Dag van de postzegel

(Bijgewerkt op: 11-11-2015)

LA FÊTE DU TIMBRE (2015)

Op de zegel worden een koppel dat de tango danst afgebeeld.
Op het minibloc wordt een passage van "Les Nuits" van Angelin Preljocaj afgebeeld.

De serie over het thema "dansen" die La Poste in 2014 startte krijgt in 2015 een vervolg met een minibloc waarop een hedendaagse dans uit het ballet "Les Nuits"van Angelin Preljocaj wordt afgebeeld en een frankeerzegel waarop de tango wordt afgebeeld. Deze ballroomdans is ontstaan in Argentinië aan het einde van de 19e eeuw. De dans roept een gevoel van nostalgie, pijn, passie, verleiding en sensualiteit op. Angelin Preljocaj wordt gezien als een vermaarde hedendaagse choreograaf.

De zegel is op 12 oktober 2015 uitgegeven in het thema "dag van de postzegel". Tevens is een minibloc uitgegeven. Het tarief is 0,68 € en 1,15€. Het tarief ad 0,68 is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief ad 1,15 € is bestemd voor verzending van een brief van 21 tot 50 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Christophe Laborde-Balen en Stéphane Levallois. De drukvorm is taille-douce voor de frankeerzegel en héliogravure voor het minibloc.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LA FÊTE DU TIMBRE (2014)

Op de zegels wordt het thema "straatdansen" en de "salsa" in het bijzonder beeld gebracht.

Streetdance is een verzamelnaam van dansvormen die niet zijn ontwikkeld in dansinstituten maar op straat, in clubs en op middelbare scholen. Het is een sport waarbij aspecten als improvisatie en aanmoediging door omstanders een rol spelen waarbij er vaak een sterke sociale interactie met omstanders en mededansers is. Salsa verwijst zowel naar de dans als naar een muzikaal genre. Het origineel van de afbeelding van het bloc is een schildering te vinden op een muur in de 44 rue Antoine Marie Colin, 94 Vitry-sur-Seine in het zuidelijk deel van Parijs.

De zegel is op 13 oktober 2014 uitgegeven in het thema “dag van de postzegel”. Tevens is een minibloc uitgegeven. Het tarief is 0,61 € en 2,45 €. Het tarief ad 0,61 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het tarief ad 2,45 € is bestemd voor verzending van een brief van 101 tot 250 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Line Filhon. De drukvorm is taille-douce en offset.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FÊTE DU TIMBRE LE TIMBRE FÊTE L’AIR (2013)

Op de zegels wordt het thema “lucht” op diverse manieren in beeld gebracht, op de Mariannezegel door middel van hete luchtballonnen, op het bloc door middel van para-sailing en in het carnet door middel van het gebruik van lucht.

In 2010 was het thema van de dag van de postzegel “water”, in 2011 was het thema “duurzaamheid”, in 2012 was het thema “vuur” en dit jaar staat de dag van de postzegel in het teken van het thema “lucht”. Met “lucht” wordt het gasmengsel bedoeld in de onderste lagen van de atmosfeer. Van oudsher behoort lucht tot één van de vier elementen aarde, water, vuur en lucht. Pas in 1770 werd door Carl Wilhelm Scheele ontdekt dat lucht uit meerdere gassen bestond. Henry Cavendish heeft de samenstelling van lucht zeer nauwkeurig bepaald. Oorspronkelijk werd ook gedacht dat door de slagaderen van het lichaam lucht vervoerd werd in plaats van bloed. Als iemand overleden is zijn de slagaders namelijk leeg.

De zegels zijn op 14 oktober 2013 uitgegeven in het thema “dag van de postzegel”. Tevens zijn uitgegeven een minibloc en een carnet van twaalf zelfklevende frankeerzegels. Het tarief van de losse frankeerzegel is 0,58 €. Van het minibloc is het tarief 2,35 € en van het carnet is het tarief lettre prioritaire 20 g (0,58 €). De prijs van het carnet bedraagt 7,56 €. Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM, ressorterend onder de categorie Lettre verte. Het ontwerp is van Olivier Ciappa et David Kewena. De gravure is verzorgd door Elsa Catelin. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FÊTE DU TIMBRE (2012)

Op de zegels wordt het thema “vuur” op diverse manieren in beeld gebracht, op de Mariannezegel door middel van een toorts, op het bloc door middel van een kunstwerk van Jerôme Bosch, Hieronymus van Aken, (de verzoeking van de heilige Antonius) en in het carnet door middel van allerlei vuurverschijnselen.

In 2010 was het thema van de dag van de postzegel “water”, in 2011 was het thema “duurzaamheid” en dit jaar staat de dag van de postzegel in het teken van het thema “vuur”. Vuur is het zichtbare (licht), voelbare (warmte) en hoorbare (geluid) verschijn-sel dat optreedt als een brandbare stof een oxidatiereactie ondergaat bij hoge temperatuur. De kleinste eenheid van een vuur noemt men een vlam. De mens heeft het vuur niet uitgevonden, hij heeft het alleen zelf leren maken en gebruiken. Vuur staat ook symbool voor geestdrift en hartstocht (het vuur van de liefde) en tevens voor zuiverheid (het heilig vuur).

De zegel is op 15 oktober 2012 uitgegeven in het thema “dag van de postzegel”. Tevens zijn uitgegeven een minibloc en een carnet van twaalf zelfklevende frankeerzegels. Het tarief van de losse frankeerzegel is 0,60 €, van het minibloc is het tarief 2,00 € en van het carnet is het tarief lettre prioritaire 20 g (0,60 €). De prijs van het carnet bedraagt 7,20 €. Het tarief ad 0,60 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Yves Beaujard. De gravure is verzorgd door Stéphanie Ghinéa. De drukvorm is taille-douce.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FÊTE DU TIMBRE (2011)

Op de zegels wordt het thema “duurzaamheid” op diverse manieren in beeld gebracht, op de Mariannezegel door middel van een klein plantje, op het bloc in de vorm van een geurige aardbei en in het carnet door middel van allerlei “groen” afbeeldingen.

In 2010 ging het om het thema “water”. Dit jaar staat de dag van de postzegel in het teken het actuele thema “duurzame ontwikkeling”. Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie in 1987. De huidige productie- en consumptiepatronen leggen een grote druk op het milieu. De welvaart neemt wereldwijd toe. Dit leidt tot uitputting van natuurlijke hulpbronnen, klimaatverandering, verontreiniging en verlies van biodiversiteit. De overheid bevordert daarom duurzaam produceren, consumeren en ondernemen. Voorbeelden zijn beleid voor milieu, landbouw, water, innovatie, verkeer en ruimtelijke ordening en duurzame bedrijfsvoering van de overheid zelf.

De zegel is op 28 februari 2011 uitgegeven in het thema “dag van de postzegel”. Tevens zijn uitgegeven een minibloc en een carnet van twaalf zelfklevende frankeerzegels. Het tarief van de losse frankeerzegel is 0,58 €, van het minibloc is het tarief € 2,00 en van het carnet is het tarief lettre prioritaire 20 g (0,58 €). De prijs van het carnet bedraagt € 6,96. Het tarief ad 0,58 € is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief ad 2,00 € is bestemd voor bijfrankering. Het tarief lettre prioritaire is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp en de gravure van de losse frankeerzegel zijn verzorgd door Yves Beaujard. De drukvorm is taille-douce. Het ontwerp en de gravure van het minibloc zijn verzorgd door Stéphanie Ghinéa. Het ontwerp en de gravure van het carnet zijn verzorgd door Etienne Théry.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FÊTE DU TIMBRE (2009)

Op de zegels worden Vil Coyotte, Grosminet en Bugs Bunny afgebeeld.
Loony Tunes zijn tekenfilms en tekenfilmfiguren van de Warner Bros Studios. In de beginjaren, tussen 1934 en 1943 waren de Loony Tunes zwart-wit-tekenfilms, terwijl de tweede reeks Merrie Melodies een serie kleurentekenfilms was. Na 1943 was er qua inhoud gaandeweg geen verschil meer tussen Loony Tunes en Merrie Melodies. Meestal wordt er gesproken over Loony Tunes als men het heeft over de verzameling tekenfilmfiguren bedacht door producer Leon Schlesinger en de Warner Bros Studios. Bugs Bunny is een van de bekendste tekenfilmfiguren ter wereld. Het meest bekend is deze haas geworden met zijn tegenspeler Daffy Duck. Bip Bip (Road Runner) is gebaseerd op de renkoekoek. In alle filmpjes met Road Runner doet Vil Coyote een poging deze te vangen, wat nooit lukt. Tweety is een kleine gele kanariepiet, hij woont bij oma en Grosminet, de kat, is zijn vijand.
De zegels zijn op 2 maart 2009 uitgegeven in het thema “dag van de postzegel”. De zegels zijn uitgegeven in de vorm van losse zegels, een carnet en een minibloc. Het tarief is 0,55 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het ontwerp is van Warner Bros. De gravure is verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FÊTE DU TIMBRE (2008)

Op de zegels worden de personages Droopy, Wolf en het Meisje van plezier afgebeeld.

Frederick Bean Avery (26 februari 1908 – 17 augustus 1980), beter bekend onder zijn bijnaam Tex Avery, is een Amerikaanse maker van tekenfilms. Tex werd geboren in Taylor (Texas), vandaar zijn bijnaam, en is al op jonge leeftijd geïnteresseerd in animatie. Avery’s films kenmerken zich door erotiek, een zeer gewelddadige, doorgedraaide en agressieve humor, met vaak zeer snelle gemoedswisselingen van de hoofdpersonen en een erg hoog tempo van visuele grappen. Bekende personages van zijn hand zijn Droopy (een flegmatieke hond), de arrogante Wolf (de vrouwenversierder) en vele uitdagend getekende vrouwen.

De zegels zijn op 3 maart 2008. uitgegeven in het thema “dag van de postzegel” ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Tex Avery. Het tarief is lettre prioritaire 20 g (0,55 €). Dit tarief is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. De zegels zijn tevens uitgegeven in de vorm van een carnet bestaande uit tien zelfklevende zegels (4 maal Droopy, 3 maal Meisje van plezieir en 3 maal Wolf) en in de vorm van een minibloc met Droopy en het tarief 2,18 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief van 100 tot 250 gram in het binnenland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

FÊTE DU TIMBRE (2007)

Op de zegels worden Harry Potter, Ron Weasley en Hermione Granger afgebeeld.

Harry Potter is een zevendelige serie jeugdboeken geschreven door de Britse schrijfster J.K. Rowling. Het eerste deel, Harry Potter en de Steen der Wijzen verscheen in 1997. Het zevende deel verschijnt op 21 juli 2007. De boeken spelen zich af rond de pubertijd van Harry James Potter, die op zijn 11de ontdekt dat hij magische gaven heeft. Ron Weasley en Hemoine Granger zijn Harry's beste vrienden. Hoewel de boeken in eerste instantie bedoeld zijn als kinderboeken, worden ze ook door veel volwassenen gelezen. De boeken worden vaak niet als kinderachtig beschouwd, integendeel, ze snijden heel "volwassen" thema's aan zoals racisme, moord en verlies van dierbaren.

Sinds 1999 geeft La Poste ter gelegenheid van de dag van de postzegel zegels uit die refereren aan in boeken beschreven helden: Astérix (1999), Tintin (2000), Gaston Lagaffe (2001), Boule en Bill (2002), Lucky Luke (2003), Mickey, Donald en Minnie (2004), Titeuf, Manu en Nadia (2005), Spirou (2006) en in dit jaar Harry Potter met zijn vrienden.

De zegels zijn op 12 maart 2007 uitgegeven in het thema "dag van de postzegel" in de vorm van een losse zegel van Harry Potter (tarief lettre prioritaire 20 g (0,54 €)), een carnet bestaande uit vier zegels van Harry Potter (tarief lettre prioritaire 20 g (0,54 €)), drie zegels van Ron Weasley (tarief écopli 20 g (0,49 €)) en drie zegels van Hermione Granger (tarief monde 20 g (0,85 €)), en een minibloc met een zegel van Harry Potter (tarief lettre prioritaire 20 g (0,54 €)). Ook worden drie minifeuilles uitgegeven: Harry Potter en de zwerkbal, Hermione Granger en de toverschepselen en Ron Weasley en het leger van Perkamentus. Het tarief lettre prioritaire 20 g (0,54 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland inclusief Andorra en Monaco en naar DOM-TOM. Het tarief écopli 20 g (0,49 €) is bestemd voor de verzending van een brief écopli tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief monde 20 g (0,85€) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot de Europese Unie en Zwitserland. Het ontwerp en de gravure zijn verzorgd door Patte & Besset. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

 

 

 

 

 

FÊTE DU TIMBRE (2006)

Op de zegels wordt Spirou in verschillende situaties afgebeeld (Spirou als liftbediende, Spirou met vriend Fantasio en eekhoorn Spip en Fantasio alleen).

Na Astérix in 1999, Kuifje in 2000, Guus Flater in 2001, Boule en Bill in 2002, Lucky Luke in 2003, de Walt Disney figuren Mickey Mouse, Donald Duck en Minnie Mouse in 2004 en Titeuf en zijn vriendjes Manu en Nadia in 2005 is het nu de beurt aan Robbedoes.

Spirou (Robbedoes) is een stripfiguur bedacht door Robert Velter, die signeerde met Rob Vel. Het figuurtje diende om het stripweekblad Spirou een gezicht te geven, zodat het blad een levendige persoonlijkheid zou krijgen. Oorspronkelijk was Robbedoes een piccolo. Dat baantje kon door jongens worden uitgevoerd waardoor de lezers zich gemakkelijker met het personage konden identificeren. Robbedoes deed dat werk echter niet lang maar hield er wel het rode kostuum met goudkleurige knopen aan over. Zijn haarkleur past trouwens bij zijn uniform. Velter gaf Robbedoes de eekhoorn Spip als metgezel.

De zegels zijn in de vorm van een carnet op 27 februari 2006 uitgegeven in het thema "de dag van de postzegel". Een van de zegels (LETTRE 20 g) is ook als losse zegel uitgegeven. Het tarief wordt niet op de zegels vermeld. In plaats daarvan worden de aanduidingen "LETTRE 20 g", "ECOPLI 20 g" en "MONDE 20 g" vermeld.  Het tarief LETTRE 20 g (0,53 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM. Het tarief ECOPLI 20 g (0,48 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland in de categorie "service ECOnomique Lettre Simple Intérieur". Het tarief MONDE 20 g (0,90 €) is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone C (Amerika, Azie en Oceanie). Het ontwerp van de zegels is van Jose Luis Munuera. De gravures zijn verzorgd door Philippe Ravon. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

FÊTE DU TIMBRE (2005)

Op de zegels worden de stripfiguren Titeuf, Manu en Nadia afgebeeld.

Na Astérix in 1999, Kuifje in 2000, Guus Flater in 2001, Boule en Bill in 2002, Lucky Luke in 2003 en de Walt Disney figuren Mickey Mouse, Donald Duck en Minnie Mouse in 2004 is het nu de beurt aan Titeuf en zijn vriendjes Manu en Nadia. De bedenker van deze figuren is Philippe Chappius alias Zep. Titeuf is geboren in de negentiger jaren. Zijn naam is afkomstig van de vorm van zijn hoofd (eierhoofd = tête d'oeuf). Titeuf is een behoorlijk bijdehand ventje. Samen met Manu en Nadia is hij op zoek naar antwoorden op de belangrijkste vragen uit het Echte Leven. Alles dat je zelf uit moet vinden omdat volwassenen het je niet zullen vertellen, komt aan de beurt. Titeuf wordt gemaakt in Frankrijk en is megapopulair.

De zegels van Titeuf, Manu en Nadia zijn in de vorm van een carnet op 28 februari 2005 uitgegeven in het thema "de dag van de postzegel". De zegel van Titeuf is ook als losse zegel uitgegeven. Het tarief wordt niet op de zegels vermeld. In plaats daarvan worden de aanduidingen "LETTRE 20 g", "ECOPLI 20 g" en "MONDE 20 g" vermeld. LETTRE 20 g (0,50 €) wordt gebruikt voor de verzending van brieven tot 20 gram in het binnenland (en in de DOM-TOM) en naar landen behorend tot de Europese Unie. ECOPLI 20 g (0,45 €) wordt gebruikt voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland in de categorie "service ECOnomique Lettre Simple Intérieur". MONDE 20 g (0,90 €) wordt gebruikt voor verzending van een brief tot 20 gram naar landen behorend tot zone C (Amerika, Azië en Oceanië). Het ontwerp van de zegels is van Philippe Chappius. De gravures zijn verzorgd door Valérie Besser. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

FÊTE DU TIMBRE (2004)

Op de zegels worden Mickey Mouse als filmregisseur, Donald Duck als zijn assistent en Minnie Mouse als filmster afgebeeld.

Na Astérix in 1999, Kuifje in 2000, Guus Flater in 2001 en Boule, Bill in 2002 en Lucky Luke in 2003 is het nu de beurt aan een drietal Walt Disney figuren Mickey Mouse, Donald Duck en Minnie Mouse. Mickey Mouse werd in 1928 gecreëerd door Walt Disney. In de loop der jaren is het uiterlijk van Mickey Mouse sterk gewijzigd. Al vrij snel wist Walt Disney een vriendelijker gezicht aan Mickey te geven. Minnie Mouse is de vriendin van Micky. Donald Duck is beroemd geworden door zijn opmerkingen en zijn gedrag. De bekende eend spreekt als een mens, maar is zo koppig als een ezel. Hij is lief, stout en nieuwsgierig tegelijk. Hij wil alles goed doen, maar altijd gaat het juist andersom.

De zegels van Mickey Mouse, Minnie en Donald Duck zijn in de vorm van een carnet op 8 maart 2004 uitgegeven in het thema "de dag van de postzegel". De zegel van Mickey Mouse is ook als losse zegel uitgegeven. Het tarief is respectievelijk € 0,50 € 0,75 en € 0,45. Het tarief van € 0,45 is bestemd voor de verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland ressorterend onder de categorie "ECOPLI" (service ECOnomique Lettre Simple Intérieur), de moderne vorm van PNU (Plis Non Urgent). Het tarief van € 0,50 is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. Het tarief van € 0,75 is bestemd voor verzending van een brief van 20 tot 50 gram in het binnenland. Het ontwerp van de zegels is van Disney. De gravures zijn verzorgd door Pierre Albuisson voor Mickey, door Claude Jumelet voor Donald en door Jacky Larrivière voor Minnie. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

FÊTE DU TIMBRE (2003)

Op de zegels wordt de cowboy Lucky Luke te paard afgebeeld.

Na Astérix in 1999, Kuifje in 2000, Guus Flater in 2001 en Boule en Bill in 2002 is het nu de beurt aan Lucky Luke. Door een geslaagde typering van de figuur van de “lonesome Cowboy” Lucky Luke bereikten de Belgische striptekenaar Morris (Maurice de Bévère) en zijn partner Coscinny ook het volwassen publiek.

De zegels zijn als losse zegel, in de vorm van een gelegenheidsblok en in de vorm van een carnet op 17 maart 2003 uitgegeven in het thema "de dag van de postzegel". Het tarief is € 0,46. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. De zegel in het gelegenheidsblok heeft een toeslag van € 0,09. De frankeerwaarde van het boekje is € 3,95. Het is samengesteld uit vijf zegels van € 0,46 en drie zegels met toeslag. De toeslag is bestemd voor het Rode Kruis. Bruno Ghiringhelli verzorgde het ontwerp en de gravure, waarbij hij gebruik maakte van de tekeningen van Morris. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

FÊTE DU TIMBRE (2002)

Op de zegels worden het jongetje Boule en zijn cockerspaniël Bill afgebeeld.

Na Astérix in 1999, Kuifje in 2000 en Guus Flater in 2001 is het nu de beurt aan Boule en Bill, twee figuurtjes, in 1959 ontsproten aan het brein van de tekenaar van stripfiguren Jean Roba.

De zegels zijn als losse zegel, in de vorm van een gelegenheidsblok en in de vorm van een carnet op 18 maart 2002 uitgegeven in het thema "de dag van de postzegel". Het tarief is 0,46 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. De zegel in het gelegenheidsblok heeft een toeslag van 0,09 €. De frankeerwaarde van het boekje is 3,95 €. Het is samengesteld uit vijf zegels van 0,46 € en drie zegels met toeslag. De toeslag is bestemd voor het Rode Kruis. Bruno Ghiringhelli verzorgde het ontwerp en de gravure, waarbij hij gebruik maakte van de tekeningen van Jean Roba. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý

 

FÊTE DU TIMBRE (2001)

Op de zegel worden Gaston Lagaffe (Guust Flater) met zijn kat afgebeeld.

Na Asterix in 1999 en Kuifje in 2000 is het nu de beurt aan Guust Flater, de sympathieke brokkenmaker. Guust is een geesteskind van de Belgische striptekenaar André Franquin. In 1957 zag Guust het levenslicht. De laatste avonturen van Guust verschenen in 1996.

De zegel is als losse zegel, in de vorm van een gelegenheidsblok en in de vorm van een carnet op 26 februari 2001 uitgegeven in het thema van "de dag van de postzegel". Het tarief is 3,00 F (0,46 €). Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland en naar landen behorend tot de Europese Unie. De zegel in het gelegenheidsblok heeft een toeslag van 0,60 F (0,09 €). De frankeerwaarde van het boekje is 22,80 F. Het is samengesteld uit vier zegels van 3,00 F (0,46 €) en drie zegels van 3,00 F + 0,60 F (0,46 € + 0,09 €). De toeslag is bestemd voor het Rode Kruis. André Franquin verzorgde het ontwerp en de gravure. De drukvorm is héliogravure.

Terug naar boven Ý