Natuur

(Bijgewerkt op: 05-08-2016)

 

 

 

 

 

 

LES ABEILLES SOLITAIRES (2016)

Op de zegels worden de bijensoorten, de "collète", de "osmia", de "anthophora" en de "megachile" afgebeeld.

De meeste wilde bijen hebben geen koningin en zijn de zogenaamde solitaire bijen. Zij werken voor zichzelf en produceren geen honing. Na het stadium van larve en cocon hebben de bijen een levensduur van twee tot tien weken.

Zijdebijen (Collètes) zijn over het gehele bijenjaar in elk gebied te vinden. De naam dankt de zijdebij aan de zijdeachtige kleur van hun nestruimte. Ze bekleden de nestingang met een zelf via de mondklier geproduceerde vloeistof. Deze bekleding lijkt op cellofaan, wat een zijdeglans geeft. Vrouwtjes zijdebijen hebben over het algemeen een donker gekleurd achterlijf met duidelijke haarbandjes. De meeste zijdebijen hebben hun hoofdvliegtijd in de maanden juli en augustus.

Metselbijen (Osmia/Hoplitis) nestelen in allerlei holtes: van gaten in dood hout tot in lege slakkenhuisjes. Enkele soorten zijn echte cultuurvolgers en zijn dan ook in de stad veelvuldig waar te nemen. Anderen verkiezen meer de bosranden. Zelfs in een sleutelgat van een deur is een nest gevonden. De buikverzamelaars vervoeren het stuifmeel niet aan de achterpoten, maar in speciaal daarvoor bestemde beharing aan de onderzijde van het achterlichaam (de buik).

Sachembijen (Anthophore) hebben een beetje hommelachtig uiterlijk: een dikke beharing en een lange tong. Sommige soorten worden herkend door de verlengde middelste poten. Die zijn merkwaardig dun en bieden bij het staan nauwelijks steun, daarvoor zijn ze ook te lang. Ze broeden zo mogelijk in kolonies in steile wanden van rivieren, dijken, wegtaluds of muren.

Behangersbijen (Megachile) bekleden hun nestgangen met bladstukjes, zodat een kokertje ontstaat waarin ze een mengsel van stuifmeel en nectar en een ei deponeren. De kokertjes kunnen op diverse plaatsen worden gemaakt, in de grond of bovengronds in holle stengels of in kevergaten.

De zegels zijn op 23 mei 2016, in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema "natuur". Het tarief is 0,70 € Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het bloc is 2,80 €. Tevens is "collète" uitgegeven als losse zegel. Het ontwerp is van Isabelle Simler. De gravure is verzorgd door Sylvie Patte &Tanguy. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

LES OURS

Op de zegels worden de ijsbeer, de kermode beer, de brilbeer en de reuzenpanda afgebeeld.

De ijsbeer of poolbeer is een grote geelwitte beer, die langer en groter is dan de andere beren. De ijsbeer komt uitsluitend voor in en rond het noordpoolgebied. Hij is het meest vleesetend van alle beren en leeft vooral van zeehonden.
De kermode beer is een ondersoort van de Noord-Amerikaanse zwarte beer. Deze beer wordt geboren met een witte vacht, soms ook perzikachtig of oranje bruin. Zij zijn zeldzaam met als gevolg dat de bewoners ze zelden of nooit zien. Ze leven van zalm, bessen en wortels. Zijn naam ontleend hij aan de bioloog Francis Kermode, voormalig directeur van het Royal British Columbia Museum.
De brilbeer is de enige berensoort die zijn oorsprong in Zuid-Amerika heeft. Zijn huid is bedekt met zwart bont met een kenmerkende beige tekening op de borst. De grote cirkels op zijn kop lijken op een bril.
De reuzenpanda is een van de bekendste dieren vanwege de status als bedreigde diersoort. Door de opvallende lichaamstekening en de bolle vorm van hun gezicht in combinatie met de grote zwarte ogen worden panda’s beschouwd als aandoenlijk en aaibaar. De manier waarop de dieren eten, zittend op het achterwerk, doet enigszins menselijk aan. De panda is een roofdier dat zich heeft gespecialiseerd in het eten van planten. De reuzenpanda is ondanks het aandoenlijke uiterlijk niet ongevaarlijk voor de mens en kan zich als het moet fel verdedigen. De panda komt voor in delen van Azië.

De zegels zijn op 24 maart 2014, in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “natuur”. Het tarief is 0,61 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het bloc bedraagt 2,44 €. Het ontwerp is van Olivier Tallec. Tevens is de ijsbeer uitgegeven als losse zegel. De gravure is verzorgd door Aurélie Barras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

LES CHAUVES-SOURIS

Op de zegels worden de grote hoefijzerneus, de vleerhond, de grootoorvleermuis en de franjestaart afgebeeld.

De grote hoefijzerneus wordt tussen de 57 en 71 mm groot. De onderarm is tussen de 49 en 61 mm lang en de spanwijdte is ongeveer 290 tot 400 mm. De grote hoefijzerneus weegt 14 tot 34 gram. De vacht is van boven grijsbruin of rookgrijs met een rode tint. Aan de onderzijde is de vacht lichtgrijs tot gelig wit. De vleugels en oren zijn licht grijsbruin van kleur. ‘s Winters houdt de soort een winterslaap van september of oktober tot april in koele grotten, mijngangen, kelders en zolders. Tijdens de winterslaap omhullen de vleugels het gehele lichaam. Ze hangen vrij aan het plafond, soms in dichte groepen. De soort komt voor in West-, Zuid- en Midden-Europa, Noordwest-Afrika en Azië. In Nederland kwamen er vroeger kraamkamers van de soort voor in de Sint-Pietersberg, maar het dier is uitgestorven.
De vleerhond heeft extravagante afmetingen. Vleerhonden danken hun naam aan hun typerende hondenkop. De kop van een vliegende hond lijkt meestal op een kop van een hond of een vos. Hun oren zijn spitser en ze hebben ook grotere ogen dan de andere vleermuizen. Ook hun nekharen zijn langer. Volwassen dieren zijn 25 tot 30 cm groot en hebben een spanwijdte van 1 tot 1,4 meter. Zij wegen ongeveer 700 gram. Zij leven in groepen van ongeveer 5 tot 50 dieren en voeden zich voornamelijk met fruit en eten ongeveer 500 insecten per dag. Zij komen onder andere in Mayotte voor. De grote vleermuis kan ook overdag makkelijk worden waargenomen. Aan het eind van de dag worden zij bijzonder actief.
De grootoorvleermuis wordt 37 tot 53 mm groot. De vleermuis heeft een onderarm van 34 tot 42 mm lang en een spanwijdte van 240 tot 285 mm. Hij weegt 5 tot 12 gram. De naam danken zij aan de bijzondere grote oren: 29 tot 41 mm lang. De oren zijn meestal net zo groot als driekwart van de kop-romplengte. De vacht is grijzig bruin tot licht-bruin aan de bovenzijde. De vacht aan de onderzijde is lichtbruin met een gelige glans. De hals is lichter, met een geelbruine vlek. De neus en het oogmasker zijn lichtbruin tot roze van kleur. De oren en vleugels zijn bruin. De vleugels zijn breed. De poten zijn groot, met lange klauwen. De duim is lang, meestal langer dan zes mm. De grootoor-vleermuis heeft een voorkeur voor gedeeltelijk open loof- en naaldbossen. Ook komt hij voor in parken en tuinen. De grootoorvleermuis wordt maximaal 22 jaar oud, maar gemiddeld niet meer dan 4,5 jaar.
De naam franjestaart is afgeleid van de franje van haartjes langs de staart en vlieghuid. Het dier wordt tussen de 42 en 50 mm lang en de onderarm is 36 tot 43 mm lang. Hij heeft een spanwijdte van 245 tot 300 mm, een 38 tot 47 mm lange staart en een gewicht van 5 tot 13 gram. De franjestaart is licht grijsachtig bruin aan de bovenzijde, terwijl de onderzijde wit is. De ledematen, gezicht en vleugels zijn licht rozerood. Het oordeksel is lang en puntig. ‘s-Nachts vliegt deze soort uit, meestal ongeveer een half uur tot een uur na zonsondergang. Hij jaagt laag bij de grond op kleine insecten. Hij vangt zijn prooi meestal in de vlucht, waarbij hij de prooi met zijn staart naar de bek kan leiden. In een normale, kalme vlucht houdt hij zijn staart laag. Zomers leven franjestaarten solitair of in kleine groepjes. De soort verblijft het liefst in spleten, maar kan ook hangend aan de muur of plafond worden aangetroffen.

De zegels zijn op 22 april 2013, in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “natuur”. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,58 €, 0,80 € en 1,05 €. Het tarief van het bloc bedraagt 3,01 €. Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief ad 0,80 € is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur). Het tarief ad 1,05 € is bestemd voor verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur). Tevens is de grote hoefijzerneus uitgegeven als losse zegel. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Catharsis-Ciappa et Kawena. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

POISSONS TROPICAUX

Op de zegels worden het zeepaardje, de gewone wimpelvis, de keizersvis en de drieband anemoonvis afgebeeld.

Een zeepaardje is een vis, maar dat is niet te zien. Het lichaam is sterk zijdelings afgeplat. Het hoofd lijkt wel op dat van een paard en het dier heeft een lange snuit. Ook heeft een zeepaardje een bolle buik, een lange, oprolbare grijpstaart en rijen knobbels of stekels. Een zeepaardje zwemt rechtop en is erg langzaam. Het is een van de weinige vissen die ook loodrecht naar boven en naar beneden kan zwemmen. Het zeepaardje kan van kleur veranderen en zelfs patronen en tekeningen aannemen.
De overheersende kleuren van de gewone wimpelvis zijn zwart en wit, waarbij de staart, borst en anale vinnen helder geel van kleur zijn. De rugvin is lang en spits uitlopend. De soort komt voor in de Indische en Stille Oceaan. De vis, die vaak in scholen zwemt, lijkt op de Rode Zee wimpelvis, die is echter overwegend geel van kleur en alleen in de Rode Zee te vinden.
De keizersvis is een vissoort die vooral voorkomt op de koraalriffen van de Rode Zee, de Grote Oceaan en de Indische oceaan. Hij wordt de gewone keizersvis genoemd, ter onderscheiding van tenminste vijfenzeventig soorten die in de Nederlandse vertaling keizersvis in hun naam dragen. Mannetjes en wijfjes hebben hetzelfde kleurpatroon. Volwassen vissen hebben gele en blauwe strepen over hun lichaam en een zwarte rand om de ogen. Zij kunnen tot veertig centimeter groot worden. De keizersvis heeft een vooruitstekende bek die bezet is met vlijmscherpe tandjes. Aan de onderkant van het kieuwdeksel zit een grote stekel.
De drieband anemoonvis is een tropische zoutwatervis die voorkomt bij koraalriffen en boven zandgronden. De lengte van de drieband anemoonvis is maximaal elf centimeter. De vis komt voor in de Indische Oceaan, de Rode Zee en in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Hij staat ook bekend onder de namen harlekijnvisje en clownvis. De vis voedt zich met parasieten die de anemoon bedreigen. Daarnaast beschermt de vis de anemoon tegen zijn natuurlijke vijanden. Soms wordt gezegd dat de anemoonvis andere vissen de anemoon in lokt zodat deze gevangen worden door de anemoon.

De zegels zijn op 23 april 2012, in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “natuur”. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,60 €, 0,77 €, 1,00 € en 0,60 €. Het tarief van het bloc bedraagt 2,97 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief ad 0,77 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief ad 1,00 € is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Tevens is de drieband anemoonvis uitgegeven als losse zegel. De ontwerpen zijn van Olivier Ciappa en David Kawena. Zij verzorgen ook de gravures. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

LES CHIENS DE RACE

Op de zegels worden een viertal hondenrassen afgebeeld: de yorkshire terrier, de poedel, de labrador en de Duitse herdershond.

De Yorkshire terrier wordt het meesterstuk van de Britse fokkerij genoemd. Het ras is omstreeks 1850 in Leeds en Halifax ontstaan. De Yorkshire wordt gladharig en zwart met enige roestbruine aftekening geboren. Tussen drie en zes maanden verandert de kleur. Op twee- of driejarige leeftijd heeft het haar de juiste kleur. De kleurverandering begint op het hoofd, dat oplicht, leiblauw wordt en dan de eindkleur bereikt.

Het feit dat tal van landen het vaderland van de poedel worden genoemd en dat hij blijkens een Grieks-Romeins beeldhouwwerk al in de oudheid moet hebben bestaan, toont aan, dat hij óf vroeg zeer verspreid moet zijn geraakt, óf op verschillende plaatsen is ontstaan bij het zoeken van de jager naar een goede hond voor de jacht op waterwild. Frankrijk en Duitsland eisen hem op als nationaal ras.

De oorsprong van de labrador ligt enigszins in het duister. Omstreeks 1830 zouden schepen van Newfoundland honden hebben meegebracht, die de vissers bij hun werk hielpen. In de negentiende eeuw was over de labrador nog weinig bekend. Het ras werd in 1903 door de Kennel Club officieel erkend. Waarom de hond nu juist “Labrador” wordt genoemd is niet bekend. Op ongeveer tweejarige leeftijd zijn ze volgroeid. Zij worden oud en blijven lang krachtig. Een andere kenmerkende eigenschap van het ras is de zogenaamde otterstaart. De raspunten schrijven voor dat de ogen zwart, bruin of geel gekleurd moeten zijn, thans overheerst het lichte oog.

De Duitse herdershond is een ras, dat in het land van herkomst en ook elders zeer sterk, misschien meer dan enig ander ras, vertegenwoordigd is. In de Eerste Wereldoorlog is het ras in Duitsland in aantal en gehalte sterk achteruit gegaan. Merkwaardig vlug heeft men het weer op peil weten te brengen. Krachtens zijn afkomst en bestemming is de Duitse herdershond sober in zijn levenseisen, bestand tegen lichamelijke inspanning en daarbij gehard tegen weersinvloeden.

De zegels zijn op 2 mei 2011, in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “natuur”. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,95 €, 0,75 €, 0,58 € en 0,58 €. Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief ad 0,75 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief ad 0,95 € is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland. Het tarief van het bloc is 2,86 €. Tevens is de Labrador uitgegeven als losse zegel. Het ontwerp is van André Boos. De gravure is verzorgd door Bruno Ghiringhelli. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

LES PAPILLONS

Op de zegels worden een viertal vlinders afgebeeld: de blauwe vlinder, het groentje, de vuurvlinder en de hermelijnvlinder.

De blauwe vlinder heeft een spanwijdte tussen de 95 en 120 mm en komt voor in de regenwouden van Midden-Amerika. De briljante blauwe kleur in de vleugels van de vlinder wordt veroorzaakt door de diffractie van het licht van miljoenen uiterst kleine schalen op zijn vleugels. De vlinder gebruikt dit om roofdieren bang te maken, door zijn vleugels snel op te vlammen. De volwassen vlinders leven voornamelijk van sappen uit rottend fruit.

Het groentje komt algemeen voor in heel Europa, op schrale graslanden, heiden en bosgebieden. Zodra hij landt vouwt hij zijn vleugels tegen elkaar, waardoor alleen de groene onderkant te zien is en hij daardoor net op een blaadje lijkt, vooral als hij op de blauwe bosbessenstruik zit. De vliegtijd is van april tot en met juli.

De spanwijdte van de grote vuurvlinder bedraagt tussen de 27 en 32 mm. Van de mannelijke vlinder zijn de vleugels bijna geheel oranjerood met een enkel zwart vlekje. De voorvleugels van de vrouwtjes zijn eveneens oranjerood maar zwart gevlekt en de achtervleugels grotendeels zwart.

De hermelijnvlinder komt verspreid over Europa en Noord-Afrika voor. Hij heeft een spanwijdte van 58 tot 75 mm. De vlinder overwintert als pop in een heel harde, met stukjes hout verstevigde cocon tegen een boom of paaltje.

De zegels zijn op 6 september 2010 uitgegeven in het thema “natuur”. De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,58 €, 0,95 €, 0,75 € en 0,58 €. Het tarief 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief 0,75 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief 0,95 € is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland. Het tarief van het bloc is 2,86 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christophe Drochon. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

ANIMAUX DISPARUS OU MENACÉS

Op de zegels worden een viertal uitgestorven en bedreigde diersoorten afgebeeld: de reuzenpanda, de zwarte neushoorn, de oeros en de Californische condor.

Reuzenpanda’s hebben met hun stompe kop met de door de zwarte vlekken groter lijkende ogen en hun zwartwitte vacht een uiterlijk dat sterk aan menselijke emoties appelleert. Panda’s communiceren onderling door geluidssignalen, die eerder op het blaten van schapen dan op het brullen van andere berensoorten lijken. Wanneer een reuzenpanda opgewonden is, kan deze een blaffend geluid voortbrengen. De gemiddelde leeftijd die in het wild bereikt wordt is circa 15 jaar.

De zwarte neushoorn heeft een grote kop met kleine ogen en ovale oren met donkere haartjes aan de rand. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is de zwarte neushoorn niet zwart maar leigrijs van kleur. Het dier heeft twee hoorns, waarvan de grootste hoorn vooraan zit, boven de neusgaten. Deze hoorn wordt over het algemeen langer dan 60 cm. Een tweede hoorn, maximaal 50 cm lang, staat tussen zijn ogen. Hij krijgt die hoorns al in zijn tiende maand. De zwarte neushoorn heeft een flexibele, puntige bovenlip waarmee hij takken kan afgrazen. Het staartje heeft aan de punt enkele stijve haren. De poten hebben drie tenen.

Hoewel de tegenwoordige runderen van de oeros afstammen, was de oeros groter. De schofthoogte van een oerosstier was waarschijnlijk 200 cm en die van de oeroskoe 180 cm. Zijn gewicht was rond de 800 tot 1.000 kg. Opvallend zijn de kleurverschillen tussen de stieren en de koe. Een koe en kalf waren roodbruin terwijl de stier zwartbruin tot zwart was. Met een smalle lichte aalstreep over zijn rug en een witte ring om kin en neus. De hoorns van de oeros waren karakteristiek voor deze soort en stonden naar voren gericht en naar binnen gekromd. De hoorns waren tot ongeveer 80 cm lang. De uiers van de koe waren klein en nauwelijks zichtbaar.

De Californische condor leefde oorspronkelijk in grote delen van Noord-Amerika, maar door jacht en gif wordt de Californische condor ernstig bedreigd en is hij in het wild vrijwel uitgestorven.

De zegels zijn op 22 juni 2009 uitgegeven in het thema “natuur”. De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,56 €, 0,56 €, 0,70 € en 0,90 €. Het tarief 0,56 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief 0,70 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief 0,90 € is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure is verzorgd door Christophe Drochon. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

LES ANIMAUX DE LA PRÉHISTOIRE

Op de zegels worden een viertal overzeese prehistorische dieren afgebeeld: een sabeltandtijger, een schrikvogel, een mammoet en een reuzenhert.

De sabeltandtijger is iets kleiner dan een leeuw, maar wat zwaarder gebouwd. Hij wordt ongeveer 1,5 meter lang met een korte staart en krachtige poten. De voorpoten zijn wat langer dan die van de huidige leeuwen. Hij weegt 200 tot 350 kilo. Het dier heeft twee grote sikkelvormige slagtanden (ongeveer 18 cm lang) en sterk vergrote hoektanden in de bovenkaak, die ook bij een gesloten bek naar buiten steken. De smilodon leefde in Noord- en Zuid-Amerika.

De phorusrhacos is een uitgestorven vogelgeslacht. De vogel voedt zich met kleine zoogdieren en kadavers. Vogelfossielen zijn heel zeldzaam omdat vogels zulke lichte, holle botten hebben. Tot voor kort waren er maar weinig resten van het skelet bekend. Met een licht gebouwd lijf en lange renpoten was deze vogelsoort wellicht het snelste dier van zijn tijd. Eind jaren negentig zijn in Florida en La Brea fossiele botten van de Noord-Amerikaanse schrikvogel gevonden.

Een gemiddelde mammoet is 3,5 tot 4 meter hoog bij de schouder en weegt zeven tot negen ton. Deze olifantachtige voedt zich voornamelijk met gras, wat en zware aanslag betekent op het gebit van het dier. Ook bladeren, twijgen en vruchten staan op het menu. Tijdens het leven worden de kiezen drie keer gewisseld en de mammoet sterft van de honger wanneer de laatste kiezen versleten zijn. Ongeveer  10.000 tot 12.000 jaar geleden stierf de mammoet uit.

Het reuzenhert is een grote uitgestorven hertachtige. Hij komt voor in grote gebieden van Europa en leeft tot ongeveer 5700 v. Chr. rond de Zwarte Zee. Het dier heeft een maximale schofthoogte van 3,5 tot 4 meter en kan zo’n 40 kilo wegen.

De zegels zijn op 21 april 2008 uitgegeven in het thema "natuur". De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,55 €, 0,55 €, 0,88 € en 0,65 €. Het tarief 0,55 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM Het tarief 0,88 € is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland. Het tarief 0,65 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp is van Christian Broutin. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

LES ANIMAUX DES DOM

Op dezegels worden een viertal overzeese beschermde dieren afgebeeld: een Guyana jaguar, een stormvogel, een wasbeer en een leguaan.

Guyana is het grootste overzeese departement van Frankrijk. De jaguar (jaguar de Guyane) is de grootste kat van Amerika. Het is een stevig gebouwd en krachtig dier met een brede kop en sterke kaken. De poten zijn relatief kort, maar erg sterk. De staart zorgt voor evenwicht bij het springen. De vacht is lichtgeel tot roodbruin met zwarte rozetten, ronde of ovale vlekken met daarin één of twee donkere stippen. Midden op de rug verandert de rij zwarte vlekken soms in een doorlopende lijn. Door de ronde pupillen kan de jaguar prima zien tijdens de schemering. De zachte voetkussentjes zorgen ervoor dat de jaguar goed kan sluipen. Ook heeft de jaguar intrekbare klauwen en lange stevige hoektanden. Op dit moment zijn er nog 15.000 exemplaren van deze bedreigde diersoort.

De stormvogel (pétrel de Barau) is een inheemse vogel van het departement La Réunion. De vogelsoort is ontdekt in de jaren zestig van de vorige eeuw. Bij ministerieel besluit behoort de pétrel de Barau sinds 17 februari 1989 tot de beschermde diersoorten. De vogel is 85 cm lang en een specialist is het vliegen vlak boven het wateroppervlak bij een sterke wind. Vandaar dat hij de bijnaam "taille-vent" heeft gekregen. In 2001 telde men in een afgeschermd gebied nog slechts 5.000 paren van deze vogelsoort.

Wasberen zijn direct herkenbaar aan hun karakteristieke zwart-met-witte gezichtsmasker en de ruige, zwartgeringde staart. Het aantal ringen is meestal vijf, maar varieert van vier tot tien. Het masker valt extra op door de grijze strepen die erboven en onder lopen. De wasbeer heeft een brede kop met een spitse snuit, kort, afgeronde oren, een gedrongen lichaamsbouw en lange poten. De lengte ligt tussen de 50 cm en 1 m en hij weegt maximaal 15 kg. De lange, dichte vacht varieert in kleur van grijsachtig bruin tot donkergrijs. De "racoon de Guadeloupe" komt eerder op een Franse zegel voor, namelijk in 1973 onder Yvert nummer 1754. Sinds 1954 behoort hij tot de beschermde diersoorten. Op Guadaloupe is de wasbeer zelfs het symbool van de beschermde diersoorten.

De groene leguaan is een reptiel en de bekendste vertegenwoordiger van de leguanen. De hagedis wordt in Midden-Amerika ook wel boomkip genoemd vanwege het smakelijke vlees. De "iguane des Antilles" is een bruinachtige soort dat zich onderscheidt van de groene leguaan doordat hij geen schubben heeft. Hij is circa 1,50 m lang en weegt ongeveer 3,5 kg. Er bestaan nog ongeveer 5.000 exemplaren waarvoor in 1998 een reddingsplan in werking is gesteld.

De zegels zijn 30 april 2007 uitgegeven in het thema "natuur". De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,60 €, 0,86 €, 0,54 € en 0,54 €. Het tarief 0,60 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het tarief 0,86 € is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland. Het tarief 0,54 €. is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Catherine Huerte. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

JEUNES ANIMAUX DOMESTIQUES

Op de zegel worden een viertal jonge huisdieren afgebeeld: een puppy, een kitten, een lammetje en een veulen.

Meer dan de helft van de Franse gezinnen bezit een huisdier, meestal een hond (10 miljoen) of een kat (7 miljoen). De meeste Fransen kopen hun huisdier niet, maar krijgen het cadeau van familie of vrienden. De lammetjes en de veulens, symbolen van onschuld, doen ons denken aan de groene weiden. De dierenbescherming is de grootste organisatie die opkomt voor de belangen van alle dieren. Het devies is: respect voor het dier, de natuur, het leven en de mens. De dierenbescherming werkt ook hard aan verbetering van de (Europese) wetgeving en probeert diervriendelijk (koop)gedrag te stimuleren door het zorgen voor de dieren te benadrukken.

De zegels zijn op 24 april 2006 uitgegeven in het thema "natuur". De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,53 €, 0,53 €, 0,82 € en 0,55 €. Het tarief € 0,53 is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief € 0,82 is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het tarief van € 0,55 is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot de Europese Unie en Zwitserland. Het ontwerp is van Christian Broutin. De gravure van de zegels is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý
Charte de l'environnement

CHARTE DE L'ENVIRONNEMENT

Op de zegel worden de eigenschappen van het gezonde leefmilieu op een rol perkament ontvouwd.

Op 1 maart 2005 zijn tien artikelen aan de Franse Grondwet toegevoegd. Deze tien artikelen, geredigeerd door Yves Coppens, omschrijven het handvest voor het leefmilieu in termen van rechten en plichten van de burgers. Samengevat komt dit neer op het recht om te leven in een gezonde leefomgeving en de plicht om bij te dragen aan het verbeteren van de leefomgeving. De President van Frankrijk heeft een aantal malen aangegeven dat de huidige generatie waarschijnlijk de laatste is die het leefmilieu nog kan behoeden voor de definitieve vernietiging ervan.

De zegel is op 6 juni 2005 uitgegeven in het thema "natuur". Het tarief is 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Christian Broutin. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is héliogravure sur papier recyclé alga carta naturale verde.

Terug naar boven Ý

ORCHIDÉES

Op de zegels worden een viertal orchideeën afgebeeld: orchidee Aphrodite, orchidee Mabel Sanders, orchidee Sabot de Vénus en de orchidee Papillon.

De Aphrodite onderscheidt zich van de andere soorten orchideeën door haar stervormige bloemen. De orchidee bloeit meerdere keren per jaar, vooral in de lente. De bloemen komen voor in allerlei kleuren behalve blauw.

De Mabel Sanders is waarschijnlijk de bekendste en meest verspreide soort. Oorspronkelijk komt zij uit Zuid-Azië en de Filippijnen. De bloemen hebben geen geur. De kleuren variëren van groen en wit tot bruin, rood en roze.

De Sabot de Vénus komt oorspronkelijk uit de Jura, maar komt ook in Canada en de Verenigde Staten voor. In Frankrijk is het een beschermde bloemsoort. Deze soort bloeit van het voorjaar tot in de zomer. De kleuren zijn geel, purper en bruin.

De Papillon komt oorspronkelijk uit Centraal Amerika. De kleur is meestal geel tot oranje, soms met fragmenten bruin, wit, roze of rood.

De zegels zijn op 25 april 2005 uitgegeven in het thema "natuur". De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc. Het bijzondere van het bloc is dat het ruikt zoals de orchideeën ruiken. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,82 €, 0,53 €, 0,53 € en 0,55 €. Het tarief € 0,82 is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het tarief € 0,53 is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van € 0,55 is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot de Europese Unie en Zwitserland. Het ontwerp en de gravure van de zegels zijn verzorgd door Gilles Bosquet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ANIMAUX DE LA FERME

Op de zegels worden een viertal boerderijdieren afgebeeld: de kip, het konijn, de koe en de ezel.

Kippen zijn al heel oud. De oorsprong ligt in Oost-Azie. De Franse kippen stammen af van het Bankivahoen, ook wel het Rode Boshoen genoemd. Het is een schuw, wantrouwig en sluw dier, dat net zo groot is als een krielkip.

Konijnen zijn heel sociale groepsdieren die in holen leven. ’s Nachts worden ze actief. Zij komen in grote delen van de wereld voor. Hun oorsprong ligt in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Konijnen leven in groepen van één mannetje (ram) en één tot vijf vrouwtjes (voedsters) en een aantal jongen.

Vroeger leefden koeien in het wild en werden ook helemaal niet gemolken. Het vlees van de koeien werd ook niet gebruikt. Mensen jaagden toen op koeien om hun hoorns omdat ze daar geld mee konden verdienen. In Frankrijk komen ongeveer twintig miljoen koeien voor.

Ezels hebben een reputatie op te houden als eigenzinnig. Deze reputatie heeft vooral te maken met hun intelligentie, voorzichtigheid en levensbehoud. Ze zijn b.v. moeilijk te porren als ze met gevaar voor eigen leven gedwongen worden. In Frankrijk komen ze al in de tiende eeuw voor.

De zegels zijn op 26 april 2004 uitgegeven in het thema "natuur". De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc waarop een boerderij met de vier zegels is afgebeeld. Het tarief is respectievelijk 0,50 €, 0,45 €, 0,50 € en 0,75 €. Het tarief van € 0,45 is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het tarief van € 0,50 is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het tarief van € 0,75 is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp van de zegels is van Christophe Drochon. De gravures zijn verzorgd door Jacky Larrivière (de kip), Claude Jumelet (het konijn en de ezel) en Pierre Albuisson (de koe). De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

OISEAUX D'OUTRE-MER

Op de zegels worden respectievelijk de blauwkopkolibrie, de granaatkolibrie, de paradijsvliegenvanger en de toekan afgebeeld. Deze vogels behoren tot de beschermde diersoorten.

De talrijke soorten kolibries variëren in grootte van die van een hommel tot die van een kleine zwaluw. De meeste vertonen schitterende kleuren. De blauwkopkolibrie komt onder diverse namen voor. Het vogeltje wordt bijna uitsluitend in de bergen en de bossen van Martinique aangetroffen. De grootte is maximaal 11 cm.

Ook de granaatkolibrie komt onder diverse namen voor. Guadeloupe is de thuisbasis maar ook in de bossen en de bananenplantages van de Antillen wordt het vogeltje gesignaleerd. De grootte is 12,5 cm. Het voedt zich met nectar en insecten.

De Paradijsvliegenvanger woont op het eiland Réunion. Het is absoluut verboden op het vogeltje te jagen, het als huisdier te hebben of ook maar iets in de weg te leggen! De grootte is 15 cm.

De toekan komt op Guyana voor als beschermde diersoort, maar in Latijns Amerika mag er gewoon op gejaagd worden. Er zijn 37 soorten die meestal in de bossen leven. De grootte ligt tussen de 30 en 60 cm.

De zegels zijn op 24 maart 2003 uitgegeven in het thema "natuur". De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc waarop de fauna met de vier zegels is afgebeeld. Het tarief is respectievelijk 0,41 €, 0,46 €, 0,69 € en 0,46 €. Het tarief van 0,41 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het tarief van 0,46 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het tarief van 0,69 € is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp is van René Mettier. De gravure is verzorgd door respectievelijk Jacky Larrivière, Pierre Albuisson en Claude Jumelet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

FAUNE MARINE

Op de zegels worden respectievelijk de lederschildpad, de grijze dolfijn, de zwaard­walvis en de zeehond afgebeeld.

De lederschildpad is de grootste van de zeven zeeschildpadsoorten en kan een maximumgewicht van 600 kg bereiken. Lederschildpadden hebben het meest ge­specialiseerde voedingspatroon van alle zeeschildpadden; ze eten uitsluitend kwallen.

De grijze dolfijn (de tuimelaar) komt vrijwel over de gehele wereld voor in warmere zeeën. De kop is stomp zonder uitstekende snuit. Het mannetje kan een lengte tot 4 m bereiken met een gewicht tot 400 kg.

De huid van de zwaardwalvis of orka is aan de rugzijde zwart, aan de buikzijde wit. Halverwege de rug bevindt zich een driehoekige vin die tot 1,8 m hoog kan worden. Het mannetje wordt tot 9,5 m lang met een gewicht tot 7000 kg en meer. Het vrouwtje wordt tot ca. 7 m lang.

Zeehonden zijn gekenmerkt door het ontbreken van oorschelpen, een korte hals en weinig beweeglijke achterpoten, die niet naar voren gedraaid kunnen worden. Zeehonden zijn kustbewoners, die ook in het water kunnen slapen. Zij voeden zich met vis en inktvissen, soms ook met schaaldieren.

De zegels zijn op 6 mei 2002 uitgegeven in het thema "natuur". De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc waarop een onderwaterfragment met de vier zegels is afgebeeld. Het tarief is respectievelijk 0,41 €, 0,46 €, 0,46 € en 0,69 €. Het tarief van 0,41 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het tarief van 0,46 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het tarief van 0,69 € is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Christian Broutin. De gravure is verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

LES ANIMAUX DES BOIS

Op de zegels worden respectievelijk de ree, de eekhoorn, de hermelijn en een egel afgebeeld.

De ree bewoont beschut terrein met voldoende dekking in de vorm van dicht struikgewas of bos. Tegen de schemering verlaten de dieren de dekking om te gaan grazen. De dieren leven in de zomer in familieverband en in de winter in grotere groepen.

De eekhoorn is een dagdier, dat een voorkeur heeft voor naaldhout. Het dier beweegt zich uiterst behendig door de bomen. De eekhoorn houdt geen winterslaap, maar wel een winterrust. Tegen de winter worden op diverse plaatsen voorraden noten aangelegd.

De hermelijn behoort tot de marterachtigen. Vaak jaagt hij wel vijf uur per dag op muizen, ratten, vogels, konijnen en andere dieren. Tijdens de wintermaanden verandert de vacht van de normale kastanjebruine kleur met wit naar sneeuwwit met een zwart puntje aan de staart.

De egel is een schemeringsdier dat zich voedt met klein gedierte en vruchten. Het grotendeels met geelbruine stekels bezette lichaam wordt bij gevaar opgerold. De egel komt in Europa op grote schaal voor.

De zegels zijn op 23 april 2001 uitgegeven in de serie "natuur". De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal bloc waarop een bosachtige omgeving met de vier zegels is afgebeeld. Het tarief is respectievelijk 3,00 F (0,46 €), 2,70 F (0,41 €), 4,50 F (0,69 €) en 3,00 F (0,46 €). Het tarief van 3,00 F (0,46 €) is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het tarief van 2,70 F (0,41 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het tarief van 4,50 F (0,69 €) is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Christophe Drochon. De gravure is verzorgd door Anne-Claude Paré. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

FAUNE et FLORE

Op de zegels worden respectievelijk de netgiraf, een vlinder, een allosaurus en een tulp in een over twee zegels doorlopend beeld, afgebeeld.

De gewone giraf leeft in Afrika in een gebied dat zich uitstrekt van het zuidelijk ge­deelte van de Sahara tot aan de Kaap. De afgebeelde soort met een netwerkvor­mige huid (camelopardalis recticula) komt voor in Somalië en Kenia. De giraf kan tot 5.80 meter hoog worden en tot twee ton wegen. De giraf heeft perfecte ogen en kan tot een kilometer in de verte kijken. Giraffen leven in groepen van maximaal vijftig dieren. De natuurlijke vijand is de mens.

Dagvlinders gedijen in het tropische klimaat van de Amazone. In rupsvorm is de afgebeelde papillon sardanapale kleurloos en bezit hoorntjes en twee lange staarten. Eenmaal ontwikkeld als vlinder bezit deze soort mooie kleuren. Het mannetje is bedekt met lange zijdeachtige draden. De papillon sardanapale heeft vier poten in tegenstelling tot vele andere insecten die zes poten bezitten.

De Allosaure leefde in circa 150 miljoen jaar geleden in Noord Amerika. Het dier kon tot twaalf meter lang worden en behoorde tot de vleeseters. Het dier heeft een lange kop, kaken met zeventig scherpe tanden en een krachtige nek. Het dier heeft krachtige poten met klauwen en een enorme staart. De dinosaurus was de natuurlijke vijand van vele dieren.

De tulipa lutea (de velijn soort) vormt sinds de zeventiende eeuw een ideaal voed­sel voor planteneters en vegetariërs. Ook is deze bloem een veel geschilderd ob­ject. De afgebeelde soort maakt onderdeel uit van de uitgebreide verzameling van Lodewijk XIV.

De zegels zijn op 19 juni 2000 uitgegeven in de serie "natuur". De zegels zijn ook uitgegeven in de vorm van een speciaal block. Het tarief is respectievelijk 3,00 F (0,46 €), 2,70 (0,41 €), 3,00 F (0,46 €) en 4,50 (0,69 €). Het tarief van 3,00 F (0,46 €) is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het tarief van 2,70 is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het tarief van 4,50 is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christian Broutin naar foto's van M.N.H.N (Muséum National d’Histoire Naturelle). De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý