(Semi) permanente frankeerzegels

(Bijgewerkt op: 09-08-2017)

CORRESPONDANCES PLANÉTAIRESE

Op de twaalf zelfklevende zegels wordt de kosmos op een ludieke wijze in beeld gebracht.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 3 oktober 2016, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaan-duiding is Lettre verte. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre Verte. Het tarief van het carnet is 8,40 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Guy Goda. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ETRE LE DINDON DE LA FARCE

Op de 12 zelfklevende zegels worden dieren afgebeeld.

De Franse taal is rijk aan uitdrukkingen. Dit carnet besteedt aandacht aan uitdrukkingen gerelateerd aan dieren. Ze zijn letterlijk vertaald en humoristisch in beeld gebracht.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 3 september 2016, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre Verte. Het tarief van het carnet is 8,40 €. Het ontwerp is van Emmanuelle Houdart. De gravure is verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

FLEURS À FOISON

Op de twaalf zelfklevende zegels worden bloemen afgebeeld.

Bloemen waren er vroeger in overvloed en waren belangrijk voor de continuïteit van de mensheid. Vroeger dienden bloemen als voedsel, als parfum, als geneesmiddel, maar ook werden bloemen eeuwen geleden al gebruikt bij belangrijke gebeurtenissen. Daarom zie je bloemen bijvoorbeeld terug in kunst uit de 17e tot en met de 19e eeuw.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 1 augustus 2016, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre prioritaire. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het carnet is 9,60 €. Het ontwerp is van David Kessel. De gravure is verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SOUS LE SOLEIL

Op de twaalf zelfklevende zegels wordt het vakantiegevoel afgebeeld.

De zegels brengen in beeld wat dames tijdens vrije tijd het meest aanspreekt: niets doen, ontspannen en simpel genieten van gezellige ontmoetingen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 2 juli 2016, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre Verte. Het tarief van het carnet is 8,40 €. Het ontwerp is van Corinne Salvi en Joëlle Gagliardini. De gravure is verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

UEFA: VOETBAL

Op de tien zelfklevende zegels worden voetballers en voetbalsters in diverse spelacties afgebeeld.

De tien zelfklevende zegels zijn op 30 mei 2016, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als herinneringszegels aan het Europees Kampioenschap voetbal. De tariefaanduiding is Lettre verte. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Tomasz USYK. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

LES ANNÉES 70

Op de zegels wordt een auto, het modebeeld, de wintersport, een televisieprogramma, het Parc des Princes en de vrije tijdsbesteding afgebeeld.

De Renault 5 is een automodel van de Franse producent Renault en werd op 28 januari 1972 geïntroduceerd. De Renault 5 werd gelanceerd via een reclamecampagne met de tekst "Bonjour, ik ben de Renault 5, ik word ook wel Supercar genoemd." De Renault 5 werd verkocht tot 1996 en telde 7,3 miljoen verkochte exemplaren.

De mode tijdens de jaren zeventig van de 20e eeuw had een progressief karakter waarbij de rok steeds korter werd en uiteindelijk leidde tot de minirok. Een modetrend die veel reacties opriep. Maar dat het allemaal nóg korter kon, maakte de hotpants duidelijk. Het in 1970 geïntroduceerde superkorte en strakke kledingstuk werd een grote rage in 1971.

Voor 1950 kende Frankrijk slechts enkele grote wintersportplaatsen zoals Chamonix. Deze locaties worden nu skidorpen van de "eerste generatie" genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog pakten de Fransen het wintersporttoerisme planmatig aan. Zo werd de nieuwe "tweede generatie" geboren: moderne recht-toe-recht-aan skistations. Veel Franse skistations staan nog vol met lelijke betonnen flats uit de jaren zeventig.

De eerste kleurentelevisies dateren uit 1970. Heel Frankrijk keek naar een kinderserie die uiteindelijk 968 afleveringen kende en in 1982 werd beëindigd.

Het Parc des Princes is een voetbalstadion in Parijs. Het stadion is in 1972 gebouwd, de architect was Roger Taillibert. De capaciteit is 51.000 toeschouwers. De rol van nationaal stadion is sinds 1998 overgenomen door het nieuwe Stade de France. Sindsdien wordt het Parc des Princes vooral voor voetbalwedstrijden gebruikt.

Het uitgaansleven werd gedomineerd door discospiegelbollen en glitterdecors, wijde pijpen en plateauzolen. De eerste helft van de jaren zeventig stond onder andere in het teken van de "glitterrock". Er ontwikkelde zich een hardere vorm van rockmuziek. Deze stijl "hardrock" genaamd, had zijn roots in de muziek van de discopartybands.

De zes zegels zijn op 23 mei 2016, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven als herinneringszegels. Het tarief is 0,80 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het bloc bedraagt 4,80 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Stéphane Humbert-Basset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

L'OUЇE

Op de zegels worden voorbeelden van "geluid maken" afgebeeld.

Het vierde carnet in de serie "zintuigen" betreft het "horen". De serie "zintuigen" begon in oktober 2014 met "ruiken", geïllustreerd door Emanuelle Houdart. Vervolgens in februari 2015 "voelen" geïllustreerd door Corinne Salvi en in september 2015 "zien" geïllustreerd door Katy Couprie. Het gehoor is het vermogen van een organisme om geluiden waar te nemen, veelal richtingsgevoelig ten opzichte van de geluidsbron. Het oor is het gehoororgaan waarin geluidsgolven worden omgezet in de gehoorzenuwen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 1 februari 2016, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte (0,70 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,40 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christelle Guènot. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

2016 ANNÉE DU SINGE - NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een aap afgebeeld.

De aap is het negende dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Volgens de Chinese astrologie is iemand die onder het teken van de aap is geboren meestal vrolijk, vol energie en creatief. De aap heeft geen neiging tot het behouden of vergaren van zaken, is vrijgevig en heeft charme en gevoel voor humor. Apen kunnen diplomatiek overkomen omdat ze niet onvriendelijk willen zijn en daarom niet altijd een ander de waarheid zeggen. Apen verbergen hun emoties echter niet. De aap kan goed problemen oplossen, waarbij hij goed luistert naar de ander. Soms kan de aap onredelijk zijn. Dan gebruikt hij al zijn vaardigheden om de hele wereld inclusief zichzelf, ervan te overtuigen dat hij het juiste heeft gedaan.

De zegel is op 1 februari 2016, uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is 0,80 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het bloc bedraagt 4,00 €. Het ontwerp is van Zhongyao Li. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

COEUR COURRÈGES

Op de zegels worden harten afgebeeld.

Elk jaar geeft La Poste ter gelegenheid van Saint Valentin, hartvormige zegels uit. Deze keer van Courrèges. Courrèges is een Frans bedrijf, opgericht in Parijs door André en Coqueline Courrèges. Courrèges was altijd al geïnteresseerd in architectuur en textiel. Niets duidde erop dat hij in de mode zou gaan omdat Courrèges voor ingenieur studeerde en dit later ook werd. Van 19141 tot 1945 was Courrèges piloot in de Tweede Wereldoorlog. Courrèges opende zijn eigen modehuis "Maison de Courrèges", in 1961. Van daaruit begon hij zijn carrière. In 1967 trouwde hij met zijn assistente, Coqueline Barriere. Courrèges is de ontwerper van o.a. het "minirokje" in kleuren zoals roze, wit en turkoois. Hij toont in 1964 type vrouw, de "moongirl", geïnspireerd door de ruimtevaart. De mannequins tonen korte, architectonisch ogende jurken. Zijn professionele carrière als ontwerper eindigde in de jaren 90 van de 20e eeuw. Hij vocht jarenlang tegen de ziekte van Parkinson.

De zegels zijn op 18 januari 2016 als Valentijnzegels uitgegeven. Het tarief is 0,70 € en 1,40 €. Het tarief ad 0,70 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief ad € 1,40 bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend on de categorie Lettre verte. De zegel met tariefaanduiding 0,70 € is ook uitgegeven in de vorm van een mini-feuille van 5 zegels. Het tarief van de mini-feuille is 3,50 €. Het ontwerp is van Courrèges. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LE MONDE MINÉRAL

Op de twaalf zelfklevende zegels worden mineralen afgebeeld.

De Ecole de Mines Paris Tech werd opgericht op 19 maart 1783. Het museum voor Minéralogie is gevestigd in Parijs aan de Boulevard Saint Michel. Er worden ongeveer 4.000 mineralen bewaard. De op de zegels gepresenteerde mineralen worden er tentoongesteld. Het betreft twaalf prachtige kristallen: amethyst, zilver, koper, fluoriet, labradoriet, olivijn, goud, robijnen, zwavel, topaas, turkoois en kwarts.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 8 januari 2016, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre prioritaire 20 g (0,80 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het carnet is 9,60€. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylvie Patte. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MAIRIES DE FRANCE

Op de twaalf zelfklevende zegels worden stadhuizen afgebeeld.

De uit 169 geselecteerde stadhuizen worden afgebeeld: Brunstatt (Haut-Rhin), Caudebec-en-Caux (Seine-Maritime), Cercy-La-Tour (Nièvre), Chambourcy (Yvelines), Châteaugiron (Ille-et-Vilaine), Clamart (Hauts-de-Seine), Créteil (Val-de-Marne), La Pernelle (Manche), Le Pêchereau (Indre), Saint-Nicolas-de-la-Grave (Tarn-et-Garonne), Sennecey-Le-Grand (Saône-et-Loire) en Toul (Meurthe-et-Moselle).

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 12 december 2015, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,68 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,16 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Etienne Théry. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BONNE ANNÉE

Op de twaalf zelfklevende zegels worden drie thema’s in beeld gebracht: cadeautjes, kusjes geven en sneeuw.

De zegels geven een impressie van menselijkheid, samen plezier maken en het uiten van gevoelens.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 2 november 2015, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,68 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,16 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Joëlle Jolivet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LA VUE

Op de twaalf zelfklevende zegels worden beelden van dichtbij en beelden van veraf afgebeeld.

Zien is het waarnemen van beelden. Zien kan hierbij duiden op het direct waarnemen van beelden uit de fysieke werkelijkheid met het gezichtsvermogen, maar ook op het indirect waarnemen van mentale beelden: denken of dromen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 28 september 2015, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,68 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,16 €. Het ontwerp is van Katy Couprie. De gravure is verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

PRENDRE LE TAUREAU PAR LES CORNES

Op de twaalf zelfklevende zegels worden gezegden afgebeeld.

Het Frans is rijk aan door dieren geïnspireerde uitdrukkingen. Dit carnet beeldt twaalf uitdrukkingen uit: bittere kou, uitbundig lachen, heel weinig eten, het opgeven, welkom zijn als een aap in de porseleinkast, de koe bij de horens vatten, de zondebok zijn, lang staan wachten, trots zijn als een pauw, parels voor de zwijnen werpen, een spin in de morgen brengt kommer en zorgen, een spin in de avond is verkwikkend en lavend, zijn afspraak niet nakomen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 31 augustus 2015, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,68 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,16 €. Het ontwerp is van Emmanuelle Houdart. De gravure is verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LES ANIMAUX NOUS REGARDENT

Op de twaalf zelfklevende zegels worden ogen van dieren afgebeeld.

De dieren, die met uitsterven worden bedreigd, kijken ons vragend aan en vragen zich af hoe het zit met hun toekomst en met de toekomst van onze planeet.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 3 augustus 2015, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerszegels. De tariefaanduiding is Lettre prioritaire (0,76 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het carnet is 9,12 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm ishéliogravure.

Terug naar boven Ý

VACANCES (2015)

Op de twaalf zelfklevende zegels wordt het gevoel van de "niets moet alles mag, vacantie" afgebeeld.

Opnieuw heeft La Poste PEF (Pierre Elie Ferrier) auteur en illustrator van kinderboeken verzocht zijn bedrage te leveren aan de vacantiezegels 2015. Eerder deed hij dat voor de wenszegels van 2014.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 30 juni 2015, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,68 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,16 €. Het ontwerp is van PEF. De gravure is verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

LES ANNÉES 60

Op de zegels worden in een zeer herkenbare stijl de meest belangrijke feiten van de jaren 60 afgebeeld: la Maison de la Radio (Parijs), vrije tijd, de film, de auto, het Franse transatlantische stoomschip en de mode.

Het Maison de la Radio is het hoofdgebouw van Radio France, de Franse publieke radiozender. Het gebouw is ontworpen door Henry Bernard en in gebruik genomen op 14 december 1963.
Vrije tijd wordt geassocieerd met de mogelijkheid om te doen wat men graag doet, zoals het beoefenen van een hobby, televisie kijken of erop uitgaan. Ook toerisme en recreatie kunnen gezien worden als een vorm van vrijetijdsbesteding. Soms actief zoals wandelen, zeilen en bergbeklimmen, soms passief zoals zonnebaden, busreizen maken en terrassen bezoeken. En ook sport en spel kunnen gezien worden als vrijetijdsbesteding.
In de jaren 60 werden steeds meer films, in plaats van in Hollywood, wereldwijd opgenomen. De groei van het aantal onafhankelijke filmproducenten zorgde ervoor dat het studiosysteem, waarbij enkele filmstudio’s vrijwel de gehele filmmarkt bezitten, minder succesvol werd. Het is in deze tijd dat de zwartwitfilm verdwijnt en de kleurenfilm steeds vaker gebruikt wordt. In Frankrijk komen in de jaren 60 de Nouvelle-Vague-regisseurs op. Zij probeerden de Hollywoodclichés te doorbreken.
De auto heeft voor een grote verandering gezorgd op verschillende gebieden. Te denken valt aan dingen als veiligheid, milieu, maar ook zaken als infrastructuur, architectuur en dergelijke. De auto heeft een grote invloed gehad op de architectuur. Zonder de auto hadden we bijvoorbeeld het begrip parkeergarage niet gekend. Voor veel autobezitters is een auto niet uitsluitend een vervoermiddel maar ook een belangrijk statussymbool.
De France (omgedoopt tot Noorwegen in 1979) is de trots van de natie en is het symbool voor Frankrijk in de jaren 60. Het is een transatlantisch schip gebouwd op de scheepswerven van de Atlantische Oceaan in Saint-Nazaire. Gedurende lange tijd was het schip het grootste passagiersschip ter wereld voorzien van een zeer luxueuze inrichting. In Frankrijk zijn de jaren 60 synoniem voor vrijheid en revolutie. De Franse samenleving zal voor altijd veranderen. Revoluties zijn er op sexueel, artistiek, wetenschappelijk, technologisch en culturele terrein.
In de mode is Frankrijk met de haute couture toonaangevend. Met zijn trapezejurk met vrije taille verovert Yves Saint Laurant de wereld. De rokken worden nauwer en korter. De Franse haute culture is een uiting van de bevrijding van de vrouwen.

De zes zegels zijn op 15 juni 2015, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in de rubriek "themaverzamelingen". Het tarief is 0,76 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het bloc bedraagt 4,56 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Stéphane Humbert-Basset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

PEINTURE BOUQUETS DE FLEURS

Op de twaalf zelfklevende zegels worden schilderijen uit de negentiende eeuw afgebeeld.

Tot de bekendste vertegenwoordigers van het impressionisme behoren kunstschilders als Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas en Paul Cézanne. Typerende aspecten van het impressionisme zijn de gerichtheid op de beleving van het moment ("impressie"), de keuze voor thema’s uit het "moderne leven", de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur, de schetsachtige werkwijze en het werken in de open lucht. De impressionisten exposeerden hun werk tussen 1874 en 1886 op acht door henzelf georganiseerde tentoonstellingen in Parijs.
Afgebeeld worden van Paul Cézanne (1839-1906) irissen en geraniums; van Paul Gaugin (1848-1903) pioenen; van Jeanne Magnin (1855-1937) anjers; van Pierre Braquemond (1840-1916) wisteria; van Emile Boutin (1874-1951) margrieten en hortensia’s; van Vincent van Gogh (1853-1890) rozen en anemonen; van Auguste Renoir (1841-1919) gladiolen; van Odilon Redon (1840-1916) veldbloemen; van Edouard Manet (1832-1883) pioenen; van Gustave Caillebotte (1848-1894) rozen; van Marie Duhem (1871-1918) margrieten en van Henri Fantin-Latour (1836-1904) rozen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 4 mei 2015, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,68 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,16 €. Het ontwerp is van de verschillende kunstschilders. De gravure is verzorgd door Etienne Théry. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARCHITECTURE DE LA RENAISSANCE EN FRANCE

Op de twaalf zelfklevende zegels worden bouwwerken uit de renaissancetijd afgebeeld.

De renaissance is een periode in de Europese cultuurgeschiedenis die volgde op de middeleeuwen. De renaissance als laatmiddeleeuwse culturele beweging begon in Italië in de veertiende eeuw en verspreidde zich in de volgende eeuwen over de rest van Europa. De volgende bouwwerken worden in het zonnetje gezet: Château d'Amboise, Château de Valençay, Palais ducal de Nevers, Château de Villandry, Château d'Ancy-le-Franc, Palais du Louvre, Château de Chambord, Château d'Ecouen, Château d'Azay-le-Rideau, Château de Chenonceau, Château de Blois en Château d'Anet.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 30 maart 2015, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,68 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,16 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Etienne Théry. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

LE TOUCHER

Op de twaalf zelfklevende zegels worden kenmerkende poses van kunstenaars afgebeeld.

"Stijl" in de context van beeldende kunst en architectuur kan worden omschreven als het geheel van kenmerkende vormen van een bepaalde school of stroming of van een bepaalde kunstenaar of van een bepaald tijdperk. Een voorbeeld is het begrip schilderstijl. Het is de aanduiding, meestal door een kunsthistoricus of -criticus bedacht, voor een richting in de schilderkunst.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 2 februari 2015, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,68 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,16 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

2015 ANNÉE DE LA CHÈVRE – NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een geit afgebeeld.

De geit (soms ook aangeduid als schaap) is het achtste dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. De geit is creatief en artistiek begaafd, rustig maar hartstochtelijk en een beetje ongewoon. Geiten zijn oprecht en hebben een grote verbeeldingskracht. Geiten kunnen niet goed tegen druk. Een geit waardeert de goede dingen van het leven. Hij is nostalgisch en romantisch. Zij zijn perfectionistisch en willen niet opgejaagd worden.

De zegel is op 2 februari 2015, uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is 0,76 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Li Zhongyao. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras . De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

COEURS CASTELBAJAC

Op de zegels worden een Eskimokus en sterretjes afgebeeld.

Elk jaar geeft La Poste ter gelegenheid van Saint Valentin, hartvormige zegels uit. Na zijn ontwerp van de "bleuet" opnieuw een ontwerp van mode-ontwerper Jean-Charles de Castelbajac. Hij is geboren op 28 november 1949 in Casablanca. Hij verdient zijn brood als couturier en richtte in de jaren zeventig zijn eigen bedrijf op. Jean-Charles de Castelbajac won prijzen met zijn teddybeerjassen, gedragen door Madonna en het supermodel Helena Christensen.

De zegels zijn op 26 januari 2015 als Valentijnzegels uitgegeven. Het tarief is 0,68 € en 1,15 €. Het tarief ad 0,68 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief ad 1,15 € is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. De zegel met tariefaanduiding 0,68 € is ook uitgegeven in de vorm van een mini-feuille van 5 zegels. Het tarief van de mini-feuille is 3,40 €. Het ontwerp is van Jean-Charles de Castelbajac. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BONNE ANNÉE, TOUTE L'ANNÉE!

Op de twaalf zelfklevende zegels worden diverse gelegenheden om elkaar het beste toe te wensen, afgebeeld.

Het hele jaar, elke maand, elke week hebben we wel de mogelijkheid om iets te vieren: een verjaardag, een huwelijk, een geboorte, vakantie, de komst van een nieuwe collega, pensionering, carnaval en natuurlijk Kerstmis en Nieuwjaar. Dit carnet stelt ons in staat onze beste wensen voorzien van een mooi stempel over te dragen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 3 november 2014, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,61 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 7,32 €. Het ontwerp is van PEF. De gravure is verzorgd door Corinne Cretin-Salvi. De drukvorm is heliogravure.

Terug naar boven Ý

LA NOUVELLE FRANCE INDUSTRIELLE

Op de twaalf zegels wordt een aantal projecten afgebeeld.

Op 12 september 2013 lanceerden de President van de Republiek en de Minister van Economie en Industrie 34 nieuwe industriële projecten. Frankrijk wil voorloper zijn in de derde Industriële Revolutie, de cloud computing. Ter gelegenheid hiervan geeft La Poste een carnet uit met als doel het ondersteunen van dit project, aldus Philippe Wahl, CEO van La Poste.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 27 oktober 2014, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,61 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 7,32 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Chistelle Guénot. De drukvorm is heliogravure.

Terug naar boven Ý

L'ODORAT

Op de twaalf zelfklevende zegels worden diverse vormen van geur afgebeeld.

Geur wordt veroorzaakt door de inwerking van kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof op het reukorgaan in de neus. Mensen en dieren beoordelen geuren met hun reukvermogen en kunnen zo bijvoorbeeld voedsel en gevaren waarnemen zonder dat deze te zien zijn. Een geur die als onaangenaam wordt ervaren, wordt aangeduid als stank.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 2 oktober 2014, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,61 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 7,32 €. Het ontwerp is van Emmanuelle Houdart. De gravure is verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

OBJECTS D'ART RENAISSANCE EN FRANCE

Op de zegels worden details van kunstvoorwerpen uit de renaissance afgebeeld.

De Renaissancekunst is een belangrijk onderdeel van de Renaissance, van de vernieuwing van de literatuur, kunst en wetenschap die zich in de 16 eeuw voltrok. De staaltjes kunst zijn: de tuinen van het kasteel van Villandry, Le Gros Horloge, het 15de eeuwse uurwerk van Rouen, de trap van Henri II in het Louvre van Parijs, de salamander in de galerij van François I in het kasteel Fontainebleau, het schild van Charles IX in het Louvre van Parijs, de draperie van Diana van Poitiers “Jupiter en Latone” in Parijs, een portret van François I gemaakt door Jean Clouet, een glas-in-loodraam met engel en fluit van de kathedraal van Sens, een schilderij waarop een oude Griek door Leonard Limosin (1505-1576) wordt afgebeeld, een boekomslag van Etienne Roffet, de wapenuitrusting van Henri II zittend op de troon en tenslotte een raam van het kasteel van Blois met een afbeelding van Anne van Bretagne.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 8 september 2014, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,61 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 7,32 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Etienne Théry. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý
   

 

 

 

 

 

 

 

LES ANNÉES 50

Op de zes zegels worden een auto, elektriciteit, toerisme, een bioscoop, een muziekgroep en twee mannequins afgebeeld.

De jaren vijftig van de twintigste eeuw werden gezien als een saaie tijd van hard werken en nauwelijks veranderingen. Met een verzuilde samenleving waarin het gezag van de overheid en het eigen kerkgenootschap nog onaantastbaar was. Een tijd van burgerlijkheid en benepen moraal. Toch is er een zekere nostalgie naar deze periode. Kenmerk van die tijd was ook een onbegrensd optimisme, een tijd van vreugde, een tijd van “alles kan”. In die periode van economische voorspoed veranderde de Franse leefstijl totaal.
De auto: Het design van de auto werd steeds belangrijker. Het werden ware kunstwerken. De steeds groter wordende vleugels getuigden daarvan. De super-de- luxe-auto kwam na een lange afwezigheid in het straatbeeld terug. Europa werd intussen veroverd door micro-auto’s zoals de Mini en de Fiat 500 en GT-auto’s van bijvoorbeeld Ferrari.
Elektriciteit: Het gebruik van elektriciteit nam aanmerkelijk toe. Door de sterke uitbreidingen van het openbare lichtnet gingen steeds meer mensen niet alleen verlichting maar ook andere apparaten op stroom in huis gebruiken. Er kwamen apparaten bij die als amusement gebruikt konden worden zoals de televisie, radio, en computer.
Toerisme: Het toerisme was duidelijk in opkomst. In de jaren vijftig zag je de eerste reisfolders en reisorganisaties verschijnen. De vakantie speelde zich vooral in de directe eigen omgeving af. Bermtoerisme was een heel normaal verschijnsel. Deze curieuze vorm van recreatie werd al spoedig verboden. Midden jaren vijftig, toen meer mensen een auto(tje) hadden, ging men vakantie vieren in het buitenland. Ook de caravan begon aan een opmars en werd enorm populair.
De bioscoop: De films uit de jaren vijftig waren revolutionair, artistiek, angstaanjagend en mysterieus. Het publiek genoot met volle teugen van het aanbod op het witte doek. In sommige bioscopen hing er een gordijn voor het filmdoek. Een mijnheer, meestal in een hoek van het podium, zat op een soort orgel of kleine piano te spelen. Op het moment dat de lichten gedoofd werden, stopte de muziek en ging het gordijn langzaam open.
De muziek: De naoorlogse jaren vijftig werden muzikaal volledig gedomineerd door de USA. Dat is nu min of meer nog zo. Het Franse chanson was mede toonaangevend. Een van de meest ingrijpende innovaties van de muziek in het algemeen en de populaire muziek in het bijzonder, was het ontstaan van de Rock ’n Roll. Hiermee zouden de vijftiger jaren bepalend zijn voor de komende decennia.
De mode: De jaren vijftig was het begin van prêt-à-porter mode. Vroeger alleen bereikbaar voor de rijke mensen, nu ook voor de middenstand. Mannen en vrouwen richtten zich vooral op familie en huis. Het gevolg was een veranderende mode. De nadruk voor vrouwen lag vooral op praktische, maar aantrekkelijke jurken. Een taak voor vrouwen was het entertainen en het bijwonen van sociale bijeenkomsten, allemaal ter promotie van de carrière van hun man. Cocktail jurken en kortere versies van baljurken waren van essentieel belang. Er werd van de vrouw verwacht buiten het huis een hoed te dragen. Handschoenen werden te allen tijde gedragen, korte voor overdag en lange in de avond. Mannen droegen over het algemeen een pak. Jonge mensen kleden zich vaak als hun ouders, vooral de “moeder/dochter” look was populair.

De zegels zijn op 23 juni 2014, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “de vijftiger jaren”. Het tarief van het bloc is 3,96 €. Het tarief van de zegels is 0,66 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Stéphane Humbert-Basset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VACANCES (2014)

Op de twaalf zelfklevende zegels worden diverse vormen van het vakantiegevoel afgebeeld.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 5 mei 2014, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,61 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet bedraagt 7,32 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Henri Galeron. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ENSEMBLE AGISSONS POUR L’AVENIR DE LA PLANÈTE

Op de twaalf zelfklevende zegels worden te nemen maatregelen ten behoeve van de verbetering van ons klimaat afgebeeld.

De emissie van dit carnet heeft als doelstelling op grote schaal aandacht te vragen voor een gezamenlijk optreden voor de toekomst van onze planeet.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 7 april 2014, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,61 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet bedraagt 7,32 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door France Dumas. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

VACHES DE NOS RÉGIONS

Op de twaalf zelfklevende zegels worden koeienrassen afgebeeld: l’armoricaine, la bretonne pie-noir, la saosnoise, la nantaise, ‘la béarnaise, la maraîchine, la bordelaise, la lourdaise, la villars de lans, la mirandaise, la casta en la ferrandaise.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 3 maart 2014, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,61 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet bedraagt 7,32 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Mathilde Laurent. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

2014 ANNÉE DU CHEVAL – NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een paard afgebeeld.

Het paard is het zevende teken in de Chinese dierenriem. Het jaar van het paard wordt geassocieerd met actie en werk. Het paard heeft altijd een enorme rol gespeeld in de ontwikkeling en verspreiding van de menselijke beschaving. Het paard is dan ook een dier dat het predicaat “edel” heeft gekregen en daarom geen kop heeft, maar een hoofd, geen poten maar benen, geen bek maar een mond. Het paard houdt van activiteit en innovatie. Mensen geboren onder het sterrenbeeld Paard zijn erg eerlijk in hun doen en laten. Ze delen heel gemakkelijk andermans gemoedstoestand. Het Paard is elegant, loyaal, intuïtief, vrijdenkend, populair, sexy, extravert en leergierig, maar ook egocentrisch, onvoorspelbaar en onbevreesd. Een van de meest negatieve eigenschappen van het Paard is dat ze geen geheimen kunnen bewaren.

De zegel is op 3 februari 2014, uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is 0,66 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Li Zhongyao. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

CARNET FÉERIE ASTROLOGIQUE

Op de twaalf zelfklevende zegels worden symbolen van de Chinese dierenriem afgebeeld.

De westerse astrologie is een stelsel van tradities en overtuigingen dat de gegevens van de stand van de planeten in het zonnestelsel analyseert en informatie bevat om collectieve of individuele gebeurtenissen te voorspellen. Net als de westerse astrologie werkt de Chinese astrologie met twaalf sterrenbeelden, maar daar houdt de vergelijking wel op. Echte overeenkomsten met de westerse tekens zijn er niet. De Chinezen gaan uit van een “jaarteken” en elke maand wordt aan een dier toegewezen. Waar de westerse astrologie met posities van planeten werkt, houdt de Chinese astrologie zich bezig met kalenders en maakt geen berekeningen voor planeetposities.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 3 februari 2014, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,61 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet bedraagt 7,32 €. Het ontwerp is van Ciou. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

COEUR BACCARAT

Op de zegels wordt een hart met de figuren ”Lustre Zénith” en “Verre Harcourt” afgebeeld.

Elk jaar geeft La Poste, ter gelegenheid van Saint Valentin, hartvormige zegels uit. De emissie van dit jaar is gewijd aan het tweehonderdvijftig jarig bestaan van Baccarat. De geschiedenis van Baccarat gaat terug tot in 1764, toen Koning Lodewijk XV toestemming gaf om een glasfabriek op te richten in het plaatsje Baccarat (Lorraine) in het oosten van Frankrijk. In het begin werden vensterramen, spiegels en glasserviezen vervaardigd. In 1816 begon men met de productie van kristal. Als hofleverancier van glasserviezen, kandelaars, karaffen en natuurlijk parfumflesjes aan het Franse koningshuis en staatshoofden over de hele wereld, volgde snel een vestiging in Parijs. Baccarat ontving zijn eerste koninklijke onderscheiding in 1823. In de loop van de tijd breidde Baccarat het merk uit tot een begrip met een wereldwijde reputatie.

De zegels zijn op 12 januari 2014 als Valentijnzegels uitgegeven. Het tarief is 0,61 € en 1,02 €. Het tarief ad 0,61 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief 1,02 € is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. De zegel met tariefaanduiding 0,61 € is ook uitgegeven in de vorm van een mini-feuille van 5 zegels. Het tarief van de mini-feuille is 3,05 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Baccarat. De drukvorm is mixte taille-douce en sérigrafie.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

DYNAMIQUES

Op de zegels worden diverse dynamische figuren afgebeeld.

De eerste beginselen van de fotografie zijn overgenomen van die van de schilderkunst. Het gaat om de observatie van vormen en kleuren. Digitale fotografie is het vastleggen van beelden met behulp van een digitale camera, waarin zich een lichtgevoelige beeldchip bevindt die met elektronica en software voor de vastlegging zorgt.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 6 januari 2014, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is lettre prioritaire 20 g (0,66 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylvie Patte & Tanguy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LES PETITS BONHEURS

Op de twaalf zelfklevende zegels worden in diverse vormen de warmte en de magie van de feestdagen afgebeeld.

Ieder jaar bezorgt La Poste miljoenen brieven en wenskaarten. Al die poststukken worden gefrankeerd en worden gelezen door een frankeermachine en een sorteermachine. Zij zorgen ervoor dat de post gedistribueerd wordt naar de vier hoeken van Frankrijk. De frankeerzegels brengen licht en warmte maar het zijn ook twaalf kleine kunstwerkjes die gebruikt worden om lieve berichtjes te verzenden.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 12 november 2013, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,58 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet bedraagt 6,96 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christelle Guénot. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VE RÉPUBLIQUE AU FIL DU TIMBRE

Op de zegels worden Mariannes afgebeeld.

Marianne had vele gezichten sinds het begin van de vijfde Republiek. La Poste koos twaalf representaties van dit symbool: Marianne à la Nef, Marianne de Decaris, Marianne de Cocteau, Coq gaulois, Marianne de Cheffer, Marianne de Béquet, Sabine de Gandon, Liberté de Gandon, Marianne du Bicentenaire, Marianne de 14 juillet, Marianne des Français en Marianne et l’Europe.

De zegels zijn op 16 juli 2013, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven als permanente frankeerzegels. Het tarief is 0,63 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

MARIANNE ET LA JEUNESSE

Op de zegel wordt Marianne en de jeugd afgebeeld.

Het is een traditie van de Ve Republiek. Iedere president kiest een eigen permanente frankeerzegel met Marianne als symbool van Frankrijk. President Hollande heeft het ontwerp Marianne et la jeunesse gekozen. Dertig tweede en eerste klassen van middelbare scholen uit allerlei richtingen hebben deelgenomen aan de strijd om het ontwerp van de nieuwe frankeerzegel. De winnaars hebben zich laten inspireren door de radicale Oekraïense Inna Shevchenko. De nieuwe Marianne staat symbool voor de jeugd.

De zegel is op 15 juli 2013 in verschillende waarden uitgegeven als permanente frankeerzegel. Het ontwerp is van Olivier Ciappa en David Kawena. De gravure is verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

AVANT ET APRÈS L’IMPRESSIONNISME

Op de twaalf zelfklevende zegels worden schilderijen van impressionisten, waarbij “water” een rol speelt, afgebeeld.

Achtereenvolgend zijn in het carnet opgenomen: “Op het strand” van Edouard Manet (1832-1883), “Baai van de loodsen in Le Havre” van Camille Pissaro (1830-1903), “Vissers met hengels” Georges Seurat (1859-1891), “In de haven van Rouen” van Albert Lebourg (1849-1928), “Het eiland van Grande Jatte” van Alfred Sisley (1839-1899), “Estaque vissersdorp aan Golf van Marseille” van Paul Cézanne (1839-1906), “Man aan de helmstok” van Theo van Rysselberghe (1862-1926), “De witte rivier” van Paul Gaugin (1848-1903), “Zeilwedstrijden bij Argenteuil” van Claude Monet (1840-1926), “Alphonsine Fournaise” van Auguste Renoir (1841-1919), “Sterrennacht” van Vincent van Gogh (1853-1890) en “De pier van Dauville” van Louis-Eugène Boudin (1824-1898).

De 12 zelfklevende zegels zijn op 29 april 2013, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,58 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet bedraagt 6,96 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Valérie Bes-ser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

CHEVAUX DE TRAIT DE NOS RÉGIONS

Op de twaalf zelfklevende zegels worden paarden afgebeeld, negen renpaarden (Bretons paard, Normandische cob, Poitevin paard, Ardenner trekpaard, Boulonnais, Trait du Nord, Auxois, Percheron, Trait comtois) en drie werkpaarden (een paard ingespannen voor een rijtuig, een werkpaard in de wijnbouw en een paard in de bosbouw).

De 12 zelfklevende zegels zijn op 8 april 2013, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,58 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet bedraagt 6,96 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Elodie Dumoulin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

SAUTER DU COQ À L’ÂNE

Op de twaalf zelfklevende zegels worden spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden afgebeeld: wie een ei steelt, steelt een os; opgepakt als sardientjes in een blik; als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel; van de hak op de tak springen; zich als een vis in het water voelen; krokodillentranen huilen; als blikken konden doden; de kool en de geit sparen; met Sint Juttemis; beledigingen slikken; zeldzaam zijn; je kop als een struisvogel in het zand steken.

De 12 zelfklevende zegels zijn op 4 februari 2013, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding is Lettre verte 20 g (0,58 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet bedraagt 6,96 €. Het ontwerp is van Emmanuelle Houdart. De gravure is verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

DE TOUT COEUR HERMÈS

Op de zegels wordt een hart afgebeeld.

Elk jaar geeft La Poste, ter gelegenheid van Saint Valentin, hartvormige zegels uit. In de loop van de jaren zijn Yvert Saint Laurant, Christian Lacroix, Yann Arthus Bertrand, Torrente, Karl Lagerfeld, Cacharel, Stéphane Rolland, Givenchym Franck Sorbier, Emanuel Ungaro, Albert Elbaz, Maurizio Galante en Adeline André uitgenodigd aan dit project hun medewerking te verlenen. Dit jaar is Hermès de eer te beurt gevallen om een bijdrage te leveren. Hermès is van origine geen modelabel. Hermès is een Frans bedrijf, actief in het ontwerp, de fabricage en de verkoop van luxe producten, voornamelijk op het gebied van lederwaren, kleding, parfum en horloges. Het is in 1937 opgericht in Parijs door Thierry Hermès. Emile-Maurice Hermès, de opvolger van Thierry Hermès, introduceerde heel wat nieuwe producten, bijvoorbeeld een lijn hutkoffers, tassen en andere onmisbare benodigdheden voor op reis, nog steeds alles gemaakt van zadelleer. Tegenwoordig is het een modehuis vooral bekend van de zijden sjaaltjes en de Kelly- en Birkin bags. Sinds Jean-Paul Gaultier hun couturier is, is de kleding ook bekend. Zoé Pauwels is sinds 1984 aan Hermès verbonden.

De zegels zijn op 28 januari 2013 als Valentijnzegels uitgegeven. Het tarief is 0,58 € en 0,97 €. Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief ad 0,97 € is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland. De zegel met tariefaanduiding 0,58 € is ook uitgegeven in de vorm van een mini-feuille van 5 zegels. Het tarief van de minifeuille is 2,90 €. Het ontwerp is van Hermès. De gravure is verzorgd door Zoé Pauwels. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LES ANIMAUX DANS L’ART

Op de twaalf zelfklevende zegels worden de geit, het konijn, het varken, de aap, het nijlpaard, de haan, de hond, de draak, de leeuw, de rat, de slang en het paard afgebeeld.

In de Chinese astrologie is het belangrijkste element het teken uit de Chinese dierenriem. Dat is wat betreft achtergrond en gebruik vergelijkbaar met de westerse dierenriem. In tegenstelling tot de maandelijkse sterrenbeelden wijzigt het teken van de Chinese dierenriem echter eens per jaar. Met de viering van het Chinees Nieuwjaar (afhankelijk van de stand van de maan in januari of februari) wijzigt het teken.

De 12 zelfklevende zegels zijn op 7 januari 2013, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet bedraagt 6,96 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christelle Guénot. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

2013 ANNÉE DU SERPENT - NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een slang afgebeeld.

Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede (maar soms de derde) nieuwe maan na de winterzonnewende plaatsvindt. 2013 is een jaar dat in het teken van de slang staat. De slang is het zesde dier in de volgorde van de Chinese dierenriem. Karaktereigenschappen van de slang zijn volgens de Chinese astrologie onder andere intelligent, actieve geest, seksueel artistiek maar ook onbetrouwbaar en niet stipt.

De zegel is op 7 januari 2013, uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is 0,63 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. De kosten van het bloc bedragen 3,15 €. Het ontwerp is van Zhongyao Li. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX 2012

Op negen van de twaalf zegels worden verschillende wensteksten afgebeeld. Op de overige drie zegels handen met brailletekst, hoefijzers in combinatie met een hart en tenslotte een ezel met gans en ogen.

Dit jaar heeft La Poste gekozen voor het thema “de ontwikkeling van de taal”. Woorden die met elkaar de taal vormen zijn in beweging. Woorden veranderen van schrijfwijze. Er komen nieuwe woorden bij en woorden verdwijnen uit het taalgebruik.

De 12 zelfklevende zegels zijn op 12 november 2012, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven in het thema “wenszegels”. De tariefaanduiding (lettre verte) van de losse frankeerzegels is Lettre prioritaire 20 g (0,57 €). Het tarief van het carnet bedraagt 6,84 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylvie Patte & Tanguy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

PREMIER ANNIVERSAIRE DE LA GAMME COURRIER RAPIDE

Op de zegels wordt Marianne et l’Europe afgebeeld.

In 2010 lanceerde La Poste een breed overleg met haar klanten over de wijze van postbezorging. Twee jaar later heeft dit geresulteerd in de realisatie van een door de klanten geformuleerd assortiment van verzendmogelijkheden. Het assortiment bestaat uit drie onderdelen: La lettre Prioritaire, La Lettre Verte en La Lettre en ligne. La Lettre Priori-taire houdt bezorging binnen 24 uur in. La Lettre Verte houdt bezorging binnen 48 uur in. En La Lettre en ligne houdt in dat de tekst van de brief via het internet wordt verzonden en aan de kant van de bestemming geprint wordt en als brief bezorgd wordt.

De drie zegels zijn op 1 oktober 2012, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegels is Lettre prioritaire 20 g (0,60 €), van Lettre Verte 20 g (0,57 €) en van La Lettre en ligne 0,60 €. Het tarief is van het bloc bedraagt 1,77 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

DES LEGUMES POUR UNE LETTRE VERTE

Op de twaalf zegels worden groenten afgebeeld: doperwten, sla, sperziebonen, prei, Spaanse pepers, prinsessenbonen, avocado’s, artisjokken, broccoli, courgettes, groene pompoenen, spitskool en spinazie.

La Poste geeft voor de tweede keer een “groen” carnet uit waarvoor het speciale tarief “France lettre verte” geldt.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 27 augustus 2012, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is Lettre prioritaire 20 g (0,60 €). Het tarief van het carnet bedraagt 6,84 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

DES FRUITS POUR UNE LETTRE VERTE

Op de twaalf zegels worden vruchten afgebeeld: ananas, bananen, dadels, aalbessen, kiwi’s, mango’s, meloenen, hazelnoten, groene papaja’s, peren, appelen en druiven.

La poste geeft voor de eerste keer een “groen” carnet uit waarvoor het speciale tarief “France lettre verte” geldt.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 4 april 2012, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is Lettre prioritaire (0,60 €). Het tarief van het carnet bedraagt 6,84 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

PORTRAITS DE FEMMES DANS LA PEINTURE

Op de zegels worden details van beroemde schilderijen van dames afgebeeld: Paul Gaugin (1848-1903) met een portret van Madeleine Bernard, Edouard Manet (1832-1883) met een portret van Berthe Morisot, Mary Cassatt (1844-1926) met een portret van Lydia Cassatt, Berthe Morisot (1841-1895) met een portret van een jonge dame in balkledij, Eugène Delacroix (1798-1863) met een portret van een weesmeisje, Elisabeth Vigée-Lebrun (1755-1842) met een portret van Molé-Raymond, Jean-Hippolyte Flandrin (1809-1864) met een portret van een jonge vrouw, Edouard Barnard Lintott (1875-1951) met een portret van Mandy, Marie Laurencin (1886-1956) met een portret van een dame met een hoofddoek, Titien (1487-1576) met een portret van een dame die bezig is zich op te maken, Edgar Degas (1834-1917) met een portret van een jonge dame en Marie Caire Tonoir (1864-1934) met een portret van een vrouw uit Biskra.

Tijdens Internationale Vrouwendag wordt wereldwijd aandacht geschonken aan de economische, politieke en sociale verworvenheden van vrouwen in verleden, heden en toekomst. De Verenigde Naties geven dit jaar als wereldwijd thema mee; “gelijke toegang tot onderwijs, opleidingen en natuurwetenschappen.” Eurocommissaris Neelie Kroes heeft vrouwen op Internationale Vrouwendag opgeroepen de ict niet links te laten liggen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 9 maart 2012, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is Lettre prioritaire (0,60 €). Het tarief van het carnet bedraagt 7,20 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Etienne Théry. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

DITES-LE AVEC DES FLEURS!

Op de twaalf zegels worden bloemen afgebeeld.

Zeg het met bloemen: de roos (hartstocht), het viooltje (ingetogenheid), de tulp (verliefdheid), het driekleurig viooltje (genegenheid), het lelietje van dalen (geluk), de iris (tederheid), de dahlia (bewondering), de pioenroos (edelmoedigheid), de klaproos (blijdschap), de anjelier (betrouwbaarheid), het madeliefje (aantrekkelijkheid) en de aronskelk (vurigheid)!

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 13 februari 2012, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is Lettre prioritaire 20g (0,60 €). Het tarief van het carnet bedraagt 7,20 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Séverin Millet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

IMPRESSIONS DE RELIEFS

Op de twaalf zegels worden zes reliëfs in verschillende stijlen afgebeeld.

Vijf reliëfs worden tentoongesteld in het Musée du Louvre en één in het Musée Guimet. De objecten komen uit verschillende tijdperken en uit verschillende culturen: Frankrijk, Italie, Egypte, Syrie en China.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 23 januari 2012, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is Lettre prioritaire 20g (0,60 €). Het tarief van het carnet bedraagt 7,20 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sophie Beaujard en Elsa Catelin. De drukvorm is offset en taille-douce.

Terug naar boven Ý

COEUR ADELINE ANDRÉ (2012)

Op de zegel wordt een hart afgebeeld.

Elk jaar geeft La Poste, ter gelegenheid van Saint Valentin, hartvormige zegels uit. In de loop van de jaren zijn Yvert Saint Laurant, Christian Lacroix, Yann Arthus-Bertrand, Torrente, Karl Lagerfeld, Cacharel, Stéphane Rolland, Givenchy, Franck Sorbier, Emanuel Ungaro, Albert Elbaz en Maurizio Galante uitgenodigd aan dit project hun medewerking te leveren. Dit jaar is Adeline André de eer te beurt gevallen om een bijdrage te leveren. Adeline André is een Franse mode-ontwerpster en de eindverantwoordelijke van een van tien haute couture ontwerphuizen in Parijs. Na haar afstuderen in 1970 ging zij van het huis van Christian Dior als een assistent voor de haute couture collecties werken voor Marc Bohan. In 1981 ging zij onder haar eigen naam verder. In mei 1997 werd Adeline André uitgenodigd lid te worden van het syndicaat van de Parijse Couture. Ze is momenteel hoofdontwerpster van het huis dat haar naam draagt.

De zegel is op 16 januari 2012, uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het bloc is 3,00 €. Het ontwerp is van Adeline André. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

2012 L’ANNÉE DU DRAGON – NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel worden twee draken afgebeeld.

De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd is elk jaar anders. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. In de Chinese kalender gaat men uit van de dierenriem. Het jaar 2012 staat in het teken van de Draak. Het jaar van de Draak wordt ingeluid op 23 januari 2012. De Chinezen zijn er van overtuigd dat het dier van het jaar waarin je geboren bent van invloed is op je karakter. De Draak is synoniem voor trots, enthousiasme, eigenwijs, extravert en inspirerend. Maar ook is de Draak veeleisend en intolerant, soms roekeloos en slaat adviezen van anderen vaak in de wind.

De zegel is op 9 januari 2012, uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het bloc is 3,00 €. Het ontwerp is van Zhonghyao Li. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

2011 ANNÉE DES OUTRE-MER

Op de zegels worden twaalf landschappen van de overzeese gebiedsdelen afgebeeld.

De locaties van de landschappen zijn: Guadeloupe, Saint-Martin, Frans Guyane, Saint-Barthélemy, Martinique, Mayotte, La Réunion, Nouvelle-Calédonie, Walles-et-Futuna, Terres Australes et Antarctiques Françaises, Polynésie en Saint-Pierre en Miquelon.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 28 november 2011, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is Lettre prioritaire 20g (0,60 €). Het tarief van het carnet bedraagt 7,20 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Etienne Théry. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (NATIVITÉS)

Op de zegels worden twaalf klassieke schilderijen met als thema “de geboorte van Christus” afgebeeld.

Voor dit jaar heeft La Poste besloten terug te grijpen naar klassieke schilderijen met als onderwerp “de geboorte van Christus”. De schilderijen zijn van Maître de Flemalle (Dijon, Musée des Beaux-Arts), Maître Pierre Paul Rubens (Paris, Musée du Louvre), Mariotto di Nardo (Avignon, Musée du Petit-Palais), Mathias Stomer (Nantes, Musée des Beaux-Arts), Maître du Retable de Saint-Barthélémy (Paris, Musée du Petit-Palais), Francisco de Zurbaran (Grenoble, Musée de Grenoble), Jean Fouquet (Chantilly, Musée Condé), Georges de la Tour (Rennes, Musée des Beaux-Arts), Maître de Moulins (Autun, Musée Rolin), Maître de 1518 (Lille, Palais des Beaux-Arts), École italienne (Ajaccio, Palais Fesch, Musée des Beaux-Arts) en Maître de la Nativité du Louvre (Paris, Musée du Louvre).

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 7 november 2011, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is Lettre prioritaire 20g (0,60 €). Het tarief van het carnet bedraagt 7,20 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylvie Patte et Tangy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MARIANNE ET L’EUROPE

Op de zeven zegels wordt Marianne et l’Europe afgebeeld.

Marianne is een nationaal symbool van Frankrijk. Ze bekleedt een ereplaats in stadhuizen en rechtbanken. Ze symboliseert “de Triomf van de Republiek:”de Vrijheid en de Rede en is als zodanig een verschijningsvorm van de vrijheidsgodin. Haar profiel staat op het officiële wapen van het land, staat op de Franse euromunten en postzegels.

De zeven zegels zijn op 7 november 2011 uitgegeven als semi-permanente frankeerze-gels in de vorm van een speciaal bloc “Salon d’Automne”. De tarieven van de zegels zijn: Ecopli 20g, Lettre prioritaire 20g, Lettre prioritaire 50g, Lettre prioritaire 250g, Europa 220g en Monde 20g. Het tarief van het bloc bedraagt 7,66 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is een mix van offset en taille-douce.

Terug naar boven Ý

LES TIMBRES DE BEN SOURIRES (2011)

Op de twaalf zelfklevende zegels worden humoristische uitspraken afgebeeld.

Benjamin Vautier, geboren op 18 juli 1935 in Napels, ook bekend als Ben, is een Franse Fluxus kunstenaar die vooral taal als zijn medium gebruikt. Fluxus is een kunststroming die is ontstaan in New York in het begin van de jaren zestig. Het streven van de Fluxus kunstenaars was het bij elkaar brengen van kunst en dagelijks leven. Daartoe moest de kunstpraktijk “gezuiverd” worden van de door de musea en de commercie aangehangen “elitaire” kunstopvattingen. Kunst en leven moesten elkaar bepalen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 24 oktober 2011, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is lettre prioritaire 20 g (0,60 €). Het tarief van het carnet bedraagt 7,20 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Benjamin Vautier. De gravure is verzorgd door Agence Bonne Impression. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

LETTRE VERTE

Op de zegels wordt Marianne et l’Europe afgebeeld.

Groene post is in Frankrijk sinds 1 oktober 2011 ook daadwerkelijk goedkoper. De post zal er vaak wat langer over doen, want vervoer geschiedt uitsluitend over de weg en het spoor, behoudens post naar Corsica en de overzeese domeinen. Niet per vliegtuig dus. Daar staat tegenover dat deze groene post ook goedkoper is en een besparing van 30% CO2 uitstoot moet opleveren.

De zegels zijn op 1 oktober 2011 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tarieven zijn 0,57 € voor 20g (normaal 0,60 €), 0,95 € voor 50g (normaal 1,00 €), 1,40 € voor 100g (normaal 1,45 €) en 2,30 € voor 250g (normaal 2,40 €). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ART GOTHIQUE

Op de twaalf zegels wordt de gotische architectuur in beeld gebracht.

De gotiek is de naam voor een laatmiddeleeuwse stijl toegepast in de periode 1140-1500 in de beeldende kunsten en de architectuur, vooral in kerkgebouwen. Het veelvuldig gebruik van spitsbogen en hoge glasramen, evenals de aanwezigheid van baldakijnen en roosvensters, versterken de verticaliteit. Deze stijl is terug te vinden in de Basilique in Saint-Denis (Seine-St-Denis), de Sainte-Chapelle in Parijs (Paris), de Cathédrale Notre-Dame in Bayeux (Calvados), de Cathédrale St. Pierre in Beauvais (Oise), de Cathédrale Notre-Dame in Amiens (Somme), de Cathédrale Saint-Etienne in Sens (Yonne), de Cathédrale Notre-Dame van Chartres (Eure-et-Loir), de Cathédrale Notre-Dame van Strasbourg (Bas-Rhin), de Cathédrale Saint-Etienne van Bourges (Cher), de Cathédrale Notre-Dame van Rouen (Seine-Maritime), de Cathédrale Notre-Dame van Laon (Aisne) en de Cathédrale Saint-Etienne van Metz (Moselle).

De twaalf zelfklevende zegels zijn, uitsluitend in de vorm van een carnet, op 18 april 2011 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is lettre prioritaire 20 g (0,58 €). De prijs van het carnet bedraagt € 6,96. Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnen-land en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christelle Guénot. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

MISS TIC

Miss Tic, een Frans kunstenares, werd geboren op 20 februari 1956 in Parijs. Op jeugdige leeftijd verhuisde ze naar Saint-Germain-des-Prés waar ze bij het toneel ging. Na haar afstuderen verhuisde ze naar Calefornie waar ze de toepassingen van graffiti ontdekte. Zij ging terug naar Parijs en oefende daar diverse artistieke beroepen uit. In 1985 is zij begonnen als straatartiest met het maken van muurschilderingen. Zij werkte voor een aantal opdrachtgevers. Sinds ruim twintig jaar wordt zij beschouwd als de koningin van de muurschilderingen Op dit moment wordt zij als kunstenares volledig erkend en exposeert ze in het Victoria Albert Museum in Londen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 9 maart 2011 uitsluitend in de vorm van een carnet uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. Het tarief van de losse frankeerzegel is lettre prioritaire 20 g (0,58 €). De prijs van het carnet bedraagt € 6,96. Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Miss Tic. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

TISSUS DU MONDE

Op de twaalf zegels worden diverse soorten weefsels afgebeeld.

De in het carnet gepresenteerde doeken komen van origine uit de vijf continenten en zijn te bewonderen in diverse Franse musea. Het gebruikte materiaal is zeer uiteenlopend: satijn, fluweel met versierselen, metalen, zijde met gouddraden, wol, raffia en linnen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn, uitsluitend in de vorm van een carnet, op 24 januari 2011 uitgegeven in het thema “semi-permanente frankeerzegels”. De tariefaanduiding van de zegels is lettre prioritaire 20 g (0,58) €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het car-net bedraagt 6,96 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylvie Patte & Tan-guy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Op de twaalf zegels worden verschillende vrouwen in combinatie met diverse citaten afgebeeld.

Terug naar boven Ý

L’ANNÉE DU LAPIN - NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel worden twee konijnen afgebeeld.

De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd is elk jaar anders. Elk jaar is genoemd naar een dier. De Chinezen hanteren een andere kalender dan in de westerse wereld en haar oorsprong is te vinden rond het jaar 2600 voor Christus. In de Chinese kalender gaat men uit van de dierenriem. Het jaar 2011 staat in het teken van het konijn. De Chinezen geloven dat het dier van het jaar waarin je geboren bent van invloed is op je karakter. Volgens de Chinese Zodiac begint het jaar van het Konijn, het vierde dier van de dierenriem, op 3 februari 2011. Het konijn is in de Chinese dierenriem synoniem voor kalmte, voorzichtigheid, gevoel, intuïtie, rechtschapenheid en overtuigingskracht.

De zegel is op 17 januari 2011, uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks, uitgeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het bloc is 2,90 €. Het ontwerp is van Zhonghyao Li. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

COEUR MAURIZIO GALANTE (2011)

Op de zegels worden harten afgebeeld.

Het is de eerste keer in de Franse postgeschiedenis dat La Poste een frankeerzegel “modifiable” uitgeeft. De afzender wordt uitgenodigd de kleuren van het zegelbeeld aan te vullen. Elk jaar geeft La Poste, ter gelegenheid van Saint Valentin, hartvormige zegels uit. Na Yves Saint Laurent in 2000, Christian Lacroix in 2001, Yann Arthus-Bertrand in 2002, Torrente in 2003, Karl Lagerfeld in opdracht van Chanel in 2004, Cacharel in 2005, Stéphane Rolland in opdracht van Jean-Louis Scherrer in 2006, Givenchy in 2007, Franck Sorbier in 2008, Emanuel Ungaro in 2009 en Albert Elbaz in 2010 is dit jaar Maurizio Galante de eer te beurt gevallen om een bijdrage aan dit thema te leveren. Maurizio Galante is een Italiaanse modeontwerper, in 1963 geboren in Latina en sinds 2008 bekend bij het grote publiek als meester in de haute couture door de ontwerpen van garderobes van toonaangevende actrices en filmsterren. Hij is een waardig vertegenwoordiger van het Italiaanse La Dolce Vita.

De zegels zijn op 10 januari 2011 als Valentijnzegels uitgegeven. Het tarief is 0,58 € en 0,95 €. Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief ad 0,95 € is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. De zegel met tariefaanduiding 0,58 € is ook uitgegeven in de vorm van een minifeuille van 5 zegels. Het tarief van de minifeuille is 2,90 €. Het ontwerp is van Maurizio Galante. De gravure is verzorgd door Stéphanie Ghinéa. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2010)

Op de zegels worden de wensen die zo kenmerkend zijn voor deze tijd van het jaar op een ludieke wijze afgebeeld.

De zegels zijn te gebruiken voor allerlei soorten gelegenheden, zelfs voor het feest van de jaarwisseling. Het is nauwelijks denkbaar bij het gebruik een vergissing te begaan, zo duidelijk is aangegeven om welke gelegenheid het gaat. Bovendien is voor elke zegel een eigen stickertje in het carnet opgenomen.

De veertien zelfklevende zegels zijn, uitsluitend in de vorm van een carnet, op 8 november 2010 uitgegeven in het thema “semi-permanente frankeerzegels”. De tariefaanduiding van de zegels is lettre prioritaire 20 g (0,58) €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het carnet bedraagt 8,12 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SOURIRES (2010)

Op de 12 zegels worden tekeningen van Serge Bloch afgebeeld.

Op 20 september 2005 was het groot feest bij La Poste. De doelstelling van het feest was La Poste populairder te maken bij haar klanten. Het was de eerste keer dat La Poste op deze manier aan het thema “Souriez, vous êtes à La Poste” aandacht besteedde. Na de katten van Philippe Geluck in 2005, de striphond Cubitus van Dupa in 2006 en de kalfjes van Alexis Nesme in 2007 was het in 2008 de beurt aan de fictieve huiskat Garfield van Jim Davis. Dit jaar neemt Serge Bloch het stokje over. Serge Bloch, een Frans illustrator, is op 18 juni 1956 in Colmar geboren. Hij is ook cartoonist en werkte voor diverse Amerikaanse bladen. Serge Bloch is de bedenker van Zouk en SamSam.

De zelfklevende zegels zijn op 11 oktober 2010 uitsluitend in de vorm van een carnet als semi-permanente zegel uitgegeven. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,58 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het carnet is 6,96 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Serge Bloch. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

CONTRE LES VIOLENCES FAITES AUX FEMMES

Op de zegels worden vrouwen of groepen vrouwen afgebeeld.

Op 25 november 2009 werd de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen gehouden. Partnergeweld is een blijft een van de meest voorkomende misdaden ter wereld. Het komt in alle families, in alle sociale klassen, in alle leeftijdsgroepen en in alle culturen voor. Het kan gaan over lichamelijk geweld, verbaal en emotioneel geweld of economisch geweld. Het kan af en toe gebeuren of op regelmatige basis. Maar het is nooit – in geen enkel geval – goed te keuren. De vraag is: wat kunnen we eraan doen? Hoe kunnen we die slachtoffers, die verborgen achter de deuren van hun huis leven, helpen? Het is noodzakelijk bijzondere steun te verlenen aan jongeren en verenigingen die werken aan de ontwikkeling van het wederzijds respect tussen jongens en meisjes. Want de relaties die volwassenen aangaan worden ook bepaald door wat is ervaren in de jeugd en door de normen en waarden die zijn meegegeven door de ouders, de omgeving en de maatschappij.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 3 mei 2010 uitsluitend in de vorm van een carnet uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,56 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het carnet is 6,72 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christelle Guénot. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

LA MUSIQUE EN TIMBRE

Op dezegels worden twaalf muziekinstrumenten afgebeeld: de harp, de tamboerijn, de waldhoorn, de lier, het orgel, de gitaar, de piano, de klavecimbel, de cello, de klaroen, de saxofoon en de trommel.

Voor zover bekend hebben alle culturen in alle tijden muziek gekend, maar omdat deze kunst op verschillende plaatsen en in verschillende tijden steeds weer anders beoefend en ervaren werd en wordt, is er geen eensgezindheid over de definitie van muziek: wanneer is iets muziek en wanneer niet? Het uiteindelijke antwoord op deze kernvraag verschilt bij de diverse muziektheoretici en filosofen. Het verklaart wel de grote verscheidenheid aan muziekstijlen door de tijden heen in diverse (sub)culturen.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 1 februari 2010 uitsluitend in de vorm van een carnet uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,56 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het carnet is 6,72 €.. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylvie Patte en Tanguy Bessset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

L’ANNÉE DU TIGRE - NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een tijger afgebeeld.

De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd is elk jaar anders. Elk jaar is genoemd naar een dier. Na twaalf jaar begint de cyclus opnieuw. Volgens de Chinese Zodiac begint het jaar van de Tijger op 14 februari 2010. De Tijger is het derde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Aan de mensen die geboren zijn in het jaar van de Tijger worden de volgende eigenschappen meegegeven: ernergiek, gevoelig, heldhaftig, dynamisch, revolutionair, leiderscapaciteiten, onverschrokken maar ook ijdel, heethoofdig, zelfoverschattend, alle schepen verbrandend en een “alles of niets” houding.

De zegel is op 18 januari 2010, uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. De kosten van het bloc bedragen 2,80 €. Het ontwerp is van Zhongyao Li. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

COEUR LANVIN (2010)

Op de zegels worden vrolijke meisjes afgebeeld.

Elk jaar geeft La Poste, ter gelegenheid van Saint Valentin, hartvormige zegels uit. Na Yves Saint Laurent in 2000, Christian Lacroix in 2001, Yann Arthus-Bertrand in 2002, Torrente in 2003, Karl Lagerfeld in opdracht van Chanel in 2004, Cacharel in 2005, Stéphane Rolland in opdracht van Jean-Louis Scherrer in 2006, Givenchy in 2007, Franck Sorbier in 2008 en Emanuel Ungaro in 2009 is dit jaar Albert Elbaz de eer te beurt gevallen om een bijdrage aan dit thema te leveren. Albert Elbaz is een Israëlitische modeontwerper. In 1966 werd hij aangenomen bij Guy Laroche als hoofdontwerper voor de pret-à-portercollectie. Twee jaar later werd hij aangesteld als artistiek directeur van de vrouwenlijn bij Yves Saint Laurent. Vervolgens ontwierp hij kort maar krachtig voor het huis Kriza in Milaan, vooraleer hij in 2001 werd aangenomen als hoofdontwerper voor Lanvin, het klassiek Frans modehuis van Jeanne Lanvin dat dit jaar 120 jaar bestaat. Hij wist dit merk terug in de aandacht van de modewereld te brengen vanaf het moment van zijn eerste show in de winter van 2002. Lanvin is 120 jaar en dat moet gevierd worden vindt Albert Elbaz. Hij doet dat niet met een taart of een speciale kledinglijn meer met postzegels.

De zegels zijn op 11 januari 2010 uitgegeven. Het tarief is 0,56 € en 0,90 €. Het tarief ad 0,56 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief ad 0,90 € is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. De zegel met tariefaanduiding 0,56 € is ook uitgegeven in de vorm van een minifeuille van 5 zegels. Het tarief van de minifeuille is 2,80 €. Het ontwerp is van Albert Elbaz. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2009)

Op de zegels wordt een aantal pentekeningen afgebeeld.

Voor de feestdagen van dit jaar heeft La Poste een beroep gedaan op twee kunstenaressen. Geneviève Marot, illustratrice bij perspublicaties en in tijdschriften, en Sandra Jayat, schilderes, schrijfster en dichtster.

Zij wensen u het beste voor 2010 toe.

De veertien zelfklevende zegels zijn, uitsluitend in de vorm van een carnet, op 9 november 2009 uitgegeven in het thema “semi-permanente frankeerzegels”. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,56 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het carnet is 7,84 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Geneviève Marot en Sandra Jayat. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

LE PETIT NICOLAS

Op de veertien zegels wordt “Le Petit Nicolas” in verschillende situaties afgebeeld.

Le Petit Nicolas, een begrip in Frankrijk, is vijftig jaar. Van 1959 tot 1965 verscheen er in het blad Sud-Ouest Dimanche wekelijks een verhaal over Le Petit Nicolas, zijn ouders, de buren en zijn vriendjes op school. Hoewel de verhalen bedoeld zijn voor kinderen, zit er humor in die volwassenen ook aanspreekt. Alle avonturen van het jongetje spelen zich dicht bij huis af, waardoor alles wat hij meemaakt heel herkenbaar is. De verhalen worden geschreven door René Goscinny en geìllustreerd door Jean-Jacques Sempé.

De veertien zegels zijn uitsluitend in de vorm van een carnet op 21 september 2009 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,56 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door René Goscinny en Jean-Jacques Sempé. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

ENVOYEZ VOS INVITATIONS

Op de veertien zegels wordt tegen steeds in een ander grafisch motief de term “invitation” afgebeeld.

De veertien zelfklevende zegels zijn uitsluitend in de vorm van een carnet op 7 september 2009 uitgegeven als semi-permanente zegels. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,56 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Corinne Salvi. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

CARNET VACANCES (2009)

Op de veertien zegels worden worden allerlei attributen, die te maken hebben met het vieren van vakantie, afgebeeld.

De zelfklevende zegels zijn op 14 mei 2009, uitsluitend als carnet, uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. Opvallend is dat het carnet is samengesteld uit acht grote (38x24 mm) en zes kleine (20x26 mm) zegels. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,56 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Étienne Théry. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

FEMMES DU MONDE

Op de zegels worden twaalf vrouwen afgebeeld: Kabari uit Bangladesh, Dayan uit Colombia, Deborah uit Frankrijk, Nandita uit India, Dayu uit Indonesie, Blessing uit Nigeria, Francine uit Rwanda, Helena uit de Verenigde Staten, Elmas uit Turkije, Mel Mel uit China, Malka uit Marokko en Nadia uit Brazilie.
De afbeeldingen zijn gemaakt door Titouan Lamazou. Hij is een Franse schilder die zes jaar over de hele wereld gereisd heeft met de intentie vrouwen te ontmoeten die bezig zijn met niet-traditionele zaken. Hij schildert ze, maakt foto’s en maakt tekeningen van deze vrouwen.
De twaalf zegels zijn, uitsluitend in de vorm van een carnet, op 9 maart 2009 uitgegeven als semipermanente zegels. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,56 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Titouan Lamazou. De gravure is verzorgd door Juliane Cordes. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

COEUR (2009)

Op de eerste zegel wordt één papagaai afgebeeld. Op de tweede zegel zijn dat twee papagaaien.
Elk jaar geeft La Poste, ter gelegenheid van Saint Valentin, hartvormige zegels uit. Na Yves Saint Laurent in 2000, Christian Lacroix in 2001, Yann Arthus-Bertrand in 2002, Torrente in 2003, Karl Lagerfeld in opdracht van Chanel in 2004, Cacharel in 2005, Stéphane Rolland in opdracht van Jean-Louis Scherrer in 2006, Givenchy in 2007 en Franck Sorbier in 2008 is het nu Emanuel Ungaro die de eer te beurt is gevallen om een bijdrage aan dit thema te leveren. Emanuel Ungaro komt ter wereld als tweede van zes kinderen in een Italiaans kleermakersgezin. Zijn vader, Cosimo Ungaro, ontvluchtte het fascisme in Italië, zodat hij en zijn gezin een veilig leven konden leiden in Frankrijk. Op 22-jarige leeftijd vertrekt Ungaro naar Parijs waar hij zijn carrière als kleermaker begint bij een klein atelier. Drie jaar later komt hij terecht bij de Spaanse ontwerper Cristóbal Balenciaga en ontwerpt voor het modehuis. In 1961 verlaat Ungaro het Spaanse modelabel en gaat verder bij Courèges. Vier jaar later zet hij zijn eigen label op en opent zijn eerste winkel in Parijs. Het modehuis groeit in de loop der jaren uit tot een internationale onderneming met tal van winkels en internationale licentieovereenkomsten. In 1996 zet hij met collega-designers Ferragamo en Bulgari een nieuw bedrijf op met de naam Emanuel Ungaro Parfums.
De zegels zijn op 19 januari 2009 uitgegeven als semi-permanente zegel. De zegel met tariefaanduiding lettre prioritaire 20 g (0,55 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. De zegel met tariefaanduiding lettre prioritaire 50 g (0,88 €) is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland De zegel met tariefaanduiding lettre prioritaire 20 g is ook uitgegeven in de vorm van een minifeuille van 5 zegels. Het tarief van het bloc is 2,75 €. Tevens is de zegel met tariefaanduiding lettre prioritaire 20 g uitgegeven in de vorm van een carnet. Het tarief van het carnet is 6,60 €. Het ontwerp is van Emanuel Ungaro. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

L’ANNÉE DU BUFFLE - NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een buffel afgebeeld.
De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd is elk jaar anders. Het wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender en valt dit jaar op 26 januari. Elk jaar is genoemd naar een dier. Na twaalf jaar begint de cyclus opnieuw. Dit jaar is het jaar van de Buffel. Buffels hebben een goed ontwikkeld gevoel voor humor en zijn in staat tot het maken van plezier onder alle omstandigheden en kunnen deze ook een positieve wending geven. De buffel is optimistisch van aard en is gemakkelijk in de omgang c.q. om mee te leven.
De zegel is op 12 januari 2009, uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks, uit-gegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegel van 20 g (0,55 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland inclusief Andorra en Monaco en naar DOM-TOM. Het tarief van het bloc is 2,75 €. Het ontwerp is van Zhongyao Li. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BONNES FÊTES (2008)

Leerlingen van de kunstacademie in Epinal zijn uitgenodigd hun inbreng te hebben bij het tot stand komen van het carnet Op de zegels worden een man, lippen, sterren, ballen, dansende voeten, een sok, een kikker, ballonnen, planeten, een gezicht, een hart, de maan, een schommel, letters en een gezin afgebeeld.
De veertien zegels zijn in de vorm van een carnet op 10 november 2008 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De zegels met tariefaanduiding lettre prioritaire 20 g (0,55 €) zijn bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is verzorgd door Anne-Emilie Philippe, Jasmine Poret, Ya-Yuan Yang, Kathya Hahn, Pauline Cirqui, Raphaëlle Tchoukriel, Jiyoun Choi, Anne-Sophie Lohou, Aglaée Durouchoux Simon Roussin, Marianne Mispelaere, Martin Sombstehay, Fanny Pageaud en Srisong Nuntapon. De gravure is verzorgd door Delphine Pauluzzo. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LES VISAGES DE LA VE RÉPUBLIQUE (2008)

Op de twaalf zegels worden de Mariannes van de vijfde republiek en de Haan van Decaris afgebeeld.
Ter gelegenheid van de 62e Salon d’Automne (november 2008) geeft La Poste de zegels opnieuw uit in hun oorspronkelijke weergave. Achtereenvolgens zijn dat: Marianne à la Nef (1959-1961/62), Marianne de Decaris (1960-1965), Marianne de Cocteau (1961-1967), Coq de Decaris (1962-1968), Marianne de Cheffer (1967-1971), Marianne de Béquet (1971-1978), Sabine de Gandon (1977-19781), Liberté de Gandon (1982-1990), Marianne de Briat ook wel Marianne du Bicentenaire (1989-1998), Marianne du 14 juillet ook wel Marianne de Luquet (1997-2004), Marianne des Français ook wel Marianne de Lamouche (2005-2007) en Marianne l’Europe ook wel Marianne de Beaujard (2008).
De twaalf zegels zijn in de vorm van een carnet op 10 november 2008 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van André Regagnon, Albert Decaris, Jean Cocteau, Pierre Béquet, Pierre Gandon, Henry Cheffer, Louis Briat, Eve Luquet, Thierry Lamouche. De gravure is verzorgd door Phil@poste. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

SOURIRES (2008)

Op de 10 zegels worden cartoons afgebeeld.

Op 20 september 2005 was het groot feest bij La Poste. De doelstelling van het feest was La Poste populairder te maken bij haar klanten. Het was de eerste keer dat La Poste op deze manier aan het thema “Souriez, vous êtes à La Poste” aandacht besteedde. Na de katten van Philippe Geluck in 2005, de striphond Cubitus van Dupa in 2006 en de kalfjes van Alexis Nesme in 2007 is het dit jaar de beurt aan de fictieve huiskat Garfield van Jim Davis. Garfield is een luie, dikke, zelfingenomen, oranje kat die houdt van eten, slapen, het eten van zijn baasje Jon stelen en de hond Odie in de maling nemen. Hij haat maandagen en beschouwt zichzelf intelligenter dan mensen en honden. Garfield geeft graag ’s-avonds shows weg op een houten schutting vlakbij zijn huis. Garfield heeft een zwak voor muizen en jaagt dan ook niet op ze, tot irritatie van zijn baas Jon. Wel jaagt Garfield op spinnen die hij meestal plat slaat met een krant.

De zelfklevende zegels zijn op 20 september 2008 in de vorm van een carnet als semi-permanente zegel uitgegeven. De zegels zijn bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief per zegel is 0,55 €. Het tarief van een carnet is 5,50 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jim Davis. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIMBRES DES IDÉES DURABLES

Op de 10 zegels worden gedachten gepresenteerd ter bevordering van duurzame ontwikkeling: Papier à proteger, Transport du futur, Site à préserver, Bon à recycler, Ceci est un trésor, Ceci est un radiateur, À la bonne dose, Recyclable en pull, Ceci est un engrais, Inconnue en hiver.

Zweden heeft in 1968 het milieuprobleem aan de orde gesteld in de Verenigde Naties, wat leidde tot de eerste milieuconferentie van Stockholm in 1972. Tijdens de conferentie werden afspraken gemaakt om te komen tot een rechtvaardige, duurzame en vreedzame samenleving. Er werden een twaalftal stellingen (beginselen en uitgangspunten) aangenomen, die kunnen worden aangemerkt als voorontwerp van een mondiale grondwet. Twee decennia lang hebben een groot aantal vooraanstaande publieke persoonlijkheden en Non Gouvernementele Organisaties, waaronder de Nederlandse Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkelingen (NCDO), zich bezig gehouden met de ontwikkeling van principes, waarden en normen waaraan moet worden voldaan om te komen tot een samenhangend (ecologisch) rechtvaardige, duurzame en vreedzame samenleving. In 1992 werden bij de conferentie van Rio de Janeiro over Milieu en Ontwikkeling de afspraken van Stockholm bevestigd en verduidelijkt. Zij kunnen worden aangemerkt als de “tien geboden” voor het Derde Millennium waaraan alle mensen, staten en culturen hun doen en laten moreel kunnen toetsen. Sinds de Rio-conferentie wordt duurzame ontwikkeling door de wereldgemeenschap als doelstelling erkend. De noodzakelijke integratie van sociale en economische ontwikkeling en de bescherming van het leefmilieu wordt door steeds meer landen nagestreefd. Op 1 maart 2005 zijn de tien artikelen aan de Franse grondwet toegevoegd. Deze tien artikelen, geredigeerd door Yves Coppens, omschrijven het handvest voor het leefmilieu in termen van rechten en plichten van de burgers. Samengevat komt dit neer op het recht om te leven in een gezonde leefomgeving en de plicht om bij te dragen aan het verbeteren van de leefomgeving. La Poste brengt tien zegels uit met als thema de alledaagse maatregelen ter bescherming van het milieu.

De zegels zijn in de vorm van een carnet op 30 juni 2008 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegels. De zegels met tariefaanduiding lettre prioritaire 20 g (0,55 €) zijn bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM.. Het tarief van het carnet is .5,50 €.. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

CARNET VACANCES (2008)

Op de zegels wordt de zomer in de vorm van bloemen, planten, fruit en vlinders afgebeeld.

De zelfklevende zegels zijn in de vorm van een carnet op 29 mei 2008 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,55 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Steven Briend. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

NAISSANCE (2008)

Op de zegels worden meisjesspeelgoed en jongensspeelgoed afgebeeld.

De trend van de babyboom van 2000 zet zich voort. In 2006 nestelt Frankrijk zich met gemiddeld twee kinderen per gezin op de eerste plaats in Europa.

De zegels zijn op 29 mei 2008 in de vorm van een carnet als semi-permanente frankeerzegel uitgegeven. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,55 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Alexis Nesme. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JOYEUX ANNIVERSAIRE (2008)

Op de zegel wordt Oui-Oui afgebeeld.

Na Bécassine in 2005, Babar in 2006 en Sylvain en Sylvette vorig jaar, is dit jaar Oui-Oui het onderwerp van de verjaardagszegel. Het stripfiguurtje is in 1949 bedacht door Enid Blyton (1897 - 1968), een Britse schrijfster van kinderboeken. Oui-Oui heet in de originele versie Noddy. Noddy is een onschuldig ventje in een soms heel verwarrende en complexe wereld die voortdurend fouten maakt. Door de wijze waarop hij zich er door heen slaat, leren kinderen net als Noddy hoe belangrijk eigenschappen als geduld, verantwoordelijkheid, respect en vertrouwen zijn.

De zegel is in de vorm van een minifeuille op 29 mei 2008 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,55 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Enid Blyton. De gravure is verzorgd door Stéphane Ghinéa. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LES PEINTRES

Op de zegels worden een tiental schilderijen afgebeeld: Le Sermon aux Oiseaux, La belle Jardinière, L’Eté, La Naissance de Vénus, Port de mer au soleil couchant, Le prêteur et sa femme, Bonaparte, Premier consul franchissement le Grand Saint-Bernard, La Jeune Fille à la perle, L’Infante Marie Marguerite en La Joconde.

Le Sermon aux Oiseaux (Preek voor de vogels): Dit fresco uit de dertiende eeuw is geschilderd door Giotto di Bondone (1267 -1337). Giotto de Bondone, die gewoonlijk Giotto wordt genoemd, is een Italiaans kunstschilder en architect. Giotto’s werk geldt als een enorme doorbraak en hij wordt wel gezien als de vader van de moderne schilderkunst en de belangrijkste schilder van zijn tijd. Sommigen menen dat de Renaissance met deze Giotto is begonnen.

La belle Jardinière (Madonna): Dit schilderij is geschilderd door Raffaello Sanzio (1483 – 1520). Raffaello Sanzio, kortweg Raphaël, is de zoon van een Italiaanse schilder en dichter. Raphaël wordt geboren op Goede Vrijdag 6 april 1483. In 1504 vertrekt hij naar Florence om daar de werken van Leonardo da Vinci en Michelangelo te bestuderen. In de herfst van 1508 krijgt hij van de Paus de opdracht om enkele ruimten van het Vaticaan te decoreren. De eerste ruimte is waarschijnlijk een privé bibliotheek. Aan elk van de vier muren wordt een bepaald thema toegekend: theologie, filosofie, poëzie en rechten. In een tweede ruimte wordt de interventie van God in het menselijk lot door Raffaello in beeld gebracht. De transfiguratie is zijn laatste werk in het Vaticaan. Raphaël stierf onverwacht op Goede Vrijdag 6 april 1520.

L’Eté (zomer): Giuseppe Arcimboldo (1530-1593) is een Italiaanse kunstschilder uit de Renaissance die vooral bekend werd met portretten die samengesteld zijn uit een groot aantal afbeeldingen van andere voorwerpen. Hij is de uitvinder van het compositieportret. Zijn portretten zijn samengesteld uit bloemen, vruchten, takken en bladeren. Hij bleef tot kort voor zijn dood aan het hof van de Habsburgse keizer werkzaam als schilder, maar ook als architect, ontwerper van bizarre kostuums en decors en als organisator van grote festiviteiten en toernooien. Zijn werk werd in ambachtelijk en kunstzinnig opzicht gewaardeerd en het excentrieke, soms komische aspect vormde een welkome afleiding van de harde politiek van alle dag.

La Naissance de Vénus (de geboorte van Venus): Sandro Botticelli (1455-1510) werd geboren in Florence. Sandro Botticelli is niet eenvoudig in een categorie onder te brengen – deels kan hij gerekend worden tot de late Middeleeuwen en deels tot de vroege Renaissance. Aan het begin van zijn carrière schilderde hij enkele kleine schilderijen die allemaal de elegante en lyrische kleurenpracht hebben van de Boheemse werken van de internationale stijl. Daarna produceerde hij triomfantelijke werken die gesitueerd zijn in fantasiewerelden, zoals De Geboorte van Venus. Ook schilderde Botticelli een serie duistere, intens religieuze werken die dezelfde onheilspellende sfeer oproepen als sommige Duitse expressionisten.

Port de mer au soleil couchant (zeehaven bij zonsondergang): De naam Claude Lorrain - eigenlijk Claude Gellée - (1609-1682) is ontleend aan zijn geboortestreek Lotharingen. Claude Gellée is een schilder uit de Franse School. Hij heeft circa tweehonderd schilderijen op zijn naam staan.

Le prêteur et sa femme (de goudweger en zijn vrouw): Quentin Metsys (1466-1530) is een Vlaams kunstschilder. Kunsthistorici zijn het niet eens over de opleiding die Metsys heeft genoten omdat er geen documenten over teruggevonden zijn. Wél is zeker dat Metsys een volleerd schilder was in 1491 toen hij werd opgenomen in de registers van het St. Lucasgilde van Antwerpen als vrijmeester. Quentin Metsys schilderde veelal religieuze werken. Zijn creaties munten vooral uit in kleurgebruik en uitgebalanceerde composities. Hij wordt beschouwd als de eerste grote schilder van de Antwerpse school.

Bonaparte, Premier consul franchissement le Grand Saint-Bernard (Napoleon steekt de Grote Sint Bernardpas over): Jacques-Louis David (1748-1825) is een Franse kunstschilder. David schilderde in de neoklassieke stijl. Waarbij hij zijn onderwerpen vooral uit klassieke bronnen haalde. Zijn opleiding heeft hij deels in Italië genoten, waar hij kennis maakte met de klassieke schrijvers en met de kunst uit de renaissance. David was actief betrokken bij de Franse revolutie. Een van zijn beroemdste schilderijen is “De vermoorde Marat in zijn bad” uit 1793. Van 1799 tot 1815 was hij schilder in dienst van Napoleon, waarbij hij het leven van de dictator vastlegde in werken zoals “De kroning van Napoleon en Josephine”.

La Jeune Fille à la perle (Het meisje met de parel): Bij wie Johannes Vermeer (1632-1675) in de leer ging is onduidelijk. Omdat zijn vroegste werken groot opgezette historiestukken zijn - een genre dat in die tijd veel hoger in aanzien stond dan portretten en landschappen - lijkt het waarschijnlijk dat hij werd opgeleid door een schilder van dergelijk werk. Vermoedelijk maakte Vermeer in totaal zo’n vijfenveertig schilderijen, waarvan er vierendertig bewaard zijn gebleven. Dit betekent dat hij twee à drie doeken per jaar schilderde, wat uitzonderlijk weinig is. Waarschijnlijk werkte hij voornamelijk in opdracht.

L’Infante Marie Marguerite (Portret van Marie Margarethe): Vélasquez, Diego Rodriguez da Sliva y (1599-1660) was een Spaanse kunstschilder die werkte aan het hof van Koning Filips IV waar hij vele portretten van de Koninklijke familie maakte. Vélasques interesseert zich voor alle facetten van het bestaan: voor het licht dat op een kruik, een stuk stof of een karaf met water valt, voor kleurnuances en schaduwen, maar vooral voor de blik in de ogen van mensen, voor kleine trekjes rond hun mond en voor de lijnen in hun gezicht.

La Joconde (De Mona Lisa): Leonardo da Vinci (1452-1519) is een beroemde Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, sterrenkundige, natuurkundige, scheikundige, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist uit de Renaissance. Leonardo da Vinci begint als leerling schilder bij Andrea del Verrocchio en later wordt hij onafhankelijk schilder. Van 1482 tot 1499 werkt hij voor de Hertog van Milaan. Toen de Fransen Milaan bezetten keerde hij terug naar Florence, waar hij ging werken als militair architect en ingenieur. In 1516 ging Leonardo werken voor koning Frans I van Frankrijk in het kasteel van Amboise. Leonardo is beroemd vanwege schilderwerken als de Mona Lisa en de muurschildering “Laatste Avondmaal”. Slechts zeventien van zijn doeken zijn bewaard gebleven.

De tien zegels zijn uitsluitend in de vorm van een carnet op 28 januari 2008. uitgegeven als semipermanente zegels. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,54 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het carnet is 5,40 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

L'ANNÉE DU RAT NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een rat afgebeeld.

De datum waarop het Chinese nieuwjaar wordt gevierd is elk jaar anders. Het wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender (eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender) en valt dit jaar op 7 februari. Elk jaar is genoemd naar een dier. Na twaalf jaar begint de cyclus opnieuw. Dit jaar is het jaar van de Rat. De rat is het eerste dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Ratten zouden goed overweg kunnen met apen en draken, maar slecht met paarden. Volgens Chinese folklore zijn mensen die onder dit sterrenbeeld zijn geboren, charmant, economisch, efficiënt, diplomatiek, ondernemend, ambitieus, flexibel, welbespraakt maar ook huichelachtig, laf, opportunistisch, verkwistend en op eigen gewin uit.

De zegel is op 28 januari 2008 uitsluitend in de vorm van een bloc van vijf stuks uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegel met tariefaanduiding lettre prioritaire 20 g (0,54 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het bloc is 2,70 €. Het ontwerp is van Yifu He. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

COEUR (2008)

Op de eerste zegel worden twee kussende monden afgebeeld; op de tweede zegel een plantje met hartvormige bloemetjes.

Elk jaar geeft La Poste, met het oog op Saint Valentin, hartvormige zegels uit. Na Yves Saint Laurent in 2000, Christian Lacroix in 2001, Yann Arthus-Bertrand in 2002, Torrente in 2003, Karl Lagerfeld in opdracht van Chanel in 2004, Cacharel in 2005, Stéphane Rolland in opdracht van Jean-Louis Scherrer in 2006 en Givenchy in 2007 is het nu Franck Sorbier die de eer te beurt is gevallen om een bijdrage aan dit thema te leveren. Franck Sorbier werd in 1961 in Fréjus (Var) geboren. Hij presenteert in 1987, op vijfentwintigjarige leeftijd, zijn eerste collectie. Sorbier heeft een voorliefde voor fijnzinnigheid en beheerst diverse vreemde talen. Hij is een van de toonaangevende figuren van de Parijse Haute Couture. Sinds 2005 is het modehuis Franck Sorbier een begrip in de modewereld.

De zegels zijn op 7 januari 2008 uitgegeven als semi-permanente zegel. De zegel met tariefaanduiding lettre prioritaire 20 g (0,54 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM.. De zegel met tariefaanduiding lettre prioritaire 50 g (0,86 €) is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland De zegel met tariefaanduiding lettre prioritaire 20 g is ook uitgegeven in de vorm van een minifeuille van 5 zegels. Het ontwerp is van Franck Sorbier. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2007)

Op de zegels worden een hond, een egel, een hert en een vogel afgebeeld.

Zij wensen u het beste voor 2008 toe.

De zelfklevende zegels zijn op 27 november 2007 uitsluitend in de vorm van een carnet van tien stuks uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,54 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het carnet is 5,40 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christophe Drochon. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

MARIANNE DE CHEFFER

Op de zegels worden Marianne de Cheffer en Marianne de Lamouche afgebeeld.

Eigenlijk begint het verhaal van de “Marianne de Cheffer” in 1954. Bij de voorbereiding van de Ve Republiek vindt de toenmalige Minister van PTT André Bardon, het tijd dat ook de “timbre d’usage courant” een ander gezicht krijgt. Hij schrijft een tender uit met de bedoeling een alternatief voor de “Marianne de Gandon” te vinden, een postzegel die het image van Frankrijk goed weergeeft. In eerste instantie wordt dat de “Marianne de Muller” (1955 – 1959). De opvolger van deze zegel is de “Marinne de Cheffer”. De eerste emissie dateert van 1967.

Het carnet, bestaande uit 12 zelfklevende zegels – 6 maal Marianne de Cheffer en 6 maal Marianne de Lamouche, is op 12 november 2007 uitgegeven ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van Marianne de Cheffer. Het tarief 6,48 €. De zegels zijn bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Henry Cheffer en Thierry Lamouche De gravure is verzorgd door Claude Jumelet en Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

SOURIRES (2007)

Op de 10 zegels worden cartoons afgebeeld.

Alex Nesme is een Franse vormgever en tekenaar van postzegels. Hij is producent van de reeks Grabouillon.Voor La Poste ontwierp hij de Meilleur voeux zegels 2006 en dit keer de Sourires zegels. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door driedimensionele figuurtjes die op mensen lijkende dieren voorstellen. In 2006 waren dat rendieren en pinguïns. Dit keer is dat een humoristische, kleurrijke koe.

De zelfklevende zegels zijn op 1 oktober 2007 in de vorm van een carnet als semi-permanente zegel uitgegeven. De zegels zijn bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het tarief van een carnet is 5,40 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Alexis Nesme. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

INVITATION - MERCI

Op de zegels worden uitgepakte cadeautjes afgebeeld.

Praktisch, dat idee van La Poste, voortaan uitnodigen en bedanken met het zelfde type postzegel. De gelegenheidzegels zijn bedoeld om gebruikt te worden bij allerlei feestelijke aangelegenheden. Het carnet is voorzien van feestelijke stickers met de bedoeling de uitnodiging en het bedankje een persoonlijk tintje te geven.

De zegels zijn in de vorm van een carnet op 10 september 2007 uitgegeven uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,54 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

ANNIVERSAIRE (2007)

Op de zegel worden Sylvain en Sylvette met een verjaardagstaart afgebeeld.

Na Bécassine in 2005 en Babar in 2006 zijn dit jaar Sylvain en Sylvette het onderwerp van de verjaardagszegel. Deze stripfiguurtjes zijn in 1941 bedacht door Maurice Cuvillier (1897 - 1956). Het verhaal vertelt de avonturen van een broertje en een zusje die in een bos de weg zijn kwijt geraakt. Zij vluchten in een verlaten huis en worden opgenomen door dieren die hun vriendjes worden. Ook moeten zij zich tegen andere, gevaarlijke, dieren verdedigen.

De zegel is in de vorm van een minifeuille op 10 september 2007 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,54 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Jean-Louis Pesch. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VACANCES (2007)

Op de tien zegels worden alledaagse zaken afgebeeld.

Dit jaar gaat het niet zoals in voorgaande jaren over vakantie-attributen zoals een sandaal, een hangmat, een badlaken of een badhokje. In 2007 gaat het over de kleur blauw. De alles overheersende kleur van de vakantie is blauw. Blauw is de zee. Blauw is de lucht. Blauw is het mooie weer. Blauw is de parasol. Blauw is de zeevis. Blauw zijn de bosbessen.

De zelfklevende zegels zijn in de vorm van een carnet op 30 april 2007 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,54 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het carnet is 5,40 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Steven Briend. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

L'ANNÉE DU COCHON - NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een varken afgebeeld.

De datum waarop het Chinese nieuwjaar wordt gevierd is elk jaar anders. Het wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender en valt dit jaar op 18 februari. Elk jaar is genoemd naar een dier. Na twaalf jaar begint de cyclus opnieuw. Dit jaar is het jaar van het Varken. Dit intelligente dierteken is een bron van inspiratie. Een varken is een vredesstichter. Varkens hebben gevoel voor humor en zijn niet zelfzuchtig. Het zijn harde werkers. Het jaar van het varken staat in het teken van luxe. Mensen met dit teken hebben er veel plezier in om zichzelf en hun dierbaren te verwennen.

De zegel is op 29 januari 2007 uitsluitend in de vorm van een bloc van tien stuks uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegel van 20 g (0,54 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland inclusief Andorra en Monaco en naar DOM-TOM. Het tarief van het bloc is 5,40 €. Het ontwerp is van Li Zhongyao. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ANTIQUITÉS

La Poste heeft dit keer gekozen voor de oudheid met voorwerpen uit Egypte, uit het Romeinse Rijk, van de oude Grieken en van de Etrusken. De stukken behoren tot de collectie van het Musée du Louvre en Parijs. Uit Egypte komen de schriftgeleerde, koning Amenemhat III, het nijlpaard en de harpiste. Van Romeinse herkomst zijn Pompejï en koningin Junon. De Grieken dragen bij met de staatsman Pericles, Nikè van Samothrace en Aphrodite vanCnidus. De Etrusken leveren de sarcofaag de maaltijd van de gehuwden.

Le scribe (2600 - 2400 voor Christus): Zittend in kleermakerszit, gebruikt de schriftgeleerde zijn bovenbenen en knieën als ondersteuning voor de rollen papyrus. De schriftgeleerden leerden dit vak al heel jong. Soms waren zij niet ouder dan twaalf jaar.

Amenemhat III (1843 - 1798 voor Christus): Koning Amenemhat III was de enige zoon van Senoeseret III, de naam van de moeder is niet bekend. De koning had twee koninginnen die bij hem zijn begraven. Koningin Neferoesobek was waarschijnlijk een dochter van hem. De koning had geen mannelijke opvolgers dus nam hij een regent aan die zich later Amenemhat IV zou noemen.

L'Hippopotame (1650 - 1550 voor Christus): Nijlpaarden speelden een vrij grote rol in de Egyptische mythologie. Er bestaat een Afrikaanse legende over waarom het nijlpaard geen haar heeft. Lang geleden zou het dier prachtig haar hebben gehad. Hij was hier zo trots op, dat hij ging opscheppen tegen de haas. Hij vertelde de haas dat die maar lelijk haar had. De haas werd kwaad en stak, terwijl het nijlpaard lag te slapen, zijn haar in de brand. Sindsdien is het nijlpaard kaal en schaamt zich nu zo voor zijn haar, dat hij onder water is gaan leven.

La stèle du harpiste (1069 - 664 voor Christus): Er bestaat een grote diversiteit aan grafzuilen voorzien van allerlei kleuren en een scala aan symbolen. De houten grafzuil is een teken van devotie. Over het algemeen worden ze in graftomben gevonden. In de periode dat Rome werd gesticht werden ze meegebracht vanuit Sicilië.

Fresques de Pompei (600 - 100 voor Christus): Pompeïï ligt in Zuidwest Italië op een vulkanische vlakte aan de voet van de Vesuvius. Op 24 augustus 79 na Christus werd de stad volledig bedekt met as als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden.

Junon (1600 - 1100 voor Christus): De Romeinen stelden Hera gelijk aan Junon. In de Romeinse mythologie is Junon de koningin van de goden en de koningin van de hemel. Zij is zowel de zuster als de echtgenote van de oppergod Zeus. Zij is de beschermvrouw van de vrouwen en staat symbool voor het huwelijk. Diverse hemelverschijnselen, die een strijd tussen de hemel en de aarde leken te beduiden, werden door de Grieken geacht de echtelijke strijd tussen Zeus en Hera te zijn.

Périclès (495 - 429 voor Christus): Pericles was een charismatische staatsman en veldheer, ongekroonde leider van Athene gedurende de grootste culturele en politieke bloeitijd die de stad ooit kende. Hij radicaliseerde de democratische instellingen, vooral door de invoering van een staatsuitkering voor deelname aan rechtbanken en andere openbare functies. Deze hervorming maakte het mogelijk dat ook burgers uit de laagste klassen zich daadwerkelijk van hun burgerrechten en -plichten konden kwijten zonder verlies van de noodzakelijke inkomsten voor hun levensonderhoud.

La victoire de Samothrace (ongeveer 190 voor Christus): De gevleugelde Nike van Samothrace is een marmeren beeld van de Griekse overwinningsgodin Nikè. Het werd in 1863 op het eiland Samothrace gevonden door de Franse consul en amateurarcheoloog Charles Champoiseau. Het standbeeld staat nu tentoon in het Louvre te Parijs.

Aphrodite (1600 - 1100 voor Christus): Aphrodite was een godin van zeer grote betekenis in de Griekse mythologie. Ze is de godin van de liefde, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Sommigen beschouwen haar ook als de godin van het evenwicht.

Le sarcophage des époux (ongeveer 520 - 510 voor Christus): Dit opmerkelijke monument toont een grote urn met het stoffelijke overschot van twee mensen. Het woord "sarcofaag" is een combinatie van de Griekse woorden "Sarx" wat "vlees" betekent en "Phagoon" wat "eten" betekent. Letterlijk is een sarcofaag dus een "vleesetend" object. Het is daarom minder juist om bij de kist van een farao het woord sarcofaag te gebruiken. De bedoeling van de mummificatie is immers dat het vlees van de farao bewaard zal blijven.

Het carnet bestaande uit tien zegels is op 29 januari 2007 uitgegeven. Het tarief is 5,40 €. De semi-permanente frankeerzegels zijn bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

COEUR (2007)

Op de rode en witte zegels wordt in zwart een hart afgebeeld.

Elk jaar geeft La Poste, met het oog op Saint Valentin, hartvormige zegels uit. Na Yves Saint Laurant in 2000, Christian Lacroix in 2001, Yann Arthus-Bertrand in 2002, Torrente in 2003, Karl Lagerfeld in opdracht van Chanel in 2004, Cacharel in 2005 en Stéphane Rolland in opdracht van Jean-Louis Scherrer in 2006 is het nu Givenchy die met dit thema meedoet. Givenchy is een Frans modehuis, opgericht in 1952 door Hubert de Givenchy. Hij stond erom bekend dat hij persoonlijk werkte met al zijn klanten, waaronder vele beroemdheden, zoals Elisabeth Taylor, Greta Garbo, Prinses Grace van Monaco. Voor de promotie was Audrey Hepburn de eerste actrice ooit die haar gezicht leende voor een reclamecampagne.

De zegels zijn op 8 januari 2007 uitgegeven als semi-permanente zegel. De zegel van 20 g (0,54 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland inclusief Andorra en Monaco en naar DOM-TOM. De zegel van 50 g (0,86 €) is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland. De zegel van 20 gram is ook uitgegeven in de vorm van een minifeuille van 5 zegels. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Givenchy. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2006)

Op de zegels worden een rendier met een groep pinguïns afgebeeld.

Daar zijn ze weer: de sneeuw, het ijs, de ijshutten, de sleeën, de pakjes, de ballen, de slingers, de gekleurde linten en de in smoking geklede pinguïns. Ook het rendier met zijn rode neus, zijn rode broek en zijn groene vest is er weer. Het is winter. De traditionele kerstdagen en Oud en Nieuw zijn er weer.

De zelfklevende zegels zijn op 27 november 2006 uitsluitend in de vorm van een carnet van tien stuks uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het tarief van een carnet is 5,40 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Alexis Nesme. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

MARIANNE DE GANDON

Op de zegels worden Marianne de Gandon en Marianne des Français (Marianne de Lamouche) afgebeeld.

In 1941 krijgt Pierre Gandon zijn eerste opdracht een postzegel te ontwerpen. Het is "Reims" uit de eerste wapenserie (Yvert 0535). De Fransman Pierre Gandon (1899-1990) is schilder, illustrator en graveur. Zijn grootste bekendheid in de Franse filatelie dankt hij aan zijn ontwerp van de Marianne in 1945, de Sabine in 1977 en de Liberté in 1982. Het ontwerp van zijn Marianne, waarvoor zijn vrouw heeft geposeerd en dat is uitverkoren door Generaal De Gaulle, past in het beeld van 1945: het leven is geen pretje!

De zegels zijn op 13 november 2006 in de vorm van een carnet als permanente frankeerzegel uitgegeven. Het carnet bestaat uit vijf Marianne de Gandon zegels met een tarief van 0,54 € en vijf Marianne des Français zegels zonder tarief aanduiding. Het carnet is uitgegeven ter herdenking van de zestigste verjaardag van de zegel "Marianne de Gandon". Het tarief van beide zegels is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. De prijs van een carnet is 5,40 €. Het ontwerp is van Pierre Gandon en Thierry Lamouche. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

SOURIRES (2006)

Op de 10 zegels worden cartoons afgebeeld.

De striphond Cubitus (Ellepijp) is op 16 april 1968 toevallig ontstaan toen tekenaar Dupa, pseudoniem voor Luc Dupanloup, gevraagd werk op het laatste moment nog een pagina met een humoristische strip te vullen voor het weekblad Spirou. Zonder precies te weten wat er uit zou komen ging Dupa aan de slag en binnen twee uur had hij een grote witte hond met een zwarte mopneus en een gele staart getekend. In het beginjaar van de strip heeft Cubitus nog geen baasje, maar na een jaar gaat hij wonen bij Semafoor, vroeger zeeman en nu uitvinder. Cubitus helpt Semafoor bij zijn vreemde uitvindingen en is vaak proefkonijn, wat tot grappige situaties leidt. In de straat woont ook nog de kat Sénéchal met wie Cubitus het regelmatig aan de stok heeft.

De zelfklevende zegels zijn op 20 september 2006 in de vorm van een carnet als semi-permanente zegel uitgegeven. De zegels zijn bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het tarief van een carnet is 5,30 €. Het ontwerp is van Michel Rodrique en Pierre Ancaigne. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

ANNIVERSAIRE (2006)

Op de zegel wordt zegel wordt het olifantje Babar afgebeeld.

Jean de Brunhoff (1899-1937), Frans auteur en illustrator, volgde de kunstacademie in zijn geboortestad Parijs. Zijn vrouw vertelde de kinderen voor het slapengaan verhaaltjes over het olifantje Babar. Als aanvulling daarop maakte hij een prentenboek over dit figuurtje. Histoire de Babar le petit éléfant verscheen in 1931. Binnen enkele jaren volgden nog zes deeltjes. Zijn oudste zoon Laurant zette de serie na zijn dood voort. Babar is nu 75 jaar oud en dat moet gevierd worden met een herinneringszegel.

De zegel is op 26 juni 2006 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegel is ook in de vorm van een speciaal bloc van vijf zegels: "Joyeux Anniversaire" uitgegeven. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Didier Thimonier. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VACANCES (2006)

Op de zegel wordt een creatie van Jean Giraud "de pin up in de hangmat" met de tekst "bonnes vacances" afgebeeld.

Sinds 2002 geeft La Poste jaarlijks een speciale vakantiezegel uit.

De zegel is op 29 mei 2006 in de vorm van een carnet als semi-permanente zegel uitgegeven. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het tarief van het carnet is 5,30 €. Het ontwerp is van Jean Giraud, ook bekend als Gir en Moebius. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

L'ANNÉE DU CHIEN - NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een hond afgebeeld.

Voor meer dan een miljard mensen is het Chinese Nieuw Jaar de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis. Het is bij uitstek de gelegenheid om elkaar geluk te wensen en eer te bewijzen aan de overledenen. De Chinese kalender heeft vijf verschillende elementen (aarde, hout, metaal, vuur, water) en twaalf tekens (aap, draak, haan, hond, konijn, os, paard, rat, schaap, slang, tijger, varken). De wisseling van dier en element vindt plaats op het Chinese nieuwjaar. In 2005 was dit de wisseling naar het element "hout" en het dier "haan". Op 29 januari 2006 wordt er gewisseld naar het element "vuur" en het dier "hond".

De zegel is op 23 januari 2006 uitsluitend in de vorm van een bloc van tien stuks uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het tarief van het bloc is 5,30 €. Het ontwerp is van Li Zhongyao. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

COEUR (2006)

Op de hartvormige zegels worden respectievelijk in kleur verlopende hartjes en rozen in een hart afgebeeld.

Het is voor de zesde keer dat La Poste een couturier van naam bereid heeft gevonden postzegels te ontwerpen. Achtereenvolgens zijn dit Yves Saint Laurant (2000), Christian Lacroix (2001), Yann Arthus-Bertrand (2002), Torrente (2003), Karl Lagerfeld (2004) en Cacharel (2005). Dit jaar is het Stephane Rolland voor Jean-Louis Scherrer. Het hart is het symbool voor het leven, voor de liefde en de passie.

De zegels zijn op 9 januari 2006 uitgegeven als semi-permanente zegel. De zegels zijn respectievelijk bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram en voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland. De zegel van 20 gram is ook uitgegeven in de vorm van een minifeuille van 5 zegels. Het ontwerp is van Stéphane Rolland. De gravure is verzorgd door Bruno Ghiringhelli. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2005)

Op de zegels worden winterlandschappen afgebeeld.

Het is koud, maar de kou heeft ook voordelen, de koude maakt vrolijk en het is goed leven in de sneeuw. De traditionele kerstdagen en Oud en Nieuw zijn gezellige familiefeesten.

De zelfklevende zegels zijn op 14 november 2005 uitsluitend in de vorm van een carnet van tien stuks uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het tarief van een carnet is 5,30 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Cécile Millet. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

MARIANNE DE DULAC

Op de zegels worden Marianne de Dulac en Marianne des Français (Marianne de Lamouche) afgebeeld.

Léa Rixens (1885-1985) stond model voor de Marianne de Dulac. Zij was, onder de schuilnaam Tante Léa, een fanatieke verzetstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Léa Dulac werd gedecoreerd met diverse onderscheidingen.

De zegels zijn op 14 november 2005 in de vorm van een carnet als permanente frankeerzegel uitgegeven. Het carnet bestaat uit vijf Marianne de Dulac zegels met een tarief van € 0,53 en vijf Marianne des Français zegels zonder tarief aanduiding. Het carnet is uitgegeven ter herdenking van de zestigste verjaardag van de zegel "Marianne de Dulac". Het tarief van beide zegels is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. De prijs van een carnet is 5,30 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jacky Larrivière en Edmond Dulac voor de Marianne de Dulac en Claude Jumelet voor de Marianne des Français. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

SOURIRES (2005)

Op de 10 zegels worden cartoons afgebeeld.

Op 20 september 2005 was het groot feest bij La Poste. De doelstelling van het feest was La Poste populairder te maken bij haar klanten. Ter gelegenheid van dit feest wordt een carnet bestaande uit 10 "katten" zegels uitgegeven. De Belgische striptekenaar" Philippe Geluck, de man achter "de kat" werd in 2003 in Parijs verheven in de rang van "Chevalier des Arts et Lettres".

De zelfklevende zegels zijn op 3 oktober 2005 in de vorm van een carnet als semi-permanente zegel uitgegeven. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het tarief van een carnet is 5,30 €. Het ontwerp is van Philippe Geluck. De gravure is verzorgd door Bruno Ghiringhelli. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

NAISSANCE (2005)

Op de zegels worden twee babies die op een bloem liggen te slapen met de teksten "C'est un garçon" en " C'est une fille" afgebeeld.

De zegels zijn op 18 juni 2005 in de vorm van een carnet als semi-permanente zegel uitgegeven. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het tarief van een carnet is 5,30 €. Het ontwerp is van Anne Geddes. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

VACANCES (2005)

Op de zegel worden drie badhokjes op wit zand, tegen een blauwe lucht afgebeeld.

Sinds 2002 geeft La Poste jaarlijks een speciale vakantiezegel uit.

De zegel is op 23 mei 2005 in de vorm van een carnet als semi-permanente zegel uitgegeven. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het tarief van een carnet is 5,30 €. Het ontwerp is van Nicolas Vial. De gravure is verzorgd door Didier Thimonier. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

ANNIVERSAIRE (2005)

Op de zegel wordt de stripfiguur Bécassine met een taart met kaarsjes afgebeeld.

De zegel is op 9 mei 2005 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegel is ook in de vorm van een speciaal bloc van vijf zegels: "Joyeux Anniversaire"  uitgegeven. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Caumery- Pinchon. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MERCI (2005)

Op de zegels worden respectievelijk de teksten "ceci est une invitation" en "un grand merci" afgebeeld.

De tekstzegels zijn op 2 maart 2005 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegels zijn bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Benjamin Vautier. De gravure is verzorgd door Bonne Impression. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

L'ANNÉE DU COQ - NOUVEL AN CHINOIS

Op de zegel wordt een haan afgebeeld.

Na het jaar van China in Frankrijk, nu het jaar van Frankrijk in China. Dit biedt een uitgelezen gelegenheid voor de uitgifte van een postzegel met de beeltenis van een haan, een van de twaalf Chinese astrologische tekens. De Chinese kalender heeft vijf verschillende elementen (aarde, hout, metaal, vuur, water) en twaalf tekens (aap, draak, haan, hond, konijn, os, paard, rat, schaap, slang, tijger, varken). De wisseling van dier en element vindt plaats op het Chinese nieuwjaar. In 2005 is dit op 9 februari naar element "hout" en dier "haan".

De (semi-permanente) zegel is op 31 januari 2005, bij het begin van het Chinese jaar van de haan, uitsluitend in de vorm van een bloc van tien zegels uitgegeven. De vergoeding bedraagt € 5,00. Het tarief wordt op de zegel niet vermeld. In plaats daarvan wordt de aanduiding "LETTRE 20 g" vermeld. Deze waarde wordt gebruikt voor de verzending van brieven tot 20 gram in het binnenland (en in de DOM-TOM) en naar landen behorend tot de Europese Unie Het ontwerp is van Cécile Millet. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SAINT-VALENTIN (2005)

Op de hartvormige zegels worden respectievelijk de tekst "cacharel" en een vogeltje afgebeeld.

Cacharel is een trekvogel uit de Camargue. Cacharel is tegenwoordig meer bekend als de naam die Jean Bousquet in 1962 koos voor zijn onderneming.

De zegels zijn op 31 januari 2005 uitgegeven als herinneringszegel aan Valentijnsdag. Het tarief is respectievelijk  0,53 € en 0,82 €. De zegel van 0,53 € is ook uitgegeven in de vorm een minifeuille bestaande uit vijf zegels. Het tarief 0,53 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het tarief 0,82 € is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MARIANNE DES FRANÇAIS (MARIANNE DE LAMOUCHE)

De Marianne van Thierry Lamouche is het resultaat van een uitgebreide selectieprocedure. In 2004 schreef de president van de Franse Republiek de opdracht uit een nieuwe Marianne te ontwerpen. Het ontwerp diende aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het resultaat moest Marianne presenteren als het symbool van de Franse Republiek en als de verpersoonlijking van de traditionele waarden Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Maar Marianne staat ook voor de bescherming van een schoon milieu.

Het ontwerp van Thierry Lamouche is geselecteerd uit 50.000 schetsen Meer dan 250.000 stemmen zijn op dit ontwerp uitgebracht.

De sinds 10 januari 2005 verschenen waarden zijn: 0,01 - 0,05 - 0,10 - 0,55 - 0,58 - 0,64 - 0,70 - 0,75 - 0,82 - 0,90 - 1,00 - 1,11 - 1,22 - 1,90- 1,98 - TVP groen - TVP rood.
Verticaal ongetand zijn verschenen: TVP groen, TVP rood en 0,55.

De waarde 0,05 komt voor in twee  typen: TD6 en TD-215 (op extra wit papier met een meer verfijnde druktechniek).

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2004)

Op de zegel wordt de tekst "Meilleurs Voeux" met een ster afgebeeld. De zegel is op 15 november 2004 uitgegeven. Het tarief is € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Armandine Petroff. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2004)

Op de vijf verschillende zegels worden sterren in de vorm van menselijke figuren afgebeeld, daarbij refererend aan Kerstmis en Nieuwjaar. Een postale bijzonderheid is dat de letters RF plaats moeten maken voor FRANCE. De wenszegels leiden hiermee een nieuw postaal tijdperk in.

De zegels zijn op 15 november 2004 uitsluitend in de vorm van een carnet van tien stuks uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn Philippe Ravon. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

HALLOWEEN (2004)

Halloween is een typisch Amerikaans feest. Ieder jaar op 31 oktober gaan de Amerikanen lekker griezelen. Heksen en spoken zoeven door de lucht. Kinderen gaan verkleed als de grootste griezels langs de deur om snoep op te halen en in elke vensterbank staat een grijnzend pompoengezicht met een brandend kaarsje erin. Het woord "Halloween" is afgeleid van "All Hallows Eve". Dit is de avond voor het Katholieke "Allerheiligen" (All Hollows Day) dat op 1 november valt. In de jaren rond 1840 werd het Halloweenfeest door Ierse immigranten naar Amerika gebracht. De legende van het Keltische nieuwjaar vertelt dat op 31 oktober de lichaamloze geesten van de mensen die het vorige jaar gestorven zijn terug zullen komen op zoek naar levende lichamen die zij het jaar daarna kunnen bezitten. De Kelten geloofden dat dit de enige manier van leven na de dood was.

De (semi-permanente) zegel is op 11 oktober 2004 uitgegeven. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Julia Suzuki Tsuji. De gravure is verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

ANNIVERSAIRE (2004)

Op de zegel wordt een ober met boven zijn hoofd een taart met kaarsjes afgebeeld.

De zegel is op 5 juli 2004 uitgegeven als semi permanente frankeerzegel. De zegel is ook in de vorm van een speciaal bloc "Joyeux Anniversaire" van vijf zegels uitgegeven. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Valérie Besser. De gravure is verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MERCI (2004)

Op de zegels worden respectievelijk de teksten "ceci est une invitation" en "un grand merci" afgebeeld.

De tekstzegels zijn op 12 januari 2004 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Benjamin Vautier. De gravure is verzorgd door Bonne Impression. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

NAISSANCE (2004)

Op de zegel "C’est une fille" wordt een bloem met een baby in een bijenpakje afgebeeld. Op de zegel "C’est un garçon" wordt een baby met vlindervleugels afgebeeld.

De geboortezegels zijn op 12 januari 2004 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Bovendien zijn de zegels uitgegeven in de vorm een postzegelboekje bestaande uit tien zegels. Het tarief is € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Anne Geddes. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2003)

Op de zegels zijn respectievelijk een roodborstje met een hulstblaadje op een besneeuwde tak en de tekst "Meilleurs Voeux" tegen een kunstzinnige achtergrond afgebeeld.

De zegels zijn op 10 november 2003 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is respectievelijk € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn respectievelijk verzorgd door Christian Broutin en Philippe Ravon. De drukvorm is respectievelijk offset en héliogravure.

Terug naar boven Ý

VACANCES (2003)

Op de zegel worden een vrouw en twee kinderen zittend op badlakens afgebeeld.

Voor het derde achtereenvolgende jaar geeft La Poste een zegel uit waarmee de vakantiegangers elkaar een prettige vakantie kunnen toewensen.

De zegel is zowel als losse zegel als in de vorm van een carnet van 10 stuks op 16 juni 2003 in het thema "wenszegels" uitgegeven. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Valérie Besser. De gravure is verzorgd door Guy Vigoureux. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

ANNIVERSAIRE (2003)

Op de zegel wordt Marsupilami, die ons met een taart met kaarsjes een fijne verjaardag toewenst, afgebeeld.

De stripfiguur Marsupilami is in 1952 bedacht door de schrijver André Franquin. Het gele diertje met zwarte stippen werd snel beroemd in de serie Spirou en Fantasio.

De zegel is op 2 juni 2003 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. De zegel is ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc van vijf zegels met afbeeldingen van de Marsupilamibaby’s. Het tarief is € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van André Franquin. De gravure is verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MERCI & NAISSANCE (2003)

Op de zegel " merci"wordt een gezicht met blad en het woord merci afgebeeld.

De zegel is op 13 januari 2003 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is € 0,46. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Martine Bourre. De gravure is verzorgd door Sylvie Patte et Tanguy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Op de zegel "naissance" wordt een kruipende baby afgebeeld.

De zegel is op 13 januari 2003 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is € 0,46. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Valérie Besser. De gravure is verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SAINT-VALENTIN (2003)

Op de hartvormige zegels zijn respectievelijk vier rode harten en een oranje hart met drie rozen afgebeeld.

De zegels zijn op 13 januari 2003 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is respectievelijk € 0,46 en € 0,69. De zegel van € 0,46 is ook uitgegeven in de vorm een mini-feuille bestaande uit vijf zegels. Het tarief € 0,46 is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het tarief € 0,69 is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp is verzorgd door Bruno Ghiringhelli. De gravure van de rode zegel is verzorgd door Yves Beaujard, van de oranje zegel door Claude Jumelet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2002)

Op de zegel wordt een winterlandschap (huisje in sneeuwlandschap) afgebeeld.

De zegel is op 12 november 2002 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is € 0,46. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. De zegel is ook uitgegeven in de vorm een postzegelboekje bestaande uit tien zegels. Het ontwerp is van Christian Broutin. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

ENTREPRISE, LE MONDE EN RÉSEAU

Op de zegel wordt de moderne communicatietechnologie in de vorm van een netwerk samen met de planeet aarde (printkaart met wereldbol) afgebeeld.

Elke dag versturen 3,5 miljoen Franse bedrijven 100 miljoen poststukken. De afbeelding van computercircuits op de zegel geeft symbolisch aan dat de uitwisseling van in­formatie de primaire behoefte van bedrijven is. De afbeelding van de planeet aarde toont aan dat waar bedrijven ook gevestigd zijn, zij altijd in staat zijn poststukken te versturen en te ontvangen.

De zegel is op 12 november 2002 uitgegeven als semi-permanente frankeerzegel. Het tarief is € 0,46. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Louis Briat. De gravure is verzorgd door Pierre Forget. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VACANCES (2002)

Op de zegel wordt een vakantieganger liggend in een hangmat boven de zee afgebeeld.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar geeft La Poste een zegel uit waarmee de vakantiegangers elkaar een prettige vakantie kunnen toewensen.

De zegel is zowel als losse zegel als in de vorm van een carnet van 10 stuks op 10 juni 2002 als derde gedeelte in het thema "wenszegels" uitgegeven. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

INVITATION & ANNIVERSAIRE (2002)

Het tweede gedeelte van de serie zegels met een boodschap uit het jaar 2002 bestaat uit een tweetal wenszegels. Op de eerste zegel wordt een vogel met enveloppen en de tekst "invitation"afgebeeld. Op de tweede zegel worden vlinders, een pakje en de tekst "anniversaire" afgebeeld.

De zegels zijn op 8 april 2002 uitgegeven in het thema "wenszegels" als vervanging van de in 2001 uitgegeven semi-permanente zegels. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Agence Desdoigts en Bertrand Tiburce. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

NAISSANCE & MARRIAGE (2002)

Het eerste gedeelte van de serie zegels met een boodschap van het jaar 2002 bestaat uit een tweetal geboortezegels en een wenszegel. Op de geboortezegels wordt respectievelijk een bijtje met pet en de tekst "C’est un garçon" en een bijtje met kroon en de tekst "C’est une fille" afgebeeld. Op de wenszegel wordt de tekst "Oui" in bloemen afgebeeld tegen een achtergrond van bloemen.

De zegels zijn op 25 februari 2002 uitgegeven in het thema "wenszegels" als ver­vanging van de in 2001 uitgegeven semi-permanente zegels. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is verzorgd door Bruno Ghirringhelli en Bertrand Tiburce. De gravure is verzorgd door Raymond Coatantiec. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SAINT-VALENTIN (2002)

Op de hartvormige zegel is een natuurfoto van een hart met een omvang van 200 km2, gemaakt door Yann Arthus-Bertrand in Nieuw-Caledonië, afgebeeld.

Valentijnsdag, feestdag van de heilige Valentinus, is een dag waarop verliefden (anonieme) verklaringen sturen aan hun uitverkorene. Was het oorspronkelijk al­leen in de Angelsaksische landen een goed gebruik, tegenwoordig is dit ritueel ook elders in zwang.

De zegel is op 21 januari 2002 uitgegeven ter gelegenheid van Saint-Valentin. De zegel is ook uitgeven in de vorm van een speciaal bloc bestaande uit vijf zegels en een vijftal natuurfoto’s gemaakt door Yann Arthus-Bertrand. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn ver­zorgd door Bruno Ghiringhelli. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2001)

Op de eerste zegel (Bonne année) worden naast een takje hulst twee kinderen afgebeeld die bezig zijn een sneeuwpop te maken. Op de tweede zegel (Meilleurs voeux) worden de twee kinderen in de sneeuw afgebeeld met een kruiwagen waarop een kerstplant en een pakje.

Nieuwsjaardag blijft een bijzondere gedenkdag. Iedereen wenst iedereen het allerbeste toe. Midden in de winter geeft deze dag ons het gevoel van warmte en luxe. Het is net zoiets als het gevoel bij het eerste tandje, de eerste stapjes en de eerste schooldag.

De zegels zijn op 12 november 2001 uitgegeven in het thema "wenszegels". Het tarief van de zegels is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Danièle Bour. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

HALLOWEEN (2001)

Op de zegel wordt een verlichte pompoen met een gezicht als lampion afgebeeld.

Oorspronkelijk is "Halloween" een Iers feest. De naar Noord Amerika geëmigreerde Ieren vierden het al aan het einde van de negentiende eeuw. "Halloween" groeide daar uit tot een nationaal feest en wordt langzamerhand ook in Europa gevierd. "Halloween" is een samentrekking van het Engelse All Hallow Even, dat zoveel betekent als de avond voor Aller Heiligen, de nacht dat de geesten van de doden over de aarde gaan. Kenmerken van "Halloween" zijn hekserij, verkleedpartijen, lekkernijen en om snoep bedelende kinderen. De kinderen gaan van deur tot deur en hebben een lampion bij zich die gemaakt is van een pompoen.

De (semi-permanente) zegel is op 22 oktober 2001 uitgegeven. De zegel is ook uitgeven in de vorm van een speciaal bloc van vijf stuks met fosforescerende elementen: vleermuis, doodskop, heks op bezemsteel en geest in de fles. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylvie Patte en Tanguy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VACANCES (2001)

Op de zegel wordt in de vorm van een voetafdruk lang de kustlijn op het strand op symbolische wijze de vakantie afgebeeld.

Vakantie is voor iedereen: niets moet, alles mag! Vakantie voor aan materie gehechte vakantiegangers is: geen televisie, geen PC’s, geniet van de zonsopgang en de zonsondergang en geef je over aan de natuur! Vakantie voor de onverschillige vakantieganger is: laat je inspireren door andere culturen! Vakantie voor de wetenschappers is: geniet van het leven!

De zegel is zowel als losse zegel als in de vorm van een carnet van 10 stuks op 11 juni 2001 in het thema "wenszegels" uitgegeven als vervanging van de in 2000 uitgegeven semi-permanente zegel. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Agence Dragon Rouge. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

NAISSANCE & MESSAGE (2001)

Het eerste gedeelte van de serie wenszegels (zegels met een boodschap) van het jaar 2001 bestaat uit een tweetal geboortezegels en een tweetal wenszegels. Op de geboortezegels wordt de tekst "C’est un garçon" en "C’est une fille" afgebeeld, steeds in combinatie met een teddybeer.
Op de eerste wenszegel wordt de tekst "Oui" samen met twee met een pijl doorboorde harten afgebeeld. Op de tweede zegel wordt de tekst "Merci" afgebeeld samen met een veelkleurige bloem.

De zegels zijn op 26 maart 2001 uitgegeven in het thema "wenszegels" als vervanging van de in 2000 uitgegeven semi-permanente zegels. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Agence Dragon Rouge. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SAINT VALENTIN (2001)

Op de hartvormige zegel is een hart van edelstenen en een handtekening van de mode-ontwerper Christian Lacroix afgebeeld.

Valentijnsdag, feestdag van de heilige Valentinus, is een dag waarop verliefden (anonieme) verklaringen sturen aan hun uitverkorene. Was het oorspronkelijk alleen in de Angelsaksische landen een goed gebruik, tegenwoordig is dit ritueel ook elders in zwang.

De zegel is op 29 januari 2001 uitgegeven ter gelegenheid van Valentijnsdag. Tevens is de zegel uitgegeven in een velletje van vijf zegels met als ondergrond een stof met knopen en de tekst "Le coeur est le timbre du corps". Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christian Lacroix. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

3e MILLÉNAIRE

Op de zegel wordt de kaart van de wereld en een apenstaartje (master space, arobase) afgebeeld. De zegel is voorzien van een tab waarop drie maal een apenstaartje en de tekst 3e millénaire is afgebeeld.

La Poste heeft voor haar verwelkoming van het 3de millennium gekozen voor een thema waaruit blijkt dat correspondentie op papier en transport van het bericht met het gebruik van de 19de eeuwse postzegel uitstekend kan samengaan met elektronische correspondentie en transport van het bericht door inschakeling van het 20ste eeuwse Internet. In de toekomst zal iedereen adresseerbaar zijn door middel van een klassiek postadres en zijn of haar elektronische adres.

De zegel is op 13 november 2000 uitgegeven in het thema "wenszegels" in de vorm van een mini-feuille van tien stuks. Het tarief van de zegel is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Andréotto. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MEILLEURS VOEUX (2000)

Op de eerste zegel (Bonne année) worden ijskristallen met blaadjes afgebeeld. Op de tweede zegel (Meilleurs voeux) wordt een wereldbol waarop Europa te zien is met daarop een rode muts afgebeeld.

Na het enorme feestgedruis van de vieringen van de eeuwwisseling is dit keer voor een rustiger thema bij de feestdagen gekozen: tussen de cadeautjes wordt de aarde voorgesteld als de Kerstman. Uiteraard horen de fonkelende ijskristallen en de kleuren rood en groen traditioneel bij het einde van het jaar.

De zegels zijn op 13 november 2000 uitgegeven in het thema "wenszegels". Het tarief van de zegels is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Agence Dragon Rouge. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BONNES VACANCES (2000)

Op de zegel wordt op symbolische wijze de vakantie afgebeeld.

Voor de vakantietijd worden allerlei maatregelen getroffen: de "Bison futé", de SNCF met extra treinen, de restaurants met speciale toeristenmenu’s. Traditioneel denken degenen die met vakantie zijn aan de thuisblijvers en sturen gewoontege­trouw een vakantiekaart. De vakantiezegel zegt twee dingen: wij hebben een fijne vakantie en wensen jullie op jullie beurt hetzelfde.

De zegel is op 05 juni 2000 in het thema "wenszegels" uitgegeven als vervanging van de in 1999 uitgegeven semi-permanente zegel. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Agence Dragon Rouge. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý