Europese hoofdsteden

(Bijgewerkt op: 18-05-2015)

RIGA

Op de zegels worden Maison des Têtes Noires, Église Saint-Pierre, Cathédrale de la Nativité en Opéra National afgebeeld.

Riga is de hoofdstad van Letland en met circa 700.000 inwoners de grootste stad in de Baltische staten. Het is het politieke, economische en culturele centrum van Letland. Het historische centrum van de stad werd in 1997 opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.
Maison des Têtes Noires is een gebouw in het oude stadscentrum van de Letse hoofdstad. Het gebouw werd gebouwd in de veertiende eeuw door de Broederschap van de Zwarthoofden, een gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden in Riga.
Église Saint-Pierre is een Lutherse kerk in Riga. De kerk is opgedragen aan Petrus en wordt gebruikt door de Letse Evangelische Lutherse kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 29 juni 1941, vernielde een brand de toren en de kerk. In 1954 werd begonnen met de restauratie en op 21 augustus 1970 had de kerk zijn toren terug. Ook met de huidige hoogte van de toren van 123 m heeft de kerk een van de hoogste kerktorens wereldwijd.
Cathédrale de la Nativité is de neo-Byzantijnse kathedraal van Riga. Hij werd gebouwd tussen 1876 en 1883, in de periode van de Russische overheersing. De kathedraal, de grootste orthodoxe kerk van de Baltische staten staat het meest bekend om zijn iconen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakten de Duitsers een protestantse kerk van de kathedraal, maar in 1921 werd het opnieuw een orthodoxe kerk. De Russen installeerden tijdens de Sovjetperiode een planetarium in het gebouw, maar nu heeft het zijn kerkelijke functie weer terug.
De Opéra National werd gebouwd in 1863 door de Sint-Peterburgse architect Ludwig Bohnstedt. Het gebouw is meerdere malen gerenoveerd. De voertaal was Duits. De eerste poging de voertaal te wijzigen in Lets dateert van 1893. De Letse Opera werd in 1912 opgericht. Na de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd de Letse Opera voor de tweede keer opgestart. In 1990 werd de opera omgedoopt tot Letse Nationale Opera.

De vier zegels zijn op 7 april 2015, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema "Europese hoofsteden". Het tarief is 0,76 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het bloc bedraagt 3,04 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Guillaume Sorel. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

VIENNE

Op de zegels worden het gebouw van de Wiener Secession, de Belvedere, de Karlskirche en de Hofburg afgebeeld.

Het gebouw van deWiener Secession is een van de mooiste Jugendstil bouwerken van Wenen. Het is gebouwd door de architect Joseph Maria Olbrich, die in 1897-1898 een tentoonstellingsruimte bouwde voor de nieuwe “Vereinigung bildener Künstler - Secession”, die zich van het conservatieve Küstlerhaus had afgescheiden. Hij gaf het gebouw een koepel van verguld bladwerk, die de Weners “Krauthappel” noemen.
Prins Eugenius van Savooie gaf het imposante Belvedere bij Lukas von Hildebrandt in opdracht. Het lag voor de poorten van de toenmalige stad en diende als zomerverblijf. Zo ontstonden twee paleizen, gescheiden door een immens park. Het Obere Belvedere diende voor feesten, in het Untere Belvedere werd gewoond. Tegenwoordig is het staatseigendom.
Wenen dankt een van zijn prachtigste kerken, de Karlskirche, aan een belofte die keizer Karel VI na een verschrikkelijke pestepidemie aflegde. Het hoog barokke ontwerp, een afspiegeling van de keizerlijke macht van de Habsburgers, is van Johann Bernhard Fischer von Erlach. Het door twee grote zuilen geflankeerde portaal heeft de vorm van een Griekse tempel. Daarachter verschijnt een op de Romeinse barok geïnspireerde koepel.
Tot 1918 resideerden de keizers in de Hofburg. Die was een typisch Oostenrijks lot beschoren: zeven eeuwen werd eraan gebouwd, maar het ooit beoogde eindresultaat werd nimmer gerealiseerd. Ongeveer alle bouwstijlen, van gotiek tot Jugendstil, zijn er dan ook terug te vinden.

De zegels zijn op 21 april 2014, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “Europese hoofdsteden”. Het tarief is 0,66 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het bloc bedraagt 2,64 €. Het ontwerp is van Stéphane Levallois. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

MADRID

Op de zegels worden de Almudena Kathedraal, het Koninklijk paleis van Madrid, het paleis van de communicatie en het Plaza Mayor afgebeeld.

De Almudena Kathedraal is gebouwd in 1883. De bouw van de kathedraal heeft meer dan honderd jaar gekost. Dit is te wijten aan politieke conflicten, oorlogen en financiële tekorten. Volgens de legende is de kathedraal vernoemd naar de maagd van Almudena van wie de icoon na de herovering is verstopt in een huis dat de Arabieren “al mudena” noemen. Het uiterlijk van de kathedraal is een voorbeeld van een 19e eeuws ontwerp. De deuren zijn van brons en er hangt een schildering van de maagd op de façade. Het interieur is heel licht, mede door de glas in loodramen en de veelkleurige plafonds.
Het Koninklijk paleis is de officiële residentie van de Spaanse Koninklijke familie. Hoewel de familie niet in dit paleis woont wordt het nog steeds gebruikt bij officiële ceremonies. Een voorbeeld is de ceremonie in 1986 toen Spanje officieel lid werd van de Europese Unie. De tekeningsceremonie vond plaats in de troonzaal. Het paleis dateert uit de 9e eeuw. Het was toendertijd een fort dat was gebouwd door het Islamitisch Koninkrijk van Toledo. Na een brand in 1734 gaf koning Philip V de opdracht om op exact dezelfde plaats een nieuw paleis te bouwen. Het koninklijk paleis is compleet gebouwd van steen. Het nieuwe paleis was in 1755 gereed. Dit werkpaleis van de koning van Spanje telt 3418 kamers en is na Versailles in Frankrijk het grootste Koninklijke paleis van Europa. In het paleis is nog altijd veel pracht en praal uit de voorgaande eeuwen. Diverse kroonluchters sieren de verschillende zalen in dit paleis.
Het paleis van de communicatie is het voormalige hoofdpostkantoor van de stad en is thans in gebruik als gemeentehuis van Madrid. Het enorme gebouw wordt vanwege zijn helwitte uiterlijk en vele torentjes vaak gekscherend met een enorme suikertaart vergeleken. Het werd ontworpen door Antionio Palacios en Joaquin Otamendi voor de Spaanse post- en telegrafiemaatschappij. Het ontwerp is geïnspireerd op neogotische elementen, maar men vindt ook de invloed van beroemde architecten als Gustave Eiffel en Otto Wagner terug in het gebouw. Het paleis werd tussen 1907 en 1909 gebouwd. Toen de gemeentelijke diensten van Madrid in 2007 hun intrek namen in het gebouw, werd het gebouw gerenoveerd en werd een grote glazen koepel aangebracht om de binnenplaats te overkappen.
Hoewel de architect Juan de Herrera al in 1576 de eerste tekeningen voor Filip I presenteerde, is de aanleg van het Plaza Mayor pas gestart in 1617 onder Filip III. Het Plaza Mayor is rechthoekig van vorm en meet 129 bij 94 meter. Het wordt omringd door woonhuizen van vier verdiepingen met 237 balkons met uitzicht op het plein. Er komen in totaal negen wegen uit op het plein. In 1790 werd het plein herbouwd tot wat het nu is door Juan de Villanueva. Het beeld van Filip III is in 1848 op het plein geplaatst.

De zegels zijn op 18 maart 2013, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “Europese hoofdsteden”. Het tarief is 0,63 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre prioritaire. Het tarief van het bloc bedraagt 2,52 €. Het ontwerp is van Arnaud d’Aunay. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

COPENHAGUE

Op de zegels worden het beeld van de kleine zeemeermin, het paleis Amalienborg, het slot Rosenborg en Nyhavn afgebeeld.

Het beeld van de kleine zeemeermin is een wereldberoemd standbeeld. Het stelt de hoofdpersoon voor in het sprookje van “De Kleine Zeemeermin” van Hans Christian Andersen. Het beeld van de zeemeermin werd gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959). Het is 1,25 m groot en werd op 23 augustus 1913 op een rots in de haven gezet. Op 24 april 1964 werd het beeld onthoofd. Sinds die tijd is het beeld vaker beklad en beschadigd door vandalen. Verder is ze verschillende keren aangekleed. Al minstens twee keer heeft ze een boerka aan gehad en in mei 2007 werd ze uitgedost met een hoofddoekje. Wellicht wordt het beeld verder in het water geplaatst zodat het moeilijker te bereiken is.
Het paleis Amalienborg is de residentie van de Deense vorstin Margrete II van Denemarken. De gebouwen dateren van omstreeks 1750. Sinds 1794 wordt het paleis gebruikt als Koninklijke residentie. De vier vleugels van het paleis liggen in een vierkant rond het standbeeld van Frederik V. De vier vleugels zijn vernoemd naar de Deense vorsten Christian VIII, Frederik VIII, Christian IX en Christian VII.
Het Slot Rosenborg is een paleis in het centrum van Kopenhagen. Het is gelegen in het stadspark Kongens Have. In 1606 gaf Koning Christiaan IV opdracht tot de bouw van een zomerverblijf. Het paleis is in Hollandse Renaissancestijl gebouwd. Tot aan 1710 was Rosenborg een koninklijke residentie. Tegenwoordig is het slot toegankelijk voor het publiek en zijn de Deense kroonjuwelen te zien.
Nyhavn (“Nieuwe Haven”) is een haven in de Deense hoofdstad en een belangrijke toeristische trekpleister van de stad. De oudste huizen die hier te vinden zijn zijn meer dan 300 jaar oud. De haven werd in opdracht van koning Christiaan V gebouwd. Dichter en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in verschillende huizen aan Nyhavn gewoond.

De zegels zijn op 26 maart 2012, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “Europese hoofdsteden”. Het tarief is 0,60 €. Het tarief van het bloc bedraagt 2,40 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Olivier Audy. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BUDAPEST

Op de zegels worden de kettingbrug, het Széchenyi bad, het parlementsgebouw en het Koninklijk Paleis afgebeeld.

De kettingbrug is de oudste brug over de Donau. Het is de vijfde brug, als men stroomafwaarts gaat. De 330 meter lange en 15,8 meter brede brug dateert uit 1849. Het was destijds de eerste vaste brug over de Donau stroomafwaarts van Regensburg. De kettingbrug steunt op twee pijlers, waarvoor antieke triomfbogen als voorbeelden hebben gediend. Twee leeuwen van steen zorgen aan weerszijden voor een stille bewaking. Ze werden in 1885 geplaatst.
Het Széchenyi bad was het eerste thermische bad van de stad. In 1881 werd het onder de naam Artesian bad gebouwd als een tijdelijke vestiging. In 1913 werd het een permanente vestiging en kreeg het zijn huidige naam. In 1927 werd het uitgebreid met strandsites en openbare gedeelten voor dames en heren. In 1949 werd het verder uitgebouwd en werd het thermische deel toegevoegd. De totale renovatie van het complex vond plaats in 1999.
Het parlementsgebouw staat symbool voor Boedapest maar zeker voor Hongarije. Het is in 1885 ontworpen door Imre Steindl en kwam in 1902 gereed. Het behoort tot de fraaiste monumenten van de wereld. De lengte is 268 meter. De grootste breedte is 118 meter. De hoogte is 27 meter en de koepel is 96 meter hoog. Het Parlementsgebouw beslaat 17.745m2. In beide zijvleugels van het in gotische stijl opgetrokken bouwwerk zijn de zittingszalen ondergebracht.
Het Koninklijk Paleis zoals het er tegenwoordig staat is een historisch gebouw dat bestaat uit elementen die in de 17de, 18de, 19e en 20ste eeuw zijn aangebracht. De eerste Koninklijke residentie op de kasteelheuvel schijnt in 1241 gebouwd te zijn. Later wer-den nieuwe secties toegevoegd door diverse koningen voordat er een groot gotisch paleis werd gebouwd onder het bewind van Sigmund van Luxembourg (1387-1437). De gouden eeuw van het paleis begon onder het bewind van koning Matthias (1451-1490). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis gebruikt als hoofdkwartier door de Duitse bezettingsmacht. Vandaag de dag wordt het paleis beschouwd als één van de mooiste paleizen van Europa.

De zegels zijn op 28 maart 2011, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven in het thema “Europese hoofdsteden”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Alain Bouldouyre De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

PARIS

Op de zegels worden de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, de kathedraal Notre-Dame en de Opéra Garnier afgebeeld.

De Eiffeltoren werd oorspronkelijk gebouwd om de bezoekers van de Wereldtentoonstelling van 1889 te imponeren en zou een tijdelijke toevoeging aan de Parijse skyline zijn. Ingenieur Gustave Eiffels ontwerp werd door 19de-eeuwse estheten openlijk verfoeid. Tot 1931, toen het Empire State Building in New York werd voltooid, was dit het hoogste gebouw ter wereld. Nu is de toren het symbool van Parijs. Sinds de recente renovatie en de installatie van nieuwe verlichting ziet hij er beter uit dan ooit.

Jullie zullen naar huis terugkeren door triomfbogen, beloofde Napoleon zijn mannen na zijn grootste overwinning, de slag bij Austerlitz in 1805. De eerste steen van wat de bekendste triomfboog ter wereld, de Arc de Triomphe, zou worden, werd het jaar daarna gelegd. Maar verdeeldheid over de plannen van de architect Jean Chalgrin en de verminderde macht van Napoleon vertraagden de voltooiing van het monumentale bouwwerk tot 1836. De 50 m hoge boog is nu het beginpunt van overwinningsfeesten en parades.

Geen enkel ander gebouw is zo nauw verbonden met de geschiedenis van Parijs als de Notre-Dame. Majestueus staat de kathedraal op het Ile de la Cité, de wieg van de stad. Paus Alexander III legde de eerste steen in 1163; het was het begin van 170 jaar noeste arbeid. Sinds die tijd zijn talloze beroemdheden de drie hoofdpoorten onder de enorme torens gepasseerd. De kathedraal is een gotisch meesterwerk, gebouwd op de grondvesten van een Romeinse tempel. Toen de kathedraal was voltooid, rond 1330, was hij 130 m lang en had hij luchtbogen, een groot dwarsschip, een diep koor en torens van 69 m hoog.

De Opéra de Paris Garnier is gebouwd in 1875. Het is een mengsel van stijlen van classistisch tot barok en is een symbool geworden van de weelde van het Tweede Keizerrijk. Als grootste theater van de wereld kreeg de Opéra een overdadige decoratie, zowel buiten als binnen. De beroemde dansgroep aan de voorgevel is een kopie van het werk van Paul Belmondo. Het plafond van de grote, in gouden tonen gehouden zaal, werd met een schildering van Chagall versierd.

De zegels zijn, uitsluitend in de vorm van een bloc, op 8 november 2010 uitgegeven in het thema ”Europese hoofdsteden”. Het tarief is 0,58 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief van het bloc is 2,32 €. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Stéphane Humbert-Basset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LISBONNE

Op de zegels worden het Hièremonietenklooster Mosteiro dos Jerónimos, Torre de Belém, Bairro Alto en het Padr±o Descobrimentos afgebeeld.

“De witte stad” is de romantische naam die Lissabon in vele boeken krijgt toegedicht. De hoofdstad verheft zich boven de noordelijke oever van de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. In Santa Maria de Belém, een voorstad van Lissabon, bevinden zich de werelderfgoederen het Hièremonietenklooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. Bairro Alto, de bovenstad, is een wijk in het centrum van Lissabon. Het gebied staat vooral bekend als winkel en uitgaansgebied. Het Padr±o Descobrimentos is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld hebben verkend. Het bouwwerk is 52 meter hoog en heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen.

De zegels zijn, uitsluitend in de vorm van een bloc, op 9 november 2009 uitgegeven in het thema “Europese hoofdsteden”. Het tarief is 0,56 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Noëlle Le Guillouzic. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

PRAGUE

Op de zegels worden de Karelsbrug met toren Mala Strana, de stadhuisklok, de burcht en de Tynkerk afgebeeld.
Praag wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Gouden Stad, zoals de bijnaam van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau.
Karelsbrug: Het beroemde bouwwerk van Praag verbindt Oude Stad met Kleine Zijde. De ene helft hoort bij de Oude Stad en de andere helft bij Kleine Zijde. Tot 1741 was de Karelsbrug de enige overspanning over de Moldau. De 502 meter lange brug is gemaakt van zandsteenblokken, die volgens geruchten met een mengsel van mortel en eieren werden verstevigd. Karel IV gaf Peter Parler in 1357 toestemming om die brug te bouwen ter vervanging van de Judithbrug.
Stadhuisklok: De astronomische klok aan het Stadhuis is in 2005 gerestaureerd. Elk uur voltrekt zich de processie van twaalf apostelen. Elf apostelen met Paulus komen naar voren. Petrus leidt de processie. Na dit ritueel klinkt er gekraai van een haan en slaat de klok de tijd. De kleine wijzer geeft drie tijden tegelijk aan. In de buitenste ring wordt de tijd in de Arabische telling aangeduid. Volgens die telling kent een dag 24 uur en begint de telling bij zonsondergang. De Romeinse cijfers geven de tijd aan zoals wij dat gewend zijn. Het blauwe deel is de klok naar Mesopotamisch voorbeeld, waarbij de dag in twaalf in lengte variërende uren is verdeeld.
Praagse Burcht: De originele Praagse Burcht stamt uit 880 en is gesticht door Borovoj, de oudst bekende vorst van de Przemysliden. De huidige gebouwen zijn in drie stijlperioden verankerd: romaans, gotiek en classicisme. De Praagse Burcht vormt tegenwoordig een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. De burcht is de grootste burcht ter wereld, met een oppervlakte van 7,5 hectare.
Tynkerk: De vele spitsen van de Tynkerk beheersen het Plein Oude Stad. Met de bouw van de huidige kerk werd in 1365 begonnen. De Tynkerk heeft altijd een centrale rol in de Reformatie in Bohemen gespeeld en tussen het begin van de 15de eeuw en 1620 was het de belangrijkste kerk van de hussieten in Praag.
De zegels zijn in de vorm van een bloc op 10 november 2008 uitgegeven in het thema “Europese hoofdsteden”. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Cécile Millet. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BRUXELLES

Op de zegels worden vier beroemde monumenten afgebeeld: het stadhuis, het Atomium, het Koninklijk paleis en Manneken-Pis.

Brussel is een begrip als Europese hoofdstad. De Grote Markt is een plein in het centrum van de stad. Dit plein wordt gezien als één van de mooiste ter wereld. Op de Grote Markt zijn er tegenwoordig cafés met terrassen, restaurants en hotels. Regelmatig vinden er concerten of andere manifestaties plaats. Sinds 1998 staat de Grote Markt op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het stadhuis dat boven op zijn toren bekroond wordt met een verguld standbeeld van de aartsengel Miachaël die een draak velt, werd gebouwd vanaf 1402. Met de toren begon men in 1444. Hij is 96 m hoog. Het beeldhouwwerk dat het gebouw versiert is volks. De toren staat niet exact in het midden van het gebouw.

Het Atomium is een monument in het Heizelpark. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen met elk een diameter van 18 meter, die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard maal vergroot. Het gebouw, dat ontworpen is door de architect André Waterkeyn, is bekleed met roestvrij staal. Het Atomium staat voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo’58 als symbool voor het metaal “staal” dat sterk in ontwikkeling was en een belangrijke rol speelde in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig. Het gebouw zou volgens plan niet langer dan zes maanden blijven staan. Aan het eind van de wereldtentoonstelling werd echter besloten om het gebouw, dat enorm populair en bekend was geworden, toch maar te laten staan. De totale hoogte van het monument, de diagonaal van de kubus, is 102,705 meter. Het grondvlak is een zeshoek met een diagonaal van 94,75 meter. De bollen zijn met elkaar verbonden door middel van roltrappen. De bovenste bol van het Atomium werd naar zijn ontwerper André Waterkeyn genoemd na diens dood in 2005.

Het Koninklijk paleis is een werkpaleis, waar de Belgische Koning zijn functie uitoefent. De Koning woont niet in het paleis. Het paleis wordt gekenmerkt door veel neostijlen. Van het oude paleis bleven alleen de zuilengalerij en het balkon bewaard. De gevel die volledig symetrisch is wordt in het midden bekroond met een groot fronton. De salons zijn gebouwd in functie van de ceremoniële rol. Het interieur bevat Frans meubilair, stukken uit de Oostenrijkse tijd en nog een deel meubels van Napoleon en Willem I.

Manneken-Pis is een standbeeldje in het centrum van Brussel en stelt een plassend jongetje voor. Het 58 cm grote ventje op een sokkel is geplaatst op de hoek van de Stoofstraat (rue de l’Etuve) en de Eikstraat, niet ver van de Grote Markt. Het betreft een bronzen beeldje dat Hiëronymus Duquesnoy in 1619 in opdracht van het stadsbestuur heeft gemaakt als versiering van een publieke fontein waarbij het water uit de penis van het jongetje loopt, alsof hij urineert. Bij speciale gelegenheden plast het jongetje bier of wijn in plaats van water. Het huidige beeldje is een afgietsel van het eerste, dat in 1817 werd vernield. Manneken-Pis bezit meer dan 700 costuums en heeft een officiële aankleder.

De zegels zijn in de vorm van een minifeuille van 4 zegels op 2 juli 2007 uitgegeven in het thema “Europese hoofdsteden”. Het is het zesde exemplaar in deze serie. Het tarief van de zegels is 0,54 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Marc Taraskoff. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

NICOSIE

Op de zegels worden vier beroemde monumenten afgebeeld: het archeologisch museum, de Farmugusta-poort, de kerk van Chrysaliniotissa en het aartsbisschoppelijk paleis.

Nicosia is sinds 1959 de hoofdstad van Cyprus. Sinds 1974 is het eiland verdeeld in twee stukken: het Turkse en het Griekse deel. In 2004 vonden onderhandelingen plaats met als doel de hereniging van Cyprus.

Het beroemdste museum van Nicosia is het Cyprus Museum. Op Cyprus zijn in de jaren '30 bij opgravingen veel antieke voorwerpen gevonden. De meest waardevolle voorwerpen die hierbij zijn aangetroffen, zijn ondergebracht in het Cyprus Museum. In dit museum van internationale allure is dan ook een unieke collectie van Cypriotische antiquiteiten en schatten uit de Neolithische tot Romeinse periode te bewonderen.

De Pyli Ammochoustou, ofwel de Farmugusta-poort, is een van de drie hoofdpoorten in de oudste stadsmuur, die de oude binnenstad van Nicosia omsluit. De poort is volledig gerestaureerd. Tegenwoordig huist het Lefkosia Municipal Cultural Center in de stadspoort en vinden er tentoonstellingen en theateropvoeringen plaats.

De kerk van Chrysaliniotissa is in 1450 gebouwd en is de oudste byzantijnse kerk van Nicosia. Bewonderenswaardig zijn de iconen uit de 18de eeuw die de scheiding tussen het hemelse en het aardse symboliseren.

Het Paleis van de Aartsbisschop ligt naast de St. Johannes Kathedraal. Het paleis lijkt oud, maar is pas in 1956 gebouwd. Het paleis is een groot wit gebouw en een prachtige nabootsing van de typische Venetiaanse stijl. In een vleugel van het paleis is het Byzantijns museum ondergebracht waar prachtige historische iconen te bewonderen.

De zegels zijn in de vorm van een minifeuille van 4 zegels op 26 juni 2006 uitgegeven in het thema "Europese hoofdsteden". Het is het vijfde exemplaar in deze serie. Het tarief is 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Louis Arquer. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

BERLIN

Op de zegels worden de Brandenburger Tor, de Gedächtniskirche, de Reichstag en de Philharmonie afgebeeld.

Na Rome, Luxemburg en Athene is het dit keer de beurt aan Berlijn. Van alle Europese hoofdsteden is Berlijn de meest culturele te noemen.

De Brandenburger Tor is de grens van het oude centrum van de stad. De bouw van de Tor werd afgerond in 1795. Bovenop de Tor staat een sculptuur van een Griekse strijdwagen met daarin de Godin van de overwinning, Victoria. Dit gedeelte van de poort werd in 1806 door Napoleon meegenomen naar Parijs, acht jaar later bracht een Duitse maarschalk het weer terug. De huidige sculptuur is een replica, het origineel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. Tijdens de Koude Oorlog werd hier begonnen met de bouw van de Muur en hier staken in 1989 de eerste Ossi's de grens over naar West-Duitsland.

De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche werd in 1895 gebouwd door Wilhelm II als eerbetoon aan zijn grootvader, keizer Wilhelm I, en als symbool voor de eenheid van de Pruisische Kroon en de Kerk. Het bouwwerk werd verwoest in 1943: alleen de westertoren bleef overeind en is nu een van de symbolen van de stad. Om het uur weerklinkt vanaf de oude toren, ook wel de "holle tand" genoemd, een melodie van Lodewijk Ferdinand, de achterkleinzoon van de laatste Duitse Keizer.

De Reichstag is sinds 1999 weer de zetel van het Duitse parlement. Moderne architectuur gaat hier hand in hand met een eeuwenoud monument. Op het oude gebouw is een enorme glazen koepel gezet. In 1933 brandde de Reichstag voor een groot gedeelte af. De Nederlander Marinus van der Lubbe werd ervoor gearresteerd. Zelf gaf hij toe de brand gesticht te hebben, maar er zijn veel historici die denken dat de Nazi's het gebouw zelf in brand hebben gezet. Of Van der Lubbe het nu wel of niet heeft gedaan, zal wel nooit meer opgehelderd worden. Feit is wel dat de Reichstag-brand de aanzet was voor Hitler om de noodtoestand uit te roepen. Daarmee begon in feite de Nazi-dictatuur.

De Philharmonie is de bekendste concerthal van Berlijn, het thuis van het wereldberoemde "Berlijns Philharmonisch Orkest". De hal heeft een vreemd gouden dak dat in 1963 werd ontworpen door Hans Scharoun.

De zegels zijn in de vorm van een minifeuille van 4 zegels op 29 augustus 2005 uitgegeven in het thema "Europese hoofdsteden". Het tarief is 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Pierre-André Cousin. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ATHÈNES

Op de zegels worden het Parthenon, het Odeon van Herodes Atticus, de Kerk van de Heilige Apostelen en de Academie afgebeeld. Het Parthenon – ‘Tempel van de Maagd’ - was gewijd aan Athena, de godin van wijsheid en rechtvaardigheid, de beschermster van de stad. Het gebouw werd ontworpen door Ictinos en Callicrates in 445 voor Christus. Het Odeon van Herodes Atticus werd gebouwd in 161 na Christus. De Romeinse consul liet het uit de rotsen van de zuidhelling van de Acropolis houwen, als herinnering aan zijn vrouw. In het gerestaureerde theater worden nog steeds voorstellingen gegeven. Het biedt plaats aan 5.000 toeschouwers. De kerk van de Heilige Apostelen werd gebouwd in de 14de eeuw. De kerk is een prachtig voorbeeld van byzantijnse kunst met zijn rijke versieringen zowel in de kerk als aan de buitenkant ervan. De Academie dateert uit de 19de eeuw. Hij werd gebouwd op kosten van Baron Sina, een Griekse bankier, gevestigd in Wenen. Het gebouw lijkt op een Ionische tempel. De zegels zijn in de vorm van een minifeuille van 4 zegels op 15 november 2004 uitgegeven in het thema "Europese hoofdsteden". Het tarief van de zegels is € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Elisabeth Maupin. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

LUXEMBOURG

Op de zegels worden de Citadelle Saint-Esprit, de kathedraal Notre-Dame, het Groothertogelijk Paleis en de Pont Adolphe afgebeeld.

Luxembourg ligt op een rotsplateau doorsneden door de tot 70 m diepe rotskloven van de riviertjes Pétrusse en Alzette.

De geschiedenis van de Citadelle Saint-Esprit begint in 1234 met de bouw van een klooster. Het meest recent is de verbouwing onder leiding van de Franse ingenieur Vauban. Hij heeft in 1687 de Citadelle het huidige aanzien van het met vestingmuren versterkte fort gegeven.

De kathedraal Notre-Dame heeft een rijk bewerkt portaal en moderne kunstwerken in de crypte. Met de bouw ervan is in 1613 begonnen. De status van kathedraal werd in 1879 door Pius IX verleend. De uitbreidingen aan de zuidzijde dateren van 1935-1938.

Het Groothertogelijk Paleis is in renaissancestijl gebouwd. Het gebouw diende in de 16e eeuw als stadhuis en is in de 19e eeuw verbouwd en vergroot. Sinds 1890 heeft het gebouw zijn huidige functie. Tussen 1992 en 1995 is het aanzienlijk verbouwd en gerenoveerd.

De Pont Adolphe bestaat uit één enkele 85 m lange en 45 m hoge, met natuursteen beklede betonnen boog. De brug werd in 1903 gebouwd door de Parijse ingenieurs Sejourné en Rodange.

In het thema "Europese hoofdsteden" is het na Rome dit keer de beurt aan Luxembourg. De zegels zijn in de vorm van een minifeuille van 4 zegels op 10 november 2003 uitgegeven. Het tarief van de zegels is € 0,50. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Jean-Paul Véret-Lemarinier. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

ROME

Op de zegels worden het Colosseum, de Sint Pieter, de Trevifontein en de kerk van de heilige Drie-eenheid afgebeeld.

Rome bestaat al meer dan 2000 jaar. Het Colosseum, waarvan met de bouw onder Keizer Vespasianus in 72 werd begonnen, werd in 80 door Titus ingewijd. De omtrek bedraagt 527 m; de hoogte is 57 m.

De Sint Pieter is gebouwd boven de plaats waar volgens de traditie de apostel Petrus begraven is. Het is de grootste kerk van de christenheid en vervult in de Rooms-katholieke kerk een centrale functie.

De wereldberoemde Trevifontein werd halverwege de achttiende eeuw gebouwd. De beeldengroep Neptunus en de tritonen is van de hand van de beroemde Italiaanse barokbeeldhouwer Pietro Bracci.

De kerk van de Heilige Drie-eenheid werd in 1495 door Karel VIII gebouwd. Gedeeltelijk werd de bouw gefinancierd door Lodewijk XV.

De zegels worden in de vorm van een minifeuille van 4 zegels op 12 november 2002 uitgegeven in het thema "Europese hoofdsteden". Het tarief van de zegels is € 0,46. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Marc Taraskoff. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý