Kunst

(Bijgewerkt op: 09-08-2016)

CHARLES GLEYRE

Op de zegel wordt het kunstwerk "Les illusions perdues" afgebeeld.

Marc Gabriel Charles Gleyre, een Zwitserse kunstschilder, werd op 2 mei 1806 in Chevilly geboren. Behalve kunstschilder was Gleyre ook een virtuoze tekenaar. Hij was een vertegenwoordiger van de academische schilderkunst van de 19e eeuw. Vanaf 1825 studeerde hij in Parijs aan de École des Beaux-Arts. Hij werd in 1843 aan dit instituut van Parijs benoemd tot Professeur. Gleyre had in Parijs een beroemde privéschool. Onder zijn studenten bevonden zich Claude Monet en Auguste Renoir. Marc Gabriel Charles Gleyre overleed op 5 mei 1874 in Parijs.

De zegel is op 5 juni 2016 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 1,60 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 21 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Charles Gleyre. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

PORTRAITS AUTOPORTRAITS

Op de twaalf zelfklevende zegels worden geschilderde (zelf) portretten afgebeeld.

"Jonge boer" van Paul Gaugin, "zoon van Cézanne" van Paul Cézanne, "jonge vrouw met zwarte hoed" van Auguste Renoir,"jonge vrouw met bloem in het haar" van Berthe Morisot, "Margot Lux met grote hoed" van Mary Cassatt, "Irma Brunner, de Weense" van Edouard Manet, "Leon Bonnat" van Edgar Degas, "zelfprotret" van Gustave Caillebotte, "jong meisje" van Armand Guillaumin, "zelfprotret" van Vincent van Gogh, "Blanche Hoschedé" als kind van Claude Monet en "vrouw met groene hoofddoek" van Camille Pissarro.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 4 april 2016, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven ter gelegenheid van het Normandy Impressionniste. De tariefaanduiding is Lettre verte. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief van het carnet is 8,40 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylve Patte. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

MÉTIERS D'ART

Op de zegel wordt een steenhouwer afgebeeld.

De sculptuur "oorlog en vrede" van August Préault is de eerste zegel van een serie ontleend aan kunstenaars. August Préault werd op 9 oktober 1809 in Parijs geboren. Préault behoort met Bayre, Rude en met zijn leraar David d'Angers tot de belangrijkste beeldhouwers van de Franse Romantiek. Tussen 1830 en 1850 veroorzaakte hij met zijn eigenzinnige werk, vrij van modieuze stromingen en oudere invloeden, veel opschudding in de kunstwereld. Hij verkeerde in de revolutionaire kringen vanaf 1830 en telde onder zijn vrienden veel kunstenaars, dichters, toneelschrijvers en spelers. Tot zijn hoofdwerken behoren naast portretmedalllions van collega's, acteurs en dichters, het mysterieuze grafmonument "Stilte" (1842) en zijn meesterlijke uitbeelding van Shakespeare's Ophlia (1843). Augustine Préault overleed op 11 januari 1879 in Parijs.

De zegel is op 4 april 2016 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Louis Geneste. De gravure is verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

JAN TOOROP

Op de zegel wordt het kunstwerk "Annie Hall met melkkan" afgebeeld.

Johannes Theodorus (Jan), een Nederlandse beeldend kunstenaar, werd op 20 december 1858 in Poerworedjo (Midden-Java) geboren. Aanvankelijk schilderde hij in impressionistische stijl, maar via het pointillisme in Parijs ontwikkelde hij zich tot symbolistisch schilder. Ook was hij actief als portrettekenaar en ontwierp hij keramiek, reclameaffiches en boekbanden. De Nederlandse art nouveau wordt vaak met zijn werk geassocieerd. Op 1 juni 1886 trad Jan Toorop in het huwelijk met Annie Josephine Hall. Jan Toorop had een donkere huidskleur en verhulde niet dat hij van gemengde afkomst was, een Indo in het Nederlandse taalgebruik. Zijn exotische uiterlijk had een betoverende invloed op sommige bewonderaars, vooral vrouwelijke, die hij vermaakte met verzonnen verhalen over de Javaanse aristocratie. Zijn onderhoudende en beminnelijke aard bezorgde hem gemakkelijk vrienden. Jan Toorop overleed op 3 maart 1928 in Den Haag.

De zegel is op 22 februari 2016 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 2,80 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 101 tot 250 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Jan Toorop. De gravure is verzorgd door Sylvie Patte. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

MARK ROTHKO

Op de zegel wordt een onbenoemd kunstwerk van Mark Rothko afgebeeld.

Mark Rothko (Marcus Rothkowitz, zoals hij oorspronkelijk heette), een Amerikaanse schilder, werd geboren op 25 september 1903 in Daugavpils, Letland. Hij was een vertegenwoordiger van het abstract expressionisme, de zogenaamde colorfield-stroming. Van 1921 tot 1923 studeerde hij aan de Yale-universiteit in New Haven (Connecticut). In 1925 trok hij naar New York en kreeg schilderles van Max Weber. Hij besloot al snel zich zelfstandig verder te ontwikkelen. Van 1929 tot 1952 gaf hij les aan de Center Academy in Brooklyn, New York. In 1933 had Rothko zijn eerste solo-expositie in het Portland Art Museum. Van 1942 tot 1947 zocht hij met Gottlieb aansluiting bij de sur-realistische stroming. Rond 1947 brak hij met het surrealisme en wendde hij zich tot de abstractie. Zijn doeken bevatten, op een egaal gekleurde ondergrond, twee of drie rechthoeken in verschillende kleuren, variërend in breedte of hoogte, maar zelden in beide tegelijk. Zijn latere werken in de jaren vijftig en zestig werden steeds somberder van kleur. Hij werkte nu meer met series schilderijen. Mark Rothko overleed op 25 februari 1970 in New York.

De zegel is op 25 januari 2016 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 1,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 21 tot 100 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Mark Rothko. De gravure is verzorgd door Bruno Ghiringhelli. De drukvorm is heliogravure.

Terug naar boven Ý

L'Ô / MUSEÉ DU QUAI BRANLY - YANN KERSALÉ

Op de zegel wordt het kunstwerk "Ô" afgebeeld.

Yann Kersalé, een Franse artiest, werd geboren op 17 februari 1955 in Boulogne-Billancourt. Hij studeerde aan de École des Beaux Arts in Quimper. Hij is beroemd wegens zijn virtuositeit in het spelen met licht. Yann Kersalé verlicht pleinen, torens en monumenten. In de afgelopen dertig jaar heeft hij meer dan vijfhonderd kunstwerken, wereldwijd, op zijn naam staan. Een van zijn bekende creaties is de verlichting van de Champs Elysées. Naast de buitenverlichting houdt Kersalé zich ook bezig met binnenverlichting.

De zegel is op 23 maart 2015 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 1,90 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire.Het ontwerp is van Yann Kersalé. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LÉONARD LIMOSIN

Op de zegels worden twee van zijn kunstwerken afgebeeld: "Le Judgment de Paris" en "La Sybille d'Erythrée".

Leonard Limosin, geboren rond 1505, was een Frans kunstschilder, ontwerper, emailleur en graveur. Zijn vroegste werk, ondertekend met L.L. gedateerd 1532, is een reeks van achttien plaquettes "Passion of the Lord". In 1530 trad hij als kunstschilder in dienst van Koning Frans I, welke positie hij ook onder Hendrik II behield. Voor beide vorsten maakte hij veel gebrandschilderde portretten. Onder hen zijn een aantal plaquettes met de beeltenis van Diane de Poitiers. Léonard Limosin is vooral bekend geworden als emailleur. Hij onderscheidt zich door het gebruik van kleuren en sierlijke ontwerpen op een zwarte of helder blauwe achtergrond. Hij genoot ook een grote reputatie als olie-schilder. Zijn laatste ondertekende werken dragen de datum 1574, maar de datum van zijn dood is onzeker, zij het dat het tussen 1575 en 1577 moet zijn geweest.

De zegels zijn op 2 maart 2015, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief van het bloc is 3,80 €. Het tarief van de zegels is 1,90 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Léonard Limosin. De gravure is verzorgd door Sylvie Patte en Tanguy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

KATSUSHIKA HOKUSAI

Op de zegel wordt "De grote golf bij Kanagawa" afgebeeld.

Katsushika Hokusai, een Japanse prentkunstenaar, schilder en tekenaar, werd op of rond 31 oktober 1760 geboren. Hij hield zich vooral bezig met het maken van houtsnedeprenten. Hokusai heeft binnen alle genres van de houtsnedeprenten gewerkt, maar het beroemdst werd hij door zijn landschapsafbeeldingen. Zijn leven vat de overgang samen van de elegantie in de prentkunst van de 18e eeuw tot zijn hoogtepunt in de 19e eeuw. Tot zijn bekendste werken behoren "De grote golf bij Kanagawa", de "Zesendertig gezichten op de berg Fuji" en zijn "Manga". Katsushika Hokusai overleed op 10 mei 1849.

De zegel is op 19 januari 2015 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 1,90 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Katsushika Hokusai. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

KEITH HARING

Op de zegel wordt een fresco van Keith Haring afgebeeld. Het fresco, 27 meter hoog, is gemaakt in 1987 voor het Necker-ziekenhuis in Parijs.

Keith Haring, een Amerikaans kunstenaar, werd op 4 mei 1958 in Reading, Pennsylvania geboren. De kunst die Keith Haring maakte wordt soms popart genoemd, maar ook de termen graffiti-art en moderne kunst worden gebruikt. Zijn cartoonachtige schilderingen en tekeningen gingen onder andere over aids, seks, drugs en apartheid. In 1976 poseerde hij in Pitsburgh voor de eerste keer en rond die tijd werd ook zijn stijl duidelijk: abstracte figuren die oneindig in elkaar vallen en die enorme ruimtes kunnen vullen. In 1988 kreeg hij te horen dat hij aids had. In die periode gebruikte hij dat veel als onderwerp van zijn kunst. Keith Haring overleed op 16 februari 1990 in New York.

De zegel is op 22 september 2014 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 2,65 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 250 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Keith Haring. De gravure is verzorgd door Dune Lunel. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JEAN FAUTRIER

Op de zegel wordt het schilderij "Les boîtes de conserve" afgebeeld.

Jean Fautrier, een Frans kunstschilder, illustrator, graficus en beeldhouwer, werd op 16 mei 1898 in Parijs geboren. Hij stelde zijn werk voor het eerst tentoon in 1922 op de Salon d'Automne. Het was in hetzelfde jaar dat hij begon met de productie van etsen en gravures. Tot 1933 verdeelde hij zijn inspanningen tussen beeldhouwwerk en abstracte schilderkunst. In de Tweede Wereldoorlog schilderde hij werken die een reactie waren op de martelingen die de Fransen moesten ondergaan. In de jaren die volgden maakte hij werken die gewijd waren aan kleine vertrouwde onderwerpen, zoals "Les boîtes de conserve", uit 1947. Jean Fautrier overleed op 21 juli 1964 in Châtenay-Malabry.

De zegel is op 15 juli 2014 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 1,65 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean Fautrier. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JOAN MITCHELL

Op de zegel wordt een kunstwerk uit 1992 afgebeeld.

Joan Mitchell, een Amerikaanse schilderes, werd geboren op 12 februari 1926 in Chicago. Zij was een bekende vertegenwoordigster van het abstract expressionisme. Zij studeerde aan het Art Institute of Chicago. Zij huwde in Parijs in 1949 de uitgever Barney Rosset. Na haar scheiding van Rosset in 1952 leerde zij de Canadese schilder Jean-Paul Riopelle kennen, met wie zij tot 1979 min of meer samenleefde. In tegenstelling tot het hardere werk van andere abstract expressionisten, was het werk van Mitchell lyrischer, meer landschappelijk. Joan Mitchell overleed op 30 oktober 1992 in Parijs, waar zij een groot deel van haar leven had doorgebracht.

De zegel is op 31 maart 2014 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,65 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Joan Mitchell. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

BUSTE DE CÉSAR

Op de zegel wordt het marmeren borstbeeld, dat in 2007 werd gevonden in de Rhône bij Arles, van Julius César afgebeeld.

Julius César, geboren in het jaar 100 voor Christus, wordt gezien als een van de machtigste mannen van zijn tijd. Hij blinkt uit als staatsman en als generaal. Zijn populistische politiek levert hem de vijandigheid op van vele andere politici, wat uiteindelijk leidt tot een burgeroorlog. Zijn uitzonderlijke persoonlijkheid en belangrijke rol in de val van de Romeinse Republiek maken hem de bekendste Romein ooit. Een van zijn beroemdste uitspraken is “Veni, vedi, vici”. Ik kwam, ik zag en ik overwon, ter gelegenheid van zijn snelle overwinning in de slag van Zela op koning Pharnaces van Pontus. Julius César stierf in het jaar 44 voor Christus. Met drieëntwintig messteken werd hij om het leven gebracht.

De zegel is op 17 februari 2014 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,65 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

GEORGES BRAQUE

Op de zegels worden de kunstwerken Le Guéridon en Le Salon afgebeeld.

Georges Braque, een Franse kunstschilder, werd geboren op 13 mei 1882 in Argenteuil-sur-Seine. In 1903 volgde hij zijn ware passie door aan de Parijse Académie te studeren. Later ging hij naar de Academie voor Schone Kunsten in Parijs. Vanaf ongeveer 1939 ging Braque ook beeldhouwen. Hij was mede toonaangevend voor nieuwe richtingen in de moderne 20ste-eeuwse kunst. Samen met de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso was hij de grondlegger van het kubisme. Georges Braque overleed op 31 augustus 1963 in Parijs.

De twee zegels zijn op 30 september 2013, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,55 €. De kosten van het bloc bedragen 3,10 €. Het tarief ad 1,55 € is bestemd voor de verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Georges Braque. De gravure is verzorgd door Sylvie Patte et Tanguy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

THÉODORE DECK

Op de zegel wordt een faience vaas afgebeeld.

Théodore Deck, een Franse pottenbakker, werd geboren op 2 januari 1823 in Guebwiller. Hij begon op jeudige leeftijd met de handel en ging op 24-jarige leeftijd naar Parijs. In 1856 richtte hij zijn eigen faience atelier in. Hij begon te experimenteren met keramische stijlen en met name de Iznik-stijl. Kenmerkend voor zijn werk is de kleur blauw. In de jaren 1880 werkte hij volgens de Chinese traditie. Hij is een belangrijke vertegenwoordiger van de Franse keramische kunst in de 19e eeuw. Théodore Deck overleed op 15 mei 1891 in Parijs.

De zegel is op 23 september 2013 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,55 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 51 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Théodore Deck. De gravure is verzorgd door niet met namen genoemden. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ART GOTHIQUE EN FRANCE

Op de twaalf zegels wordt de gotische architectuur in beeld gebracht.

Dit carnet is het tweede in de serie gotische kunst in Frankrijk, een vervolg op de emissie van 2011. Het geeft illustraties van kunstwerken, religieuze en burgerlijke kunst en voorwerpen die in Frankrijk gevonden zijn. De gotiek is de naam voor een laatmiddeleeuwse stijl toegepast in de periode 1140-1500 in de beeldende kunsten en architectuur, vooral in kerkgebouwen. Het veelvuldig gebruik van spitsbogen en hoge glasramen, evenals de aanwezigheid van baldakijnen en roosvenster, versterken de verticaliteit. Deze stijl is terug te vinden in de volgende kunstwerken: Madonna met kind, hoeksteen van de Sainte Chapelle, ivoren reliëf met schaakspelers, beeldengroep aankondiging van de maagd uit de kathedraal van Reims, haan op koorbank in de kathedraal van Poitiers, kunstwerk van Jean-Gilles Berizzi in Louvremuseum, beeldengroep huwelijk van de maagd, tapijt van baldakijn van Charles VII toegeschreven aan Jacob Littemont, schilderij van gebroeders Limburg met kasteel van de hertog van Berry, zilveren reliekhouder gesp, werk van meester de Boucicaut uren van François de Guise en reliëf met liefdesscène van onbekende kunstenaar. De kunstwerken zijn te bewonderen in het Musée van Cluny, het Musée Nationale, het Musée van het Louvre, het Musée Condé van Chantilly, de kathedraal Notre Dame van Parijs, de Sainte Chapelle van Vincennes, de Saint Peter van Poitiers en de kathedraal Notre Dame van Reims.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 9 september 2013, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 7,56 €. De tariefaanduiding van de zegels is Lettre prioritaire 20 g (0,63 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christelle Génuot. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BERNAR VENET

Op de zegel wordt het kunstwerk 85.8 ° Arc x 16 afgebeeld.

Bernar Venet, een Frans beeldhouwer en conceptuele kunstenaar, werd geboren op 20 april 1941 in Château-Arnoux-Saint-Auban (Alpes-de-Haute Provence). Sinds 1966 woont hij in New York City als een vooraanstaande, internationale beeldhouwer. Venets staalsculpturen zijn in veel internationale museum- en privécollecties opgenomen. Zij zijn ook op veel plaatsen langs de openbare weg te bewonderen. Vanaf zijn tiende jaar heeft Venet geschilderd. In de zestiger jaren wijdde hij zich volledig aan schilderen, tekenen en fotograferen. In 1971 trok hij zich volledig uit al zijn kunstenaarsactiviteiten terug. Venet concentreerde zich volledig op kunsttheoretische vraagstukken en ging in 1974 de vakken Kunst en Kunsttheorie doceren aan de Universiteit de Sorbonne van Parijs. In 1976 besloot hij echter zijn activiteiten als kunstenaar weer op te pakken. Venet bleef, ondanks zijn succes in de beeldhouwerij ook nog componeren, schilderen en fotograferen. Bovendien produceert hij films. De titel van de in beeld gebrachte sculpture 85.8 ° Arc x 16, te zien bij het Château in Verailles, onderstreept het belang van de mathematica in het werk van Bernar Venet.

De zegel is op 4 februari 2013 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Bernar Venet. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De is héliogravure.

Terug naar boven Ý

CHAÏM SOUTINE

Op de zegel wordt het schilderij “Paysage” afgebeeld.

Chaïm Soutine werd geboren op 13 januari 1893 in Smilowitchi, Wit-Rusland. Hij was een Joods-Franse kunstschilder die vooral bekend is geworden om zijn hevige persoonlijke expressie en zijn invloed op naoorlogse abstracte kunstenaars. Doordat Soutine niet in staat was zijn schilderijen te accepteren als ze hem niet aanstonden, is veel vernietigd of overgeschilderd. Dit, en het feit dat hij geen ondertekeningen maakte zijn de belangrijkste redenen dat vaak stijlperiodes bij Soutine lastig te herkennen zijn. Zijn beleving van het expressionisme kan niet los worden gezien van zijn Joodse achtergrond. In zijn jeugd moest hij zich losmaken van zijn culturele achtergrond. Paradoxaal genoeg slaan zijn thema’s altijd terug op zijn achtergrond. Joden werden in die tijd met de nek aangekeken. De onderwerpkeuze van Soutine laat dit duidelijk merken. Bedroefde eenzame mensen zitten als verstilde wezens opgesloten in een ruimte en kijken de toeschouwer meestal terloops naargeestig aan. Deze verwerking van Soutines Joodse achtergrond in zijn kunst maakt hem een van de eerste Joodse naïeve schilders. Joden mochten geen mensen afbeelden, dus kan er geen sprake zijn van een schilderkunstige traditie. Daarbij vergeet men echter zijn academische opleiding, die hij in Minsk en Litouwen genoot. Zijn stijl komt dus niet voort uit onvermogen, zoals bij een naïef schilder, maar berust op een keuze. Chaïm Soutine overleed op 9 augustus 1943 in Parijs.

De zegel is op 28 januari 2013 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het ontwerp is van Chaïm Soutine. De gravure is verzorgd door Sarah Lazarevic. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DU CUBISME

Op de zegels worden kubistische schilderijen afgebeeld.

Het kubisme is een stroming binnen de moderne kunst van het begin van de 20ste eeuw. Het is een van de vier grote schilderstijlen naast het dadaïsme, het expressionisme en de abstracte kunst. Het kubisme vierde zijn hoogtijdagen als avant-gardekunststroming in de periode van 1906 tot 1920. Kenmerken van het kubisme zijn afgevlakt volume, verwarrend perspectief, collage, meerdere standpunten, stilleven, analytisch en synthetisch. Schilderijen uit de 20ste eeuw. Schilderijen van Pablo Picasso “Dame met hoed”, Jean Metzinger “De blauwe vogel”, Max Ernst “Ubu Imperator”, Martial Raysse “De grote Haremvrouw”, Albert Gleizes “Portret van Florent Schmitt”, Piet Mondriaan “Compositie in rood, blauw en wit II”, Juan Miro “Blauw II”, Fernand Léger “De grote zwarte duikers”, Alfred Manessier “Hanengevecht”, Gerhard Richter “1024 kleuren”, Vassili Kandinsky “Uitdrukkingen”, Yves Klein “Grote blauwe Kannibaal”.

De twaalf zelfklevende zegels zijn op 16 juli 2012, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven in het thema “kunst”. De tariefaanduiding van de losse frankeerzegel is Lettre prioritaire 20 g (0,60 €). Het tarief van het carnet bedraagt 7,20 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylvie Patte & Tangy Bes-set. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LE RETABLE D’ISSENHEIM

Op de zegels worden Sint Antonius en de kerkvaders Augustinus en Hieronymus afgebeeld.

Matthias Grünewald beschilderde tussen 1510 en 1515 een imposant altaarstuk voor het klooster van de Antonietenorde te Issenheim, in de Elzas bij Colmar. Het houtsnijwerk is van Niklas Hagenauer. Het middendeel meet 269 bij 307 cm. De twee zijpanelen zijn elk 232 cm hoog en 75 cm breed. Het voetstuk is 76 cm hoog en 340 cm breed. Het altaar heeft twee stel luiken, waardoor in totaal drie aanzichten ontstaan. Het altaarstuk werd vaak getoond aan lijders aan het Sint-Antoniusvuur, een pijnlijke ziekte, in de hoop dat de schoonheid ervan en het beeld van de lijdende Jezus bij zou dragen aan een snel herstel. Het wordt thans bewaard in het Unterlindenmuseum in Colmar.

De zegels zijn op 18 juni 2012, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief van de zegels is respectievelijk 2,00 €, 1,50 € en 1,50 €. Het tarief van het bloc bedraagt 5,00. €. Beide tarieven zijn bedoeld voor bijfrankering. Het ontwerp is van Matthias Grünewald en Nicolas de Hagenau. De gravure is verzorgd door Sarah Lazarevic. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

EDWARD HOPPER

Op de zegel wordt het schilderij “Soleil du matin” afgebeeld.

Edward Hopper, een Amerikaans kunstschilder, werd geboren op 22 juli 1882 in New York. Hopper creëert in zijn schilderijen een onwerkelijke, desolate sfeer. De mensen op zijn schilderijen zijn nooit gelukkig. Ook wekken de schilderijen een gevoel van “samen maar toch alleen” op. In zijn schilderijen wordt zelden contact met een ander persoon gelegd, zelfs al zijn meerdere personen in het beeld aanwezig. Voorbeelden zijn de werken waar enkele personen in een theater wachten tot de voorstelling begint. Geen van hen is in contact met een ander. De figuren in de werken van Hopper zijn vaak voor of achter een raam geplaatst wat het isolement compleet maakt. Er is wel een buitenwereld maar daar maakt de persoon geen deel van uit. Grappig is dat Hopper nooit écht ramen schildert, maar gaten. Dit heeft wellicht te maken met de techniek die Hopper niet meester was. Edward Hopper overleed op 15 mei 1967 in New York City.

De zegel is op 6 februari 2012 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,45 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 g in het binnenland. Het ontwerp is van Edward Hopper. De gravure is verzorgd door Sarah Lazarevic. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BOURDELLE ET MAILLOL

Op de zegels worden “Le Centaure mourant” van Antoine Bourdelle en “Trois nymphes” van Astrid Maillol afgebeeld

Antoine Bourdelle, een Frans beeldhouwer en schilder, werd geboren op 30 oktober 1861 in Montauban (Tarn-et-Garonne). In 1888 vervaardigde hij zijn eerste sculpturen van Beethoven. Zijn van monumentale kracht vervulde werk wordt gekarakteriseerd door een harmonische beweging. Hij was een van de pioniers van de monumentale beeldhouwkunst van de twintigste eeuw. Bourdelle ontwikkelde zich tot een bekende leermeester. Vele, later bekende kunstenaars, waaronder Aristide Maillol kregen van hem onderricht. Het op de postzegel afgebeelde werk is te bezichtigen in het Bourdelle museum in Parijs. Antoine Bourdelle overleed op 1 oktober 1929 in Le Vésinet (Yvelines).
Aristide Maillol, een Frans beeldhouwer, schilder, medailleur, tekenaar, houtsnijder, lithograaf en etser, werd geboren op 8 december 1861 in Banyuls-sur-Mer (Pyrénées-Orientales). Maillol studeerde aanvankelijk schilderkunst in Parijs. Vanaf 1895 studeerde Maillol beeldhouwkunst onder Emile-Antoine Bourdelle. Vervolgens legde hij zich vanaf 1900 toe op het beeldhouwen, eerst in hout, later in brons. Zijn eerste belangrijke beeldhouwwerk dateert van 1902. Hij heeft als beeldhouwer een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de beeldhouwkunst. Hij heeft uitsluitend de menselijke figuur uitgebeeld en dan voornamelijk massieve, vrouwelijke naakten, die geïnspireerd zijn door de vroeg-antieke beeldhouwkunst. Zijn beelden zijn steeds glad gepolijst. Aristide Maillol kwam op 27 september 1944 in Perpignan (Pyrénées-Orientales) bij een verkeersongeluk om het leven. Tijdens een regenbui slipte de wagen waarin hij zich als passagier bevond van de weg en kantelde.

De zegels zijn op 7 november 2011, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief van de zegels is respectievelijk 0,89 € en 1,45 €. Het tarief ad 0,89 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het tarief ad 1,45 € is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 g in het binnenland. Het tarief van het bloc bedraagt 2,34 €. Het ontwerp is van Sylvie Patte et Tanguy Besset. De gravure is verzorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ODILON REDON

Op de zegel wordt het kunstwerk “La Bouddha” afgebeeld.

Bertrand-Jean (Odilon) Redon, een Franse kunstschilder, werd geboren op 20 april 1840 in Bordeaux (Gironde). Het werk van Redon lijkt een droomwereld te verbeelden die bevolkt is door feeën, monsters, geesten en andere fantasiefiguren. Vanaf 1878 kreeg hij enige bekendheid door het werk “Beschermgeest van het water”. In de vroege jaren van 1890 doorleefde Redon een religieuze crisis. Na een ernstige ziekte werd hij een veel vrolijker persoon, die zich in stralende kleuren ging uitdrukken. Tegen het eind van zijn leven was Redon een gerespecteerde figuur, hoewel hij een teruggetrokken leven bleef leiden. Bertrand-Jean Redon overleed op 6 juli 1916 in Parijs.

De zegel is op 4 april 2011 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,40 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Odillon Redon. De gravure is verzorgd door Bruno Ghiringhelli. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JEAN BAZAINE

Op de zegel wordt het kunstwerk “Plongée” afgebeeld.

Jean Bazaine, een Franse schilder en publicist, werd geboren op 21 december 1904 in Parijs. Hij begon in 1924 met schilderen en in 1930 kreeg hij zijn eerste tentoonstelling bij Galerie Jeanne Castel in Parijs. Vanaf 1970 tot 1980 illustreerde Bazaine een serie boeken van Franse auteurs. De kunstenaar is beroemd geworden om zijn zeven glas-in-loodvensters langs de kooromgang van de Église Saint Séverin in Parijs, geïnspireerd door de zeven sacrementen, waaraan hij gedurende vijf jaar heeft gewerkt. Jean Bazaine overleed op 4 maart 2001 in Clamart (Hauts-de-Seine).

De zegel is op 21 maart 2011 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 0,87 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp is van Jean Bazaine. De gravure is verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LE KIOSQUE DES NOCTAMBULES

Op de zegel wordt “Le Kiosque des Noctambules” afgebeeld.

Jean-Michel Othoniel is een hedendaagse kunstenaar. Hij is in 1964 geboren in Saint-Etienne (Loire). De kunstenaar woont en werkt in Parijs. Een beeldend kunstenaar die een passie heeft voor allerlei gedaantewisselingen, sublimaties en omzettingen. Jean-Michel Othoniel heeft een voorliefde voor materialen met omkeerbare eigenschappen. In 2000 transformeerde Jean-Michel Othoniel het metrostation “Palais Royal” in de “Kiosque des Noctambules”: twee kronen, gemaakt van glas en aluminium, verbergen een bankje, ontworpen voor toevallige ontmoetingen in de slapende stad.

De zegel is op 14 februari 2011 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,40 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Michel Othoniel. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SANDRO BOTTICELLI

Op het bloc wordt het kunstwerk “Le Printemps” afgebeeld.

Alessandro Filipepi, beter bekend als Sandro Botticelli, werd in 1445 in Florence geboren. Hij was een Italiaans kunstschilder uit de Italiaanse Renaissance. Sandro Botticelli overleed op 17 mei 1510 in Florence. “Le Printemps”, geschilderd in 1482, is een allegorie op het begin van de lente en toont negen figuren, onder wie de godin Venus, haar geliefde Hermes en de lentegodin Flora. Het schilderij is waarschijnlijk gemaakt voor de bruiloft van een neef van Lorenzo de Medici waar het in de slaapkamer heeft gehangen. Pas halverwege de 19e eeuw werd het door het grote publiek ontdekt. Sindsdien spreekt het schilderij tot de verbeelding, vooral omdat niet helemaal duidelijk is wat de schilder heeft bedoeld. Zo speelt zich aan de rechterkant wellicht seksueel geweld af en staat de figuur links, Mercurius, mogelijk voor homoseksualiteit. Immers hij plukt vruchten (die lust symboliseren), maar keert zich af van de vrouwen rechts van hem. Die vrouwen, waarvan er één (met verlangen) naar Mercurius kijkt, zijn sinds de Romeinse tijd de eerste vrouwen die sensueel worden afgebeeld, wat ervoor zorgt dat het schilderij als een keerpunt in de kunstgeschiedenis wordt gezien. Zeer opmerkelijk aan het schilderij zijn de bloemen. Er zijn meer dan vijfhonderd verschillende soorten afgebeeld, vaak tot in het kleinste detail. Tegenwoordig behoort het schilderij tot de collectie van het Palazzo Uffizi in Florence.

De twee zegels zijn op 8 november 2010, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief van het bloc is 2,27 €. De frankeerwaarden van de zegels bedragen 0,87 € en 1,40 €. Het tarief ad 0,87 € is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het tarief ad 1,40 € is bestemd voor verzending van een brief tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Sandro Botticelli. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

L’ART ROMAN EN FRANCE

Op de twaalf zegels worden drie miniaturen afgebeeld (St. Sever, Citeaux-L’Abbaye en Cluny), twee fresco's (Nohant-Vic en St. Jaques-des-Guérets), vijf beeldhouwwerken, (Clermont-Ferrand, Tournus, L’Ile-Bouchard, Conques en Angoulême) en twee bouwwerken (Boule d’Amont en Léoncel).

Romaanse architectuur, of kortweg Romaans, is de benaming van een stijlperiode in de architectuur in Europa die duurde van circa 1050 tot circa 1200. De term wordt vooral geassocieerd met architectuur, waaronder veel kerken maar wordt ook gebruikt voor andere kunstvormen uit deze periode, met name de beeldhouwkunst en de schilderkunst. De term romaans dateert uit 1820 en werd voor het eerst gebruikt door de Franse kunsthistoricus Charles de Gerville, die in de architectuur overeenkomsten zag met die van het oude Rome. Tot 1820 waren andere termen in zwang, zoals voor-Gotische, Byzantijnse en rondbogenstijl.

De zegels zijn op 21 juni 2010, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,56 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christelle Guénot. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LOUISE BOURGEOIS

Op de zegel wordt het kunstwerk “Maman” afgebeeld.

Louise Bourgeois, de beeldhouwster, werd op 25 december 1911 in Parijs geboren. Op haar vijftiende begon zij aan een studie wiskunde aan de Sorbonne. Vooral haar studie geometrie droeg bij aan haar vroege kubistische tekeningen. Nog zoekende naar haar eigen stijl begon ze te schilderen en studeerde ze af aan de École du Louvre en vervolgens aan de École des Beaux Arts. Louise Bourgeois ging exposeren vanaf 1947 met sculptures en houten figuren. Pas in de zeventiger jaren, na de dood van zowel haar echtgenoot Robert Goldwater als haar vader, werd ze een succesvolle kunstenaar. In 1999 was Bourgeois de uitverkoren kunstenaar voor de openingsexpositie in de Turbine Hall van de Tate Modern in Londen met de sculptuur “Maman”. Desculptuur is later herplaatst in Ottawa in Canada, waar het spinbeeld nog altijd bewonderd kan worden voor de ingang van de National Gallery of Canada.

De zegel is op 21 juni 2010 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,35 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Louise Bourgeois. De gravure is verzorgd door Stephanie Ghinéa. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LA PISCINE ROUBAIX

Op de zegel wordt het zwembad van Roubaix afgebeeld.

Roubaix (Nord) ligt vlak over de grens, tussen Kortrijk en Rijsel (Lille). In een voormalig art deco-zwembad bevindt zich het Musée d’art et d’industrie (La Piscine). Het zwembad werd in 1985 door Jean-Paul Philippon, die ook verantwoordelijk was voor de verbouwing van het Gare d’Orsay tot het Musée d’Orsay, verbouwd. Het volledige zwembad is nog in het museum te herkennen, zelfs de douchecabines en de kleedhokjes worden gebruikt als etalage en expositieruimte. Musée de Roubaix bevat exposities, schilderijen, sculpturen en toegepaste kunst. De collectie van de Schone Kunsten bevindt zich in de vleugels van de voormalige badkamers en is uitsluitend gewijd aan de 19e en 20e eeuw.

De zegel is op 17 mei 2010 uitgegeven in het thema “toerisme”. Het tarief is 0,85 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn van Patte & Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

WILLIAM TURNER

Op de zegel wordt het kunstwerk “La plage de Calais à marée basse” afgebeeld.

Joseph William Turner werd op 23 april 1775 in Londen geboren. Hij was een Engelse romantische kunstschilder, die vooral landschappen en in het bijzonder zeegezichten schilderde. Turner wordt over het algemeen gezien als de “schilder van het licht”. Hoewel hij vooral bekend is om zijn olieverfschilderijen van zeer grote afmetingen, ziet men hem ook als een van de grondleggers van de Engelse aquarel landschapschilderkunst en het Franse impressionisme. Joseph William Turner overleed op 19 december 1851 in Londen.

De zegel is op 22 februari 2010 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 0,85 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp is van William Turner. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

PIERRE-AUGUSTE RENOIR

Op de zegels worden twee kunstwerken van Pierre-Auguste Renoir afgebeeld: een schilderij met Monsieur en Madame Bernheim de Villers uit 1910 en een schilderij met Gebrielle à la Rose uit 1911.

Pierre-Auguste Renoir wordt op 25 februari 1841 in Limoges geboren. Hij is een Frans impressionistisch kunstschilder. Al op zijn dertiende werkte Renoir als leerling-schilder. Hij schilderde bloemen op keramiek. Hij exposeerde voor het eerst bij de Parijse salon in 1864, daarna weigerde de jury zijn werk tot in 1867 zijn Lise werd geaccepteerd, een portret van zijn model en minnares Lise Trehot. In 1880 ontmoette hij Aline Charigot met wie hij trouwde in 1890. Kort voor zijn dood op 78-jarige leeftijd in 1919 voltooide hij zijn grote compositie Les Grandes Baigneuses. Pierre-Auguste Renoir overlijdt op 3 december 1919 in Cagnes-sur-Mer.

De zegels zijn, uitsluitend in de vorm van een bloc, op 9 november 2009 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 0,85 € en 1,35 €. Het tarief ad 0,85 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het tarief ad 1,35 € is bestemd voor verzending van een brief tot 100 gram naar het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

HANSI – LA PROMENADE

Op de zegel wordt het kunstwerk “La Promenade” afgebeeld.

Hansi werd op 23 februari 1873 als Jean-Jacques Waltz geboren in Colmar. Colmar is een stadje in de Elzas en behoorde in die tijd tot het Duitse “Reichsland Elzass Lotharingen”. Na de Frans-Pruisische Oorlog van 1870-1871 hadden de Duitsers bedongen dat het grondstoffen- en industrierijke Elzas Lotharingen weer toebehoorde aan het nieuwe Kaiser Reich. Na het verlies van de oorlog ervoeren alle Fransen het verlies van hun Alsace Lorraine als een diepgaande vernedering, die tot 1918 zou duren. Hansi geeft al tijdens zijn schooltijd in tekeningen en cartoons blijk van zijn diepgaande afkeer van het heersende Pan-Germanisme. Rond 1912 publiceert Waltz “L’Histoire d’Alsace racontée aux petits enfants par l’oncle Hansi”. Het boekje met romantische tekeningen voor kinderen over de ooievaars en de dorpjes van de Elzas, staat ook vol met kleine, bijtende, karikaturale grapjes over Duitsers, die een politieke verwijzing vormen naar Waltz afkeer van het Pan-Germanisme. De Duitse overheid sleept Waltz voor het Gerechtshof in Leipzig wegens het bespotten van Duitse functionarissen. Hij wordt veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, maar hij weet te ontsnappen. In 1940 moet Hansi opnieuw vluchten voor de Duitsers. In 1945 keert hij terug in Colmar. Hansi Waltz overlijdt op 10 juni 1951 in Colmar. Zijn kunstwerk “Le Promenade” getuigt opnieuw van  zijn afkeer voor het Duitse regime.

De zegel is op 26 oktober 2009 uitgegeven in het thema “kunst” Het tarief is 0,90 €. Het tarief 0,90 € is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Jean-Jacques Waltz. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LE PONT-NEUF EMPAQUETÉ PARIS 1985

Op de zegel wordt de “ingepakte Pont Neuf”, de oudste brug van Parijs, afgebeeld.

De in 1935 in Bulgarije geboren Amerikaan Christo, van geboorte Christo Vladimirov Javacheff geheten, is een kunstenaar die vooral bekend is geworden doordat hij bestaande gebouwen letterlijk voorziet van een nieuw jasje. Hij werkt sinds 1994 samen met de genaturaliseerde Amerikaan Jeanne-Claude Denat de Guillebon, geboren in 1935 in Casablanca. Christo staat vooral bekend om het verpakken van grote bekende objecten. Dit zijn veelal bruggen en eilanden, maar ook bomen, torens en fonteinen. Een voorbeeld is de van 1578 -1607 gebouwde Pont Neuf in Parijs. Van 22 september tot 7 oktober 1985 werd de brug ingepakt in 40.876 m2 okergeelachtig polyester. Zijn doel hierbij is de toeschouwer de wereld op een andere manier te laten zien, wanneer een object, hoe bekend ook, is ingepakt en niet meer herkenbaar. Omdat de objecten gewoon in gebruik zijn, is het niet mogelijk de objecten op permanente basis in te pakken. De fotografie van de projecten is daarom een belangrijk onderdeel geworden, omdat alleen de foto’s kunnen worden geëxposeerd. Dit gebeurt in vooraanstaande uiteenlopende musea zoals het Centre Pompidou in Parijs. In Nederland is zijn werk onder andere te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Christo en Jeanne-Claude de Guillebon hebben met hun werk een opvallende bijdrage geleverd aan de kunstgeschiedenis.

De zegel is op 15 juni 2009 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 1,35 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 100 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christo et Jeanne-Claude. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

CATHÉDRALE SAINTE-CÉCILE

Op de zegel wordt een detail van een fresco van de kathedraal afgebeeld.

De kathedraal die Albi (Tarn) beheerst, is geheel uit rode baksteen opgetrokken. Met de bouw van de Sainte-Cécile werd in 1282 begonnen en duurde tot in de 14de eeuw. De kerk is een typisch voorbeeld van een “église fortresse”. Het hele bouwwerk getuigt van de ijzeren vuist waarmee bisschop Bernard de Castanet, gehaat door zijn onderdanen, regeerde. De muurschilderingen werden in het begin van de 16de eeuw door Italiaanse kunstenaars vervaardigd en worden beschouwd als de best bewaarde renaissance fresco’s van kerkelijk Frankrijk.

De zegel is op 9 februari 2009 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief 0,85 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sarah Lazarevic. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

MÉTIERS D’ART

Frankrijk is het rijkste land van de wereld door het erfgoed zoals dat is nagelaten door diverse Franse kunstenaars.

Op de zegels worden een twaalftal kunstvoorwerpen afgebeeld: een flesje met een bloemenmotief (Musée des Beaux-Arts, Nancy), een relikwieënkastje (Cathédrale Sainte Anne, Apt), een mozaïektafeltje (Château de Versaille, Versailles), een horloge (Musée du Louvre, Parijs), een aardenwerken schaal (Musée national de la céramique, Sèvres), een juwelen diadeem (Châteaux de Malmaison et Bois-Préau, omgeving van Parijs), een tafelkleedje (Châteaux de Malmaison et Bois-Préau, omgeving van Parijs), een kastje (Château de Fontainebleau, Fontainebleau), een harnas van Louis XIII (Musée de l’Armee, Parijs), een bureau (Château de Valençay, Valençay), gebrandschilderd raam (Eglise Sainte-Jeanne-d’Arc, Rouen) en een presse-papier (privé collectie).

De zegels zijn op 12 januari 2009, uitsluitend in de vorm van een carnet, uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,55 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het carnet is 6,60 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Sylvie Patte & Tanguy Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

HONORÉ DAUMIER

Op de zegel wordt “Un guichet de théâtre” afgebeeld.

Honoré Daumier werd op 26 februari 1808 in Marseille (Bouche-du-Rhône) geboren. Hij was een Frans cartoonist, schilder en beeldhouwer. Tijdens zijn leven was Daumier vooral bekend als politiek en sociaal satiricus. Na zijn dood begon men ook de esthetische kwaliteit van zijn schilderijen en beeldhouwwerken in te zien. Daumier begon zijn loopbaan als grafisch kunstenaar na een opleiding in de lithografie, daarvoor had hij een jaar automechanica en elektronica gestudeerd. In 1832 werd hij wegens majesteitsschennis voor zes maanden gevangen gezet vanwege een monarchie kritische satire over Lodewijk Filips van Frankrijk. Daumier’s spotprenten op advocaten en rechters zijn nog steeds populair onder juristen en sieren menige advocatenpraktijk. Honoré Daumier overleed op 10 februari 1879 in Valmondois.

De zegel is op 10 november 2008 uitgegeven ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van Honoré Daumier. Het tarief is 1,33 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Aurélie Baras. De gravure is verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

JEAN-JACQUES HENNER

Op de zegel wordt het kunstwerk “Jeune fille se chauffant les mains à un grand poêle” afgebeeld.

Jean-Jacques Henner werd op 5 maart 1829 in Bernwiller (Alsace) geboren. Henner was een zeer succesvol schilder en portrettist van vrouwelijke naakten. Hij schilderde ook religieuze onderwerpen, landschappen en stillevens. Henner is bekend om zijn gebruik van de sfumato. Dit is een schildertechniek waarbij de omtrekken van onderwerpen in het schilderij wazig worden gemaakt zodat de vormen wat vaag worden en de contouren onscherp. Beroemd zijn zijn zelfportretten. Zijn eerste artistieke opleiding kreeg hij in Altkirch; later studeerde hij in Strasbourg. In 1846 schreef hij zich in aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs. Tijdens zijn frequente bezoeken aan de Elzas maakte hij portretten van zijn gezin. Jean-Jacques Henner overleed op 23 juli 1905 in Parijs.

De zegel is op 20 oktober 2008. uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 0,88 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jean-Jacques Henner. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

GÉRARD GAROUSTE

Op de zegel wordt een kunstwerk zonder titel uit 1989 van Gérard Garouste afgebeeld.

Gérard Garouste werd op 10 maart 1946 in Parijs geboren. Garouste, Frans beeldhouwer, decorschilder en tekenaar, is een van de bekendste Franse kunstenaars van de jongste decennia. Hij schildert met een voorkeur voor de mythologie en de klassieke literatuur. Garouste maakt grote, donkere schilderijen en tekeningen op thema’s bijvoorbeeld uit de Griekse mythologie, in een ietwat grillig gevormde figuratie. Omstreeks 1986 werden de voorstellingen iets minder uitgesproken en de schilderijen minder gedetailleerd, zonder dat zijn werk aan theatraliteit inboet. Vanaf 1987 beschildert hij grote lappen stof die vrij in de ruimte worden gehangen. Behalve schilderijen vervaardigt Garouste objecten uit brons, terracotta en smeedijzer. Tevens ontwerpt hij decors en schrijft toneelstukken.

De zegel is op 21 juli 2008 uitgegeven in het thema “kunst”. Het is tarief 1,33 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Gérard Garouste. De gravure is verzorgd door Didier Thimonier. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LES GLOBES DE CORONELLI

Op de zegel worden “Les Globes de Coronelli” afgebeeld.

Vincenzo Maria Coronelli (1650-1718) stichtte in Venetie in 1684 het eerste aardrijkskundige genootschap in Europa. Hij was één van de meest charismatische, maar ook één van de meest omstreden persoonlijkheden van zijn tijd. Hij dankt zijn belangrijke plaats in de geschiedenis van de cartografie voornamelijk aan zijn globes, Hij wordt de grootste globemaker aller tijden genoemd. Een van de originele kenmerken van Coronelli is om de segmenten van zijn globes in kaartvorm, in een atlas gebundeld, te publiceren. Coronelli heeft tussen de 300 en 400 kaarten ontworpen, toch ontbreekt er nog steeds een volledige en gedetailleerde studie over zijn bijdragen op dit gebied. Koning Lodewijk XIV was een van zijn opdrachtgevers. Het resultaat, twee globes met een doorsnede van vier meter, ontworpen in de zeventiende eeuw, is onder de naam “Les Globes de Coronelli” terug te vinden in de Biblothèque nationale de France in Parijs.

De zegel is op 11 februari 2008 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief is 0,85 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 2 (rest van de wereld). Het ontwerp is van Sarah Lazarevic. De gravure is verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is mixte taille-douce / offset.

Terug naar boven Ý

PAUL SÉRUSIER

Op de zegel wordt het schilderij “La Barrière Fleurie” afgebeeld.

Paul Sérusier, de Franse kunstschilder, werd op 9 november 1864 in Parijs geboren. Op de Ecole Fénelon werd hij beschouwd als een briljante leerling en getalenteerd kunstenaar. De eerste tentoonstelling met een werk van Sérusier is de Salon van Parijs in 1888. Hij toont er het schilderij “Le Tisserand”. Vervolgens vertrekt Sérusier voor korte tijd naar Pont-Aven in Bretagne. In Pont-Aven ontmoette Sérusier Paul Gauguin, die hem adviezen gaf hoe te schilderen. Een eerste resultaat is een klein schilderijtje op hout “Le Talisman”. Paul Sérusier overleed op 6 oktober 1927 in Morlaix.

De zegel is op 15 oktober 2007 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief 0,86 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Paul Sérusier. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SANGLIER-ENSEIGNE GAULOIS

Op de zegel wordt een gouden everzwijn afgebeeld.

Is het gouden everzwijn van Soulac-sur-Mer (Gironde) het laatste overblijfsel van de Gallische oorlogen? Het kunstwerk is een Gallische legerstandaard die tijdens het gevecht op een stok werd meegedragen (een voorloper van het vaandel) en dateert uit de eerste eeuw voor Christus. Het metalen beeld werd bij Pointe du Médoc gevonden op 22 december 1989 door drie amateur archeologen. Het is 55 cm lang en verkeert in uitstekende staat. Het is het belangrijkste pronkstuk van het archeologische museum van Soulac-sur-Mer waar ook nog een  restant van een tweede exemplaar en een aantal andere vondsten te bewonderen zijn.

De zegel is op 4 juni 2007 uitgegeven in het thema “kunst”. Het tarief 1,30 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

BIBLIOTHÈQUE DE SÉLESTAT

Op de zegel wordt een pagina uit het boek "Livre des Miracles de Sainte Foy" (XIe siecle) afgebeeld.

In Sélestat (Bas-Rhin) werd in 1452 als onderdeel van de humanistische school, de bibliotheek ondergebracht in de korenhal. De bibliotheek bevat kostbare manuscripten over het humanisme (waaronder 670 werken van de hand van Beatus Rhenanus, een persoonlijke vriend van Erasmus), wiegendrukken, heiligenlevens, een houten Christenkop, een afgietsel van een dodenmasker, houtsculptuur en een collectie aardewerk. Ook zijn er sieraden, wapens en vazen uit de prehistorische tijd ondergebracht. Heel apart is de enorme rib van een sauriër, vroeger beschouwd als afkomstig te zijn van de reus Schletto, de legendarische stichter en naamgever van de stad.

De achtergrond van de beeltenis van de zegel is te vinden in Conques (Aveyron). In Conques staat de abdij van Sainte Foy. Een non van deze kerk stal de relikwieën uit de kerk van Agen-d'Aveyron. Zij werd in 303 na Christus vermoord vanwege haar christelijke geloof. Als engel zou ze aan veel mensen zijn verschenen en genezingen hebben verricht. Deze gebeurtenissen worden in het boek beschreven. Met de verschijning van het boek werd Sainte Foy echt op de kaart gezet. Conques werd een bedevaartsoord en de abdij kende grote rijkdom.

De zegel is op 12 februari 2007 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief 0,60 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

REMBRANDT

Op de zegel wordt het kunstwerk "Bedelaars aan de deur" (1648) afgebeeld.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden. Hij beschouwde zichzelf als een historie- en portretschilder. Hij vervaardigde in totaal ongeveer 300 schilderijen, 300 etsen en 200 tekeningen. Hij maakte opvallend veel zelfportretten in alle fasen van zijn leven. Al deze portretten samen geven een opmerkelijk scherp beeld van de man, van hoe hij er uit zag en van wat hij voelde. De rimpels die tegenspoed en zorg in zijn gezicht groefden spreken op latere schilderijen voor zich. Zijn opmerkelijke beheersing van het spel met licht en donker en zijn zichtbare betrokkenheid voor de medemens, ongeacht rijkdom, leeftijd of afkomst, zijn kenmerken die maken dat Rembrandt overal ter wereld wordt begrepen en gewaardeerd. Rembrandt wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste van de Oude Hollandse meesters van de 17de eeuw. Hij overleed op 4 oktober 1669 in Amsterdam.

De zegel is op 13 november 2006 uitgegeven in het thema "kunst" ter herdenking van zijn 400ste geboortedag. Het tarief 1,30 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Atelier Thimoner. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

CLAUDE VIALLAT

Op de zegel wordt een speciaal voor deze postzegel ontworpen kunstwerk "sur une cape de torero" afgebeeld.

De Franse eigentijdse schilder Claude Viallat is op 18 mei 1936 in Nîmes geboren. Hij studeert van 1955 tot 1959 in Montpellier en van 1962 tot 1963 in Parijs. In 1969 is hij de grondlegger van de groep Support(s) - Surface(s). Hij is docent aan de scholen van Nice, Limoges, Nîmes en Parijs. Zijn recente werken worden gekenmerkt door rechthoekige of vierkante vlakken. Eenmaal met pensioen wijdt hij zich aan onderzoeksweg en bestudeert de werken van Matisse en Picasso.

De zegel is op 6 juni 2006 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief 1,22 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Claude Viallat. De gravure is verzorgd door Agence Bonne Impression. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

PAUL CÉZANNE

Op de zegel wordt "Les Baigneuses" afgebeeld.

Paul Cézanne, een Franse schilder, werd in Aix-en-Provence geboren op 19 januari 1839. In zijn jeugd beoefent hij uit liefhebberij de tekenkunst en hij wil dit ook tot een levenstaak verheffen. De schilderkunst leert Cézanne in Parijs van o.a. August Renoir, Claude Monet, Alfred Sisley en Camille Sissarro. Na 1863 woonde hij afwisselend in Parijs en Aix-en-Provence. In 1897 vestigde Cézanne zich permanent in Aix-en-Provence. Deze periode wordt gekenmerkt door een lichtere verfstijl. De laatste zeven jaar van zijn leven werkte Cézanne aan drie grote doeken met baadsters: de Barnes collectie, Londen en Philadelphia. Cézanne overleed in Aix-en-Provence op 22 oktober 1906. Hij schijnt een norse, egocentrische persoon met weinig vrienden te zijn geweest.

De zegel is op 10 april 2006 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief 0,82 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Michel Durand-Mégret. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JEAN-BAPTISTE GREUZE

Op de zegel wordt "Le Guitariste" afgebeeld. De Franse schilder Jean-Baptiste Greuze werd op 21 augustus 1725 in Tournus (Sâone-et-Loire) geboren. In zijn genrestukken van het burgerlijke milieu ligt meestal iets van de revolutionaire, moraliserende geest van de achttiende eeuw, waardoor hij zich geestesverwant toont van Diderot en Rousseau. Aan de ander kant blijft de uitvoering van zijn werken, ondanks de onderwerpen, de fijne toets vertonen van de hofstijl van Lodewijk XV. Jean-Baptiste Greuze overleed op 21 maart 1805 in Parijs. De zegel is op 26 september 2005 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 0,82 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Jean-Baptiste Greuze. De gravure is verzorgd door Michel Durand-Mégret. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VICTOR BALTARD

Op de zegel wordt het parapluachtige marktpaviljoen "Pavillon Baltard", gelegen in Nogent-sur-Marne, een voorstad ten oosten van Parijs, afgebeeld.

De Franse architect Victor Baltard werd op 10 juni 1805 in Parijs geboren. In 1833 wint hij de grote prijs van de School van de Schone Kunsten. Zijn bekendheid als stadsarchitect van Parijs dankt hij aan de uit staal opgetrokken oude Hallen in het hart van Parijs waar hij bijna dertig jaar (1844-1874) van zijn leven aan gewerkt heeft. De oude Hallen zijn in de jaren zeventig van de vorige eeuw afgebroken. Victor Baltard overleed op 13 januari 1874 in Parijs.

De zegel is op 19 september 2005 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 1,22 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn van Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

FRANÇOIS POMPON

Op de zegel wordt het kunstwerk "L'ours blanc" afgebeeld.

François Pompon, Frans beeldhouwer, werd op 9 mei 1855 geboren in Saulieu (Cô-te-d'Or) als zoon van een meubelmaker. Tijdens zijn opleiding ontmoette hij de beeldhouwer van dierfiguren Pierre-Louis Rouillard, wat wellicht de inspiratiebron vormde tot het werk waardoor hij veel later beroemd zou worden. Omat een zelfstandige carrière als beeldhouwer niet van de grond komt, treedt hij uiteindelijk in dienst bij Rodin, waar hij na drie jaar “chef de l’atelier” wordt. Vanaf 1896 tot diens dood in 1916 werkt hij veel voor de toen beroemde beeldhouwer René de Saint-Mareaux. Pompon concentreert zich daarbij meer en meer op dierfiguren, maar een brede waardering blijft uit. Pas wanneer hij 67 jaar oud is volgt zijn grote doorbraak met de tentoonstelling van “l’Ours blanc” in gips op de Salon des artistes français. François Pompon overleed op 6 mei 1933 in Parijs.

De zegel is op 4 juli 2005 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 0,90 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar Azië, Amerika en Oceanië. Het ontwerp is van François Pompon. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

NICOLAS DE STAËL

Op de zegel wordt het kunstwerk "Sicilië" afgebeeld.

Nicolas de Staël, de Frans-Russische schilder, werd in 1914 in Petersburg geboren als zoon van een Russische Generaal. Hij groeide op in Brussel en woonde vanaf 1938 in Parijs. Hoewel De Staël einde jaren veertig een zekere reputatie als abstract schilder genoot, begon hij begin jaren vijftig te experimenteren met de figuratieve beeldtaal. Hij zocht naar gelijkwaardigheid tussen waargenomen realiteit en abstracte patronen. Zijn werk "Sicilië" wordt gekenmerkt door grote stranden en levendige kleuren. In 1955 pleegde De Staël zelfmoord.

De zegel is op 7 maart 2005 uitgegeven ter herdenking van de vijftigste sterfdag van De Staël. Het tarief is 1,22 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Nicolas de Staël. De gravure is verzorgd door Didier Thimonier. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VINCENT VAN GOGH

Op de zegel wordt La Méridienne (Middagrust) afgebeeld.

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Brabantse Zundert. In 1869 werd Vincent van Gogh medewerker bij de firma Goupil & Cie., kunsthandelaars in Den Haag. In 1873 werd hij overgeplaatst naar het filiaal van de kunsthandel in Londen en raakte snel gegrepen door de culturele sfeer in Engeland. In 1880 vertrok Vincent naar Brussel om zich te wijden aan de kunst. Gedreven door verschillende redenen verhuisde Vincent van Gogh begin 1888 naar Arles. Vincent van Gogh overleed in Auvers-sur-Oise op 29 juli 1890.

De zegel is op 5 juli 2004 in het thema "kunst" uitgegeven. Het tarief is 0,75 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 50 gram naar de Territoires d’Outre-Mer (Nouvelle Calédonie, Polynésie Française, Wallis et Futuna, Terres Australes et Antarticique) en ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het ontwerp is van Agence Kotao gebaseerd op een werk van Vincent van Gogh. De gravure is verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SALVADOR DALI

Op de zegel wordt het kunstwerk "Galatée aux Spheres" (sferische galatea, 1952) afgebeeld.

Salvador Felipe y Jacinto Dalí y Domenech werd op 11 mei 1904 geboren in Figueres, Catalonië, Spanje. Salvador Dali studeerde in Madrid van 1921 tot 1924. In 1929 ging hij naar Parijs. Daar leerde hij Pablo Picasso en André Breton kennen. Zijn bekendste schilderijen ontstonden in de eerstvolgende jaren (De Hardnekkigheid van de Herinnering, 1931, Brandende giraffe, 1935). In 1940 vestigde hij zich in de Verenigde Staten waar hij 25 jaar zou wonen, waarna hij terugkeerde naar Spanje. Op 23 januari 1989 stierf Dali in de Galatea-toren van zijn museum in Figueras, waar hij de laatste jaren woonde. Hij werd daar ook begraven.

De zegel is op 21 juni 2004 in het thema "kunst" uitgegeven. Het tarief is 1,11 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Salvador Dali. De gravure is verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

JEAN-LÉON GÉRÔME

Op de zegel wordt het schilderij "Hanengevecht" afgebeeld.

Jean-Léon Gérôme, de beeldhouwer en schilder, werd in Vesoul op 11 mei 1824 geboren. Hij is een tijdgenoot van Courbet en Delacroix en werd beschouwd als de meest getalenteerde oriëntalist. Gérôme's historische genreschilderijen werden aangevallen als pornografisch en vulgair. Wat ook de bedenkingen waren van de critici, Gérôme was enorm populair bij zowel verzamelaars, die zijn schilderijen kochten, als bij het grote publiek dat gravures van zijn schilderijen aanschafte. Gérôme overleed op 10 januari 1904 in Parijs.

De zegel is uitgegeven op 19 april 2004 in het thema "kunst". Het tarief is 1,11 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Jean-Léon Gérôme. De gravure is verzorgd door Michel Durand-Mégret. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

FRÉDÉRIC-AUGUSTE BARTHOLDI

Op de zegel wordt het Vrijheidsbeeld met de tekst "La Liberté éclairant le monde" afgebeeld.

Frédéric-Auguste Bartholdi werd in 1834 in Colmar geboren. Hij studeerde kunstschilderen en ging vervolgens beeldhouwen. Zijn meest bekende werk is het Vrijheidsbeeld dat op Bedloe's eiland in New York Bay staat. Het beeld werd voor het eerst tentoongesteld in 1878 tijdens de Wereldtentoonstelling van Parijs. Op 4 juli 1884 werd het cadeau gegeven aan de Verenigde Staten. Het standbeeld is officieel opgericht op 28 oktober 1886 door President Groover Cleveland. Vermeldenswaard is dat de figuur in de rechterhand een brandende toorts houdt en in de linkerhand een tablet met de datum 4 juli 1776, de datum waarop de Amerikanen onafhankelijk werden. Een kopie van het beeld is te vinden langs de Seine in Parijs. Bartholdi overleed in 1904.

De zegel is op 22 februari 2004 in het thema "kunst" uitgegeven. Het tarief is 0,90 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 100 gram naar de overzeese gebiedsdelen ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

ANDY WARHOL

Op de zegel wordt een portret van Marilyn Monroe (1967) afgebeeld.

Het is niet duidelijk wanneer Andy Warhol is geboren. Er worden verschillende geboortedata tussen 1928 en 1931 genoemd. De Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer was een veelzijdige popart kunstenaar. Hij wordt ook wel de “koning” van de popart genoemd. Zijn roem kwam niet alleen voort uit zijn werk maar ook uit zijn levensstijl. In de jaren zeventig maakte Andy Warhol vooral portretten in opdracht en begon hij zijn tijdschrift "Interview". Warhol ging uit van foto’s die hij, nadat hij ze had beschilderd, liet vermenigvuldigen tot zeefdrukken waaraan iedere emotie ontbreekt. Zijn dood veroorzaakte een schok in de kunstwereld. De moderne kunst bestond niet langer meer. Hij is op 22 februari 1987 in New York aan de gevolgen van een galblaasoperatie overleden.

De zegel is op 10 november 2003 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is € 1,11. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Andy Warhol. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VASSILY KANDINSKY

Op de zegel wordt een naamloos werk van Kandinsky afgebeeld.

Vassily Kandinsky werd in Moskou op 4 december 1866 geboren. Hij ging in 1886 rechten en economie studeren, maar wijdde zich na 1896 geheel aan de schilderkunst. Zijn werk wordt gekenmerkt door een immense vaart en een felle drift, dat leidt tot ware kleurfestijnen. Kandinsky overleed in Neuilly-sur-Seine (Hauts-de-Seine) op 13 december 1944.

De zegel is op 7 juli 2003 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 1,11 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Vassily Kandinsky. De gravure is verzorgd door Michel Durand-Mégret. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

PAUL SIGNAC

Op de zegel wordt het werk "La Boueé rouge" afgebeeld.

Paul Signac werd in Parijs op 11 november 1863 geboren. Hij is schilder en graficus. Met Georges Pierre Seurat werkte hij de theoretische grondslagen betreffende kleurwerking uit die het uitgangspunt vormden voor het neo-impressionisme. Hij mengde zijn kleuren alleen met wit. Signac schilderde vooral havens (o.a. Saint-Tropez en Collioure) en schepen. Hij overleed in Parijs in 1935.

De zegel is op 7 juli 2003 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 0,75€. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Paul Signac. De gravure is verzorgd door Didier Thimonier. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MICHEL-ANGE

Op de zegel worden twee beeldhouwwerken (te bewonderen in het Louvre) afgebeeld: de opstandige slaaf en de stervende slaaf.

Michelangelo Buonarroti, Italiaans beeldhouwer, schilder, architect en dichter, werd op 6 maart 1475 in Caprese geboren. Hij geldt als een dominerende figuur in de Italiaanse renaissance. Michelangelo leerde in Florence de beginselen van de beeldhouwkunst van Bertoldo. In 1523 ontving hij van de Medici's een grote opdracht die hem, na jaren als schilder werkzaam te zijn geweest, tot de beeldhouwkunst terugvoerde: de grafmonumenten tegen de wanden van de Sacrestia Nuova van San Lorenzo te Florence. Michelangelo overleed op 18 februari 1564 in Rome.

De zegel is op 26 mei 2003 uitgegeven in het thema"kunst". Het tarief is € 0,75. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Martin Mörck daarbij geïnspireerd door foto’s van R.G. Ojeda. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

JESÚS RAFAEL SOTO

Op de zegel wordt het kunstwerk "Sphère Concorde" afgebeeld.

Jesus Rafael Soto werd op 5 juni 1923 in Ciudad Bolivar (Venezuela) geboren. Hij is een Venezolaanse beeldend kunstenaar en vestigde zich in 1950 in Parijs. Soto is een van de belangrijkste exponenten van de kinetische kunst en de opart. Zijn werken zijn gemaakt met eenvoudige middelen: draden, staafjes, lijnen, doorgaans geplaatst voor een monochroom (wit, geel, zwart) beschilderde houten plaat. De Sphère Concorde, daterend uit 1996, is hier een voorbeeld van.

De zegel is op 12 november 2002 uitgegeven in het thema"kunst". Het tarief is € 0,75. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 50 gram naar de Territoires d’Outre-Mer (Nouvelle Calédonie, Polynésie Française, Wallis et Futuna, Terres Australes et Antarticique) en ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het ontwerp is van Aurélie Baras gebaseerd op een werk van Jesus Rafael Soto. De gravure is verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ÉLISABETH VIGÉE-LEBRUN

Op de zegel wordt een zelfportret van Elisabeth Louise Vigée-Lebrun afgebeeld.

Elisabeth Vigée-Lebrun werd geboren in Parijs op 16 april 1755. Zij heeft een grote naam als portretschilderes. In 1779 werd zij officieel schilderes van koningin Marie-Antioinette. In 1783 werd zij opgenomen in de Academié. Zij schilderde vrijwel alle groten van haar tijd. Elisabeth Vigée-Lebrun overleed op 30 maart 1842 in Louveciennes.

De zegel is op 14 oktober 2002 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is € 1,02. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

FERNANDO BOTERO

Op de zegel wordt "Les Danseurs" van Fernando Botero afgebeeld.

Fernando Botero, geboren in Medellin op 19 april 1932 is een Colombiaans schilder en beeldhouwer. Tijdens een bezoek aan Mexico leerde hij de muurschilderingen van David Alfaro Siqueiros en Diego Rivera kennen. Botero ontwikkelde een eigen, duidelijk herkenbare stijl: hij heeft een uiterst verfijnde schilderwijze en geeft zijn afgebeelde figuren een geweldige omvang. De mensen bewegen zich als opgeblazen poppen in een verstarde wereld. Deze opgeblazen figuren zijn ook kenmerkend voor zijn bronzen beelden.

De zegel is op 29 april 2002 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 1,02 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Michel Durand-Mégret naar een werk van Fernando Botero. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

GUSTAV KLIMT

Op de zegel wordt het schilderij "De Kus" van Gustav Klimt afgebeeld.

Gustav Klimt werd op 14 juli 1862 in Baumgarten, bij Wenen, geboren. Klimt, een Oostenrijks schilder, was als medeoprichter van de Wiener Sezession een van lei­dende kunstenaars van de Jugendstil in Midden-Europa. In De Kus, geschilderd in 1907, portretteert hij een moment van passie tussen twee mensen. De erotiek en wanhoop die het schilderij uitdrukt zijn kenmerkend voor de radicale stijl van de Wiener Sezession. Gustav Klimt overleed in zijn geboorteplaats op 6 februari 1918.

De zegel is op 11 februari 2002 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 1,02 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp naar een werk van Gustav Klimt is van Sylvie Patte en Tanguy Besset. De gravure is verzorgd door Pierre Albuisson. De drukvorm is héli­ogravure.

Terug naar boven Ý

JOHAN BARTHOLD JONGKIND

Op de zegel wordt "Gezicht op Honfleur bij laag water" van Johan Barthold Jongkind afgebeeld.

Johan Barthold Jongkind, Nederlands schilder, werd op 3 juni 1819 in de buurt van Rotterdam geboren. In 1843 vertrok hij met een toelage van koning Willem II naar Parijs, waar hij in het atelier van Eugène Isabey werkte. Hij maakte een aantal rei­zen naar Normandië en schilderde daar indrukwekkende romantische landschappen en stadsgezichten vaak in donkere tinten met wilde penseelstreken. In 1855 ging hij terug naar Nederland maar werd niet gewaardeerd. In 1860 vertrok hij voorgoed naar Frankrijk. In vele opzichten was Jongkind zijn tijd vooruit. Zijn histo­rische betekenis voor de ontwikkeling van de Franse schilderkunst, in het bijzonder voor het impressionisme, is aanzienlijk te noemen. Hij overleed op 9 februari 1891 in La Côte-Saint-André (Isère).

De zegel is op 29 oktober 2001 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 6,70 F (1,02 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp naar een werk van Jongkind en de gravure zijn ver­zorgd door Tanguy Besset. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC

Op de zegel wordt een van de werken van Toulouse-Lautrec afgebeeld: Yvette Guilbert, de zangeres (1867-1944).

Henri de Toulouse-Lautrec is geboren op 24 november 1864 in Albi. Henri de Toulouse-Lautrec is een Frans schilder en tekenaar. In zijn jeugd werd hij kreupel door­dat hij beide benen brak. In 1882 ging hij naar Parijs om te schilderen, kwam in het rosse leven terecht en betrok een eigen atelier op Montmartre. De mensen uit deze buurt gingen het hoofdthema van zijn werk vormen: danseressen, prostituees, clowns en zangeressen. In 1890 werd hij op slag beroemd door zijn eerste affiche, de litho Moulin Rouge. Voor de affichekunst is zijn werk uit de daaropvol­gende periode van eminente betekenis geworden. Hij schilderde of tekende met soms haast giftige kleuren voornamelijk bezoekers van de Parijse vermaakscentra. Hierbij liet hij niet alleen de vrolijke kant, maar ook de bittere ontgoocheling uitkomen. Hij overleed op 9 september 1901.

De zegel is op 10 september 2001 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 6,70 F (1,02 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Anne-Claude Paré. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

SAINT JEAN DE JÉRUSALEM (TOULOUSE)

Op de zegel wordt een muurschildering, aangebracht op een van de muren van  het gasthuis Saint-Jean-de-Jérusalem te Toulouse (het logement van de Johannieterorde), afgebeeld.

De orde van de ziekenbroeders van Saint-Jean is in Jeruzalem gesticht aan het einde van de elfde eeuw. In het begin van de twaalfde eeuw vestigde de orde zich in Toulouse in het gasthuis gelegen bij de kerk Saint-Jean. In 1655 werd een groot gedeelte van deze gebouwen vernield. De kerk bleef echter gespaard. Bij restauratiewerkzaamheden in 1839 werd een aantal muurschilderingen uit de dertiende eeuw ontdekt, waaronder de schildering die op de zegel is afgebeeld: Saint Jacques de Compostelle.

De zegel is op 23 april 2001 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 6,70 F (1,02 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Nadine Le Quentrec. De gravure is ver­zorgd door André Lavergne. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

DE BOERENBRUILOFT, PIETER BRUEGEL

Op de zegel wordt de Boerenbruiloft afgebeeld.

Pieter Bruegel, de Oudere, bijgenaamd Boeren Bruegel, werd geboren in 1525. Hij ging in de leer bij Pieter Coecke en ondernam in 1552 een reis naar gebieden ten zuiden van de Alpen. Berglandschappen boeiden hem in het bijzonder. Meerdere keren gebruikte hij berglandschappen als achtergrond van zijn taferelen. Bruegel geldt als zeer zelfstandig en is door slechts één leermeester beïnvloed: Hiëronymus Bosch. Bruegel overleed in 1569.

De zegel is op 5 februari 2001 uitgegeven in de serie "kunst". Het tarief is 6,70 F (1,02 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Charles Bridoux. De gravure is ver­zorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

MOSAÏQUE DE GERMIGNY-DES-PRÉS

Op de zegel wordt een mozaïek, voorstellende "het verbond van God met het volk" afgebeeld.

Het mozaïek is een typisch werk uit de Karolingische tijd. Het is bekend als het mozaïek van Germigny-des-Prés en dateert uit de 9e eeuw. Het is opgebouwd uit 130.000 stukjes glas en heeft een afmeting van 10 bij 10 meter. Het is ontdekt bij restauratiewerkzaamheden aan de kapel Germigny-des-Prés (Val de Loire) in 1840. Deze kerk is de oudste kerk van Frankrijk en dateert uit 806.

De zegel is op 23 oktober 2000 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 6,70 F (1,02 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Aurélie Baras naar een foto gemaakt door Dagli Orti. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

GASTON CHAISSAC

Op de zegel wordt het schilderij "Visage rouge" van Gaston Chaissac afgebeeld.

Gaston Chaissac werd geboren in Avallon (Yonne) in 1910. In 1937 ging hij bij zijn broer in Parijs wonen en begon te schilderen en te schrijven. Zijn eerste expositie dateert van 1940. Karakteristiek in zijn werk is de presentatie in de vorm van "puzzels", van elkaar gescheiden door zwarte strepen en vlakken. Het werk van Gaston Chaissac behoort dan ook tot het origineelste van het tweede gedeelte van de twintigste eeuw. Gaston Chaissac overleed in 1964.

De zegel is op 25 september 2000 uitgegeven in het thema "kunst". Het tarief is 6,70 F (1,02 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 50 tot 100 gram in het binnenland. Het ontwerp is van Gaston Chaissac. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý