIALE NOTRE-DAME DE MELUN

Op de zegel wordt de stift kerk Notre-Dame van Merlun afgebeeld.

De collegiale kerk van Notre-Dame is een kerk gelegen in de rue de Courtille in Melun op île Saint-Étienne. De kerk van Notre-Dame van Melun (Seine-et-Marne) werd tussen 1016 en 1031 gebouwd in opdracht van de Koning van Frankrijk Robert II de Vrome. De kerk Notre-Dame is van oorsprong 11e eeuws, maar is in de tijd van de gotiek en de renaissance sterk gewijzigd. In 1840 werd de kerk toegevoegd aan de lijst van historische monumenten. De kerk is gesloten in 1844 en hersteld dankzij fondsen verzameld van 1851 tot 1862 door middel van een loterij. Het dak en de meeste van de gebrandschilderde ramen werden vernietigd tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.

De zegel is op 22 april 2013 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,63 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

FONDATION DES APPRENTIS D’AUTEUIL – CHÀTEAU DES VAUX

Op de zegel wordt een aantal leerlingen met op de achtergrond het Château des Vaux afgebeeld.

”Apprentis d’Auteuil” is een katholieke stichting. Sinds 1929 is deze bekend als een openbaar vormingsinstituut. De stichting verzorgde sinds de oprichting opleidingen en trainingen voor meer dan 14.000 moeilijk opvoedbare jonge mensen met als doelstelling de leerlingen voor te bereiden op het moment dat zij als vrije burgers terugkeren in de maatschappij. De geestelijke Louis Roussel (1825-1897) is in 1866 met dit werk begonnen. Het werk is in de twintigste eeuw voortgezet door pater Daniel Brottier (1876-1936). Het instituut is nu anderhalve eeuw actief. Aanvankelijk was het bedoeld voor de aller armsten van de samenleving, tegenwoordig vangt het instituut de moeilijk opvoedbare jeugd op. Het instituut voert ontwikkelingsprojecten uit in meer dan zevenendertig landen in Afrika en het Midden-Oosten. In oktober 1946 kreeg de stichting de beschikking over een deel van het kasteel van Vaux, gelegen op veertig kilometer van Chartres. Het kasteel dateert uit de zeventiende eeuw en was eigendom van Charles de Roussin. De stichting beschikt in het kasteel over een onderkomen. De tuin mag worden gebruikt voor opleidingsdoeleinden

De zegel is op 15 april 2013 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sarah Bougault. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CENTENAIRE DU THÉÂTRE DES CHAMPS ELYSÉES

Op de zegel wordt de gevel van Théâtre Champs Elysées afgebeeld.

Het Théâtre Champs Elysées is zonder twijfel een van de mooiste theaters van Parijs. Het is gebouwd in 1913 en werd ontworpen door een groep kunstenaars: de architecten Henry van de Velde en Auguste Perret, de schilder en beeldhouwer Antoine Bourdelle, en de schilders Maurice Denis en René Lalique. Het is het eerste theater in Parijs dat volledig gebouwd is van gewapend beton. In 1985 werd besloten de grote zaal, die vooral voor de uitvoering van opera’s in gebruik was, te renoveren. Twee jaar later op 23 september 1987 gingen de deuren weer open. Vanaf 2002 worden regelmatig innovatiewerkzaamheden uitgevoerd. Het Théâtre Champs Elysées is volledig gemoderniseerd en wordt jaarlijks door ongeveer 300.000 toeschouwers bezocht. Het wordt beschouwd als het vlaggenschip van de Franse architectuur van de 20ste eeuw. Sinds 1953 behoort het theater tot de historische monumenten. Sinds 1970 is de Caisse des Dépôts eigenaar van het gebouw en de belangrijkste beschermheer van het theater.

De zegel is op 8 april 2013 uitgegeven als herinneringszegel aan het honderdjarig bestaan van het Théâtre Champs Elysées. Het tarief is 1,05 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

SALON PHILATÉLIQUE DE PRINTEMPS MÂCON

Op de zegel wordt het Hôtel des Postes van Mâcon afgebeeld.

Het huidige Hôtel des Postes, ontworpen door de Franse architect Jules Lavirotte (1864-1924), is een gebouw in Jugendstil stijl. Het opende zijn deuren op 1 juni 1914, enkele weken vóór de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar biedt het plaats aan de Salon philatélique de printemps. Mâcon is de prefectuur van het departement Saône-et-Loire. De stad werd gesticht in de derde eeuw voor Christus. De Romeinen richtten er een legerkamp in. In de middeleeuwen was Macôn de hoofdstad van een graafschap dat behoorde bij het hertogdom Bourgogne. Tegenwoordig is Macôn een bedrijvige stad met de nodige industrie én een waar doorgangshuis tussen oost en west en noord en zuid. Macôn is een perfect handelscentrum. Het is de geboortestad van Alphonse de Lamartine (1790-1869), een Frans dichter, historicus en staatsman.

De zegel is op 8 april 2013 uitgegeven ter gelegenheid van het congres van de FFAP (Fédération Française des Associations Philatélique). Het tarief is 0,63 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Stéphane Humbert-Basset. De gravure is verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

VALENCE

Op de zegel worden de beroemde watertorens van het waterkasteel van Valence afgebeeld.

Valence is een stad in zuidoost Frankrijk en de hoofdstad van het departement Drôme. Aan het eind van de 19e eeuw worden de boulevards versierd met mooie panden en monumenten. In de 20ste eeuw breidt de stad zich uit om het oude centrum heen. In de nieuwe wijken worden imposante gebouwen gezet zoals de watertorens. In 1963 begonnen de Griekse beeldhouwer PhiloausTloupas (1923-2010) en de architect André Gomis (1926-1991) aan de bouw van een dubbel waterkasteel bestaande uit twee watertorens in Valence. Hun streven was elke vorm van symmetrie te vermijden. De torens zijn 52 en 57 meter hoog. De eerste heeft een capaciteit van 1990 m3. De tweede geeft een capaciteit van 850 m3. Zij zijn gebouwd in het het stadspark Jean Perdrix.

De zegel is op 25 maart 2013 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn van Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PONT LEVANT JACQUES CHABAN-DELMAS

Op de zegel wordt de pont Jacques Chaban-Delmas afgebeeld.

De pont Jacques Chaban-Delmas is een brug over de Garonne, gelegen tussen de stenen brug en de brug van Aquitanië in Bordeaux. De brug verbindt de wijken Bacalan (linkeroever) en Bastide (rechteroever) en is de grootste hefbrug van Europa. Hij is ontworpen door Thomas Lavigne als een echte stedelijke boulevard. De lengte van de brug is 433 meter, de hoogte is 77 meter. Alle vormen van stedelijk vervoer kunnen worden benut. Hoewel Bordeaux al verschillende bruggen heeft, zijn, behoudens de stenen brug, de bruggen bedoeld om het centrum van Bordeaux te mijden. De pont levant Jacques Chaban Delmas is een rechtstreekse oeververbinding. De brug kreeg op 22 oktober 2012 de naam van de voormalige burgemeester van Bordeaux. Aan de brug is gebouwd van oktober 2009 tot eind december 2012.

De zegel is op 18 maart 2013 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Lavigne en Chéron. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LES CHEMINS DE SAINT-JAQUES DE COMPOSTELLE (2)

Op de zegels worden Neuvy-Sépulchre (Indre), Conques (Aveyron), Saint-Gilles (Gard) en Aulnay (Charente-Maritime) afgebeeld.

Dit is de tweede serie postzegels die Phil@poste uitgeeft met de bedoeling de aandacht te vestigen op de pelgrimsroute naar Saint-Jacques de Compostelle. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt vanuit alle hoeken van Europa en zelfs Noord-Afrika naar Santiago de Compostella. De lokale autoriteiten proberen in het belang van het toerisme de historische routes in ere te herstellen. De Via Lemovicensis is genoemd naar Limoges. Neuvy-Saint-Sépulchre is een gemeente in het departement Indre (regio Centre). De Via Turonensis is de noordelijkste pelgrimsroute en ontleent zijn naam aan de heilige Martinus van Tours. Het is de meest voor de hand liggende route voor de inwoners van de Lage Landen en voor de inwoners van Noord- en West-Frankrijk. Terwijl de andere routes te druk worden, wint deze route aan populariteit, mede door de religieuze en toeristische aspecten hiervan. Aulnay is een gemeente in het departement Charente-Maritime (regio Poitou-Charentes). Startpunt van de Via Podiensis is de kathedraal Notre-Dame van Le Puy-en-Velay. Conques is een dorp in het departement Aveyron (regio Massif-Central). De pelgrims werden vooral aangetrokken door de relikwieën van de heilige Foy, een jonge martelares uit de 4e eeuw. De Via Tolosana begint in Arles. Saint-Gilles is een gemeente in het departement Gard (regio Languedoc-Rousillon).

De zegels zijn op 25 februari 2013, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven als herinneringszegels. Het tarief is 0,80 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur). Het ontwerp is van Sophie Beaujard. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is mixte offset / taille-douce.

Terug naar boven Ý

MARSEILLE PROVENCE 2013

Op de zegel wordt een kunstwerk van Jamel Tatah afgebeeld.

Marseille (Bouches-du-Rhône) is de belangrijkste commerciële haven van Frankrijk. Het is een van de vijf grootste steden van Frankrijk. Ten noorden van de Vieux Port, waar vissersboten tussen de wachttorens St-Jean en St-Nicolas in- en uitvaren, liggen de scheepswerven en de na de Tweede Wereldoorlog herbouwde oude stad. Marseille is 26 eeuwen oud en de mengeling van culturen is zo ver doorgevoerd dat Alexandre Dumas de stad de ontmoetingsplaats van de hele wereld noemde. In 2013 is Marseille de culturele hoofdstad van Europa.

De zegel is op 14 januari 2013 uitgegeven in het thema “toerisme” Het tarief is 0,80 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur). Het ontwerp is van Jamel Tatah. De gravure is verzorgd door Thierry Cromet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

850ste ANNIVERSAIRE DE LA CATHÉDRALE NOTRE-DAME DE PARIS

Op de zegels wordt de tarweoogst en Madonna met kind op gebrandschilderde ramen afgebeeld.

Als kathedraal van Parijs en als “historische parochie van Frankrijk” beheerst dit majesteitelijke gotische bouwwerk, dat bisschop Maurice de Sully liet bouwen, het hart van de stad. De bouw ervan werd in 1163 op de plaats van een al in de Romeinse tijd bekende cultusruimte begonnen en in 1345 voltooid. Reconstructies hebben in de 17e en 18e eeuw plaatsgehad. Na woeste plunderingen gedurende de Revolutie werd de kerk, waarin Napoleon I tot keizer werd gekroond, in 1831 met verval bedreigd, tot Victor Hugo met zijn roman Notre Dame de Paris de interesse van de Parijzenaren wekte. Violet-le-Duc werd daarna belast met de omvangrijke restauratie, die zeventien jaar zou duren.

De zegels zijn op 21 januari 2013, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “toerisme” ter gelegenheid van het feit dat de kathedraal 850 jaar bestaat. Het tarief is 1,05 € en 1,55 €. Het tarief ad 1,05 € is bestemd voor verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur). Het tarief ad 1,55 € is bestemd voor verzending van een brief tot van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. De kosten van het bloc bedragen 2,60 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Andréotto. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ORGUE DE SAINT-JACQUES DE LUNÉVILLE

Op de zegel worden de ornamenten van het kerkorgel van Lunéville afgebeeld.

Lunéville, een klein stadje in de Lotharingen, wordt wel klein Versailles genoemd vanwege het indrukwekkende kasteel dat er in het begin van de 18e eeuw gebouwd werd. Héré kreeg van Stanislas Leszczynsky de opdracht om een orgelkast te ontwerpen die de ingang van het paradijs moest verbeelden en waarbij geen enkele orgelpijp te zien mocht zijn. Zo ontstond een imposant en rijk geheel bestaande uit enorme zuilen en galerijen. Nicolas Dupont, een regionale orgelmaker, zag kans om achter deze façade een compleet 4-manualig orgel in Frans-klassieke stijl te bouwen. Hij voltooide dit werk in 1751. Tussen 1850 en 1852 werd het orgel ingrijpend gemoderniseerd door Jean-Nicolas Jeanpierre. In de loop van de tijd werden nog meer wijzigingen doorgevoerd waaronder een pneumatisering in 1914. De kerk wordt sinds 1926 beschouwd als een historisch monument. Voor het orgel geldt dit sinds 1986.

De twee zegels zijn op 12 november 2012, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief van de zegels is 0,89 € en 1,45 €. Het tarief van het bloc bedraagt 2,34 €. Het tarief ad 0,89 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 2 (rest van de wereld). Het tarief ad 1,45 € is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BELFORT

Op de zegel wordt de Leeuw van Belfort afgebeeld.

Belfort (Franche-Comté), gelegen op beide oevers van de Savoureuse, heeft vanouds een strategische betekenis: het beheerst de “Bourgondische poort” tussen de Jura en de Vogezen. De kolossale, uit de rotsen gehouwen Leeuw van Belfort, is een werk van Fréderic-Auguste Bartholdi (1893-1904). Het monument is een herinnering aan de verdediging van de stad in 1870 tegen de Pruissen. Het beeld is 22 meter lang en 11 meter hoog. De in Colmar geboren Bartholdi maakte tal van monumenten, waaronder het Vrijheidsbeeld van New York.

De zegel is op 5 november 2012 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PALAIS DE JUSTICE DE LYON

Op de zegel wordt het Paleis van Justitie afgebeeld.

Lyon (Rhône), Europese metropool en derde stad van Frankrijk, ligt aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône. Het Palais de Justice historique de Lyon is een gebouw gelegen aan de Quai Romain Rolland op de rechteroever van de Saône. In 1996 werd de onderscheiding ”historisch monument” toegekend. De bouw, onder leiding van de architect Louis-Pierre Baltard (9 juli 1764 / 2 januari 1846), begon in 1835 en eindigde in 1842. Het paleis werd gebouwd op dezelfde locatie als de vorige gerechtsgebouwen. Het paleis van Justitie wordt ook wel het paleis met de vierentwintig zuilen genoemd. Het is een de mooiste neoklassieke gebouwen van Frankrijk. In 2008 is het gebouw grondig gerenoveerd.

De zegel is op 29 oktober 2012 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,60. €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

VERNEUIL-SUR-AVRE (EURE)

Op de zegel wordt de bibliotheek “Jérôme Carcopino” en de toren van de Madeleine van Verneuil-sur-Avre afgebeeld.

Verneuil-sur-Avre is een gemeente in het Franse departement Eure. Het is een grensstadje van het voormalige hertogdom Normandië. Het was een belangrijke vesting waarvan de muren door een zijarm van de Iton omspoeld werden. Van de burcht resteert slechts de massieve toren zonder vensters, de Tour Grise uit de twaalfde eeuw. Verneuil bezit een aantal oude huizen, met name uit de 15de en 18e eeuw. De toren van de kerk Ste-Madeleine dateert uit de 16e eeuw.

De zegel is op 24 september 2012 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

MÉMORIAL DU CAMP DES MILLES

Op de zegel wordt het “Camp des Milles” afgebeeld.

Milles ligt in de gemeente Aix-en Provence (Bouche-du-Rhône). Camp des Milles is een Frans internerings- en deportatiekamp, geopend in september 1939 in een voormalige tegelfabriek. Het kamp was aanvankelijk, in 1940, bedoeld als verblijfplaats voor 3.500 gevangen genomen Duitse en Oostenrijkse intellectuelen en artiesten die in de buurt van Marseille woonden. Tussen 1941 en 1942 werd het kamp gebruikt als interneringskamp voor Joden van het mannelijke geslacht als voorportaal van Auschwitz. Ongeveer 2.500 vrouwen en kinderen werden in augustus 1942 op transport gesteld met bestemming het interneringskamp van Drancy (ten noordoosten van Parijs), op weg naar Auschwitz. Het is het enige grote interneringskamp in Frankrijk. Na de oorlog, in 1946, werd het gebouw weer als fabriek in gebruik genomen. Sinds 1993 is het gebouw een van de herdenkingsplaatsen van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Op 12 september 2012 wordt het officieel voor het publiek toegankelijk als museum van de Tweede Wereld oorlog.

De zegel is op 24 september 2012 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Marc Taraskoff. De gravure is verzorgd door Claude Andréotto. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

STATUES PLACE MASSÉNA DE NICE

Op de zegel wordt de Place Masséna met de “Conversation à Nice” afgebeeld.

Het centrum van Nice (Alpes-Maritimes) is de Place Masséna, een mooi neoklassiek architecturaal geheel met aan één zijde de fraaie Jardin Albert I (openluchttheater). De Place Masséna bestaat oorspronkelijk uit twee pleinen: het plein Charles-Albert, gebouwd in 1820 in neoklassieke stijl en het plein Masséna in achttiende eeuwse stijl gebouwd in 1852 door Joseph Vernier. Het noordelijke deel van het plein is rechthoekig, het zuidelijke deel is rond. Het plein is grotendeels belegd met zwart / witte platen wat het effect van een dambord geeft. Aan de zuidkant van het plein bevindt zich de in 1956 gebouwde fontein van de zon. In haar bassin liggen vijf bronzen beelden, gemaakt door Alfred Janniot. Het zijn personages uit de Griekse en Romeinse mythologie: de Aarde, Mars, Venus, Mercurius en Saturnus. Sinds 2007 wordt de Place Masséna gekenmerkt door zeven verlichte sculpturen, gemaakt van hars en geplaatst op palen, ongeveer tien meter van de grond. Deze beelden stellen schriftgeleerden voor en doordat zij op hun hurken zitten worden ze vaak verward met Boeddha. De set, ontworpen door de Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa (geboren in Barcelona op 23 augustus 1955), heeft de naam “Conversation à Nice” meegekregen.

De zegel is op 17 september 2012 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,45 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Jaume Plensa. De gravure is verzorgd door Sylvie Patte & Tanguy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LA POINTE SAINT MATHIEU - FINISTÈRE

Op de zegel wordt de pointe Saint Mathieu afgebeeld.

De Pointe Saint-Mathieu is een plaats behorend tot Finistère in de buurt van Le Conquet (Finistère) op het gebied van Plougonvelin. Het is een hoge rotsformatie die ver uitsteekt in zee. Aan de Pointe Saint-Mathieu staat een indrukwekkende ruïne van een abdijkerk uit de 13e eeuw. Naast de ingang van de abdij staat een nieuwere witte vuurtoren uit 1835. De oude vuurtoren dateert uit 1608. Op het torenplatform werden vuren ontstoken als baken voor de zeilschepen, die tussen de pointe en de ervoor liggende rotslandjes moesten navigeren. De pointe heeft veel rots inhammen. De diepe laag liggende strandjes zijn te bereiken via uitgehouwen trapjes in de rotswanden. De Franse marine houdt vanuit deze locatie de territoriale wateren in de gaten.

De zegel is op 25 juni 2012 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief van de zegels is 0,57 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Bara. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

85e CONGRÈS FFAP PARIS LE MUSÉE D’ORSAY

Op de zegel wordt het musée d’Orsay afgebeeld.

De Franse Federatie van Filatelistische Verenigingen (FFAP) is een groep van 624 Franse filatelistische verenigingen, georganiseerd in 23 regionale groepen en een groep verenigingen van gespecialiseerde verzamelaars. Jaarlijks komen deze verenigingen bij elkaar. Dit jaar is het Musée d’Orsay de vergaderlocatie. Het Musée d’Orsay is een museum in Parijs dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst. Het is station Orsay is gebouwd in 1898. Het museum is in 1986 in gebruik genomen.

De zegel is op 18 juni 2012 uitgegeven ter gelegenheid van het 85ste Congrès de la Fédération Française des Associations Philatéliques. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Louis Boursier. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CHÂTEAU DE SUSCINIO - MORBIHAN

Op de zegel wordt het château Suscinio afgebeeld.

Het kasteel Suscinio is gelegen aan de kust van de Atlantische Oceaan bij het plaatsje Sarzeau (Morbihan). Het is omgeven door moerasland. Het is in de 13e eeuw gebouwd als jachthuis en is in de 14e eeuw verbouwd tot fort. Het heeft een ophaalbrug tussen de torens, op de muren staan wachttorens en rondom ligt een slotgracht met zeewater. In de 15e eeuw verbleven Frans II en zijn dochter Anna van Bretagne liever in Nantes dan in Suscinio en raakte het kasteel in verval. Nu is er een museum over de geschiedenis van Bretagne in gevestigd.

De zegel is op 29 mei 2012 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ÉPERNAY - MARNE

Op de zegel wordt Epernay afgebeeld.

Epernay (Marne) is met Reims het belangrijkste wijncentrum van de Champagne. De stad leeft van de behandeling van, en de handel in, champagne. De kelders die in de krijtrotsen zijn uitgehouwen zijn zeer schilderachtig. In de directe omgeving van Epernay groeien de druiven die nodig zijn voor de champagne: de pinot noir, de pinot meunier en de chardonnay. Onder het straatniveau van Epernay bevindt zich een netwerk van tunnels, waar de champagnehuizen hun voorraad opslaan en waar het rijpingsproces van de wijn plaatsvindt. De temperatuur in de tunnels is constant rond 10 graden C met een hoge luchtvochtigheid.

De zegel is op 16 april 2012 uitgegeven als herinneringszegel aan de Salon philatélique de Printemps 2012. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LES CHEMINS DE SAINT-JACQUES DE COMPOSTELLE (1)

Op de zegels worden de Tour Saint-Jacques (Parijs), de kathedraal Notre Dame (Le Puy-en-Velay), de basiliek Ste-Madeleine (Vezelay) en de Église St-Trophime van Arles afgebeeld.

De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella in Frankrijk vormen een systeem van routes naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje, waar zich het graf van de apostel Jacobus zou bevinden. De pelgrimshandleiding in het vijfde boek van de Codex Calixtinus uit de 12e eeuw noemt vier pelgrimswegen in Frankrijk, welke uiteindelijk samenkomen in de Pyreneeën: de Via Turonesis, de Via Lemovicensis, de Via Podiensis en de Via Tolosana. De Via Turonensis is de noordelijkste pelgrimsroute en ontleent zijn naam aan de heilige Martinus van Tours. Verzamelpunt van de pelgrims is de Tour Saint-Jacques. De Via Lemovicensis is genoemd naar Limoges. De basiliek van Vézelay was vroeger het verzamelpunt voor pelgrims uit België, de Ardennen. Lotharingen en de Champagne. Uitgangspunt van de Via Podiensis is de kathedraal Notre Dame van Le Puy-en-Velay. De Via Tolosana begint in Arles. In Arles verzamelden zich de pelgrims uit de Provence en Italië. De routes in Frankrijk zijn sinds 1998 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De zegels zijn op 2 april 2012, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven als herinneringszegels. Het tarief is 0,77 €. Het tarief van het bloc bedraagt 3,08 €. Het tarief ad 0,77 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is een combinatie van offset en taille-douce.

Terug naar boven Ý

MOULINS ALLIER

Op de zegel wordt een gezicht op de stad Moulins afgebeeld: de rivier Allier, de brug en de kathedraal Notre Dame.

Moulins (Allier) is dubbel met de naam Allier verbonden. Moulins is gelegen aan de rivier Allier en is de hoofdstad van het departement Allier. Onder het bewind van de hertogen van Bourbon was de plaats, waar eens de watermolens ratelden, een voorname plek. De kathedraal is nog een van de voornaamste trekkers van Moulins dat vanaf 1531 aan politiek belang heeft ingeboet en nu vooral als handelscentrum in een agrarische regio fungeert. Moulins heeft zijn naam te danken aan de vele molens die langs de Allier gebouwd zijn.

De zegel is op 26 maart 2012 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LA GRANDE MOSQUÉE DE PARIS

Op de zegel wordt de Grote Moskee van Parijs afgebeeld.

De Grote Moskee van Parijs is gelegen in het Ve arrondissement van Parijs (6, Rue Georges-Desplas). De moskee werd in de jaren twintig (1922-1926) in Spaans-Moorse stijl gebouwd. Het is de grootste moskee van Frankrijk en op twee na de grootste van Europa. Elk van de koepels van de moskee is op een andere manier versierd; de minaret is 33 meter hoog. Binnen is er een grote patio, geïnspireerd op het Alhambra. De moskee is na de Eerste Wereldoorlog opgericht als Franse dank voor de hulp tijdens de oorlog van mosliminfanteristen uit de Franse koloniën. Honderdduizenden van hen sneuvelden in de strijd met Duitsland. De Franse president Gaston Doumergue opende de moskee op 15 juli 1926 en de Algarijn Ahmadal Alawi leidde de eerste gebeden. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de moskee een geheime veilige plaats voor hen die gezocht werden door de Duitsers en werden er valse geboortepapieren gemaakt voor Joodse personen.

De zegel is op 13 februari 2012 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

EGLISE NOTRE-DAME-DE-ROYAN

Op de zegel wordt de kerk afgebeeld.

Royan (Charente-Maritime) is de vierde grootste stad, na La Rochelle, Saintes en Rochefort, van Poitou-Charentes. De stad is zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en dat heeft er voor gezorgd dat Royan erg modern is. Het nieuwe Royan is een stad van beton en rechte straten, auto’s en parkeerplaatsen. De in 1955-1958 door de architect Guillaume Gillet gebouwde kerk past daar wonderwel bij. Zij is geheel opge-trokken uit gewapend beton en bewerkt met een speciale hars tegen de erosie. De ellipsvormige kerk wordt bekroond door een 65 m hoge toren in de vorm van de boeg van een schip. Het interieur, zonder pilaren, is hoog (28 tot 36 m), ruim en licht. Een goede akoestiek doet het grote orgel volledig tot zijn recht komen.

De zegel is op 31 oktober 2011 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Guillaume Gillet. De gravure is verzorgd door Stéphanie Ghinéa en Jacky Larrivière. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

VARENGEVILLE–SUR–MER

Op de zegel wordt Varengeville-sur-Mer met de Saint-Valery afgebeeld.

Varengeville-sur-Mer (Seine-Maritime) is een badplaatsje dat bestaat uit een reeks van kleine woonkernen vlak achter de kust. De mooie omgeving heeft altijd veel kunste-naars aangetrokken. Behalve Georges Braque (1881-1963), die er woonde en stierf, waren ook Monet, Renoir en Pissarro er vaak te gast. De kerk Saint-Valery bevindt zich aan de rand van de krijtrots. Het is een kleine, ietwat gedrongen kerk uit de 12de eeuw. De kerk valt vooral op door de spectaculaire ligging met uitzicht op zee. De graven van het zeekerkhof omringen het gebouw aan drie zijden. Alleen aan de apsis zijn er geen. Heel wat personaliteiten, onder wie Georges Braque, vonden er hun laatste rustplaats.

De zegel is op 27 juni 2011 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

TRAIN DES PIGNES

Op de zegel wordt de “train des Pignes” afgebeeld.

De Chemins de fer de Provence (CP) is een Franse spoormaatschappij. Frankrijk had vroeger veel lokale spoorlijnen die onder een lokale concessie reden van een van de Franse departementen. Na de nationalisatie in 1938 (ontstaan van de SNCF) is de Chemins de fer de Provence de enige lokale spoormaatschappij die op het Franse vasteland is overgebleven. Naast de CP zijn er nog een paar museumlijnen die op restanten van de opgeheven spoorlijnen rijden. De CP werd in 1890 opgericht als Societé des chemins de fer du Sud de la France. Het spoortraject werd in 1891 in gebruik genomen. Het mooiste deel van de tocht ligt tussen de dorpen in als de trein door het onbewoonde landschap met pijnbomen, in het Frans “pins”, in de spreektaal “pignes”, rijdt. De 3,5 km lange tunnel onder de Col Saint-Michel is de langste tunnel van de lijn. Het totale traject tussen Digne-les-Bains en Nice is 151 km lang.

De zegel is op 27 juni 2011 uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de “train des Pignes”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Line Filton. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

METZ

Op de zegel wordt de kathedraal Saint-Étienne van Metz afgebeeld.

Metz (Moselle) behoorde sinds 879 tot het Oostfrankische (Duitse) rijk. In de 13de eeuw werd het een vrije rijksstad. Sinds 1871 was Metz hoofdstad van het Duitse district Lotharingen. Na het verdrag van Versailles (1919) werd Metz de hoofdstad van het Franse departement Moselle. Met de bouw van de kathedraal Saint-Étienne werd circa 1220 begonnen. De kerk heeft twee symmetrische torens uit het eind van de 13de eeuw. Het schip (ruim 40m hoog) behoort tot de hoogste van Frankrijk. De kathedraal is beroemd om de ramen, die van een uitzonderlijke omvang en kwaliteit zijn. Het schitterende roosvenster in de façade heeft een diameter van 11m en dateert uit de 14de eeuw.

De zegel met vignet is op 14 juni 2011 uitgegeven ter gelegenheid van het 84ste Congres van de Fédération Française des Associations Philatéliques (FFAP). Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure is verzorgd door Claude Andréotto. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

AUTUN

Op de zegel wordt een impressie van de oude stad Autun afgebeeld.

Autun (Saône-et-Loire) dankt zijn naam aan de Romeinse Keizer Augustus, die rond het begin van onze jaartelling op de plek van het huidige Autun de stad “Augustodomm” stichtte. Hij wilde in Gallië een stad stichten die de macht van Rome naar de kroon zou steken. Daarom kreeg Autun enkele indrukwekkende gebouwen waarvan van sommige de overblijfselen nog te zien zijn. Uit de Romeinse periode bleven enkele stadspoorten en een Romeins amfitheater bewaard. Autun werd gesticht op de route tussen Marseille en de Kanaalkust, ofwel tussen Lyon en Boulogne, die zowel voor de handel als in strategisch opzicht belangrijk was. Het opvallendste gebouw is de kathedraal Saint-Lazare, een van de mooiste van Frankrijk, waarvan de bouw begon in de twaalfde eeuw.

De zegel is op 16 mei 2011 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CATHÉDRALE DE REIMS

Op de zegels worden twee gebrandschilderde ramen van de kathedraal afgebeeld.

De kathedraal van Reims dateert uit de dertiende eeuw. Het huidige bouwwerk vervangt de basiliek die in 1211 door brand werd verwoest. Hij bevindt zich op de plaats waar in het jaar 496 na Chr. Clovis gedoopt zou zijn. Het aantal beelden dat deze kathedraal siert is groter dan bij enige andere Europese kathedraal. Het beeldhouwwerk van de kathedraal van Reims wordt beschouwd als een belangrijk voorbeeld van de middeleeuwse beeldhouwkunst. De kathedraal is in totaal 147 meter lang. Het interieur heeft een lengte van 139 meter. Het schip is 30 meter breed en de hoogte van het gewelf is 38 meter. De torens zijn 81 meter hoog. In 1974 werden glas-in-loodramen van Marc Chagall ingewijd. In deze kathedraal werden vroeger de koningen van Frankrijk gekroond. In 1991 werd de Notre-Dame de Reims toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De zegels zijn op 7 mei 2011, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “kunst” ter gelegenheid van het feit dat de kathedraal 800 jaar bestaat. Het tarief is 0,58 € en 0,87 € Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief ad 0,87 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Else Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PONT EN BOIS DE CREST

Op de zegel wordt de brug van Crest afgebeeld.

Crest (Drôme) is gelegen aan de voet van een steile rots. Het plaatsje werd in de tiende eeuw gesticht. Crest heeft de langste houten brug van Frankrijk. De brug werd gebouwd tussen 1999 en 2001. De hoofdstructuur bestaat uit vier balken. Deze ribben worden ondersteund door krukken. Het dek is gemaakt van eikenhout. De brug is 92 meter lang. De breedte bedraagt 8 meter. De architecten en ingenieurs die de houten brug ontwierpen waren allen enthousiast om met dit materiaal te werken. Zo refereert de vormgeving aan takken en boomkruinen. De houten takken die op de betonnen pijlers steunen verlichten de druk op het bouwwerk.

De zegel is op 11 april 2011 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Line Filhon. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ANGERS

Op de zegel wordt Angers met zijn kathedraal afgebeeld.

Angers (Maine-et-Loire), met zijn parken en brede avenues, is in de Romeinse tijd gebouwd langs de oevers van de Maine en wordt beheerst door een kolossale burcht. In de middeleeuwen is Angers een bedrijvige stad. Op dit moment is de stad vooral een toeristische trekpleister. De lichte nieuwe wijken die de stad omringen contrasteren sterk me de grauwe kern van de stad, die van oudsher profijt had van haar ligging op een kruispunt van land- en waterwegen.

De zegel is op 11 april 2011 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

TRAM TRAIN DE MULHOUSE

Op de zegel wordt de tram-trein afgebeeld.

De tram is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer binnen Mulhouse (Alsace). De bouw van het tramnet begon eind 2002. Op zaterdag 13 mei 2006 werd de eerste fase van het tramnet voor het publiek geopend. In 2006 was het net 12 kilometer lang, telde 24 haltes en bestond het uit een Oost-West en een Noord-Zuidlijn. In 2011 zal de tweede fase van het tramnet gereed komen. Het net zal dan 19,7 kilometer lang zijn en 38 haltes tellen. De Noord-Zuidlijn is dan 11 kilometer lang en telt 21 haltes. De Oost-Westlijn is dan 8,7 kilometer lang en telt 17 haltes. Op 12 december 2010 kwamen de eerste 20 kilometer van de derde fase, de tram-treinverbinding door de Thurvallei, gereed. De volledig geautomatiseerde tram-treinvoertuigen zullen om de 20 minuten vanaf het centraal station van Mulhouse over het tramnet naar de halte Daguerre rijden, om vervolgens over het openbare spoorwegnet door te rijden naar Thann. Met recht kan gesproken worden over een supervorm van technologische innovatie. In de toekomst wordt de lijn verlengd naar Kruth, 38 kilometer van Mulhouse.

De zegel is op 17 januari 2011 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorg door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

VILLENEUVE-SUR-LOT

Op de zegel wordt de brug uit de 13e eeuw over de rivier Lot afgebeeld.

Villeneuve-sur-Lot (Lot-et-Garonne) werd in 1264 aan weerszijden van de Lot gesticht door Alphonse de Poitiers en is de grootste bastide van Lot-Garonne. Het symbool van de stad is de oude brug (Pont Vieux), die in 1287 over de lot werd gelegd en werd gerestaureerd in de 17e eeuw. De brug heeft vijf overspanningen en was ooit voorzien van drie versterkte torens. Op de noordoever staat de Chapelle du Bout-du-Pont uit de 17e eeuw, die is gewijd aan zeelieden en schippers. De twee majestueuze poorten, de Porte de Paris en de Porte de Pujols, beide 30 meter hoog, maakten vroeger deel uit van de stadsmuren. De Eglise Sainte Catherine dateert van de 19e eeuw. De Eglise Saint-Etienne werd in de 16e eeuw verbouwd. Langs de lot staan schilderachtige oude huizen. Ooit behoorde Villeneuve-sur-Lot tot de machtigste vestingen van het zuidwesten van Frankrijk.

De zegel is op 2 november 2010 uitgegeven in het thema ”toerisme”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin.. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PONT AQUEDUC ARCUEIL-CACHAN

Op de zegel wordt het aquaduct van Arcueil-Cachan afgebeeld.

De aquaducten van Arcueil en Cachan vormen één geheel. Zij zijn gesitueerd in het departement Val-de-Marne ten zuidoosten van Parijs. De aquaducten transporteren het water van drie rivieren: de Vanne, de Loing en de Lunais. Zij zijn gebouwd door ingenieur Eugène Beltrand (1810 – 1878). Eugène Belgrand bouwde de riolen en drinkwatervoorziening van Parijs. Het aquaduct werd gebouwd om het reservoir van Montsouris op peil te houden. Het is een indrukwekkende constructie van meer dan een kilometer lang, bestaande uit drie segmenten en opgebouwd uit molensteen. Het aquaduct is 38 meter hoog en telt 80 boogconstructies. Het heeft een capaciteit van 145.000 m3 per dag.

De zegel is op 27 september 2010 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Yann Gafsou. De gravure is verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

83e CONGRÊS DE LA FFAP LA CONCIERGERIE

Op de zegel wordt de Conciergerie afgebeeld.

De historische Conciergerie (Parijs) was oorspronkelijk de residentie van de Comte des Cierges (Graaf der Kaarsen), die de scepter zwaaide over belastingen en huisvesting. Hier werd de moordenaar van Hendrik IV, Ravaillac, gevangen gehouden en gemarteld. Tijdens de Revolutie waren hier ruim 4.000 gevangen opgesloten, waaronder Marie-Antoinette, die tot haar executie in een kleine cel zat en Charlotte Corday, die de revolutionaire leider Marat met een mes stak toen hij in bad zat. Ironisch genoeg werden de revolutionaire rechters Danton en Robespierre hier ook gevangen gehouden voordat ze naar de guillotine werden gestuurd. Het gebouw werd in de 19e eeuw gerenoveerd.

De zegel is op 21 juni 2010 uitgegeven als herinneringszegel aan het 83e congres van de FFAP. Het tarief is 0,56. €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Martin Mörck. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PORNIC

Op de zegel wordt het vissersplaatsje Pornic afgebeeld.

Pornic (Loire-Atlantique) is een vissersplaats en tevens een badplaats met jachthavens. Het lagergelegen deel, met vissershuisjes, wordt gedomineerd door een kasteel dat in de 15e eeuw eigendom was van Gilles de Rais en in de 19e eeuw werd verbouwd door Violet-le-Duc. Langs de kustweg staan 19e eeuwse villa’s die ooit onderdak hebben verleend aan de schrijvers Michelet en Flaubert en de schilder Renoir.

De zegel is op 25 mei 2010 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

FONDATION DE DEAUVILLE

Op de zegel wordt het strand van Deaville met de daarbij behorende zomerse attributen afgebeeld.

Deauville (Calvados), gelegen in het hart van Normandië tussen de zee en het platteland, is een kleine stad met slechts 4.500 inwoners maar geniet grote bekendheid. In de afgelopen 150 jaren heeft Deauville zich harmonisch weten te ontwikkelen en is toeristisch gezien met haar tijd meegegaan, maar heeft toch haar historisch, bouwkundig en cultureel erfgoed weten te behouden. In Deauville is het paard koning. Deauville en het paard zijn als Deauville en de zee: onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De zegel is op 17 mei 2010 uitgegeven ter gelegenheid van het feit dat het 150 jaar geleden is dat Deauville werd gesticht. Het tarief is 0,85 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp is van Nicolas Vial. De gravure is verzorgd door Stéphanie Ghinéa. De drukvorm is hélipgravure.

Terug naar boven Ý

BASILIQUE D’ORCIVAL

Op de zegel wordt de Notre-Dame van Orcival afgebeeld.

Tussen de Mont Dôme en de Mont-Dore ligt het oude dorp Orcival (Puy-de-Dôme). De Notre-Dame werd in de 12e eeuw gebouwd in de klassieke stijl van de Auvergne. Het beeld Notre-Dame d’Orcival is de enige madonna in de Auvergne die haar vergulde versierselen heeft behouden.

De zegel is op 17 mei 2010 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BERGERIE NATIONALE DE RAMBOUILLET

Op de zegel wordt de bergerie met op de voorgrond een schaap afgebeeld.

Rambouillet (Yvelines) is vooral bekend wegens het uitgestrekte bos van Rambouillet en wegens het kasteel. Dit kasteel gaat terug tot de veertiende eeuw en is tegenwoordig een officieel verblijf van de Franse president. Het is ook vaak het toneel voor internationale topontmoetingen en staatsbezoeken. In het kasteel werd in februari 1999 door de NAVO het Akkoord van Rambouillet opgesteld.

De tegenwoordige schapenfokkerij is ontstaan uit een experiment van Lodewijk XVI. Hij had merinoschapen uit Spanje laten komen om te proberen er op een kleine boerderij mee te fokken. Men hield ze aanvankelijk buiten, maar bouwde later onderkomens om hun het leven in het minder gunstige klimaat wat te veraangenamen. Nu zijn de merinoschapen van Rambouillet overal bekend als eersteklas wolleveranciers.

De zegel is op 3 mei 2010 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,90 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Line Filhon. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

COLMAR

Op de zegel wordt het stadsbeeld van Colmar afgebeeld.

Colmar (Haut-Rhin) is ontstaan in de Karolingische tijd, werd in 1226 een vrije keizerlijke rijksstad en kwam in 1678 bij Frankrijk. In 1871 werd de stad Duits. Vanaf 1918 is Colmar weer Frans gebied. De zeer eigen charme van Colmar ligt in het puur Elzasachtige karakter van het stadsbeeld. De pittoreske straten, die soms het karakter van een operettedecor hebben, de vakwerkhuizen en de fraai gedecoreerde gevels maken Colmar tot een aantrekkelijke, vriendelijke en gezellige stad.

De zegel is op 26 april 2010 uitgegeven ter gelegenheid van de “Salon philatélique de Printemps 2010”. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

VILLENEUVE LEZ AVIGNON

Op de zegel wordt Villeneuve lez Avignon met de toren van Filips de Schone afgebeeld.

Villeneuve lez Avignon (Gard), recht tegenover Avignon op de andere oever van de Rhône, was “de stad van de kardinalen”. De vervallen gevels en binnenhoven geven er nog een idee van hun hoofse levenswijze. Het stadje is met Avignon verbonden via de Pont St,-Bénézet. In 1307 werd de 32 meter hoge Tour de Philippe le Bel (de toren van Filips de Schone) gebouwd om de brug te bewaken.

De zegel is op 19 april 2010 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ABBAYE DE ROYAUMONT

Op de zegel wordt de abdij van Royaumont afgebeeld.

De zeer invloedrijke abdij van Royaumont (Val d’Oise) werd door Lodewijk de Heilige in 1228 gesticht. Tijdens de Revolutie werd de kerk zwaar beschadigd en werd het gebouw als fabriek ingericht. Tegenwoordig vinden er in het gedeeltelijk gerestaureerde klooster culturele manifestaties plaats.

De zegel is op 28 september 2009 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Line Filhon. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BORDEAUX

Op de zegel wordt de Place de la Bourse met op de voorgrond het monument voor de Girondijnen afgebeeld.

De stad Bordeaux (Gironde) is over de hele wereld bekend om de wijnen die uit de omgeving komen. Het is de historische hoofdstad van de regio Gascogne. De stad is het handelscentrum van de wijnen en heeft een belangrijke haven. Sinds 2007 staat een deel van de stad, de Port de la Lune, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dankzij rigoureuze stedenbouwkundige ingrepen in de 18e eeuw kan Bordeaux nu prat gaan op een reeks statige boulevards en indrukwekkende gevels. Place de la Bourse, een fraai architectonisch geheel, is gebouwd tussen 1730 en 1755 door vader en zoon Gabriel. Tijdens de Franse Revolutie vormden de afgevaardigden uit Bordeaux een eigen partij, de Girondijnen, en uitte het protest tegen de geest van centralisatie zich in de Opstand der Girondijnen (1793-1794). Het monument aux Girondins is eind vorige eeuw opgericht ter nagedachtenis aan de Girondijnen die in 1792 het leven lieten op het schavot. De vijftig meter hoge zuil wordt bekroond door een beeld van de Vrijheid die haar ketenen verbreekt.

De zegel is op 22 juni 2009 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

TARBES

Op de zegel wordt de Jardin Massey en het Musée Massey afgebeeld. De tab, waarop een paardenkop wordt afgebeeld, refereert aan de begin 19e eeuw door Napoleon 1ste ingerichte “Haras National de Tarbes” (nationale stoeterij).

Tarbes (Hautes-Pyrénées) is de voormalige hoofdstad van het graafschap Bigorre. Placide Massey, oud-directeur van de Orangerie in Versailles, legde in de 19e eeuw een fraai park aan (Jardin Masey). In het park staat het Musée Massey met een Musée des Beaux-Arts waarin een overzicht van de Europese schilderkunst van de renaissance tot heden. Het vreemde gebouw wordt door een 40 m hoge Moorse toren gedomineerd.

De zegel met tab is op 15 juni 2009 uitgegeven ter gelegenheid van het 82ste Congres van de Fédération Française des Associations Philatéliques (FFAP). Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CHÂTEAU DE LA BÂTIE D’URFÉ - LOIRE

Op de zegel wordt de grootvader van Claude d’Urfé, een deel van het kasteel en de tuin afgebeeld.

Het kasteel is in de vijftiende eeuw gebouwd in middeleeuwse stijl op een locatie niet ver van Boën (Loire). Het kasteel bestaat uit een centraal gebouw en twee vleugels. In de zestiende eeuw is het herbouwd in renaissancestijl, uniek voor Frankrijk. Het kasteel is bewoond geweest door de familie Claude d’Urfé (1501 – 1558), grootvader van Honoré d’Urfé. In de loop van de eeuwen is het kasteel door diverse families bewoond. In 1909 is het kasteel gekocht door de Société Historique et Archeéologique (Diana) en in 1912 wordt het kasteel gekwalificeerd als historisch monument: “een kasteel met een bijzondere tuin”.

De zegel is op 8 juni 2009 uitgegeven in het thema “toerisme” Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CHAUMONT

Op de zegel wordt de plaatsnaam “Chaumont” en de naam van het departement “Haute-Marne” grafisch uitgebeeld.

Chaumont (Haute-Marne) is een fraai gelegen stad aan de rand van een plateau, boven het dal van de Suize, dat door een indrukwekkend viaduct (600 m lang, 52 m hoog) wordt overspannen. Van de oude vesting resteert de donjon of Tour Hautefeuille. De basiliek Saint-Jean-Baptiste is gotisch van oorsprong, maar werd in de renaissanceperiode voltooid.

De zegel is op 18 mei 2009 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Frank Vriens De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MÂCON

Op de zegel wordt de Pont St-Laurent van Mâcon met op de voorgrond het standbeeld van Alphonse de Lamartine afgebeeld.

Mâcon (Saône-et-Loire), de geboortestad van Alphonse de Lamartine, is strategisch gelegen op de westelijke oever van de Saône. De stad werd gesticht in de derde eeuw voor Christus in het gebied van de keltische stam de Haedui. Tegenwoordig is Mâcon een bedrijvige stad met de nodige industrie waar ieder jaar de Franse roeikampioenschappen worden gehouden. Alphonse Marie Louis de Prat de Lamartine werd in Mâcon geboren op 21 oktober 1790. Hij was een Frans dichter, historicus en staatsman. Alphonse de Lamartine stierf op 28 februari 1869 in Parijs.

De zegel is op 30 maart 2009 uitgegeven ter gelegenheid van de Salon de Printemps 2009. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PALAIS DES PAPES - AVIGNON

Op de zegel wordt het Palais des Papes afgebeeld.

Het imposante, vestingachtige pauselijk paleis bezit twee hoge torens en is een waar doolhof van zalen, gangen en kapellen. In 1316 werd begonnen met de bouw van dit paleis. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis bouwen op een boven de Rhône uitstekende rots. De gebouwen van het Palais des Papes (Avignon, Vaucluse) weerspiegelen het rijke leven dat de uit Rome gevluchte pausen hier tussen 1309 en 1377 leidden. Ze hadden hun eigen munt en maakten Avignon tot een vesting. Sinds 1995 is het Pausenpaleis opgenomen op de lijst van het werelderfgoed, samen met het hele historische centrum van Avignon.

De zegel is op 9 maart 2009 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Martin Mörck. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

MENTON – ALPES-MARITIMES

Op de zegel wordt de stad Menton met de Notre-Dame afgebeeld. Menton (Alpes-Maritimes) is het meest Italiaans van de Franse vakantieplaatsen en wordt de parel van Frankrijk genoemd. De stad ligt aan de Italiaanse grens op de schei-ding tussen de Franse Côte d’Azur en de Italiaanse bloemenrivièra. De oude stad, amfitheatergewijs gebouwd boven de baai van Garavan, wordt doorsneden door de schilderachtige Rue Longue. De citroen is een van de symbolen van Menton aangezien dit het enige gebied in Frankrijk is waar, dankzij een uniek microklimaat, citroenbomen vrucht dragen. Menton is in het verleden veelvuldig in een ander taalgebied komen te liggen en heeft als gevolg een waaier aan namen.

De zegel is op 23 februari 2009 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure is verzorgd door Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LES SABLES D’OLONNE

Op de zegel wordt de haven van Les Sables d’Olonne afgebeeld.

Les Sables d’Olonne (Vendée) is een vrij belangrijke badplaats, met een gezellige en drukke haven, een oud visserskwartier aan de zeezijde (La Chaume) en vooral een grote, elegant bebouwde zeeboulevard: de Remblai. De halvemaanvormige promenade werd in de 18de eeuw aangelegd, ter bescherming van de erachter gelegen stad. De Remblai zet zich voort in de Corniche, die uitkomt bij de Puits d’Enfer, een inham waarin de zee kolkt en schuimt. In de stad is het museum “Musée de l’Abbaye Sainte-Croix” gevestigd, waar moderne en hedendaagse kunst te vinden is. Twee kunstenaars hebben een aanzienlijk deel van het werk dat er te vinden is op hun naam staan: de kunstschilders Gaston Chaissac en Victor Brauner. Om de vier jaar start de Vendée Globe, een non-stop zeilbotenrace rond de wereld, in Les Sables d’Olonne.

De zegel is op 2 februari 2009 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Thierry Mordant. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JOSSELIN

Op de zegel wordt het kasteel van Josselin afgebeeld.

Josselin (Morbihan) ligt aan de Oust. Het machtige kasteel weerspiegelt zich in de rivier. Daarachter, op de helling en de top van een steile heuvel, liggen oude huisjes met leistenen daken, gegroepeerd om de basiliek Notre-Dame-du-Roncier. Het kasteel van Josselin, midden 14de eeuw verwoest en herbouwd, behoorde sinds 1370 aan Olivier de Clisson. Het kasteel is een van de mooiste van Bretagne. Behalve aan de kant van de rivier zijn de versterkte muren en torens verdwenen. Het heeft de rijkste historie en wordt nog steeds bewoond door de familie Rohan-Chabot. Josselin vierde op 14 juli 2008 haar duizendjarig bestaan.

De zegel is op 22 september 2008 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,55 €. Het tarief is 0,55. €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LE HAVRE

Op de zegel wordt het 72 meter hoge stadhuis van Le Havre afgebeeld.

Le Havre (Haute-Normandie) ligt aan de monding van de Seine nabij het Kanaal. Na Rouen is Le Havre de tweede grootste stad in Normandië. Zij werd gesticht in 1517 door Koning Frans I. Le Havre is nog steeds een belangrijke havenstad – de tweede van Frankrijk – die ook het vertrekpunt vormt voor de trans-Atlantische oversteek vanuit Frankrijk. Zijn bijnaam is dan ook “La Porte Océane”. Tijdens de Slag om Normandië is de stad grotendeels vernield. Het deel van de stad dat na de Tweede Wereldoorlog werd opgebouwd onder leiding van de architect August Perret, werd in 2005 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Perret ontwierp een zeer moderne stad waarbij hij consequent gebruik maakte van gewapend beton.

De zegel is op 15 september 2008 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,55. €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

TOULON

Op de zegel wordt een overzicht van Toulon afgebeeld met op de voorgrond een sculptuur van Pierre Puget.

Toulon (Var) ligt aan een beschermde rede. De betekenis van de stad nam toe tijdens Lodewijk XIII en XIV. Toen de Duitsers in 1942 Toulon bezet hadden, brachten de Fransen de Duitse vloot tot zinken. Toulon werd in 1944 zwaar beschadigd, maar weer opgebouwd. De oude stadskern bleef bewaard. Het verleden is terug te vinden in de twee kariatiden van Pierre Puget die tegen de gevel van het stadhuis zijn aangebracht.

De zegel is op 7 juli 2008. uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Martin Mörck. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

GRAND PALAIS

Op de zegel wordt het Grand Palais afgebeeld.

De buitenkant van het Grand Palais (Parijs), tussen 1897 en 1900 tegelijk gebouwd met het Petit Palais en de Pont Alexandre III, is een combinatie van een indrukwekkende classicistische stenen gevel en een overvloed aan art nouveau ijzerwerk. Het heeft een glazen dak en enorme bronzen beelden van Récipon met vliegende paarden en zegekarren op de vier hoeken. In de kelder van het paleis zit een groot politiebureau, zodat de tentoongestelde voorwerpen beter kunnen worden bewaakt.

De zegel is op 7 juli 2008 uitgegeven ter gelegenheid van het 81ste Congres van de Fédération Française des Associations Philatéliques (FFAP). Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BEFFROI D’EVREUX

Op de zegel wordt de klokkentoren van Evreux afgebeeld.

De geschiedenis van Evreux (Eure) is een aaneenschakeling van belegeringen, branden en verwoestingen. Ook de Kathedraal Notre-Dame is in de loop van de geschiedenis diverse keren geschonden, het laatst in de Tweede Wereldoorlog. De beffroi, de Tour de l’horloge, aan de oever van de Iton, een zijrivier van de Eure, dateert van 1490 – 1497 is bijna 44 meter hoog en is de laatste middeleeuwse versterking van Evreux. De klokkentoren is wonderbaarlijk gespaard gebleven tussen alle ruines als gevolg van de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1962 is dit bouwwerk opgenomen op de lijst van historische monumenten.

De zegel is op 2 juni 2008 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PONT VALENTRÉ

Op de zegel wordt de Pont Valentré afgebeeld.

De Pont Valentré in Cahors (Lot) is een fraai voorbeeld van een versterkte of weerbare brug. De bedoeling van dit brugtype is, de gemeenschap te beschermen tegen onwelwillende elementen, die deze brug eveneens als toegangsweg zouden kunnen gebruiken. Een verdedigbare poort bij of op de brug is het middel bij uitstek. De brug overspant de rivier de Lot en omvat zes bogen en drie wachttorens. Elk van de drie wachttorens vormt in wezen een vesting. De driehoekige pijlerpunt diende niet alleen als vluchtplaats voor voetgangers voor het verkeer op de brug, maar vormde ook een uitstekende uitgangspositie om de vijand te water te bestoken. Daartoe is de brug dan ook nog voorzien van een borstwering. De rijweg is slechts 3,50 m breed. De bouw begon zevenhonderd jaar geleden in 1308 en werd gefinancierd door Philips IV en de kerk.

De zegel is op 28 april 2008 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LA ROCHELLE

Op de zegel wordt de haven van La Rochelle met de Tour Saint-Nicolas en de Tour de la Chaine afgebeeld.

La Rochelle (Charente-Maritime) is een Franse havenstad aan de Atlantische Oceaan. La Rochelle is gesticht in de 10de eeuw en werd vanaf de 12de eeuw een belangrijke haven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de Duitse Kriegsmarine een onderzeebootbasis in La Rochelle. De stad heeft de gebouwen van weleer goed weten te bewaren en is een van de meest schilderachtige steden aan de Atlantische kust, rijk aan stedenschoon, wat geholpen heeft bij het bevorderen van het toerisme. De stad heeft drie bekende torens. De ingang van de haven wordt geflankeerd door twee machtige torens, de Tour Saint-Nicolas en de Tour de Chaîne. De meer naar het westen staande Tour de la Lanterne diende als verdedigings- en als vuurtoren.

De zegel is op 7 april 2008 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LYON

Op de zegel wordt de loopbrug Saint-Georges van Lyon afgebeeld.

Lyon (Rhône) is de derde stad van Frankrijk, ligt aan de samenvloeiing van de Rhône en de Sâone. De stad staat sinds 1998 op de UNESCO-lijst van het werelderfgoed. Op het gebied van wetenschap en cultuur speelt Lyon een belangrijke rol. De stad heeft twee universiteiten en een ultramoderne stadsbibliotheek. Ook speelt de stad een vooraanstaande commerciële rol en is Lyon een waar paradijs voor wie het goede der aarde niet smaadt. De stad heeft een internationale reputatie op het gebied van de gastronomie. Vieux Lyon strekt zich over meer dan een kilometer lengte uit tussen de Sâone en de heuvel Fourvière. Het was eens het centrum van de stad. De loopbrug Saint Georges over de Sâone dateert van 21 oktober 1853. Via deze ruim 87 meter lange voetgangersbrug is Vieux Lyon bereikbaar. In 1996 is de brug volledig gerenoveerd.

De zegel is op 7 april 2008 uitgegeven ter gelegenheid van de Salon de Primtemps 2008. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Elisabeth Maupin. De gravure is verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is offset / taille-douce.

Terug naar boven Ý

VENDÔME

Op de zegel wordt Vendôme met de machtige toren van de Abbey de la Trinité afgebeeld.

Vendôme (Loir-et-Cher) ligt aan de Loir, een zijrivier van de Sarthe. Het is een van de schilderachtigste stadjes van Frankrijk en is gebouwd op een aantal eilandjes. De zeer oude stad begon zich na de stichting van de Abbey de la Trinité in de 11de eeuw te ontwikkelen. Dit pronkjuweel is in 1034 gesticht door Geoffroy Martel. De uitbundig versierde gevel is een creatie van Jean de Beauce, die ook de Oude klokkentoren van Notre-Dame in Chartres ontwierp. De kerk staat naast een 12de eeuwse romaanse klokkentoren met een meer dan 80 m hoge spits.

De zegel is op 4 februari 2008 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,54 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

STADE DE FRANCE

Op de zegel wordt het Stade de France afgebeeld.

Het Stade de France is een stadion dichtbij Parijs, in de voorstad Saint-Denis. Het wordt gebruikt voor tal van sportmanifestaties zoals voetbal, rugby, atletiek en voor openluchtmanifestaties. Het bevat 80.000 overdekte zitplaatsen. Het werd officieel geopend met een voetbalwedstrijd op 28 januari 1998, waarbij tussen Frankrijk en Spanje een openingswedstrijd gespeeld werd die Frankrijk met 1-0 won. Vier architecten (Macary, Zubléna, Regembal en Costantini) werkten aan de realisatie van het stadion. Het 14.000 ton wegend dak hangt op 40 meter hoogte. Het is mogelijk om de onderste tribune, met een capaciteit van 25.000 zitplaatsen, 15 meter te verplaatsen zodat het stadion veranderd kan worden in een Olympisch Stadion.

De zegel is op 29 januari 2008 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,54 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland, Andorra, Monaco en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Comquest. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

GALERIE DES GLACES - VERSAILLES

Op de zegel wordt de spiegelzaal van het kasteel van Versailles afgebeeld.

De Spiegelzaal of Grote Galerij van het kasteel van Versailles (Yvelines) is ontworpen door de architect Jules Hardouin-Mansart. De inrichting is van Charles le Brun. De majestueuze zaal (73 m lang, 10,50 m breed en 12,50 m hoog) is met het Appartement du Roi verbonden en kijkt met 17 vensters, gelijk aan het aantal reflecterende spiegels, uit op de Parterres d’Eau. De decoraties geven de grote gebeurtenissen tussen 1661 en 1678 weer in een voor de koning vleiende compositie. Hier werd in 1919 het Verdrag van Versailles geratificeerd. De zaal, vaak gebruikt bij feestelijke gelegenheden, was oorspronkelijk ingericht met pronkstukken van massief geciseleerd zilver. Na de Tweede Wereldoorlog verkeerde de zaal in een ellendige toestand en werd ingrijpend gerestaureerd.

De zegel is op 12 november 2007 uitgegeven ter gelegenheid van de heropening van de Spiegelzaal na een restauratie van drie jaar. Het tarief 0,85 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

DOLE - JURA

Op de zegel wordt de stad Dole aan de Doubs afgebeeld.

Dole (Jura) is een statige stad, die zo kan dienen als decor voor een historische film. Dole is de geboorteplaats van de beroemde biochemicus Louis Pasteur (1822 – 1895). In zijn geboortehuis is een tentoonstelling over zijn leven. Pasteur woonde hier van 1830 tot 1839 en kwam er later vaak terug om er vakanties door te brengen. Pasteur heeft het huis zelf verbouwd en ingericht. Een deel van de meubels staat er nog steeds en ook de stoffering is deels van zijn hand. Een belangrijk onderdeel van het museum bestaat uit het wetenschappelijk werk van Pasteur.

De zegel is op 5 november 2007 uitgegeven ter gelegenheid van “Timbres Passion 2007” Timbres Passion is een competitie van de jeugd met als doelstelling de passie voor de filatelie levendig te houden en het verzamelen te stimuleren. Zij bestrijden elkaar op de opzet van hun verzameling en hun kennis van de filatelie. Het tarief 0,54. €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

FIRMINY

Op de zegel wordt de l’église Saint-Pierre de Firminy-Vert afgebeeld.

Firminy (Loire) heeft bekendheid gekregen doordat Le Corbusier (1887 – 1965) in Firminy zijn “Unités d’habitations” mocht bouwen, grote ruw betonnen antistedelijke woningcomplexen op poten met inpandige winkels en zwembaden en sportbanen op het dak. Ook het Maison de la Culture (voltooid in 1964), het stadion en de kerk Saint-Pierre zijn gebouwd onder supervisie van Le Corbusier. Op 29 juni 2007 heeft Pater Dominique Lebrun de eerste mis in de kerk opgedragen, een halve eeuw nadat met de bouw van de kerk werd begonnen. De flats staan merendeels leeg en dat geeft aan dat er tegenstelling bestaat tussen de theorie van het wonen en de praktijk. De bouwwerken van Le Corbusier zijn tegenwoordig opgenomen in een zogenaamde Espace Corbusier, een verzameling van beroemde twintigste eeuwse architectuur.

De zegel is op 17 september 2007 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief van de zegels is 0,54 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CASTRES - TARN

Op de zegel wordt de tuin van het Hôtel de Ville van Castres afgebeeld.

Castres (Tarn) strekt zich uit langs beide oevers van de Agout. Het is de geboorteplaats van de grote socialistische leider en historicus Jean Jaurés (1859-1914). In het voormalige bisschoppelijke paleis, omstreeks 1669 gebouwd door Mansart, is een fraaie tuin aangelegd door de beroemde 17de eeuwse tuinarchitect Le Nôtre (1613-1700). Thans is er het Hôtel de Ville gevestigd.

De zegel is op 23 juli 2007 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief van de zegels is 0,54 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

80ste CONGRÈS FFAP - POITIERS

Op de zegel wordt Notre Dame la Grande afgebeeld.

De kerk “Notre-Dame la Grande” van Poitiers (Vienne) is door de harmonieuze verhoudingen en het volmaakte lijnenspel een prachtig voorbeeld van de Romaanse bouwkunst. Boven het hoofdportaal en de arcaden aan weerszijden ervan zijn bas-rëliefs, die onder andere de geboorte van Christus, het kindje Jezus in bad, en Jozef in gebed verzonken weergeven. Het beeld achter het hoofdaltaar dateert uit de zestiende eeuw, en stelt “Notre Dame des Clefs” (Onze Lieve Vrouw van de sleutels) voor. Het is een herinnering aan het feit dat in 1202 nog juist voorkomen kon worden dat een verrader de sleutels van de stad aan de Engelsen overhandigde.

De zegel is op 18 juni 2007 uitgegeven ter gelegenheid van het 80ste Congrès de la Fédération Française des Associations Philatéliques. Het tarief 0,54 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ARCACHON - GIRONDE

Op de zegel wordt Arcachon afgebeeld.

Arcachon (Gironde) ligt in het midden van een baai. Kenmerkend zijn de mooie villas en zijn platte bootjes, pinasses genoemd. Arcachon is op 2 mei 1857 officieel op de kaart gezet door een besluit van keizer Napoleon III. Het is op dit moment de verblijfplaats van diverse beroemdheden. Legendarisch is de voorspelling van de burgemeester van Arcachon in 1857: gisteren een woestenij, vandaag een groot dorp, morgen een stad. Hij heeft gelijk gekregen.

De zegel is op 21 mei 2007 uitgegeven in het thema “toerisme” ter gelegenheid van het honderdvijftig jarig bestaan. Het tarief 0,54 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Thierry Mordant. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LIMOGES

Op de zegel wordt het station Bénédictins van Limoges afgebeeld met op de voorgrond een fragment van een porseleinen schaal van de hand van Albert Louis Dammouse (1878).

Limoges (Haute-Vienne), hoofdstad van de Limousin en gelegen aan de Vienne, dankt zijn grote bekendheid aan zijn email en aan de porseleinindustrie. Limoges is ontstaan uit de samengroeiing van twee middeleeuwse nederzettingen, de Cité rondom de kathedraal, en Le Château nabij het in de 9de eeuw verwoeste klooster. Twee middeleeuwse bruggen overspannen de Vienne: de Pont Saint-Étienne en de Pont Saint-Martial. De emailkunst, die de stad beroemd zou maken, wordt er beoefend sinds het midden van de 12de eeuw.

De zegel is op 26 maart 2007 uitgegeven in het thema "toerisme" ter gelegenheid van de Salon Philatélique. Het tarief 0,54. €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

VALENCIENNES

Op de zegel wordt de "Fontaine Watteau" afgebeeld.

In het Noorden zwemt men in de kunst. In het Noorden is kunst een feest. Veel kunstenaars zijn in het Noorden geboren. Valenciennes (Nord) is de geboorteplaats van zowel Jean-Antoine Watteau (1684-1721) als Jean-Baptiste Carpeaux (1827-1875). Onder invloed van Watteau, een Franse schilder, kwam in de achttiende eeuw het genre "fête galante" tot grote ontplooiing. Het betreft schilderijen waarop mannen en vrouwen uit de bovenlaag van de bevolking worden afgebeeld, die modieus gekleed deelnemen aan feesten waar wordt gedanst, toneel gespeeld en geconverseerd. Hij weet dergelijke schilderijen op een subtiele manier te voorzien van een melancholische sfeer. De uitgebeelde idyllische vrolijkheid krijgt hierdoor een dubbele bodem. De werken van Carpeaux, een Frans beeldhouwer en kunstschilder, behoren tot het Realisme en maken deel uit van de Figuratieve kunst. De "Fontaine Watteau" is gebouwd door Jean-Baptiste Carpeaux.

De zegel is op 5 februari 2007 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief 0,54 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

THIONVILLE

Op de zegel wordt de sluisbrug van Thionville afgebeeld.

Thionville (Moselle) is een oude versterkte stad aan de Moezel. Ondanks het geïndustrialiseerde aanzicht van het "land van ijzer", ontbreekt het de stad toch niet aan een zekere schoonheid. De sluisbruggen werden in de 18de eeuw gebouwd om de bevolking tegen overstromingen te beschermen. Louis van Cormontaigne (1695-1752) nam de beslissing om een afwateringskanaal te graven. De werkzaamheden zijn in 1746 begonnen en in 1752 geëindigd. De noordelijke en de zuidelijke brugsluis dienden op de eerste plaats om het water van de Moezel te reguleren. Daarnaast deden zij dienst als bescherming van de bevolking tegen vijandelijke aanvallen.

De zegel is op 18 september 2006 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ANTIBES - JUAN LES PINS

Op de zegel wordt de baai St-Roch en het Fort Carré afgebeeld.

Antibes (Alpes-Maritimes) is een charmante, oude, typisch Zuid-Franse stad. Juan-les-Pins is aan Antibes vastgebouwd. De plaats werd onder de naam Antipolis in ca. 340 v C gesticht vanuit Marseille door Griekse kolonisten. Door de eeuwen heen werd Antibes zwaar versterkt, in het bijzonder in de 17de eeuw door Vauban, die de haven en het Fort Carré, waar Napoleon tijdelijk gevangen zat, aanlegde. Tot de hoogtepunten van de stad behoren de 12de eeuwse torens van de kerk en het Grimaldikasteel. Juan-les-Pins is gesticht in 1925 en heeft zich ontwikkeld tot een van de elegantste badplaatsen aan de Côte d'Azur.

De zegel is op 17 juli 2006 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

MUSÉE DU QUAI BRANLY (PARIS)

Op de zegel wordt het museum Quai Branly afgebeeld.

Er is op 23 juni 2006 een nieuw museum in Parijs "Musée du Quai Branly", pal naast de Eiffeltoren, geopend. Bijzonder aan het nieuwe museum is de samensmelting van kunst en wetenschap. .Het museum is gewijd aan niet westerse kunst en is een initiatief van president Jaques Chirac. In 1995 heeft president Chirac een comité opgericht om na te denken over hoe primitieve kunst en volkskunst beter tentoon gesteld kon worden in Parijs. Het gaat er om de kunst van Afrika, Amerika, Oceanië en Azië hun juiste plaats te geven in de Franse musea. Het museum is de bijdrage van Jacques Chirac aan de Franse hoofdstad om een duurzaam cultureel monument na te laten dat hem zal overleven. Uit de missie van het nieuwe museum spreekt vooral het nationale belang. Het gebouw omvat 10.000 m2 expositieruimte die midden in een 1,8 ha grote tuin op 10 m hoge palen is gebouwd. Het museum ligt daarmee op gelijke hoogte met de meer dan 15 m hoge bomen in de tuin. Er zijn 3.500 objecten tentoongesteld uit een totale verzameling van 300.000 stuks.

De zegel is op 10 juli 2006 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief 0,53. €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

OPÉRA GARNIER (PARIS)

Op de zegel wordt de gevel van de Opéra de Paris Garnier afgebeeld.

De Opéra de Paris Garnier is ontworpen door Charles Garnier in opdracht van Napoleon III. De bouw begon in 1862. Door het gebruik van verschillende materialen (zoals steen, marmer en brons) en stijlen, van classistisch tot barok en een veelheid aan zuilen, friezen en beelden is een uniek geheel ontstaan. De bouw nam dertien jaar in beslag en werd onderbroken tijdens de Frans-Duitse Oorlog en de opstand van 1871. In 1875 kon eindelijk de opening plaatsvinden.

De zegel, in combinatie met een vignet, is op 26 juni 2006 uitgegeven als herinneringszegel aan het 79e Congrès de la Fédération Française des Associations Philatéliques. Het tarief 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Martin Mörck. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

GROTTE DE ROUFFIGNAC (DORDOGNE)

Op de zegel wordt een prehistorische wandschildering afgebeeld.

Rouffignac (Dordogne) is een plaatsje dat in de oorlog door brand is verwoest en na zijn wederopbouw een zakelijke indruk maakt. Merkwaardigerwijs bleef de renaissancekerk uit de 16de eeuw van de vlammen gevrijwaard. Ten zuiden van Rouffignac zijn vijftig jaar geleden prehistorische wandschilderingen uit de steentijd in ondergrondse galerijen ontdekt. De tekeningen van mammoets, bizons, rinocerossen en menselijke figuren zijn 13.000 jaar oud.

De zegel is op 29 mei 2006 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot de Europese Unie en Zwitserland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

DIJON

Op de zegel wordt de Mozesput en de kathedraal Saint-Bénigne afgebeeld.

Dijon (Côte-d'Or) is ontstaan uit het Romeinse Castellum Divio. Het is een vesting omsloten door heel sterke muren midden in een lieflijke vlakte. De Mozesput is gebeeldhouwd door Claus Sluter. De zeshoekige sokkel is versierd met schitterende expressieve profeten: Mozes, David, Jeremias, Zacharias, Daniël en Jesaja. De kathedraal Saint-Bénigne, waaraan eind 13de eeuw werd begonnen, is gotisch, maar onder het overdekte voorportaal is nog het romaanse, 12de eeuwse portaal te zien. Het jongste deel van de kerk is de groene, neogotische, ruim 90 m hoge torenspits. Deze is, evenals de felgekleurde geglazuurde dakpannen, 19de eeuws. Hij dateert uit 1896.

De zegel is op 10 april 2006. uitgegeven ter gelegenheid van de Salon philatélique de printemps 2006. Het tarief 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Andréotto. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

YVOIRE

Op de zegel wordt Yvoire afgebeeld.

Yvoire (Haute-Savoie) is een dorpje aan de oever van het meer van Genève. Het kasteel is omgeven door een muur uit de 14de eeuw. De donjon dateert uit dezelfde tijd. De kerk stamt uit de 13de en de 17de eeuw. Opgravingen tonen aan dat hier al in de Romeinse tijd mensen rondzwierven.

De zegel is op 27 maart 2006 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief per zegel is 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Louis Briat. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

OSSUAIRE DE DOUAUMONT

Op de zegel wordt het "Ossuaire de Douaumont" afgebeeld.

Het "Ossuaire de Douaumont", in de buurt van Verdun (Meuse) is het grootste Franse oorlogsmonument en werd gebouwd met de opbrengst van een nationale inzamelingsactie, ter nagedachtenis aan de 400.000 soldaten die sneuvelden bij de verdediging van Verdun. Tevens is het de begraafplaats van de resten van 300.000 niet geïdentificeerde doden. De centrale toren is 46 m hoog. Een trap van 200 treden leidt naar een oriëntatietafel vanwaar het slagveld met alle strategische punten kan worden overzien. In de 150 m lange galerij staan 46 sarcofagen van rood graniet, één voor elk deel van het slagveld. Op de nationale begraafplaats aan de voet van het monument liggen 15.000 wel geïdentificeerde doden begraven.

De zegel is op 6 maart 2006 uitgegeven als herdenkingszegel. Het tarief is 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door René Quillivic. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LA ROQUE GAGEAC

Op de zegel wordt het dorp Roque-Gageac met op de achtergrond de rotswand afgebeeld.

Op 3 km ten noordoosten van Castelnaud ligt het dorp La Roque-Gageac (Dordogne), genoemd naar de gigantische rotswand die recht boven het dorp uitsteekt. Dat het wonen onder een rotswand niet zonder risico is, bleek in 1957, toen een groot rotsblok zich in enkele woningen boorde. La Roque-Gageac is een van de aantrekkelijkst gelegen dorpen aan de oever van de Dordogne.

De zegel is op 25 juli 2005 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

VILLEFRANCHE-SUR-MER

Op de zegel wordt de haven van Villefranche-sur-Mer afgebeeld.

Villefranche-sur-Mer (Alpes-Maritimes) is een oude stad aan de Côte d'Azur die haar oorspronkelijke karakter heeft bewaard. De smalle en steile straten zijn vaak grotendeels overdekt. Dit bood de inwoners eeuwenlang en zelfs tot in de Tweede Wereldoorlog een bescherming tegen de bombardementen. De haven wordt gedomineerd door de citadel, daterend van eind zestiende eeuw. Villefranche-sur-Mer is een ideale aanlegplaats voor natuurliefhebbers.

De zegel is op 6 juni 2005 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Thierry Mordant. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

NANCY

Op de zegel wordt het Place Stanislas afgebeeld met op de tab de tekst van het congres.

Nancy (Meurthe-et-Moselle) ontwikkelde zich sinds de 12de eeuw rondom de burcht van de hertogen van Lotharingen. De Place Stanislas werd vanaf 1752 gebouwd onder leiding van Emmanuel Héré. Het plein heeft de vorm van een rechthoek met afgestompte hoeken. Het wordt omzoomd door vijf paviljoens en twee monumentale arcadegalerijen. Op zes plaatsen wordt het plein afgesloten door sierlijke, verguld smeedijzeren hekken van Jean Lamour. In 2005 wordt het plein gerenoveerd.

De zegel is op 9 mei 2005 uitgegeven ter gelegenheid van het 78ste congres van de FFAP. Het tarief is € 0,53. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

GOLFE DU MORBIHAN

Op de zegel wordt de Golfe du Morbihan afgebeeld met onder de paperclip een tekening van een zeilboot.

De Golfe du Morbihan is een kleine binnenzee in Zuid Bretagne met een groot aantal eilandjes. De Golfe du Morbihan is een paradijs voor zeilers en andere watersporters. De bekendste eilandjes zijn Belle-Ile-en-Mer en Ile de Groix. Het interessantste megalitische monument van Bretagne is de Cairn de Gavrinis. Het monument is zes meter hoog en heeft een doorsnee van vijftig meter. Het bestaat uit stenen, opgestapeld op een kleine heuvel afgedekt door een grote granieten plaat.

De zegel is op 6 mei 2005 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is € 0,53. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Michel Bez. De gravure is verzorgd door ABAKA. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

AIX-EN-PROVENCE

Op de zegel wordt de Fontaine de la Rotonde afgebeeld.

Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône) is een stad van kunst en cultuur. Cézanne werd hier geboren en Zola heeft hier gewerkt en gewoond. Het karakter van Aix-en-Provence wordt bepaald door de Cours Mirabeau. Deze fraaie, door platanen omzoomde avenue werd aangelegd in de 17de eeuw. Aan het westelijke einde van de avenue op het Place du Général de Gaulle staat de Fontaine de la Rotonde, een gietijzeren fontein met vier dolfijnen van beeldhouwer Jean-Claude Rambot uit 1860.

De zegel is op 4 april 2005 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Andréotto. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LE VIADUC DE MILLAU

Op de zegel wordt het viaduct van Millau (Aveyron) afgebeeld.

Het viaduct is de laatste schakel in de A75, de autoroute van Clermont-Ferrand naar Béziers. Het ontwerp is van de Engelse architect Lord Norman Foster. Het viaduct dat op slechts zeven pijlers is gebouwd, is 343 meter hoog en is daarmee 19 meter hoger dan de Eiffeltoren. Het overspant de Tarn op een hoogte van 270 meter. Het viaduct is 2460 meter lang 242 meter breed en bestaat uit 28.900 ton staal. Het viaduct zal dan ook de boeken ingaan als de grootste brug ter wereld.

De zegel is op 3 januari 2005 uitgegeven ter gelegenheid van de opening van het viaduct op 17 december 2004. Het tarief is € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Sarah Lazarevic. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LE PHARE D'OUISTREHAM

Op de zegel wordt de vuurtoren van Ouistreham afgebeeld.

Ouistreham (Calvados) aan de monding van de Orne is een echte badplaats, met een casino, zandstrand en boulevard, vele hotels en bars, een gezellige winkelstraat, een jachthaven. Ook is er een klein invasiemuseum gewijd aan de Franse troepen die hier op 6 juni 1944 voet aan wal zetten. Als opvolger van de in 1886 gebouwde vuurtoren doet de huidige vuurtoren sinds 1905 zijn werk. De granieten toren is 38 m hoog en bij helder zicht te zien vanaf 30 km. De zeelieden zijn vertrouwd met het ritme van het licht: drie seconden wit licht gevolgd door één seconde duisternis. Voor de toeristen is het een mooi uitkijkpunt.

De zegel is op 2 november 2004 uitgegeven ter herinnering aan de honderdjarige vuurtoren. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Pierre-André Cousin. De gravure is verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

CATHÉDRALE DE LUÇON - VENDÉE

Op de zegel wordt de kathedraal Notre-Dame met bisschop Richelieu afgebeeld.

De kathedraal Notre-Dame van Luçon (Vendée), in 1121 ingewijd, bewaart aan de noordelijke kant nog een gedeelte van haar Romaanse oorsprong, maar is in hoofdzaak gotisch. Nadat zij tijdens de godsdienstoorlogen zwaar was beschadigd, werd zij in de 17de eeuw gerestaureerd. Het orgel is van de beroemde 19de eeuwse orgelbouwer Cavaillé-Coll. De Notre-Dame, aanvankelijk een abdijkerk, werd in 1317 tot kathedraal verheven. Richelieu (1608-1624) werd op tweeëntwintig jarige leeftijd bisschop van Luçon.

De zegel is op 4 oktober 2004 in het thema "toerisme" uitgegeven. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Forget. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

VAUX-SUR-MER

Op de zegel wordt de kerk Saint-Etienne afgebeeld.

Vaux-sur-Mer (Charente-Maritime) is plaatsje met 3448 inwoners gelegen bij de monding van de Gironde. De eerste abdij van Vaux-sur-Mer werd in de achtste eeuw gebouwd en in de negende eeuw door de Vikingen verwoest. In 1075 werd de tweede abdij gebouwd door Pierre de Gélon samen met zijn broer. De beschermheilige van de kerk is Saint Etienne. Het Romaanse gebouw is opgetrokken in de vorm van een Latijns kruis op een kalkachtig plateau aan de rand van een moeras. In de loop der jaren wordt de kerk door protestanten zwaar beschadigd. Ondanks de talrijke aanslagen op het in de twintigste eeuw gerestaureerde gebouw is het nog altijd een van de mooiste Romaanse monumenten in deze streek.

De zegel is op 19 juli 2004 uitgegeven. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BORDEAUX

Op de zegel wordt de moderne tram met op de achtergrond de stenen boogbrug over de Garonne afgebeeld.

Bordeaux (Gironde) is een stad met vele gezichten. Bordeaux wordt gekenmerkt door prestigieuze monumenten maar ook door wijn en gastronomie. De stad staat aan het begin van een nieuw tijdperk. De metamorfose in de vorm van het herstel van het historische centrum en de ontwikkeling van de kaden van de Garonne vormen slechts enkele voorbeelden. Dank zij deze grootschalige projecten weten de bewoners ook het centrum weer te waarderen, worden er weer wijnfeesten georganiseerd en varen er weer cruiseboten. De kroon op het werk is de komst van een ultramoderne trambaan rond de stad die de twee oevers van Garonne met elkaar verbindt.

De zegel is op 26 april 2004 in het thema "toerisme" uitgegeven. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Claude Andréotto. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CLERMONT-FERRAND

Op de zegel wordt de Gallische held Vercingétorix tegen de achtergrond van de Puy de Dôme en Notre-Dame de l'Assomption afgebeeld.

De dubbelstad Clermont-Ferrand (Puy de Dôme) is in 1630 ontstaan door de samenvoeging van Clermont en Montferrand. Clermont, de oude hoofdstad van de Gallische Averni, heette oorspronkelijk Nemossos. Clermont-Ferrand is bekend om zijn gebouwen, zoals de kathedraal Notre-Dame de l'Assomption, zijn standbeelden zoals het standbeeld van Vercingétorix van Bartholdi, maar ook als industriestad en handelscentrum. De stad heeft 160.000 inwoners.

De zegel is op 29 maart 2004 uitgegeven als herdenkingszegel. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LILLE

Op de zegel wordt de oude fabriek van Leclerq van Wazemmes als voorbeeld van de "Maisons Folies" afgebeeld.

De stad Lille (Nord), hoofdstad van Frans-Vlaanderen, - Nederlands: Rijssel - ligt aan de gekanaliseerde Deule. De stad dankt zowel haar Nederlandse als haar Franse naam aan een eiland in de Deule (l’île, ter ijsel). Lille is een typische zakenstad. In 2004 is Lille Culturele hoofdstad van Europa. Pas in 2017 zal Frankrijk voor deze benoeming opnieuw in aanmerking komen.

De zegel is op 12 januari 2004 in het thema "toerisme" uitgegeven. Het tarief is € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

PONTARLIER

Op de zegel wordt de Porte Saint-Pierre afgebeeld.

Pontarlier (Doubs) ligt op 837 m hoogte aan de doorgang tussen de bergen van de Larmont en de Lavaron in de Jura. De Porte Saint-Pierre, opgericht in 1771, vormt de toegang tot deze toeristisch actieve stad. Pontarlier heeft een belangrijke regionale functie, ook voor de Zwitsers uit de kantons Vaud en Neuchâtel.

De zegel is op 13 oktober 2003 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ARRAS

Op de zegel wordt de Place des Héros met het stadhuis in Arras afgebeeld.

Arras (Pas-de-Calais) beter bekend als Atrecht is in de historie bekend door de Unie van Atrecht. De Unie van Atrecht regelde de aaneensluiting van enige rooms-katholieke gewesten in de Zuidelijke Nederlanden. Dit betekende het begin van de definitieve scheiding van de Nederlanden. Ook werden in Arras in de Middeleeuwen enkele belangrijke vredesverdragen gesloten.

De zegel is op 22 september 2003 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ÉGLISE DE SAINT-PÈRE

Op de zegel wordt de kerk Notre-Dame met een detailbeeld afgebeeld.

De Notre-Dame van Saint-Père sous Vézelay (Yonne) is een van de interessantste bouwwerken in Bourgondische gotiek. De bouw dateert van 1240. De kerk ziet er van buiten uit als een kleine kathedraal. De gevel is versierd met prachtig beeldhouwwerk dat het Laatste Oordeel voorstelt. Het interieur maakt een intiemere indruk.

De zegel is op 15 juli 2003 uitgegeven als herdenkingszegel. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

TULLE – CORRÈZE

Op de zegel worden de Kathedraal en Maison de Loyac van Tulle afgebeeld.

Tulle, dorp op zeven heuvels, (Corrèze) stond als voormalige hoofdstad van de Bas-Limousin lange tijd in de schaduw van Brive. De kathedraal Notre-Dame staat in het centrum van de stad. Het opvallendste huis is het Maison de Loyac met charmant versierde vensters.

De zegel is op 23 juni 2003 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BASILIQUE NOTRE DAME-DE-L’ÉPINE

Op de zegel wordt de Notre-Dame-de-l’Epine afgebeeld.

De Notre-Dame-de-l’Epine (Marne) is een imposante kerk, gebouwd in de 15e – 16e eeuw. De basiliek, vermeld op de lijst werelderfgoed Unesco, staat eenzaam in de wijde vlakte van de Champagne. De kerk bezit een rijk versierde laatgotische gevel met drie gebeeldhouwde portalen en is een rustplaats op weg naar de bedevaartsplaats Santiago de Compostela.

De zegel is op 23 juni 2003 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

MULHOUSE

Op de zegel wordt de stadspoort van Mulhouse met op de voorgrond een Buggati afgebeeld.

Mulhouse (Haut-Rhin) ligt vlak bij de Zwitserse grens en is een opvallende stad die in de Tweede Wereldoorlog zwaar werd beschadigd. De stad is rijk aan technische musea. Bezienswaardig is het Musée de l’Automobile. Er staan meer dan 100 Bugatti’s, een aantal Mercedessen en Ferrari’s en de Rolls Royce van Charlie Chaplin tentoongesteld.

De zegel is op 10 juni 2003 uitgegeven ter gelegenheid van het 76ste Congrès de la Fédération Française des associations philatéliques. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Pierre Albuisson. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

NANTES

Op de zegel worden een moderne tram en de toren van LU in Nantes afgebeeld.

Nantes (Loire-Atlantique) is een belangrijk industrieel en commercieel centrum met een zeehaven, gelegen aan de monding van de Loire. Bekend is LU de koekjesfabriek van Lefèvre-Utile die in de vorm van een "Lieu Unique" nieuw leven ingeblazen is. In tegenstelling tot wat menigeen dacht, veroorzaakt de terugkeer van de tram in het stadsbeeld van Nantes geen overlast. Ondanks de zware oorlogsschade die de stad vooral in 1943 leed, is Nantes rijk aan historische gebouwen, o.a. het kasteel van de hertogen van Bretagne. Het was vooral hertog Frans II die de stad in de 15de eeuw tot groot aanzien bracht.

De zegel is op 7 april 2003 uitgegeven ter gelegenheid van de filatelistische voorjaarsbeurs. Het tarief is € 0,46. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

NEUFCHÂTEAU VOSGES

Op de zegel wordt le Pavillon des Gongourt met standbeeld afgebeeld.

Neufchâteau (Vosges) is gebouwd op hellingen en aan de voet van een heuvel. Het is niet te achterhalen wanneer de stad is ontstaan. De kerken Saint Christophe en Saint Nicolas dateren uit de Middeleeuwen. Vanaf 1800 is Neufchâteau de op een na belangrijkste stad van de Vogezen. Tegenwoordig is Neufchâteau een industriestad met 90.000 inwoners. Het verleden is terug te vinden in de voorname herenhuizen. In de tuin van een van die huizen is het Pavillon des Gongourt te vinden.

De zegel is op 14 oktober 2002 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is € 0,46. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Pierre Forget. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

NOTRE-DAME DE LA SALETTE

Op de zegel wordt de basiliek afgebeeld.

Notre-Dame de la Salette (Isère) is een druk bezocht bedevaartsoord in een ietwat mistroostig, kaal berglandschap. De neo-Romaanse basiliek is gebouwd ter nagedachtenis aan de verschijning van de Heilige Maagd aan twee herderskinderen, Maximin Giraud, 11 jaar oud en Mélanie Calvat 14 jaar oud, op 19 september 1846. In de tuin staat een zwarte beeldengroep die de verschijning aan de herderskinderen uitbeeldt.

De zegel is op 19 augustus 2002 uitgegeven als herdenkingszegel. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LOCRONAN

Op de zegel worden de kerk Saint-Ronan en de Chapelle du Pénity van Locronan afgebeeld.

Locronan (Finistère) bewaart met de granieten huizen, de oude put, de kerk en de ka­pel schitterende voorbeelden van 16e en 17e eeuwse architectuur. De kerk Saint-Ronan bezit een zware klokkentoren en staat in verbinding met de Chapelle du Pénity. In de welvarende periode van de 16e eeuw benoemde Anne de Bretagne in 1505 Locronan tot stad. Godsdienstoorlogen betekenden het einde van de welvaart.

De zegel is op 15 juli 2002 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door René Quillivic. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CATHÉDRALE DE METZ

Op de zegel wordt een fragment van het tafereel van een kunstwerk van Marc Chagall (1887-1985) "Eva met de slang" afgebeeld.

Met de bouw van de kathedraal werd in 1220 begonnen en werd voltooid in 1520. De kathedraal is beroemd om de ramen, die van een uitzonderlijke omvang en kwaliteit zijn. Het totale oppervlak aan glas beslaat 6500 m2.

De zegel is op 8 mei 2002 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

COLLIOURE

Op de zegel wordt het kunstwerk van André Derain "de vuurtoren van Collioure" afgebeeld.

Collioure (Pyrénées-Orientales) is een schilderachtige vissershaven die gebouwd is rondom een baai aan de voet van de steile rotsen. Boven de baai verrijst op een steile hoogte het Koninklijk kasteel. De kerk Notre-Dame-des-Anges, de oude stadswijken en de vesting Le Miradou vormen een beroemd geheel. Onder andere Matisse en André Derain (1880-1954) hebben zich door Collioure laten inspireren, blijkens de "Chemin du Fauvisme", een route door Collioure waarlangs 20 reproducties van deze meesters te bewonderen zijn.

De zegel is op 24 juni 2002 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van André Derain. De gravure is verzorgd door Tanguy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

CHAPELLE DE SAINT-SER

Op de zegel wordt de Chapelle de Saint-Ser tegen de achtergrond van de berg Sainte Victoire afgebeeld.

La Chapelle de Saint-Ser (Bouches-du-Rhône) is gebouwd aan de ingang van een grot. De kapel werd in 1001 ingezegend door de Bisschop van Aix en Provence. Sinds de 14e eeuw is de kapel een bedevaartsoord. In 1989 stortte de berg Sainte Victoire in waardoor hier een abrupt einde aan kwam. In 1998 begon men met het herstel van de kapel. In juni 2001 is dit karwei voltooid.

De zegel is op 24 juni 2002 uitgegeven als herinneringszegel aan het feit dat het precies 1001 jaar geleden is dat de kapel werd ingezegend. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ROCAMADOUR

Op de zegel wordt een gezicht op Rocamadour afgebeeld.

Rocamadour (Lot) is gelegen op een enorme rots boven een diep ravijn van de Alzou. Van oudsher is dit dorpje een pelgrimsoord op de routes naar Santiago de Compostella en Lourdes. Ook nu nog komen pelgrims hier naar toe om de heilige Amadour te vereren. Zijn lichaam zou in de 12e eeuw, meer dan duizend jaar na zijn dood, nog in goede staat zijn opgegraven. In de kapel van de H. Maagd bevindt zich een miraculeus houten madonnabeeld.

De zegel is op 27 mei 2002 uitgegeven als herinneringszegel aan de UNESCO. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Henri Galeron. De gravure is verzorgd door Guy Vigoureux. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MARSEILLE

Op de zegel wordt het fort Saint-Jean van Marseille afgebeeld.

Marseille, de oudste van Frankrijks grote steden, is op de eerste plaats haven. Scheepvaart en visserij zijn economische pijlers van Marseille, dat meer dan 1000 jaar een drukke en welvarende haven aan de Middellandse Zee is. De ingang van de oude haven, die tegenwoordig alleen nog als jachthaven dienst doet, wordt ge­flankeerd door de forten Saint-Jean en Saint-Nicolas, gebouwd in de 17e eeuw.

De zegel is op 21 mei 2002 uitgegeven ter gelegenheid van het 75e Congrès de la Fédération Française des Associations Philatéliques. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LA CHARITÉ-SUR-LOIRE

Op de zegel wordt de voormalige abdijkerk Notre-Dame afgebeeld.

La Charité-sur-Loire, gebouwd langs een oever van de Loire, de Nièvre, wordt ge­domineerd door de torens van haar belangrijkste monument: de voormalige abdijkerk Notre-Dame. De abdij werd in de 11e eeuw vanuit Cluny gesticht en was een belangrijke pleisterplaats op een van de pelgrimsroutes naar Compostella. Opgravingen in het koor hebben de resten van een kleine, 11e eeuwse kerk aan het licht gebracht. Charité-sur-Loire is door de Unesco uitgeroepen tot "erfgoed van de mensheid". Hiermee wordt behalve de culturele nalatenschap ook de architectuur bedoeld.

De zegel is op 8 april 2002 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Martin Mörck. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LES ARENES DE NÎMES

Op de zegel wordt de arena van Nîmes afgebeeld.

De grote aantrekkingskracht van Nîmes wordt gevormd door de uitzonderlijk gaaf bewaard gebleven Romeinse monumenten. Het Romeinse amfitheater (de arena) heeft, datgene wat elders nauwelijks voorkomt, een nog vrijwel geheel intacte bovenverdieping. De arena bood plaats aan 21.000 bezoekers. In de Middeleeuwen deed deze dienst als burcht, later als woonoord voor ca. 2.000 mensen, die de steenblokken gebruikten om er huizen van te bouwen. In de 19e eeuw is het amfitheater in de oorspronkelijke staat hersteld. Het wordt tegenwoordig gebruikt voor toneelvoorstellingen en stierengevechten.

De zegel is op 25 maart 2002 uitgegeven als herdenkingszegel. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is een combinatie van taille-douce en offset.

Terug naar boven Ý

VAL-DE-REUIL

Tegen de achtergrond van een stadsbeeld met op de achtergrond huizen en op de voorgrond silhouetten van lopende, pratende en fietsende mensen, wordt het beeldhouwwerk Astrolabe van Alain Le Boucher in de stadskleuren rood, groen en blauw afgebeeld.

Het kunstwerk van Alain Le Boucher "Astrolabe" is typerend voor Val-de-Reuil. De plaats Val-de-Reuil, gelegen in het de vallei van de Seine (Haut-Normandie) is als zogenaamde "nieuwe stad" in de buurt van Rouen ontstaan in 1967. Deze periode staat in het teken van hernieuwde ruimtelijke ordening door middel van het aanmoedigen van regionalisering en deconcentratie. Het concept van de "nieuwe stad" dateert van 1965. Naast vijf steden in de regio van Parijs ontstonden vier andere in de provincie. Vaudreuil op 25 km van Rouen was daar een van. In 1992 werd Vaudreuil omgedoopt tot Val-de-Reuil. Pas in 2000 vierde het zijn vijfentwintig jarig bestaan. Met zijn 13.500 inwoners mag Val-de-Reuil een dynamische stad worden genoemd met een grote uitstraling op economisch, cultureel en sportief terrein.

De zegel is op 01 oktober 2001 uitgegeven bij de viering van het vijfentwintig jarig bestaan van Val-de-Reuil. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gra­vure zijn verzorgd door Louis Briat. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

CHÂTEAU DE GRIGNAN

Op de zegel wordt het kasteel van Grignan afgebeeld.

Op een eenzame heuvel boven het dorp ligt het kasteel Grignan (Drôme). Het kasteel is bekend door de correspondentie van Mme Marie de Rabutin Chantal de Sévigné (1626-1696) en haar dochter, getrouwd met de markies van Grignan. Het is een van de mooiste kastelen van de Provence. De bijzonder sierlijke voorgevel, gebouwd in de zestiende eeuw staat gekeerd naar het Ventouxgebergte. De staatsievertrekken zijn gedecoreerd en gemeubileerd in de zeventiendeeeuwse stijl.

De zegel is op 9 juli 2001 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Martin Mörck. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CALAIS

Op de zegel wordt het stadhuis met de klokkentoren en de haven van Calais met de vuurtoren en een veerboot afgebeeld.

Calais is een belangrijke haven voor personenvervoer van en naar Engeland. Al in de middeleeuwen had de stad een haven van betekenis. Tot de dertiende eeuw was Calais een Nederlands sprekende stad. De belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van Calais is de overgave van de stad in 1347 – aan het begin van de Honderdjarige Oorlog – aan Eduard III van Engeland. De bronzen beeldengroep "Les Bourgeois de Calais" van Auguste Rodin herinnert daar nog aan.

De zegel is op 18 juni 2001 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

TOURS

Op de zegel wordt tegen de achtergrond van de brug Wilson in Tours en de kathedraal St. Gatien, een gezel afgebeeld.

Het zegelbeeld doet denken aan het Musée du Compagnonnage. Dit museum heeft een verzameling van meesterwerken, gemaakt door een gilde van reizende compagnons (gezellen) die streefden naar de titel van meester vakman. Tours ligt ingeklemd tussen de Loire en de Cher. Het is de hoofdstad van het departement Indre-et-Loire. In de tweede Wereldoorlog was Tours een belangrijk doelwit voor bomardementen. Gelukkig bleef van de historische monumenten het nodige gespaard. Tours is nu een levendige, afwisselende stad. Naast universiteitsstad is Tours ook in economisch en infrastructureel opzicht het hart van de Touraine.

De zegel is op 5 juni 2001 uitgegeven ter gelegenheid van het 74e Congrès de la fédération Française des associations philatéliques. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Raymond Coatantiec naar werk van Jean Bourreau. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LE VIEUX LYON

Op de zegel wordt de oude wijk van Lyon met een aantal nauwe doorgangen tussen de straten afgebeeld.

Vieux Lyon (Rhône) strekt zich over meer dan een km lengte uit tussen de Saône en de heuvel Fourvière. Het was eens het centrum van de stad, gelegen rond drie kerken: Saint-Georges in het zuiden, Saint-Jean in het centrum en Saint-Paul in het noorden. Het is een zeer schilderachtige wijk met nauwe straten, fraai gedecoreerde en opvallend hoge huizen met torentjes, trappen, binnenhoven en portalen. De hoofdstraat van deze wijk is de Rue Saint-Jean.

De zegel is op 21 mei 2001 uitgegeven als herdenkingszegel, maar zeker ook als promotietiezegel voor Lyon. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Eve Luquet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

LES JARDINS DE VERSAILLES

Op de zegel worden de tuinen van Versailles afgebeeld waarbij het accent ligt op de geometrische vormgeving.

De Zonnekoning (Lodewijk XIV) gaf in 1661 het beroemde driemanschap van Vaux-le-Vicomte (Le Nôtre, Le Vau en Le Brun) de opdracht het landhuis van Versailles te verbouwen. Le Nôtre (1613-1700) legde de tuinen van het park aan. Le Nôtre had als tuinarchitect nauwelijks interesse in bloembedden maar was des te meer gebiologeerd door meetkundige figuren. De lanen en de waterpartijen getuigen hier nog altijd van. Het park, dat rijk is aan beelden, fonteinen en waterpartijen, heeft ook sprookjesachtige water­bouwwerken. De twee door André le Nôtre ontworpen vijvers waarin het hoofdgebouw en de Spiegelzaal gereflecteerd worden, heten dan ook de Parterres d’Eau.

De zegel is op 14 mei 2001 uitgegeven als eerbetoon aan Le Nôtre. Het tarief is 4,40 F (0,67 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar Noord Amerika, het nabije oosten, het midden oosten en centraal Azië. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christian Broutin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BESANÇON

Op de zegel wordt de Citadel met waterbekken afgebeeld.

Besançon, hoofdstad van de Franche-Comté, ligt in het departement Doubs aan de gelijknamige rivier. De Citadel werd door Sébastien la Pestre Vauban in de 17de eeuw aangelegd. Het vestingwerk ligt 118 m boven de Doubs en domineert de stad. Het complex herbergt een aantal musea. Besançon is het middelpunt van de Franse horloge-industrie in de Jura. De stad heeft sinds 1691 een universiteit. Besançon is  de geboortestad van onder andere de schrijver Victor Hugo.

De zegel is op 7 mei 2001 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Jean-Paul Cousin. De gravure is verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

NOGENT-LE-ROTROU

Op de zegel wordt het kasteel Nogent-le-Rotrou afgebeeld.

Het kasteel Nogent-le-Rotrou, departement Eure-et-Loir, was tot 1226 in het bezit van De Rotrous, graven van Le Perche. Het kasteel Saint-Jean dateert uit de elfde eeuw en werd door de graven bewoond. Het is bekend vanwege zijn enorme vierkante donjon. In 1624 werd het gekocht door de hertog van Sully, minister van Financiën onder Hendrik IV. Tegenwoordig is in het kasteel het regionale Musée du Perche gevestigd.

De zegel is op 30 april 2001 uitgegeven in het thema "toerisme". Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Jean-Paul Véret-Lemarinier. De gravure is verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is taille-douce / offset.

Terug naar boven Ý

LE TRAIN JAUNE DE CERDAGNE

Op de zegel wordt de gele trein op een viaduct afgebeeld.

In de loop van de jaren heeft de gele trein van Cerdagne zijn bestaansrecht in de bergen bewezen. Veel meer dan een puur transportmiddel biedt de trein de gelegenheid het adembenemende Catalaanse landschap van de Oostelijke Pyrenee­en te ontdekken. De rit gaat van Villefranche-de-Conflent naar Latour-de-Carol, 1231 meter boven de zeespiegel. Jaarlijks beleven tweehonderdduizend passa­giers de zeldzame tocht langs bergen en dalen. Met een stijgingspercentage van zes procent rijdt de trein zelden harder dan vijfenvijftig kilometer per uur.

De zegel is op 7 juli 2000 uitgegeven als herinneringszegel. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Paul Cousin naar foto’s van L. Delevay en C. Besnard. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ABBATIALE D’OTTMARSHEIM

Op de zegel wordt het klooster van Ottmarsheim afgebeeld.

Ottmarsheim ligt in de Haut-Rhin aan de zoom van het grote forêt de la Harth. De achthoekige kerk die gebouwd is in het midden van de elfde eeuw, mag be­schouwd worden als een kostbare overlevering van de Karolingische architectuur in de Elzas. De kerk werd in 1049 door Leo IX ingewijd. In de negentiende en twintigste eeuw werd het gebouw herhaalde malen gerestaureerd.

De zegel is op 19 juni 2000 uitgegeven in de serie "Toerisme". Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Andréotto. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý