Jeugdfilatelie

(Bijgewerkt op: )

LES LÉGENDAIRES

Op de zegels worden Danaël, Gryf, Jadina en Shimmy en Razzia afgebeeld.

Ze worden de Legendariërs genoemd. Ze zijn met z'n vijven en vertegenwoordigen de vergeten echte waarden: edelmoedigheid, intelligentie en dapperheid. Zijn het volwassenen? Nee, ze wáren volwassen. Maar hun laatste gevecht tegen de kwade krachten liep slecht af. Alle volwassenen werden weer kind! Kunnen de Legendariërs deze fout goedmaken?

De vier zegels zijn in de vorm van zes dyptiques op 16 september 2016, uitslui-tend in de vorm van een minifeuille, uitgegeven in het thema "jeugdfilatelie". Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Patrick Sobral. De gravure is verzorgd door Ma-thilde Laurant. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

HÉROS DES JEUX VIDÉO

Op de 10 zegels worden helden uit de videospelletjes afgebeeld: Link, Mario, Abidou, Pac-Man, Prince of Persia, Rayman, Lara Croft, Spyro, Donkey Kong en de Sims.

Na de zeilschepen in 1999, de personenauto’s in 2000, de treinen in 2001, de motoren in 2002, de bedrijfswagens in 2003 en de sport in 2004 is het dit jaar de beurt aan de helden uit de vidéospelletjes. De jeugdpostzegels zijn dit jaar gewijd aan een waarlijk fenomeen, de legendarische helden uit computerspelletjes, spelletjes die met elke denkbare vorm van elektronica (PC, TV, mobiele telefoon, etc.) gespeeld kunnen worden. Uitgevonden in Amerika, verder ontwikkeld in Japan en populair in de hele wereld betekent deze vorm van moderne technologie een omzet van 18 miljard dollar op jaarbasis.

Link is een jeugdige held die avonturen beleefd met de jonge prinses Zelda.

Mario is een fictief figuurtje die in 1981 zijn debuut maakte in het spel Donkey Kong.

Abidou is een kleine jongen die avonturen beleeft waarmee vooral de kleintjes zich kunnen vermaken.

Pac-Man is een klassiek computerspel. Het speelveld wordt onveilig gemaakt door spoken. Als Pac-Man door een spook wordt gepakt, is hij er geweest.

Prince of Persia is een Perzische amoureuze avonturier die met zijn prinses Kaileena avonturen beleeft.

Rayman is op zich al een grappig figuurtje. Hij heeft namelijk geen ledematen maar wel grote ogen. Zijn handen en voeten zweven los van zijn lijf. Dat geeft een erg leuk effect als hij gaat bewegen.

Lara Croft is van oorsprong een Britse aristocrate die uitgroeide tot een wereldberoemde gamebabe. Zij houdt van actie en is mooi en sexy, wat haar tot een echte ster maakt.

Spyro, een schattig paars draakje, heeft zich inmiddels gevestigd in het rijtje bekende platformhelden. Hoewel hij natuurlijk nog lang niet de status van Mario heeft is hij een tamelijk populaire lieve kinderheld.

Donkey Kong is de naam van een beroemde gorilla. Soms is hij een held en soms is hij boosaardig en bekogelt zijn vijanden.

Les Sims is een simulatie van het alledaagse leven, een spel waarbij de speler over het leven van virtuele mensen kan beschikken.

De tien zegels zijn uitsluitend in de vorm van een bloc op 14 november 2005 uitgegeven in de serie "Jeugdfilatelie". Het tarief van de zegels Link, Pac-Man, Prince of Persia, Spyro en Donkey Kong is 0,20 €. Het tarief van de zegels Mario, Abidou, Rayman, Lara Croft en Les Sims is 0,33 €. De tarieven zijn bestemd voor bijfrankering. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

SPORTS DE GLISSE

Op de 10 zegels worden momenten uit diverse glijsporten afgebeeld: een skateboarder, een crossfietser, een parapenter, een parachutespringer, een surfrider, een jetskiër, een snowboarder, een windsurfer, een sleeër en een rolschaatser.

De jeugdpostzegels zijn dit jaar gewijd aan sportmomenten. Na de zeilschepen in 1999, de personenauto’s in 2000, de treinen in 2001, de motoren in 2002 en de bedrijfswagens in 2003 is het dit jaar de beurt aan de sport.

De tien zegels zijn in de vorm van een blok op 6 september 2004 uitgegeven in de serie "Jeugdfilatelie". Voor het skateboarden, parachutespringen, planksurfen, surfen en sleeën is het tarief € 0,20. Voor de bi-cross, parasailing, jetski, snowboarden en skeeleren is het tarief € 0,30. De tarieven zijn bestemd voor bijfrankering. Het ontwerp is van Eric Fayolle. De gravure van het skeeleren, het snowboarden en het surfen is verzorgd door Yves Beaujard. Van het surfplanken, jetski en sleeën is de gravure verzorgd door Claude Jumelet. Van de bi-cross en skateboarden door Pierre Albuisson. Van het parachutespringen is de gravure verzorgd door Jacky Larrivière en van parasailing door André Lavergne. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

LES VEHICULES UTILITAIRES

Op de 10 zegels worden bedrijfswagens uit de vorige eeuw afgebeeld: een touringcar (Isobloc type 648 DP 102), een vrachtwagen (Berliet 22HP type M), een werkwagen (Berliet T100), een tractor (type 302), een ladderwagen van de brandweer (Delahaye), een politiebus (Citroën), een ziekenauto (Heuliez & Citroën-DS), een postauto (Renault Kangoo), een Parijse stadsbus (Renault type TN6) en een Eerste Hulpauto (Hotchkiss type PL50).

De jeugdpostzegels zijn dit jaar gewijd aan bedrijfswagens. Na de zeilschepen in 1999, de personenauto’s in 2000, de treinen in 2001 en de motoren in 2002 is het dit jaar de beurt aan de bedrijfsvoertuigen.

De tien zegels zijn in de vorm van een blok op 27 oktober 2003 uitgegeven in de serie "Jeugdfilatelie". Voor de touringcar, tractor, de ladderwagen, postauto en de Parijse stadsbus is het tarief van € 0,20. Voor de bestelauto, de vrachtwagen, de politiebus, de ziekenauto en de auto van de Eerste Hulp is het tarief € 0,30. De tarieven zijn bestemd voor bijfrankering. Het ontwerp is van François Bruère. De gravure is verzorgd door Aurélie Baras. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

LES MOTOS

Op de 10 zegels worden motorfietsen afgebeeld: Honda 750 four, BMW R90S, Harley Davidson Hydra Glide, Terrot 500 RGST, Majestic, Triumph Bonneville 650, Ducati 916, Norton Commando 750, Voxan 1000 Café Racer en de Yamaha 500 XT.

De jeugdpostzegels zijn dit jaar gewijd aan de motoren. Na de zeilschepen in 1999, de auto’s in 2000 en de treinen in 2001 is het dit jaar de beurt aan de motoren.

De tien zegels zijn in de vorm van een blok op 14 september 2002 uitgegeven in de serie "Jeugdfilatelie". Voor de Honda-, de Terrot-, de Majestic-, de Norton- en de Voxan-zegel is het tarief van € 0,16. Voor de BMW-, de Harley Davidson-, de Triumph-, de Ducati- en Yamaha-zegel is het tarief € 0,30. Het tarief is bestemd voor bij­frankering. Het ontwerp van de Honda- en de BMW-zegel is van Ptiluc, van de David­son- en de Voxan-zegel van Coyote, van de Terrot- en de Ducati-zegel van Niokolaz, van de Majestic- en de Norton-zegel van Denis Sire en van de Triumph- en Yamaha-zegel van Franck Margerin. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De druk­vorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

LES LOCOMOTIVES

Op de 10 zegels worden locomotieven uit de periode 1855-1987 afgebeeld: Eurostar (1987), American 220 (1855), Crocodile uit Zwitserland (1921), Crampton (1955), Garratt 59 (1955), Pacific (1929), Mallard uit Engeland (1935), Capitole (1960), Autorail panoramique (1959) en de 230 Classe P8 (1906).

Stoomlocomotieven werden al in 1769 in Frankrijk gemaakt. In Frankrijk ont­wik­kelde het spoorwegwezen zich pas na 1842, toen de richtinggevende wetgeving tot stand kwam. De hoofdlijnen werden snel afgebouwd en rendeerden goed, maar de concessionarissen waren verplicht tevens de secundaire en tertiaire lijnen te bou­wen, die grote verliezen opleverden.

De tien zegels zijn in de vorm van een blok op 9 juli 2001 uitgegeven in de serie "Jeugdfilatelie". Het tarief per zegel is 1,50 F. Het tarief is bestemd voor bijfrankering. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Jame’s Prunier. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý