Europa

(Bijgewerkt op: 03-08-2016)

EUROPA 2016: THINK GREEN

Op de zegel worden windmolens, bomen en een fietser afgebeeld.

Om te vieren dat de Europazegel zestig jaar bestaat, is een wedstrijd uitgeschreven met als motto "Think green". De winnaar uit vierentwintig ontwerpen is de Cypriotische kunstenares Doxia Sergidou. Zij wilde laten zien dat wij met onze handen een groenere planeet en een gezondere omgeving kunnen creëren. De linkerkant van de zegel representeert de vuile, grijze kant van het milieu. Aan de andere kant het schone, groene milieu. De tweede plaats was voor Slovenië en de derde plaats voor Hongarije.

De zegel is op 9 mei 2016 uitgegeven als Europazegel. Het tarief is 1,00 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp is van Doxia Sergidou. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2015: LES JOUETS ANCIENS

Op de zegel wordt antiek speelgoed afgebeeld zoals een hobbelpaard, een beer, een vliegtuig, kegels, een racewagen, een kikker, dobbelstenen en een speeldoos.

Oud speelgoed is onderdeel van ons erfgoed en is een weerspiegeling van het dagelijks leven door de eeuwen heen. Verzamelaars, waarvan vooral in de jaren vijftig het aantal gigantisch toenam, hebben vele exemplaren bewaard en op die manier bijgedragen aan de kennis over het speelgoed. Deed je vroeger ook of je een prinses was of een piraat of een superheld? Vast, want kinderen houden van spelen en hun fantasie gebruiken. Al in de Oudheid hadden de kleintjes houten poppetjes of paardjes waarmee ze hun helden naspeelden. Tegenwoordig is het aanbod heel wat groter en hebben kinderen keus uit de mooiste poppen, speelsets en nog meer.

De zegel is op 4 mei 2015 uitgegeven in het thema "Europazegels". Het tarief is 0,95 € €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Broll & Prascida. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2013: LES VÉHICULES POSTAUX

Op de twee samenhangende zegels met doorlopend beeld wordt een postkoets en een postauto afgebeeld.

Het thema voor de Europa zegels is dit jaar “postvervoer”. Ter gelegenheid hiervan geeft La Poste twee samenhangende zegels uit als blijk van waardering voor de rijke historie en het eigentijdse van het postvervoer. Nadat het gebruik van de koets tijdens de Middeleeuwen enigszins in onbruik was geraakt, werd ze opnieuw volop gebruikt vanaf de 16e eeuw. De kwaliteitsverbetering van de rijtuigen onder Lodewijk XIII, evenals de uitbouw van een degelijk wegennet onder Lodewijk XIV, gaf midden 17e eeuw aanleiding tot het inzetten van postkoetsen, die naast poststukken ook personen en bagage meenamen. Al de aangebrachte verbeteringen ten spijt was het transport door postkoetsen in de 18e eeuw toch nog onvoldoende. Men verweet de dienst vooral gebrek aan nauwkeurigheid en comfort en ook zijn traagheid. In Frankrijk werd daar grote verbetering in aangebracht toen minister Turgot in 1775 de post grondig hervormde en nieuwe rijtuigen “Turgottinnes” invoerde. In het begin van de 19e eeuw nam in alle landen het aantal wegen evenals het aantal voertuigen snel toe. De postdiensten voerden een snelle en systematische postbedeling in, het was de gouden tijd van de diligence. Vooral dank zij de grote technische vorderingen, die werden verwezenlijkt door de wagenmakers, wist de postkoets zich tot het einde van de 19e eeuw te handhaven. In Engeland en Duitsland werden vanaf 1898 experimenten uitgevoerd om de post te vervoeren met de auto. Vanaf 1903 maakte de Deutsche Reichpost gebruik van auto’s voor het transport van postpakketten. Het jaar daarop gevolgd door Zwitserland. Vooral tijdens en na de Eerste Wereldoorlog werd in toenemende mate gebruik gemaakt van de auto. De eerste bussen waren alles behalve comfortabel. Bovendien werden deze logge voertuigen vaak het slachtoffer van slecht geplaveide straten. Deze situatie veranderde snel na de Eerste Wereldoorlog.

De zegels zijn op 21 mei 2013, uitsluitend in de vorm van een paar, uitgegeven in het thema “Europa zegels”. Het tarief is 0,80 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Françoise Bruère. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2012: VISITEZ LA FRANCE

Op de zegel worden vijf bezienswaardigheden afgebeeld: le Cirque de Mafate, la Tour Eiffel, le Mont Saint-Michel, le Pont du Gard en la Place Stanislas.

De Cirque de Mafate is een caldera (trechtervormige krater) op Reunion Island. Hij werd gevormd door de ineenstorting van de grote vulkaan Piton des Neiges.
De Eiffeltoren is een monument in Parijs. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Hij staat aan de linkeroever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs.
De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig schiereiland in Frankrijk. Het eiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandië. In 1979 werd de Mont Saint-Michel met abdijcomplex en de omliggende baai door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.
De Pont du Gard is een Romeins aquaduct dat later is uitgebreid tot brug. Het bouwwerk ligt iets ten zuiden van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard, niet ver van Nimes en Uzes. Pont-du-Gard staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Place Stanislas is een plein in de Noord-Franse stad Nancy. Sinds 1983 vormt het voetgangersgebied één geheel met de Place de la Carrière en Place d’Alliance. De drie pleinen, aangelegd in de periode van 1752 tot 1756, staan samen op de werelderfgoedlijst.

De zegel is op 21 mei 2012 uitgegeven als Europazegel. Het tarief is 0,77 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp is van Thierry Mordant. De gravure is verzorgd door Jacky Larrivière. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2011: LES FORÊTS

Op de zegel wordt het blad van de beuk, van de boomvaren, van de groene eik, van de larix en van de wintereik afgebeeld.

Sinds 1956 worden jaarlijks de Europazegels uitgegeven. Telkens wordt een nieuw thema gekozen. In 2010 was het thema “kinderboeken” Dit jaar is gekozen voor het thema “bossen”.

De zegel is op 9 mei 2011 uitgegeven als Europazegel. Het tarief is 0,75 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp is van Christian Boutin. De gravure is verzorgd door Barbera Kekus-Slizowoska. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2010: LES LIVRES POUR ENFANTS

Op de zegel wordt een jonge lezeres zittend op een stapel boeken afgebeeld, met op de achtergrond een aantal figuurtjes uit het sprookje van Assepoester.

PostEurop is de vereniging van Europese openbare postbedrijven, een van de vakbonden van de Universal Postal Union. PostEurop werd opgericht in 1993 met als doelstelling het vereenvoudigen van het berichtenverkeer in Europa, een taak die eerder door de CEPT werd uitgevoerd. Ook verzorgt PostEurop de coördinatie van de jaarlijkse uitgave van de Europazegels. Het hoofdkantoor van PostEurop is gevestigd in Brussel.

De zegel is op 10 mei 2010 uitgegeven als Europazegel. Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp is van Marc Taraskoff. De gravure is verzorgd door Stéphanie Ghinéa. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2009: L’ASTRONOMIE – SATURNE ET EXOPLANÈTE

Op de zegels wordt Saturnus en een exoplaneet afgebeeld.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het jaar 2009 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Sterrenkunde (International Year of Astronomy 2009 – IYA 2009). IYA2009 is een initiatief van de Internationale Astronomische Unie en Unesco. De VN-resolutie was ingediend door Italië, het land waar Galileo Galilei (1564 – 1642) 400 jaar geleden de eerste astronomische ontdekkingen deed met een telescoop: bergachtige gebieden op het maanoppervlak met kraters, zonnevlekken op de zon, veel meer sterren in de Melkweg dan door een ieder verondersteld, Venus draait om de zon en niet om de aarde, Jupiter heeft vier manen. Deze ontdekkingen markeren voor velen het begin van de moderne sterrenkunde. Nu weten we dat Jupiter beschikt over zeker achtentwintig manen. Ook kennen we sinds de jaren negentig het bestaan van zogenaamde exoplaneten, planeten die draaien om andere sterren dan de zon.

De zegels zijn op 4 mei 2009, uitsluitend in de vorm van een bloc, uitgegeven als europazegels. Het tarief is 0,70 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone 1 (Europese Unie en Zwitserland). Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door David Ducros. De drukvorm is offset.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2008: LE PLAISIR DE VOUS ÉCRIRE

Op de zegel wordt de tekst “Le plaisir de vous écrire” en een ganzenveer afgebeeld.

Het thema van dit jaar is het opnieuw ontdekken van het gevoel van het schrijven op een stuk papier, vervolgens het vouwen van het papier en dit in een geadresseerde envelop doen met een mooie postzegel erop en de brief te posten. Oorspronkelijk was er helemaal geen plezier in het schrijven. Op de eerste plaats was de gave om te kunnen schrijven voorbehouden aan enkele bevoorrechten en op de tweede plaats schreven deze niet voor hun plezier maar uit pure zakelijke noodzaak. De eerste Franse postzegel dateert pas van 1849 en zorgde voor een ware revolutie. Van te voren betalen en verplicht plakken in de rechterbovenhoek van de envelop. Het transport van de enveloppen werd geregeld door La Poste. Beetje bij beetje raakte men met het schrijven van brieven vertrouwd en werd de brief en de postzegel een onafscheidelijke twee-eenheid.

De zegel is op 5 mei 2008. uitgegeven als Europazegel. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door M2Baz. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2007: SCOUTISME

Op de zegel wordt een scout afgebeeld die aan het pionieren is.

Scouting is een door Robert Stephenson Baden-Powell in 1907 opgerichte internationale jeugdorganisatie. Wereldwijd is Scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in totaal ongeveer 28 miljoen leden verdeeld over ongeveer 160 landen. In veel landen wordt nog onderscheid gemaakt tussen Verkenners en Gidsen. Dit zijn respectievelijk de jongens- en meisjesverenigingen. De meeste scoutsverenigingen in de wereld zijn verenigd in de overkoepelende World Organisation of the Scout Movement (WSOM) en/of The World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).

De zegel is op 2 mei 2007 uitgegeven als Europazegel ter ere van het honderdjarige bestaan van de Scouting. Het tarief 0,54 €. Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Louis Arquer. De gravure is verzorgd door  Stéphanie Ghinéa. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2006: L'INTÉGRATION

Op de zegel worden twee gezichten in keerdruk met Europese sterren afgebeeld.Integratie is het proces waarbij verschillende componenten samensmelten tot een geheel. Integratie is een veel gebruikte term in de politiek om de samensmelting van meerdere bevolkingsgroepen in de maatschappij aan te duiden. Een kenmerk is dat beide groepen aanpassingen maken. Als we de term integratie gebruiken bedoelen we vaak de voortdurende adoptie van standaards van het gastland. Dit onontkoombare proces vindt plaats in de immigrantenfamilies als uitvloeisel van de leerplicht en maatschappelijk werk. Frankrijk heeft op dit gebied een traditie. Met de uitbreiding van de Europese Unie is integratie niet langer een nationaal vraagstuk, maar een vraagstuk voor heel Europa.

De zegel is op 2 mei 2006. uitgegeven als Europazegel. Het tarief 0,53 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Bruno Ghinringhelli. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2005: LA GASTRONOMIE

Op de zegel wordt een kok bij een gedekte tafel afgebeeld.

De Europese filatelie spreekt haar waardering uit voor de gastronomie door middel van een postzegel. Ten tijde van Louis XIV ontwikkelde de Franse keuken zich aan het hof. Na de Franse Revolutie kan er ook in de Franse Restaurants prima worden gegeten. Sinds enige tijd wordt de nouvelle cuisine niet alleen in Frankrijk maar ook ver daarbuiten gewaardeerd.

De zegel is op 9 mei 2005 uitgegeven als Europazegel. Het tarief is € 0,53. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Christian Broutin. De gravure is verzorgd door Grafy. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2004: VACANCES

Op de zegel wordt een baai met een aantal pleziervaartuigen afgebeeld.

De maand mei is beslissend voor de rest van het jaar. Het is bij uitstek de maand waarin vakantieplannen worden gesmeed. De vakantie biedt het aantrekkelijke perspectief van vrijheid, vreugde, de zon, de natuur, heerlijke avonden en wat men zich nog maar meer kan wensen.

De zegel is op 10 mei 2004 uitgegeven als Europazegel. Op 7 juni 2004 is de zegel ook in de vorm van een carnet van tien zegels uitgegeven. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Raoul Dufy. De gravure is verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2003: ART DE L’AFFICHE

Op de zegel wordt een poster uit 1986 "De dansende roze koe" afgebeeld.

Raymond Savignac is geboren in 1907. Hij is een van de grootste afficheontwerpers van Frankrijk. Hij heeft veel gewerkt voor internationale bedrijven als Olivetti, Citroën, Renault, Air France en Unicef. In 1951 deed Savignac mee aan de Grand Prix voor het karikatureren van affiches, waarmee hij ook veel prijzen won. Zijn omvangrijke oeuvre wordt gekenmerkt door een uitbundig kleurgebruik en een scherp gevoel voor humor. De affiche voor het Casino in Trouville-sur-Mer is een sprekend voorbeeld met de Monsavon koe en het mannetje Dubonnet met de stereotype bolhoed. Raymond Savignac overleed op 30 oktober 2002 in zijn woonplaats Trouville (Normandië).

De zegel is op 2 juni 2003 uitgegeven als Europazegel, maar is een hommage aan een van de grootste affichemakers van de twintigste eeuw. Het tarief is 0,50 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Didier Thimonier naar een werk van Raymond Savignac. De gravure is verzorgd door Claude Jumelet. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2002: LE CIRQUE

Op de zegel wordt een circusscène afgebeeld met een olifant, een paard, een acrobate en clowns.

De geschiedenis van het huidige circus begint in 1770. Toen begon de Engelse sergeant van de ruiterij Philip Astley kunsten op paarden te vertonen in een piste met een tribune eromheen. In 1774 introduceerde hij zijn circus in Parijs waar het groot succes oogstte. In het begin van de 19e eeuw rezen de circussen als paddenstoelen uit de grond. Beroemd was de Franse familie van Italiaanse afkomst Franconi, die vijftig jaar lang het Franse circusleven beheerste.

De zegel is op 4 maart 2002 uitgegeven als Europazegel. De periode zomer 2001 tot zomer 2002 is door het Ministerie van Cultuur en Communicatie uitgeroepen tot het jaar van de circusartiesten. Het circus komt als thema in deze zegel terug. Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Pascal Le Nautrou naar een foto van Olivier D’Huissier. De gravure is verzorgd door Marie-Noëlle Goffin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2001: L’EAU, RICHESSE NATURELLE

Op de zegel wordt een waterdruppel afgebeeld. In het hart van de druppel is de we­reldbol met Europa te onderscheiden.

Het gemeenschappelijke thema voor de Europazegels 2001 voor alle deelnemende landen is dit jaar "water". Lavoisier toonde in 1785 aan dat water was opgebouwd uit twee gassen: waterstof en zuurstof. Tegenwoordig kent bijna iedereen de formule H2O. Ook de permanente strijd tegen het water is legendarisch te noemen. In Europa staat Frankrijk op de vierde plaats voor wat betreft het gebruik. Gemiddeld gebruikt een Fransman 150 liter per dag. Voor Amerika is het gemiddelde gebruik 300 liter per dag per inwoner. Voor een derde wereld land is dat 50 liter per dag per inwoner.

De zegel is op 9 mei 2001 uitgegeven als Europazegel 2001. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp is van Elisabeth Maupin. De gravure is verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

EUROPA 2000

Op de zegel wordt het steeds verder groeiende lucratieve "Verenigd Europa" in de vorm van een aantal op elkaar gestapelde sterren symbolisch weergegeven. Daarbij zijn op de zegel kinderen die spelen met sterren te zien als symbool van de sterke Europese toekomst. De kleur groen symboliseert de hoop. Vermeldenswaard is dat het de eerste keer is dat het zegelbeeld voor alle landen van postaal Europa uniform is.

Op 9 mei 1950 werd door de Franse minister Robert Schuman een door zijn land­genoot Jean Monnet ontwikkeld, voorstel geopperd, dat samenwerking op het ge­bied van kolen, ijzer en staal door Frankrijk en West-Duitsland beoogde. Vijftig jaar later kunnen hun opvolgers de sociale, politieke en economische structuur tot één complex geheel integreren. Het Europa van 2000 is bepaald meer dan een economisch geheel. Het is een verzameling van landen met elk een eigen identi­teit met respect voor elkaars typische verschillen.

De zegel is op 9 mei 2000 uitgegeven als Europazegel 2000. Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het ontwerp en de gra­vure zijn verzorgd door Jean-Paul Cousin. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý