Luchtpost

(Bijgewerkt op: 09-08-2016)

ÉDOUARD NIEUPORT

Op de zegel wordt een portret van Édouard Nieuport met op achtergrond het Nieuwport gevechtsvliegtuig type BB Nieuport 11 afgebeeld.

Édouard de Niéport, meestal bekend als Édouard Nieuport, werd op 24 augustus 1875 in Blida geboren. Hij was met zijn broer Charles in 1909 mede-oprichter van de gelijknamige Nieuwpoort aircraft manufacturing company. Ook geniet Édouard als vliegtuigontwerper en piloot in de periode vanaf het ontstaan van de luchtvaart tot de Eerste Wereldoorlog. Als piloot zette hij op 11 mei 1911 een nieuw wereldrecord snelheid van bijna 120 km/u neer. Édouard de Niéport overleed op 16 september 1911 in het hospitaal van Verdun.

De zegel is op 10 juni 2016, uitsluitend in de vorm van een mini-feuille, uitgegeven in het thema "luchtpost". Het tarief is 4,80 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 251 tot 500 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het mini-feuille bedraagt 48,00 €. Het ontwerp is van Romain Hugault. De gravure is verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is offset/taille-douce.

Terug naar boven Ý

GASTON CAUDRON

Op de zegel wordt Gaston Caudron afgebeeld met op de achtergrond het watervliegruig de Caudron G3.

Gaston Caudron, een Franse luchtvaartpionier, werd geboren op 18 januari 1882. Samen met zijn broer René richtten zij in 1910 de eerste vliegschool ter wereld op en in 1912 bouwden zij het eerste watervliegtuig ter wereld. De gebroeders Caudron waren landbouwers met een passie voor de luchtvaart. Gaston vloog als eerste over de verboden stad, de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. Gaston Caudron kwam op 10 december 1915 aan boord van een Caudron R-4 op het vliegveld van Lyon-Bron om het leven.

De zegel is op 22 juni 2015, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema "luchtpost" Het tarief is 4,10 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 251 tot 500 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het bloc bedraagt 41,00 €. Het ontwerp is van Jame’s Prunier. De gravure is verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is offset / taille-douce.

Terug naar boven Ý

CAROLINE AIGLE

Op de zegel wordt Caroline Aigle afgebeeld met op de achtergrond een gevechtsvliegtuig, type Mirage 2000.

Caroline Aigle, een Franse vliegenier, werd geboren op 12 september 1974 in Montauban. Op vijfentwintig jarige leeftijd werd zij de eerste vrouwelijke gevechtspiloot in het Franse leger. Haar veelbelovende militaire carrière werd overschaduwd doordat zij aan kanker leed. Zij werd postuum onderscheiden met de medaille de l’Aeronautique. Zij was een fervent sporter en vertegenwoordigde de luchtmacht bij internationale sportwedstrijden. Caroline Aigle overleed aan kanker op 21 augustus 2007 in Dijon.

De zegel is op 7 april 2014 uitgegeven in het thema “luchtpost”. Het tarief is 3,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 251 tot 500 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. De zegel is ook uitgegeven in de vorm van een mini-feuille van tien zegels. Het ontwerp is van Pierre-André Cousin. De gravure is verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is offset / taille-douce.

Terug naar boven Ý

1RE TRAVERSÉE DE LA MÉDITERRANÉE

Op de zegel wordt de Morane H en de kustlijn afgebeeld.

In het Frankrijk van vóór de Eerste Wereldoorlog werd het vliegtuig serieus genomen en verschenen diverse ontwerpen waarmee waagstukjes werden uitgevoerd. In 1911 vloog Louis Blériot over Het Kanaal. Wereldnieuws en iedereen die iets over luchtvaart weet, weet dat. De originele Blériot XI is nog steeds te bewonderen in het Musée des Arts et Métiers in Parijs. Minder bekend is de oversteek over de Middellandse Zee. Op 23 september 1913 vloog Roland Garros met een Morane-Saulnier Type G in 7 uur en 53 minuten van Fréjus in Frankrijk naar Bizerte in Tunesië. De Morane-Saulnier G was een houten, met linnen bespannen sportvliegtuig dat in 1912 zijn eerste vlucht maakte. Het was een succesvol vliegtuig en Roland Garros behaalde in april 1913 met een met drijvers uitgevoerde versie de tweede plaats in de Schneider Cup race. Om de oversteek te vieren heeft Association Replic Air een vliegende replica gebouwd, waarmee de Fransen de vlucht van Roland Garros eerdaags over willen doen. De replica maakte op 10 augustus 2013 een succesvolle eerste vlucht.

De zegel is op 23 september 2013 uitgegeven in het thema luchtpost. Het tarief is 3,40 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 251 tot 500 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. De zegel is ook uitgegeven in de vorm van mini-feuille van tien zegels. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Romain Hugault. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

1ER SAUT EN PARACHUTE D’ADOLPHE PÉGOUD

Op de zegel wordt een portret van Adolphe Pégoud afgebeeld.

Adolphe Célestin Pégoud, een bekende Franse piloot, werd op 13 juni 1889 in Mont-ferrat (Isère) geboren. Hij was de eerste jachtvlieger die meer dan vijf vijandige toestellen naar beneden heeft gehaald. Pégoud diende van 1907 tot 1913 in het Franse leger. Hij haalde zijn vliegbrevet op 21 september 1913 en werd testpiloot voor Louis Blériot in de Blériot XI. Hij was de eerste piloot die met een parachute uit een vliegtuig sprong. Tijdens een serie testvluchten maakte hij een loop, naar alle waarschijnlijkheid de eerste die ooit werd gevlogen. Op 31 augustus 1915 werd Adolphe Pégoud door een van zijn Duitse leerlingpiloten (onderofficier Kandulsky) neergeschoten bij Petit-Croix (Territoire de Belfort). Bij zijn begrafenis dropte Kandulsky een rouwkrans boven de Franse linies.

De zegel is op 14 juni 2013 uitgegeven ter herinnering aan de eerste parachutesprong, honderd jaar geleden. Het tarief is 2,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 101 tot 250 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Bovendien is de zegel in de vorm van een mini-feuille uitgegeven. De prijs van de mini-feuille bedraagt 25,50 €. Het ontwerp is van Jame’s Prunier. De gravure is verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

PREMIÈRE LIAISON POSTALE NANCY – LUNÉVILLE

Op de zegel wordt de eerste postvlucht in Frankrijk vanuit diverse perspectieven afgebeeld.

Het begin van de twintigste eeuw staat in het teken van de snelle ontwikkeling van de luchtvaarttechniek. De gebroeders Wright uit de Verenigde Staten waren de eersten die in 1903 een gecontroleerde vlucht maakten. De Fransman Louis Blériot was in 1909 de eerste die het Kanaal door de lucht bedwong. Op 18 februari 1911 vond de eerste officiële postvlucht plaats. Vanuit Allahabad vloog Henri Péquet 6500 brieven naar Naiini over een afstand van ongeveer 10 kilometer. Op 31 juli 1912 was de eerste postvlucht in Frankrijk een feit. Op die datum werden om 7.16 uur de eerste drie zakken luchtpost, bestaande uit berichten, kranten en brieven, door André Nicaud in 17 minuten tijd van Nancy naar Lunéville gevlogen.

De zegel is op 30 juli 2012, uitsluitend in de vorm van een minifeuille, uitgegeven als herinnering aan het feit dat de eerste luchtpostvlucht in Frankrijk honderd jaar geleden plaatsvond. Het tarief is 3,00 €. Dit tarief is bestemd voor bijfrankering. Het tarief van de minifeuille is 30,00 €. Het ontwerp is van Jame’s Prunier. De gravure is verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

HENRI PÉQUET

Op de zegel wordt Henri Péquet afgebeeld.

Henri Péquet, een Franse luchtvaartpionier, werd geboren op 1 februari 1888 in Bracquemont (Seine-Maritime). Henri Péquet is de eerste piloot die officieel poststukken door de lucht vervoerde en aldus de geschiedenis van de luchtpost opende. Dat gebeurde op 18 februari 1911, tijdens de “United Provinces Exhibition”, tussen Allahabad en Naini Junction, twee Indiase steden die tien kilometer uit van elkaar liggen. Deze vlucht met de Humber-Sommer tweedekker met ongeveer 6.000 poststukken aan boord duurde 27 minuten. De gevlogen poststukken kregen een speciaal stempel “First Aerial Post UP Exhibition Allahabad 1911”. Na het succes van 18 februari ontstond op 22 februari de eerste reguliere luchtpostverbinding.

De zegel is op 19 februari 2011 uitgegeven in het thema “beroemde personen”. Bovendien is de zegel in de vorm van een mini-feuille uitgegeven. Het tarief is 2 €. Dit tarief is bestemd voor bijfrankering. Het ontwerp is van Jame’s Prunier. De gravure is verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce / offset.

Terug naar boven Ý

HENRI FABRE

Op de zegel wordt Henri Fabre met zijn watervliegtuig “Le Canard” afgebeeld.

Henri Fabre werd op 29 november 1882 in Marseille geboren. Hij was een Frans ingenieur, vliegenier en uitvinder van het eerste watervliegtuig in de geschiedenis “Le Canard”. Hij maakte de eerste succesvolle vlucht van 800 meter met een watervliegtuig op 28 maart 1910. Het bijzondere aan een watervliegtuig is dat het kan starten en landen op het water. De meeste watervliegtuigen hebben in plaats van wielen drivers. Het vliegtuig “Le Canard” had een driver aan de voor- en aan de achterkant en een 50pk motor. Henri Fabre overleed op 30 juni 1984 in Le Touvet (Isère).

De zegel is op 29 maart 2010 uitgegeven in het thema “luchtpost”. Bovendien is de zegel in de vorm van een mini-feuille uitgegeven. Het tarief is 3,00 €. Dit tarief is bestemd voor verzending (courrier international économique) van een brief tot 250 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp is van Pierre-André Cousin. De gravure is verzorgd door Jacky Larrivère. De drukvorm is taille-douce / offset.

Terug naar boven Ý

LOUIS BLÉRIOT TRAVERSÉE DE LA MANCHE

Op de zegel wordt een portret van Louis Blériot met op de achtergrond zijn vliegtuig afgebeeld.

Louis Blériot had op 25 juli 1909 in totaal 37 minuten nodig om de 45 km lange afstand van Calais naar Dover te voltooien. Hij was hiermee de eerste persoon die deze oversteek per vliegtuig maakte Louis Blériot werd op 1 juli 1872 geboren in Cambrai (Nord) en ontwikkelde al snel een interesse voor luchtvaart. Al in 1900 bouwde hij een toestel waarvan de vleugels door middel van een motor heen en weer bewogen. Er werkelijk mee vliegen lukte hem niet. Blériot was de eerste die een geslaagde eendekker bouwde, namelijk de Blériot V. Helaas stortte dit vliegtuig snel neer. De Londense Dai-ly Mail loofde op een gegeven moment £ 1.000,00 uit voor degene die als eerste het Kanaal over zou vliegen. Blériot raakte enthousiast en begon met de bouw van de Blériot XI. Na het behalen van een Europees record, durfde hij de vlucht over het Kanaal aan. Louis Blériot overleed op 1 augustus 1936 in Parijs.

De zegel is op 27 juli 2009 uitgegeven in het thema “luchtpost”. Bovendien is de zegel in de vorm van een mini-feuille uitgegeven. Het tarief is 2 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief Écopli van minder dan 100 g van Réunion naar (b.v.) Nederland. Het ontwerp is van Jame’s Prunier. De gravure is verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is mixte taille-douce / offset.

Terug naar boven Ý

LA PATROUILLE DE FRANCE

Op de zegel wordt een vlucht van de PAF boven de Arc de Triomph en een Alphajet afgebeeld.

In 1931 werd het eerste demonstratieteam van Frankrijk opgericht onder de naam Patrouille d’Etampes. Dit team werd opgericht door instructeurs van een locale vliegschool. Al vrij snel hierna mocht het team vluchten uitvoeren voor Frankrijk. In 1937 werd de naam gewijzigd in Patrouille de l’Ecole de l’air. Na de oorlog, in 1947, werd er opnieuw een demonstratieteam opgericht, maar dit keer als onderdeel van de Franse luchtmacht. Een voormalige piloot van het Patrouille d’Etampes team begeleidde het team. De vloot bestond uit twaalf vliegtuigen die in 1953 werden vervangen door vier F 84 Thunderjets. Op 17 mei van dat jaar werd de naam gewijzigd in Patrouille de France, beter bekend als PAF. In de jaren die volgden werden vliegtuigen vervangen door moderner materiaal. De PAF treedt veel op in het buitenland en is door hun wervelende shows over de hele wereld geliefd geworden bij het publiek. Momenteel bestaat de PAF uit 8 piloten die vliegen met de blauw-wit-rood gekleurde Alphajets, zeer wendbare straaljagers van de Franse luchtmacht.

De zegel is op 15 september 2008 uitgegeven in het thema “luchtpost”. Het tarief is 3,00 €. Dit tarief Dit tarief wordt gebruikt voor bijfrankering. Het ontwerp is van Pierre-André Cousin. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce en offset.

Terug naar boven Ý

HÉLICOPTÈRE

Op de zegel wordt de moderne EC130 helikopter afgebeeld.

Op 13 november 1907 maakt Paul Cornu de eerste vrije vlucht met een helikopter. Hij maakt deze vlucht in het plaatsje Coquainvilliers en vliegt gedurende 20 seconden 30 centimeter hoog. De 6,20 meter lange helikopter (ook wel bekend als "de vliegende fiets") bestaat uit een 24 pk Antoinette motor en twee tegengesteld draaiende rotors met een diameter van 6 meter. Louis en Jacques Bréguet en professor Richez zijn de bouwers van deze wentelwiek, Op 24 mei 1940 voerde Igor Sikorsky de eerste succesvolle vlucht uit met een helikopter met één rotor. In 1955 wordt de Alouette II, uitgerust met een turbinemotor, als eerste helikopter ingezet voor civiele doeleinden. De EC130 biedt plaats aan 7 à 8 personen en speelt door zijn zeer ruime cabine een belangrijke rol in het personenvervoer door de lucht. De EC130 is voorzien van de modernste technologie. De breedte van de cabine is 2,03 m. Het toestel wordt sinds 2002 in Frankrijk gebruikt voor certificering door de Rijks Luchtvaart Dienst.

De zegel is op 19 februari 2007 uitgegeven in het thema "luchtpost". Bovendien is de zegel in de vorm van een mini-feuille van 10 zegels uitgegeven. Het tarief 3,00. €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Didier Thimonier. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

AIRBUS A 380

Op de zegel wordt de Airbus A380 afgebeeld.

De Airbus A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Het wordt gemaakt door het Europese bedrijf Airbus. Op 18 januari 2005 werd het vliegtuig officieel gepresenteerd in de Franse stad Toulouse in aanwezigheid van ongeveer 5.000 toeschouwers, onder wie de vier regeringsleiders van de deelnemende landen. Enkele indrukwekkende getallen zijn: het gewicht 560 ton, de hoogte 24,10 meter, de lengte 73 meter, landingsgestel 20 wielen, vleugelwijdte 79,8 meter en plaats voor 850 passagiers. De eerste testvlucht had plaats op 27 april 2005.

De zegel is op 26 juni 2006 uitgegeven als luchtpostzegel. De zegel is tevens uitgegeven in de vorm van een bloc van 10 stuks. Het tarief is 3,00 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 200 gram naar landen buiten de Europese Unie en naar Noord Afrika. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Cassian Koshorst. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ADRIENNE BOLLAND

Op de zegel wordt een portret van Adrienne Bolland met op de achtergrond een landschap, waarboven een vliegtuig, afgebeeld.

Adrienne Bolland werd op 25 november 1895 in Arcueil (Val-de-Marne) geboren. Zij was een uitzonderlijke vrouw, een pionier van de luchtvaart. Zij was de eerste vrouw die in 1921 over de Andes vloog met een Gaudron G3. Zij steeg op in Mendoza in Argentinië en landde na drie uur en een kwartaal in Santiago in Chili. Zij vloog ook met een Gaudron C127. Adrienne Bolland overleed op 18 maart 1975 in Parijs.

De zegel is op 24 oktober 2005 uitgegeven als luchtpostzegel. De zegel is tevens uitgegeven in de vorm van een minifeuille van 10 stuks. Het tarief is 2 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een ECOPLI (ECOnomique Lettre Simple Intérieur) van 110 g naar TOM (Territoire d'Outre-Mer: Nieuw Caledonië, St Pierre et Miquelon, Polynesië). Dit tarief wordt als volgt verklaard. De verzending van een écopli van meer dan 100 g en minder dan 250g kost 1,45 € + 11 maal 0,05 € = 2 €. Het ontwerp is van Christophe Drochon. De gravure is verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is een mix van taille-douce en offset.

Terug naar boven Ý

MARIE MARVINGT

Op de zegel wordt een portret van Marie Marvingt met een vliegtuig afgebeeld. Marie Marvingt werd geboren op 20 februari 1875 in Aurillac (Cantal). Met zwemmen, schermen, schieten, schansspringen, schaatsen en bobsleeën won zij vele prijzen. In 1901 maakte Marie Marvingt haar eerste ballonvlucht. In 1907 maakte zij haar debuut als ballonvlieger. Op 26 oktober 1909 maakte zij als eerste vrouwelijke piloot solo met een ballon de oversteek van het vaste land naar Engeland. Op 30 januari 1955 ontving zij de onderscheiding van de Federation National d'Aeronautique van de Sorbonne voor haar levenswerk: initiator van het ambulancevliegtuig. Op tachtigjarige leeftijd leerde zij nog een helikopter te besturen. Marie Marvingt overleed op 24 december 1963. Zij is de meest onderscheiden vrouw in de geschiedenis van Frankrijk met meer dan 34 medailles en andere onderscheidingen.

De zegel is op 5 juli 2004 uitgegeven als luchtpostzegel. De zegel is tevens uitgegeven in de vorm van een minifeuille van 10 stuks. Het tarief is 5,00 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 750 gram naar landen behorend tot zone A van de Tarifs courrier international in de tariefcategorie Economique. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is een mix van taille-douce en offset.

Terug naar boven Ý

JACQUELINE AURIOL

Op de zegel worden een portret van Jacqueline Auriol met een vliegtuig afgebeeld.

Jacqueline Auriol werd geboren op 5 november 1917 in Challans (Vendée). Op 10 maart 1948 haalt zij haar vliegbrevet en werd stuntvlieger. In 1950 haalde zij haar militair vliegbrevet en werd testpiloot. In twintig jaar maakt Jacqueline Auriol meer dan 5.000 vlieguren in meer dan 150 vluchten. Jacqueline Auriol heeft allerlei snelheidsrecords meerdere keren gebroken, doorbrak de geluidsgrens en vloog de Concorde. Zij overleed op 11 februari 2000.

De zegel is op 23 juni 2003 uitgegeven als luchtpostzegel. De zegel is tevens uitgegeven in de vorm van een minifeuille van 10 stuks. Het tarief is 4,00 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 300 gram naar landen buiten de Europese Unie en naar Noord Afrika, voor verzending van een brief tot 200 gram naar Midden Amerika, het Caribisch gebied, Zuid Amerika en Azië en als toeslag voor een aangetekende brief naar het buitenland. Het ontwerp is van Christophe Drochon. De gravure is verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce in combinatie met offset.

Terug naar boven Ý

PREMIER VOL AIRBUS A 300

Op de zegel wordt de A 300 op de startbaan en ook de jaartallen 1972 en 2002 afgebeeld.

De Airbus A 300 is het resultaat van een internationale samenwerking van Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, België en Nederland. De eerste vlucht vond plaats op 28 oktober 1972. Van de A 300 zijn twee modellen: de A 300-B2 en de A 300-B4. Het eerste type heeft een actieradius van 4.635 km en een capaciteit van 251 passagiers. Het tweede type heeft een actieradius van 4.580 km en een capaciteit van 345 passa­giers. Opvolgers van de A 300 zijn de A 310 en de A 320.

De zegel is op 28 oktober 2002 uitgegeven ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van dit type vliegtuig. Bovendien is de zegel in de vorm van een minifeuille van 10 zegels uitgegeven. Het tarief is € 3,00. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 200 gram naar landen buiten de Europese Unie en naar Noord Afrika. Het ontwerp is van Cassian Koshorst. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý